Marpy kwiatki i rabatki cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Marpy kwiatki i rabatki cz.2
Maryniu tyle kwitnie ,że aż w oczach się kręci ,bo nie wiadomo na co patrzeć .bardzo fajne maki i kolor naparstnicy taki mocny.
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maryno, dzięki tobie spodobały mi się dzwonki kropkowane. Wcześniej ich nie znałam, a teraz stwierdziłam, że muszę je mieć. Możesz napisać jak wysokie rosną?
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Witam w niedzielny , chłodny poranek ! Dzisiejsze plany plenerowe w naszym regionie "wzięły w łeb", zimno i całą noc dość mocno padało... a opadów na dzisiaj jeszcze chyba nie koniec ,będzie chwilowa przerwa w podlewaniu...
Agnieszko- naparstnica co jakiś czas sama się pojawia i znika, nigdy jej nie siałam a miałam już różne kolory...
Taro- cieszę się,że Ci się podobają moje dzwoneczki...one tak jak i naparstnica pojawiają się i znikają , w miejscu gdzie je posiałam kilka lat temu , po znacznym przerzedzeniu są malutkie i mają niewiele kwiatuszków a te dwie sadzoneczki okazałe pojawiły się w nowym miejscu..pewnie wiatr przywiał z sąsiedztwa...od przybytku głowa nie boli...białych nigdy nie miałam..bardzo byłam ciekawa co też wyrośnie z tych krzaczków i bacznie się im przyglądałam dobrze,że ich nie wywaliłam...
Andrzejku - miło,że zajrzałeś do mnie...
Igiełko - z tą wysokością to jest różnie mam miejsce,gdzie nie są wyższe niż pewnie ze 20 cm a te na zdjęciu maja pewnie ok.40 cm ,źródła podają.że mogą osiągać do 50 cm...zależy
jak im miejsce przypasuje pewnie...
CD..
róże i takie inne...

cdn...
Agnieszko- naparstnica co jakiś czas sama się pojawia i znika, nigdy jej nie siałam a miałam już różne kolory...

Taro- cieszę się,że Ci się podobają moje dzwoneczki...one tak jak i naparstnica pojawiają się i znikają , w miejscu gdzie je posiałam kilka lat temu , po znacznym przerzedzeniu są malutkie i mają niewiele kwiatuszków a te dwie sadzoneczki okazałe pojawiły się w nowym miejscu..pewnie wiatr przywiał z sąsiedztwa...od przybytku głowa nie boli...białych nigdy nie miałam..bardzo byłam ciekawa co też wyrośnie z tych krzaczków i bacznie się im przyglądałam dobrze,że ich nie wywaliłam...

Andrzejku - miło,że zajrzałeś do mnie...

Igiełko - z tą wysokością to jest różnie mam miejsce,gdzie nie są wyższe niż pewnie ze 20 cm a te na zdjęciu maja pewnie ok.40 cm ,źródła podają.że mogą osiągać do 50 cm...zależy
jak im miejsce przypasuje pewnie...

CD..
róże i takie inne...

cdn...

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Maryniu cała masa pięknych kolorowych kwiatów....w ogrodzie masz prawdziwy raj dla zmysłów....
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Mam podobną firletkę , stwierdziłam , że jest bardziej bordowa jak rośnie w słońcu.
W tym roku cieniuje ją dom i jej liście są bardziej zielone.
W tym roku cieniuje ją dom i jej liście są bardziej zielone.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Maryniu , u mnie też leje , ale po obejrzeniu Twoich kwiatów robi się ciepło
Dużo bylinek w Twoim ogrodzie, ja też je preferuję. Teraz jest ich największy rozkwit . Róża Papageno u Ciebie bardzo ładnie wybarwiona , moja nie taka , jak być powinna. 

Maryniu twój ogród jest tak wypełniony cudnymi kwiatami, że można dostać oczopląsu, nie potrafię wymienić co piękniejsze, zachwycam się różami i podziwiam dzwonki a tak właściwie to wszystko mi się podoba
.

- marpa
Agnieszko - witaj u mnie ! okres wiosna/lato to feeria barw w naszych ogrodach...
Olu- u mnie rośnie ta firletka w słońcu ale nic nie przyrasta od 3 lat jest taka sama właśnie pomyślałam,że trzeba jej poszukać nowego miejsca...
Tadku -witaj ! co do róży to wyraźnie pierwszy kwiat i u mnie jaśniejszy zobaczymy jak będzie dalej kwitła...
Irenko- miło mi Ciebie gościć i dziękuje za ciepłe słówka
CD... oczywiście
jeszcze zakwita RH kwiatami cudownie delikatnymi i kruchymi takimi do zachwycania..

wysiałam trawki jednoroczne ale to lipa...

czas lilii nadszedł powoli...

pascali

klonikowi 2 najwyższe gałązki umarzły i się zmniejszył ale i tak go lubię...

CDN..

Olu- u mnie rośnie ta firletka w słońcu ale nic nie przyrasta od 3 lat jest taka sama właśnie pomyślałam,że trzeba jej poszukać nowego miejsca...

Tadku -witaj ! co do róży to wyraźnie pierwszy kwiat i u mnie jaśniejszy zobaczymy jak będzie dalej kwitła...

Irenko- miło mi Ciebie gościć i dziękuje za ciepłe słówka

CD... oczywiście

jeszcze zakwita RH kwiatami cudownie delikatnymi i kruchymi takimi do zachwycania..

wysiałam trawki jednoroczne ale to lipa...

czas lilii nadszedł powoli...

pascali

klonikowi 2 najwyższe gałązki umarzły i się zmniejszył ale i tak go lubię...

CDN..

- Olusia
Dojrzałam pięknie rozrośniętą turzycę palmową i pewnie nową żurawkową rabatkę. 

- marpa
Turzyca palmowa to jedna z moich pierwszych " trawek" i w tym roku ją znacznie ograniczyłam bo zbytnio się rozrosła a rabatka to trawkowa podsadzana żurawkami , żurawki lubię ale bez przesady... mam kilka i owszem ale o rabacie poświęconej żurawkom nie myślę .Szkoda,że one przynajmniej u mnie dość kapryszą , kilka egz.mam w reanimacji co się nie zdarza innym moim bylinom i to mnie w nich trochę "wkurza"ale i tak je lubię ,najstarsze żurawki u mnie mają ponad 20 lat ...ale one takie kapryśne jak te "nowoczesne" nie są...

- Olusia
Ja też u siebie testuję żurawki. Te co padły to już miejsca u mnie nie będą miały.
- marpa
Byłam tylko chwilę na działce między deszczami ale fotki zdążyłam zrobić ... dzisiejsze , no i zajrzałam po drodze do szkółki za dębolistną ale niestety już "wyszła" więc w zastępstwie nabyłam azalię " Cannon's Double" i trawkę b/n bo nie wiem na razie jak się zwie, a że się nudzę to jeszcze coś powklejam...
na balkonie zakwitły kolejne lilie

zakwitła oczekiwana ostróżka różowa

bardzo mnie ona cieszy

jedna z moich paproci ciągle zachwycam się tą różnorodnością liści na jednej roślinie

i jeszcze ulubiona trawka

CDN...

na balkonie zakwitły kolejne lilie

zakwitła oczekiwana ostróżka różowa

bardzo mnie ona cieszy

jedna z moich paproci ciągle zachwycam się tą różnorodnością liści na jednej roślinie

i jeszcze ulubiona trawka

CDN...

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Witaj Maryniu
Mnustwo bylin u Ciebie kwitnie.
Taki pomarańczowy to pełnik? Mój jest koloru cytrynowego i jeszcze nie kwitnie.
Mogłabyś podpisywać chociaż niektore fotki, gdyż nie znam wszystkich kwiatów, a nie umiem cytować.
Np taka amarantowo kwitnąca bylina o zielonych liściach.

Mnustwo bylin u Ciebie kwitnie.

Taki pomarańczowy to pełnik? Mój jest koloru cytrynowego i jeszcze nie kwitnie.
Mogłabyś podpisywać chociaż niektore fotki, gdyż nie znam wszystkich kwiatów, a nie umiem cytować.

Np taka amarantowo kwitnąca bylina o zielonych liściach.