Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Loeb, ja 10 nie miałam, maksymalnie 6 chyba ; a tymczasem w okolicach piątku zapowiadają możliwy lokalny grad, hmmmm....
- Gosiek11
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 kwie 2011, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
Proszę o radę
Mam od niedawna ogródek działkowy a na nim już uprzątniętą stertę ziemii ze śmieciami - tzn śmieci wyrzucone a ziemię bardzo ładną żyzną rozsypaliśmy na miejsce gdzie rośnie teraz posiana trawa. I teraz pytanie - w trawie rosną mi dynie
Wiem że to dynie bo dwie z nich przy wykopywaniu zauważyłam w rabatach i wykopałam razem z nasionkiem dyni więc przesadziłam je i jestem ciekawa co z tego wyjdzie
Jak uważacie? Zostawić je i zaczekać na efekty? To chyba jakieś dzikie dynie z nasion które były w stercie ziemi ze śmieciami
Proszę o radę

Mam od niedawna ogródek działkowy a na nim już uprzątniętą stertę ziemii ze śmieciami - tzn śmieci wyrzucone a ziemię bardzo ładną żyzną rozsypaliśmy na miejsce gdzie rośnie teraz posiana trawa. I teraz pytanie - w trawie rosną mi dynie

Jak uważacie? Zostawić je i zaczekać na efekty? To chyba jakieś dzikie dynie z nasion które były w stercie ziemi ze śmieciami

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wegetarianko proszę nie strasz bo ja dzisiaj posadziłam dynie do gruntu .Przykryłam zagon agrotkaniną .Mój Ślubny wypalił mi w niej piękne otwory dzięki czemu "nie siepie " się i posadziłam: 4 szt Hokkaido oraz po 1 szt Muscate... ,Marina, Jumbo, Acorn, Justynka, Atlantic Giant oraz Olbrzymią. Trochę mnie martwi ,że dynie zapylą się krzyżowo i będą problemy w przyszłym roku z czystością odmiany 

-
- 200p
Chudziak, z zeszłego tygodnia prognozy na mój region nie sprawdziły się, ja swoje najstarsze roślinki bezwzględnie wysadzam dzisiaj i w razie czego przykryję, bardziej im zaszkodzę trzymając tyle czasu w ciasnych pojemnikach.
Nie wiem jak wysadziłaś swoje dyńki, ale krzyżowanie następuje pomiędzy odmianami dyni olbrzymiej czy między odmianami dyni piżmowej, olbrzymia z piżmową czy zwyczajną nie krzyżują się, poza tym kwiaty można przypilnować i odwalić robotę pszczółek nim one to zrobią
Gosiek, jak masz miejsce to zatrzymaj je, mogą wyjść ciekawie; zresztą IMO bez względu na smak, dynie w ogrodzie zawsze wyglądają wspaniale
Nie wiem jak wysadziłaś swoje dyńki, ale krzyżowanie następuje pomiędzy odmianami dyni olbrzymiej czy między odmianami dyni piżmowej, olbrzymia z piżmową czy zwyczajną nie krzyżują się, poza tym kwiaty można przypilnować i odwalić robotę pszczółek nim one to zrobią

Gosiek, jak masz miejsce to zatrzymaj je, mogą wyjść ciekawie; zresztą IMO bez względu na smak, dynie w ogrodzie zawsze wyglądają wspaniale

-
wegetarianko właśnie z tego co się orientuje to wszystkie 11 szt moich dyń należą do odmian dyń olbrzymich
Stąd moje obawy o zapylenie krzyżowe a nie wiem czy samej uda mi się 'zapanować nad zapyleniami zważywszy ,że większość dyń mam po 1 sztuce.

-
- 200p
Acorn to dynia zwyczajna, muscade piżmowa, ale jak masz je wszystkie w jednym miejscu to i tak bez znaczenia; w każdym razie w jednym miejscu można mieć po odmianie z dyni olbrzymiej, zwyczajnej i piżmowej bez zagrożenia; ja mam w planach ostre zapylanie, będę obserwować kwiaty i ingerować 

-
No to wiem ,że nic nie wiemwegetarianka pisze:Acorn to dynia zwyczajna, muscade piżmowa, ale jak masz je wszystkie w jednym miejscu

-
- 200p
tu jest dobra ściąga:
http://www.kcb-samen.ch/shop/
pepo- zwyczajna
maxima- olbrzymia
moschata- piżmowa
pepo- zwyczajna
maxima- olbrzymia
moschata- piżmowa
-
- 200p
aha, oczywiście musi być to odmiana czysta "open- pollinated"; hybrid czy F1 to mieszańce, których nie zapylamy i nie zbieramy nasion, nie powtórzą już swoich cech w kolejnym sezonie.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
E tam, ja zbieram z F1 - więcej zabawy! Ruska ruletka, nigdy nie wiadomo co wyrośnie, oprócz tego, że z grubsza będzie jadalne [a w każdym razie nie trujące;)]. Później można z tego coś dla siebie wyciągnąć.. Jak dobrze pójdzie zrobię zresztą kilka F1 w tym roku:)
-
- 200p
U mnie pierwsza partia siedzi w ziemi 
Loeb, źle się wyraziłam, chodziło głównie o to, że mieszaniec nie powtórzy swoich cech w kolejnym sezonie, a zbierać można oczywiście co się chce, jeden zbiera znaczki, drugi nasiona
Coś ciekawego Ci się urodziło z tych eksperymentów?

Loeb, źle się wyraziłam, chodziło głównie o to, że mieszaniec nie powtórzy swoich cech w kolejnym sezonie, a zbierać można oczywiście co się chce, jeden zbiera znaczki, drugi nasiona

-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
W tym roku fioletowa rzodkiewka. Pojęcia nie mam skąd się wzięła ale ładna była. Komisyjnie skonsumowana - smaczna też;) Z dyń zapylonych swobodnie to tylko z ozdobnych zbierałam, a te to wiadomo.. wszystkie ładne;) Z jadalnych będę dopiero w tym roku. No, nie licząc dyni mojej babci, ale ona zawsze sadziła tylko jedną i co roku wyglądała tak samo, więc to się nie liczy.;)
-
Dzięki, już trochę poczytałam ale niestety mimo takiej mnogości odmian tam opisanych akurat tych co mamy z wymiany nie ma ale stronka bardzo fajnawegetarianka pisze:tu jest dobra ściąga:

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Re: pomoc w sprawie agrowłókniny
Mogły zaszkodzić im chłody. A jak nie to ziemia może mieć za wysokie pH. Wapno blokuje wchłanianie innych składników. Ja mam coś podobnego.Saris pisze:Bardziej doświadczonych ogrodników proszę o radę... W tym roku ogarnęło mnie lenistwo (i niecierpliwość;-)) i posadziłam moje dyniowate (dynia, cukinia itp.) z rozsady do gruntu na czarnej agrowłókninie (przeciw chwastom) w wyciętych otworach. Rozsady w momencie sadzenia miały 3 tygodnie i były dość małe ale popełniłam mały błąd i wysiałam je do nieco zbyt małych doniczek i dlatego poszły do gleby ok. 5 maja (ale już po przymrozkach), kilka dni były jeszcze okrywane agrowłókniną na noc. Dostały też nawóz (ogólno-warzywny) po tygodniu. I od wsadzenia praktycznie nie rosną i nie wyglądają zbyt zdrowo tzn. są wybarwione na jaśniejszy niż powinny zielony, gdzieniegdzie liście są przyżółcone (spalone słońcem?). Są doglądane, podlewane... Wina agrowłókniny pod spodem (nagrzewanie i odbijanie słońca, może dyniowate nie nadają się na agrowłókninę???) czy zbyt wczesnego wysadzenia (faza 2 liści właściwych)?
Liczę na na pomocną dyskusję, będę wdzięczna.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
Przedwczoraj moje dynie i melony poszały do miniszklarenki, dla cieniowania lekkiego narzuciłam na szklarenkę cienką agrowłókninę. Wczoraj jak juz słońce przygrzało liście dyni się położyły, więc przełożyłam je do tunelu. Tam odżyły a i ostre słońce juz nie paliło. Za to w miniszklarence to dopiero mi melony ruszyły, im ten gorąc dopiero sił dodał
Dokładnie tak jak napisał Frant
Myślę że jutro lub pojutrze dynie już wysadzę

Myślę że jutro lub pojutrze dynie już wysadzę

Ania