Wandy ogródek pod dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami

Post »

Janko, Tajko, Misiu, Agness, Marylko, Wiesiu
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Sorry, za szybko kliknęłam, a więc wszystkie moje drogie wymienione we wcześniejszym poście koleżanki widzę, że tak jak ja macie kłopty lub wątpliwości dotyczące cięcia roślin. Ja co do pewnych gatunków postępuję już na pewniaka i wiosną tnę prawie do ziemi. Są to tawuły, pięciorniki, niektóre powojniki i niektóre róże. Wiem również, że trzeba mocno ciąć wierzby, bo im bardziej je przycinamy, tym szybciej korona gęstnieje. Później przycinam także iglaki, krzewuszki i pęcherznicę. I na tym moja wiedza się kończy. Nie wiem, jak ma się sprawa z wiciokrzewem, winoroślą, różami pnącymi i tak dalej. A więc czytam. Jednak prawdę powiedziawszy, chociaż instrukcje i zdjęcia są w podręczniku zrozumiałe, to gdy wychodzę z sekatorem do ogrodu, rośliny wyglądają inaczej niż w książce i nie wiem, jak powinno być. Najlepiej by było, gdyby jakiś fachowiec palcem pokazał mi, którą gałązkę trzeba wyciąć, i powiedział dlaczego.

Gwiazda Betlejemska widniejąca na zdjęciu to nowość hodowlana, którą dostałam od koleżanki pracującej w holenderskiej hurtowni roślin. Otóż jest to roślina wychodząca z jednego korzenia, ale ma różne liście. Ta moja ma jeden liść kremowy, a reszta jest czerwona w kremowe cętki. Taki dziwoląg.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaczynam z wolna zwiedzać Wando, Twój wątek ogrodowy. Te dęby w ogrodzie (nie wielkości parku), to rzeczywiście wyzwanie, ale z tego co już zdążyłem zauważyć, to dobrze sobie z tym radzisz, świetnie zagospodarowując miejsca pod nimi, roślinami cieniolubnymi. Mam w doniczkach sadzonki dębów, samosiejki, które zamierzam posadzić u siebie, w oddalonych zakątkach ogrodu, szkoda że nie zrobiłem tego kilkanaście lat temu, kiedy zakładaliśmy ogród. Nie byłyby jeszcze, oczywiście takie okazałe jak Twoje, ale jesiennie wybarwione liście upiększałyby otoczenie.
Bardzo spodobała mi się ta ścieżka, ułożona z wielu różnych materiałów, to ostatni krzyk mody, w tym wykonaniu powiem ekstraklasa, będę odpatrywał, może i mnie się uda, brakuje nam takich elementów w ogrodzie.
Spodobały mi się, również twoje ogrodnicze prezenty, zwłaszcza bonsai sosenkowy, bardzo szykowny i profesjonalny, ja próbuję eksperymentować na własnych sosenkach, trochę bardziej nieudolnie :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Przyjemna lektura, bardzo przydatna podczas oczekiwania na wiosnę :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tomku, cieszę się, że odwiedziłeś mój dębowy ogródek. Piszesz o samosiejkach dębów. U mnie takie samosiejki są po prostu takimi samymi chwastami jak inne. Co roku wyrywam ich dziesiątki. Jeśli posadzisz te swoje wiosną, to na pewno doczekasz się pięćdziesięcioletniego okazu jak mój Czesław. Sądząc po twoim avatarku, jesteś człowiekiem młodym, tak więc wszystko przed tobą. Moja ścieżka to raczej nie rezultat pogoni za modą, tylko zwykła potrzeba. Trawnik pod dębem, na marnej suchej ziemi byłby kiepski, tak więc postanowiłam wyłożyć tę część kamieniami i różnymi innymi materiałami. Ułożone są bezpośrednio na piachu i wbite młotkiem. Fajnie, że masz zamiar ułożyć coś podobnego. Z pewnością kamienne ścieżki nadają miejscu swoistego naturalnego klimatu.

Ponieważ tęsknimy do wiosny, przypomnę moje "zielone widoki". Nie są co prawda wiosenne, ale późno letnie, niemniej zieleń jest równie soczysta jak wiosną.

Obrazek

Obrazek
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

O rany naprawdę ukryty pod debami, piękny.
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aż się tak cieplej zrobiło, gdy ujrzałem te zdjęcia. ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ WANDO
Ogród prezentuje się świetnie. Zieleń jednak doskonale wpływa na samopoczucie.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Tak posiedzieć teraz w ciepłym słoneczku...
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

jak ja kocham ciepełko, słoneczko, zieleń...czyli wszystko to, co pokazałaś na powyższych zdjęciach...ach, jeszcze tylko króciutki luty i zakwitną...no właśnie, Wandziu, jakie masz pierwsze kwiaty w ogrodzie?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu Twój ogród późnym latem jest także soczyście zielony, gdyby nie opadnięte liście, sądziłabym, że to wczesne lato. :)
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Witaj Wandziu w Nowym Roczku. Widzę, że studiujesz te same książki co i ja (tylko o storczykach nie mam).
Z szerszej perspektywy Twój ogród sprawia wrażenie ogromniastego. No i te dęby.... zazdraszczam, i dębów i cienia w upalne popołudnia. Kupiłam już sobie Biohumus i mając Ciebie jako wzór niedościgniony, postanowiłam się nie poddawać w kwestii storczyków :D .
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ja mam wiosną strasznie dużo samosiejej jesionów, które rosną u sąsiadki, ale zaraz przy moim plocie. Po prostu masakra! Jest ich cała masa. Gdyby tak wszystkie urosły, to byłaby istna dżungla.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu ależ pospacerowałabym po takim cudownym zielonym gąszczu. Gdy tak wpatruję się w Twoje fotki, to aż poczułam zapach lata- rozgrzanej słońcem zieleni :D
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

[Iza] pisze:Ja mam wiosną strasznie dużo samosiejej jesionów, które rosną u sąsiadki, ale zaraz przy moim plocie. Po prostu masakra! Jest ich cała masa. Gdyby tak wszystkie urosły, to byłaby istna dżungla.
Gdybym była pewna że te samosiejki się przyjmą po przesadzeniu to bym Cię o nie poprosiła. Mój znajomy mieszka na wsi i sporą część działki - zalesia sosnami, dębami , Klonami i drzewami które ja mu skądś sciągam hihihi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”