Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Hutkow właśnie barona dostałam od miłej osoby poznanej też na forum, nie wysiałam bo mam już i tak nadmiar. Wiem że odmiana baron zostaje wycofana, dlaczego? Polecasz tą odmianę?
Ziemię mam też raczej piaszczysto glinianą.

A jeżeli chodzi o zgorzel to raczej odpada potraktowałam pierw nasiona a potem i ziemie środkiem odkażającym. No i inne siewki obok są aż tak dorodne że uciecha patrzeć!!! Miejmy nadzieję że to ta inna opcja i to te łupki są winne! :?

forumowicz co masz na myśli rozsada rwana? Bo ten przepis na saletrę już dawno temu wpisałam do zeszytu na ściągę!!!
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit 5dkg to ile jest np.łyżek?
Asia
PKasia
200p
200p

Post »

Zważysz to na wadze kuchennej
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Na działce nie mam wagi kuchennej :roll:
Asia
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ta saletra to taka jak do marynowania mięsa? :shock:

Asia
5dkg to mała łyżeczka
10 dkg to duża łyżka
ja tak miary stosuje do wypiekow
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ania chyba 5 gram to mała łyzeczka :idea:
Asia
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

no to pomnóż łyżeczki ;)
ja to zawsze rozwiązanie znajde ;) :;230
Ale poczekaj..
Az się przejdę i zważę coś na wadze dla pewności ;)

mała 5
duża 10

teraz tylko pomnożyć duże łyżki i po problemie :)
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Jak do tej pory nigdy nie zdarzyło mi się by coś działo się z siewkami, popikowane nigdy nie były zwiędnięte, ale ja zaprawiam nasiona przed wysianiem, myślę że to je troszkę zabezpiecza, wschody prawie 100%.

Kasiu odnośnie odmian, kilka miałam z twojej listy. One zachowują się rożnie w zależności od miejsca wysadzenia, inaczej rosną w tunelu a inaczej w gruncie, wiele jeszcze innych czynników na to wpływa, że właściwie zastanawiam się jaką przyjąć skalę porównawczą.
Nie mogę podważać tego co napisała ida74 o San Marzano, ale miałam je wysadzone w gruncie a owocowały bardzo ładnie od początku sierpnia, jedne z ostatnich które padły z powodu choróbska, prowadziłam je na 2 pędy, bardzo ładnie wiązały duże grona i wcale nie były silnie rosnące /wg informacji forumowicz którego bardzo cenie za wiedzę/ u mnie osiągnęły troszkę ponad metr a w tunelu zapewne około trzech. Widzisz więc sama jak różne są to informacje i każda jest prawdziwa.Tej odmianie poświęcony jest osobny wątek, poczytaj , naprawdę warto.
Bawole serca (ale nazwy nie znam) mam odmianę samokończącą, osiąga max 1,5m wysokości, prowadzę na 2-3 pędy.... nasionka dostałam od sąsiadki ona z kolei od ogrodnika kilka lat wstecz. Pomidor przepyszny, rozpływający się w ustach.
Może na temat innych gatunków troszkę później.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No ale ta saletra jest może cięższa niż np.cukier?
Ja poważenie pytam się ile nasypać tej saletry do 10 l wodzy np.garść.Przecież nie bedę wozic ze soba wagi na działkę :roll:
Asia
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Asiu..
Ale zawsze możesz saletrę zważyć w domu kochanie :):)

i nawet zważyć w domu odmierzyć ile to jest -np pół szklanki i już mieć stałe odniesienie..

ja ważyłam mąkę..
ale saletra konsystencją przypomina bardziej sodę.. :roll:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ja mam taki mały plastikowy kubeczek po jogurcie naturalnym i wsypuje ok połowy tego kubeczka na wiadro wody. Nawet gdyby ktoś wsypał pełny ten kubeczek na 10 litrów to jeszcze nie spaliłby roslin. Po wsypaniu do wody chwile odczekam ,by się granulki rozpuściły i zamięszam . I tym samym kubeczkiem potem podlewam rozsadę.

:wit
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

;:138 Dzięki..mówicie o saletrze amonowej prawda? :idea:
Asia
PKasia
200p
200p

Post »

Można zważyć w domu po 5dkg i zrobić sobie porcyjki do 10l konewki :wink: ;:4
Dziewczyny z waże to w najbliższym czasie jak kupię tą saletrę i podam na łyżki, ok.
No i okazało się że forumowicz jest dobry na wszystko. ;:196 więc bez ceregieli to pół kubeczka po małym jogurcie- zanotować!!!
Saletrę kupowałam w workach po 5 kg w ogrodniczym do ogólnego stosowania pod warzywa. W tedy jeszcze nie wiedziałam jakie to ważne :D jak i kiedy powinno się to prawidłowo stosować i tak sobie od czasu do czasu podsypywałam.
Elik-49
Nie! Klapło mi parę takich jeszcze nie pikowanych, nasionka też mam zaprawione no i ziemia też odkażona.
O San Marzano na pewno poczytam nie wiedziałam że jest temu poświęcony osobny wątek. Nasiona bawołów mam z plantico i nie wiem jakie będą. Jak mogę prosić to chętnie pisałabym się u ciebie na nasionka!
Więc czekam na refleksje reszty forumków na temat odmian pomidorów typowo do gruntu i typowo pod osłony.
Miejcie pewność iż wasze informacje notuję a nie jest to tylko puste gadanie. Z góry wielkie dzięki. Dla mnie każdy punkt zaczepienia jest dobry!
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Tak, mowa jest o saletrze amonowej lub o saletrzaku. Pod pomidory zwłaszcza ,polecałbym po posadzeniu na miejsce stałe raczej saletrzak, z tego względu , że zawiera pewną ilość wapnia a pomidory, przy braku dostatecznej ilości wapna chorują na zgniliznę wierzchołkową.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sucha_wier ... w_pomidora

:wit
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Rusalka pisze:A ta saletra to taka jak do marynowania mięsa? :shock:
Tak , to ta sama saletra potasowa , choć dla celów spożywczych jest niby bardziej oczyszczona ( i droższa ) . Do nabycia w ogrodniczych sklepach , centrach itd . Świetnie się rozpuszcza w wodzie . Zawiera oprócz potasu azot . Ale młode roślinki potrzebują jeszcze fosfor , magnez i wiele mikroelementów ... Więc dobrze jest dokarmiać rozsadę mieszaniną saletry z jakimś nawozem płynnym wieloskładnikowym typu Florovit . Dla siewek stężenie 0,5% może byc trochę za mocne , lepiej zaczynać od 0,2-0,3% , czyli 20-30g /10 L. @ Pelasia ,z saletry amonowej nic dobrego nie uzyskasz w warzywach , to najtańszy nawóz , zawiera tylko azot . Oczywiście można stosowac i wiele osób stosuje "amonówkę " , zwłaszcza w produkcji towarowej ... ale dla siebie ważniejsza jest jakość niz ilość , więc trzeba uważać z nadmiarem .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”