Storczyki Storczykowej cz. 2
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 2
Jak sadzonka, to kwitnąć powinna za jakieś 5-6 lat. Też mam 2 sadzonki, ale zamawiając je, byłam pewna, że bedą większe. Gdybym wiedziała, ze będą aż tak małe, pewnie bym ich nie kupiła. Lepiej wydać więcej i mieć dorosła roślina, niż czekać iles lat na kwitnienie sadzonki. Bardzo lubię Vandy, pierwszą kupiłam 4,5 roku temu, niestety wtedy się tak nie znałam i uschła od nawozu, podobnie jak pare innych storczyków. Z tych, co mam, najstarsza jest u mnie niecałe 4 lata, najnowsze miesiąc. Mam 6 doroslych Vand i 2 sadzonki. kwitnie niebieska i ta rózowa z wystawy, a ta pogięta rózowa w kratkę chyba tez zakwitnie, bo pęd się powiększył. Dobrze, że kwitną... teraz jest tak okropnie. U ciebie też jest tak fatalnie? U mnie już zaczęły wylewać rzeki od tego deszczu.
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
No to wyobraźcie sobie co jest u mnie pod górami!
Dusiu fantastycznie zakwitła Ci Vanda i ile ma już rozwiniętych kwiatów. To super, ze tak chętnie powtarzają kwitnienie u Ciebie. Mam nadzieję, że moja jak już sie przełamała i zakwitła to teraz będzie robiła to regularnia. Poza tym liczę na kwiaty na drugiej dorosłej, pięknie puściła korzenie, więc niech teraz zakwitnie. A i reanimowana od listopada trzecia dorosła bezkorzenna Vanda wreszcie wypuszcza korzonek
Pozostałe dwie małe sadzoneczki od Rafaela jeszcze długo każą na siebie czekać, ale rosną i dają mi wiele radości.
A co słychać u żółtej? Pisałaś, że puszcza pęd, ale ogólnie nie była do tej pory chętna do kwitnienia.

A co słychać u żółtej? Pisałaś, że puszcza pęd, ale ogólnie nie była do tej pory chętna do kwitnienia.
- Storczykowa
To dobrze, że twoje Vandy zaczęły rosnąć. Na kwiaty tez przyjdzie czas. Najważniejsze, zeby korzenie i liście były dobre, bo słabowita, cherlawa Vanda raczej nie zakwitnie. Co do żółtej, już została sprzedana (możecie ją teraz podziwiać w wątku Nesuniaaa).
Niebieska Vanda:

A teraz pokażę moje 2 najnowsze nabytki: Phalaenopsis schilleriana i Mini Mark:

wszystkie botaniczne oraz 2 Phal. Liodoro:

MM:

Niebieska Vanda:

A teraz pokażę moje 2 najnowsze nabytki: Phalaenopsis schilleriana i Mini Mark:

wszystkie botaniczne oraz 2 Phal. Liodoro:

MM:

- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
No to doczekałaś się,gratulacje
I Ty mówisz,że masz mało botaników!

I Ty mówisz,że masz mało botaników!
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dusia cieszę się, że udało Ci się spełnić kolejne marzenia. Twoje stadko botaniczych wygląda wspaniale. ;:106
Przyłączam się do gratulacji
i czekam na pędziki 

Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Dusiu sliczna rodzinka botaników.Niech Ci zdrowo rosną
Gratulacje 

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.

Pozdrawiam Ania
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Gratuluje kwitnienia u Vandy!!!Jak zawsze u Ciebie piękna jest.A nowości - super!Niech MM długo Ci kwitnie.
- Storczykowa
cieszę się, że nowości i botaniczne się podobają
. Nie mam ich za wiele (mam z botanicznych: tetraspis, 2 lueddemaniana, 2 equestris ilocos alba, bellina, violacea, equestris, schilleriana, z hybryd drugorzędowych: 2 Liodoro, Mini mark, penang girl (ale ten ostatni jest chyba pierwszorzedowy, bellina x venosa). Lista marzeń ciągle dłuuuga, a miejsca brak, mam już ponad 90 storczyków. Na pewno musze sobie kupić biała Vanda.
A schilleriana przyszedł w foliowej doniczce i w mchu, ale go przesadziłam do plastikowej (małej, bo to malutka roślina, choć zdolna do kwitnienia, nawet ma resztkę jakiegoś starego pędu). MM jest 1 w doniczce, ale kwitnie. obydwa storczyki kupiłam z OG.

A schilleriana przyszedł w foliowej doniczce i w mchu, ale go przesadziłam do plastikowej (małej, bo to malutka roślina, choć zdolna do kwitnienia, nawet ma resztkę jakiegoś starego pędu). MM jest 1 w doniczce, ale kwitnie. obydwa storczyki kupiłam z OG.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dusiu...właśnie przeczytałam na innym wątku, że Kupiłaś sobie MM. Przybiegłam, pozachwycać się tymi maleńkimi kwiatuszkami u Ciebie... A tu niespodzianka, Schilleriana...Gratuluję dwóch, kolejnych spełnionych marzeń
Piękne oba 

Dusia, co do Phal. Schilleriana (pytałaś w moim wątku), to niczego innego nie robię
w uprawie jak przy innych falenopsisach. Wyjątkiem jest to, że trzymam ją w akwarium.
To jedyny z moich storczyków, któremu niezmiennie odpowiada pobyt w takim wilgotnym mikroklimacie.
Ma tam b. jasne stanowisko (strona południowo-zachodnia), jest ciepło i parno. Nadmiar światła rozproszyłam
przez folię do cieniowania szyb samochodowych. Pewnie widziałaś w moim wątku.
Podłoże ma podobny skład, jak opisałaś u swojej Schilleriany.
Zwiedziłam ostatnie strony u Ciebie - przepiękne kwitnienie Vandy i muszę pochwalić wspaniałe zdjęcia
pozostałych storczyków
Fajna gromadka botaników
Chętnie zobaczyłabym oddzielnie sfotografowane te z botanicznych, które aktualnie nie kwitną
(z opisem, co jest co - np. obie Pha.l lueddemanniany itd.).
w uprawie jak przy innych falenopsisach. Wyjątkiem jest to, że trzymam ją w akwarium.
To jedyny z moich storczyków, któremu niezmiennie odpowiada pobyt w takim wilgotnym mikroklimacie.
Ma tam b. jasne stanowisko (strona południowo-zachodnia), jest ciepło i parno. Nadmiar światła rozproszyłam
przez folię do cieniowania szyb samochodowych. Pewnie widziałaś w moim wątku.
Podłoże ma podobny skład, jak opisałaś u swojej Schilleriany.
Zwiedziłam ostatnie strony u Ciebie - przepiękne kwitnienie Vandy i muszę pochwalić wspaniałe zdjęcia
pozostałych storczyków

Fajna gromadka botaników

(z opisem, co jest co - np. obie Pha.l lueddemanniany itd.).
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Nooooooo fajna gromadka.....tylko życzyć wypada pięknego kwitniania.
Tylko...i właśnie Joanno-Art. :P ;dobrze napisałaś o swojej Phal.schilleriana
bo warto pomyśleć już o czymś ,co zapewni te lepsze warunki uprawy.
Takie ,które pozwolą tym wyszukanym i wymarzonym storczykom na lepszą egzystencję.
Nie mówię ,ze nie zakwitną bez gabloty , ale uważam warunki mieszkaniowe za ...mękę,a na pewno gorszą opcję.
Przy takich zasobach coraz ciekawszych storczyków, warto Dusiu pokusić się i na taką inwestycję.
W końcu ...kolekcję budujemy nie dla samego posiadania storczyków, ale w dbałości o ich byt.
Taka jest idea pasji storczykowej ; myślę że o tym również musimy pamiętać.
pzdr.JOVANKA
Tylko...i właśnie Joanno-Art. :P ;dobrze napisałaś o swojej Phal.schilleriana

Takie ,które pozwolą tym wyszukanym i wymarzonym storczykom na lepszą egzystencję.
Nie mówię ,ze nie zakwitną bez gabloty , ale uważam warunki mieszkaniowe za ...mękę,a na pewno gorszą opcję.
Przy takich zasobach coraz ciekawszych storczyków, warto Dusiu pokusić się i na taką inwestycję.
W końcu ...kolekcję budujemy nie dla samego posiadania storczyków, ale w dbałości o ich byt.
Taka jest idea pasji storczykowej ; myślę że o tym również musimy pamiętać.
pzdr.JOVANKA