Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Post »

Wilce bardzo ładne, na 100% wysieję na przyszły rok, już się rozglądam za jakąś kolejną ładną kratką do zamontowania na balkon ;:108
Co do ciekawostek zwierzęcych - mój pies uwielbia cytrusy (pomelo, mandarynki, pomarańcze) i gotowany bób, a mój królik czekoladę i suchą psią karmę :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
boja53
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

http://www.google.pl/search?q=wid%C5%82 ... 24&bih=614
no tak,może niezbyt dokładnie wyjaśniłam ; ;:223 ,ale myślę ,że ten link będzie dokładniejszy ode mnie.
A czy oprócz kwiatów,jakieś warzywa też planujesz uprawiać?
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale te wilce ładne...wchodzą na listę na przyszły rok, bo jeszcze je u kogoś widziałam i też tak ładnie wyglądały. Na pewno lepiej niż fasola, którą jestem lekko zawiedziona. I kolorki mają śliczne.
A żółty groszek - cudo :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Niunia ? Mnie w tym roku wilce trochę rozczarowują? Posiałem ich pełno, rozmaitych, a ciągle czekam na kwiaty większości z nich? Może się w końcu doczekam? Chyba przedobrzyłem z nawozem i biedaki poszły w liście zamiast w kwiaty (bo tak bujnego listowia to ja jeszcze na wilcach nigdy nie miałem). Co do kaczek ? wczoraj poszliśmy z Żoną do tutejszego parku i odkryliśmy, że mają tam fermę edukacyjną ? takie kilka zagród ze zwierzakami gospodarskimi, oblegane przez dzieciarnię. Osobiście przykleiliśmy się do wybiegu z kaczkami i napatrzeć się nie mogliśmy... Najbardziej nas wzruszył widok dziadka-kaczorka, który już miał spore problemy z poruszaniem się, kulał i co chwilę się przewracał... Biedak chciał się napić, ale miał problem, żeby zejść do oczka wodnego... I patrzył się na mnie i na moją Żonę smętnym wzrokiem, pokazując wyraźnymi gestami, że chce pić... Aż poprosiliśmy kogoś z osbługi, żeby mu pomógł... Po ręcznym włożeniu do oczka wodnego kaczorek wyraźnie odżył ? nażłopał się za wszystkie czasy, dziarsko przepłynął oczko wodne wzdłuż i wszerz, a nawet wziął kąpiel... Oczywiście wychodząc z wody znów się zachwiał i przewrócił na bok, pyszczkiem prosto w przybrzeżne błocko ? w końcu jakoś mu się udało wygramolić, gdy pomógł sobie skrzydłami... Podszedł potem do mnie i do Żony, pokłonił się nam, jakby chciał podziękować i poszedł sobie dalej, kulejąc i chybocząc się... Biedny dziadzio kaczorek... :cry: Strasznie nam go było żal... :cry: Chwilę wcześniej widziałem babcię (kobietę ? gatunku ludzkiego) poruszającą się o balkoniku... I tak doszedłem do wniosku, że ? niezależnie od tego, czy chodzi o człowieka czy o kaczkę ? powiedzenie ?starość nie radość? jest niestety bardzo prawdziwe...

@ Boja ? No patrzę na grafikę Google, patrzę i widzę... widły. I nadal nie wiem, co stanowi o ich amerykańskości. :lol: Flagi w paski i gwiazdki tam nie ma. :;230 Tak to już jest z człowiekiem, który jeszcze do wczoraj nie odróżniał motyki od szpadla (bo nie miał takiej potrzeby)... :;230 Co do warzyw ? nie, nie planuję uprawiać żadnych... Nie mam na to miejsca... Właśnie się zorientowałem, że całej kostki brukowej sprzed domu nie zdejmę, bo to straszna robota (zdjąłem kawał, gdzie wkopałem później irysy i lilie ? i umęczyłem się przy tym nieziemsko), więc muszę znaleźć nowe miejsce dla wiosennych cebulaków, które tam planowałem... Będzie ciężko pomieścić wszystko to, co sobie uplanowałem, oj ciężko... Nawiasem ? wczoraj poczułem się jak prawdziwy chłop, gdy do jałowej ziemi, która była pod płytkami, dodawałem dla użyźnienia krowiego nawozu... Cóż za aromat! :;230

@ Baiana ? Ja tam w zeszłym roku fasolą się zachwycałem... Ale fakt faktom, że pięknu wilców nic nie dorówna... I tylko szkoda, że w tym roku sporo odmian coś nie kwapi się z kwitnieniem... I idą głównie w liście.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Loki! Twoja opowieść o starym kaczorku - rewelacja ;:112 Perspektywa nowych mieszkańców ogrodu - również. A z ogrodem na pewno sobie poradzisz i jaka radość z tego będzie ;:138 Acz przyznam, że zamiłowanie do ogrodnictwa u fana tego rodzaju muzyki jest zaskakująca. Mimo wszystko... :idea: Zapomniałabym, Twój nick też bardzo mi się podoba. Mitologia nordycka to także coś, co lubię :)
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

Loki no to super gratulacje!!!!!! marzenia się spełniają :heja
Teraz czekamy z niecierpliwościę na postępy w ogrodzie :tan

u mnie w mieście dzisiaj graja Guns'n Roses:))) pomyślę o Tobie przy lampce winka jak bedą grać:)))
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Gratuluję swojego miejsca na ziemi ,tego upragnionego a ze wszystkim pomalutku dasz radę ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
boja53
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 09:41

Post »

sama właściwie nie wiem ,dlaczego się nazywają 'amerykańskie' ;:131 ,a co do warzyw,to jeszcze masz duużo czasu,aby się do nich przekonać,bo np. taki koperek,nie potrzebuje dużo miejsca,albo fasola tyczna czy winogron,mogą rosnąc przy płocie,będzie i ozdoba i pożytek, u mnie w różach rośnie sobie cebula, nawet będzie kwitła :D
Obrazek
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Sweety ? Powiem Ci szczerze, że się aż popłakałem jak na tego biednego kaczorka patrzyłem? :cry: Co do zamiłowania do ogrodnictwa ? jak ku własnemu zaskoczeniu niedawno odkryłem, że większość miłośników mrówek to fani metalu (co w gruncie rzeczy chyba da się wyjaśnić tym, że tak metal jak i myrmekologia nie należą do mainstreamu ? i trzeba być indywidualistą, żeby się zainteresować tak jednym jak i drugim), tak nic mi nie wiadomo, żeby zamiłowanie do tego typu muzyki miało się negatywnie korelować z zamiłowaniem do ogrodu... Co do mitologii nordyckiej ? to w sumie bardziej moja Żona się tym fascynuje niż ja... A ?Loki? w praktyce jest zdrobnieniem od ?Locutus?, ukutym przez forumowiczów pewnego forum satanistycznego, na którym bywałem jako nastolatek i z którego się zmyłem dobrych osiem lat temu. ;-)

@ Julka ? Postępy są. Wczoraj w końcu dosłali mi brakujące śruby do zmontowania pergoli ? i pergola już stoi. Jakkolwiek wkręcanie śrub stojąc na drabinie bujającej się na nierównym terenie nie należy do przyjemności. Podobnie jak odkrycie wielkiej, zardzewiałej rury dokładnie w miejscu, gdzie planowało się wkopać jedną z ?nóg? pergoli. Nawiasem: właśnie przed chwilą dowieźli mi złotokap i kompostownik. ;:138 I jak tam koncert? :-D

@ ElleBelle ? Dzięki! :-)

@ Boja 53 ? No fasolę to ja akurat planuję, ale jako roślinę ozdobną, a nie warzywo. :-P Miałem zresztą w zeszłym roku na balkonie i od groma nasion zebrałem...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie być indywidualistą. Co prawda niekiedy inni za tobą nie przepadają,ale cóż... Podoba mi się ta Twoja koncepcja wiążąca miłośników mrówek z miłośnikami metalu :uszy Pozdrów żonę, miłośniczkę mitologii nordyckiej :wit Gratuluje złotokapu. Ja także w tym roku zafudowałam sobie takie cudo :D
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

Loki doberek:) koncert?....hmmm...Axel spóźnił się 2,5 godziny(co ponoć i tak nie jest jego rekordem :;230 )....spiewał do 2.00...rano ledwo wstałam,bo u nas słychać to jakby ktoś radio w ogrodzie wlączył...bo stadion jest ok,700metrów ode mnie :roll:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Kwiaty wilców przepiękne!
Gdyby tak już obsypały sie kwiatami można by oszaleć patrząc na nie.
Poranki będą wówczas u Was bardzo atrakcyjne... aż sama już się podniecam na tę myśl a myślę,że skoro już rosną w gruncie to Cię nie zawiodą i sprawią ogromna radośc nam wszystkim przy okazji.

LOKI - wiem,że wszystko wymaga czasu,wiem, w jaki stan wdepnęliście na swojej przystani ale wiem,że nie mogę się doczekac kiedy pokażesz mi coś z perspektywy :;230
Taka niecierpliwa jestem,a co ;:14

Historia z dziadkiem kaczorkiem wzruszająca,nie sposób pominąć milczeniem fakt zachowania się ptaka po uczcie jakiej zaznał po Waszej interwencji.
To po prostu zadziwiające jak potrafią zwierzaki być wdzięczne.
A'propos planujecie nabyć w przyszłości psiaka?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Sweety ? Wiesz, jak się jest indywidualistą, to zazwyczaj wychodzi się z założenia, że prawdziwi przyjaciele zaakceptują Cię takiego/taką, jakim/jaką jesteś, a fałszywych przyjaciół to człowiekowi do szczęścia nie potrzeba. :;230 Żonę pozdrowię. A złotokap już wkopany... Nawet się cieszę, że lubi gleby ubogie i wapienne, bo jakieś pół metra pod warstwą ziemiopodobną mam u siebie kredową glinkę... Porcelanę by z tego można robić, takie to białe... A ile w tym kawałków kredy, którą nawet daje się pisać (testowałem ? i do ostatniego deszczu mój chodnik zdobiła inskrypcja ?d**a Jaś poszedł kraść? :;230 ? szczęśliwie sąsiedzi nie mówią po polsku)...

@ Julka ? W sumie to współczuję ? bo wiem, jak takie koncerty, na które niekoniecznie ma się ochotę, mogą być uciążliwe... Tam, gdzie mieszkałem poprzednio, sąsiednie miasto sobie urządzało raz do roku w czerwcu jakieś swoje święto i też był koncert na całego do późnej nocy... I ani spać, ani odpocząć, nic, tylko słuchać tego hałasu...

@ Karo ? Moje wilce dziękują za uznanie. Przynajmniej ktoś je docenił (nawet jeśli nie był to ich właściciel ? który spodziewał się nieco większej różnorodności barw). Tak czy siak regularnie wypadam do ogrodu w samym szlafroku z aparatem w dłoni. :;230 Co do fotek z perspektywy ? no wklejałem już stan pierwotny ogrodu, potem pierwszą grządkę, obecnie jedyne, co się zmieniło, to pergola (wraz z powojnikami, które z donicy przeniosły się wreszcie do gruntu) plus złotokap... No i druga grządka ? z liliami i irysami... Jak chcesz, to spróbuję to obfocić... Co do kaczorka i jego kompanów ? odwiedziliśmy ich dzisiaj ponownie. Dziadzio był już w ewidentnie lepszej formie ? bo choć cały czas widać było, że jest stary i ma problemy z poruszaniem się ? przynajmniej się tak nagminnie nie wywracał, choć poruszał się raczej niepewnie... Odkryliśmy też inną kaczkę inwalidkę ? brakuje jej kawałka dzioba i lewego oka ? aczkolwiek z tego, co zaobserwowałem, w zdobywaniu żarcia jest o wiele sprytniejsza niż jej pełnosprawni koledzy... Aż się wierzyć nie chciało... Poza tym napatrzyliśmy się na zaloty kaczek piżmowych, kopulację kaczek piżmowych (po wszystkim kaczka baaardzo długo się kąpała, podczas gdy kaczor poszedł jeść :twisted:), a nawet zapasy samców (imponujące ? wskoczyły do wody i okładały się skrzydłami, próbując unieruchomić przeciwnika ? w końcu jednemu z nich udało się przytrzasnąć szyję drugiego pod skrzydłem tak, że łeb pokonanego kaczora wystawał koło kupra zwycięzcy ? i trzymał go tak długo, aż tamten pogodził się ze swoją porażką i przestał się szarpać)... Już się nie mogę doczekać własnych kaczek. ;:138 Nawet jeśli jeszcze trochę czasu musi upłynąć (musimy odłożyć trochę kasy na zbudowanie zagrody, oczka wodnego, etc.). A co do psa ? nie, dziękuję, kaczki mi wystarczą. :wink:

A poniżej ostatnie kwitnienia ? pierwszy różowy wilec tego sezonu, jeden z ostatnich maków lekarskich (część już po prostu przekwitła, część poniszczyły burze, a część zniszczył mączniak) oraz pierwsza driakiew purpurowa.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zainteresowałeś mnie tą driakwią purpurową :wit Bardzo fajna kolorystyka :D
Co do gleby... Też nie mam lekko. Każde wbicie łopaty i kamień lub kamienie. Małe, duże - jakie chcesz. Wykopanie jakiegokolwiek dołka pod roślinkę jest prawdziwym wyzwaniem ;:173
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50

Post »

Loki piękne kwiaty pokazujesz, a czy ten różowy to wilec purpurea? Czyli taki jak mój?
Cały czas czytam co tam u Ciebie na włościach się dzieje i przyznam, że to zajmująca lektura ;:173
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”