Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

Tadeuszu- już pisałam u kogoś w wątku, że tylko muszę zdobyć świerka Pusch i i koniec moich chciejstw. :roll:
Ten szmaragdowo- jedwabisty trawnik jest ukoronowaniem Twojej ciężkiej pracy.
Należy Ci się. :roll: :)
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

"Po owocach ich poznacie..." Po prostu- brawo! Za pracę, efekty, piękno! ;:138 ;:3
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu piękny zielony trawnik, po prostu jak jak dywan , zadbany , wypielęgnowany, ja muszę w tym roku dokładnie popracować nad moim, zeszłej jesieni ciągnęli kable pod ziemią z ulicy i zryli mi trawnik, tak więc mam łyse pozapadane pasy , teraz czeka mnie równanie i sianie :roll:
Widzę u Ciebie kwitnące piękne tulipany, u mnie pełne jeszcze w pąkach.
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U Tadeusza jak zwykle wspaniałe widoki - jak ja zimą czekałem na takie zdjęcia Twojego ogrodu, piękny zielony trawnik jako tło dla wspaniałych drzew, krzewów i rozległych rabat! ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Tadeusz obejrza.łam historię twego ogrodu i najbardziej zachwyca mnie twój trawnik , ja mam problem z mchem , działka jest wilgotna , w lekkim dołu,doradż jak wyczyścic trawnik i choć częściowo doprowadzić go ładu.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Tadeuszu, Twój ogród wszystkich zauracza pięknymi roślinami. Ale zwróciłem też uwagę na tabliczkę opisową, nazwa, rok posadzenia, a ten numer to oznacza może, że to 461 drzewo lub krzew posadzony na działce (bo innych roślin jest znacznie więcej)?
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

TAJKO- dziękuję za odwiedziny, lista "chciejst", jak na razie jest w zawieszeniu, mam w zasadzie wszystkie rośliny, które chciałem mieć, oczywiście tę listę zawsze mogę odwiesić jak coś ciekawego wypatrzę w ogrodach naszych Forumowiczów.

Oczywiście czwartkowy pobyt na targu jest dla mnie stracony, jeżeli nic u naszych sprzedawców( a jest ich zawsze na targu nie niej niż dziesięć stoisk) roślinek nie wypatrzę. Ostatni , nie był stracony, przyuważyłem pięciornik odmiany Red Joker", o kwiatach koloru czerwonego w ciągłym kwitnieniu. Mam oczywiście pięciornik odmiany "Red Ace", ale ten czerwone kwiatki ma tylko wiosną i późną jesienią a całe lato wytwarza kwiaty koloru pomarańczowego.

Z trawnikiem chwila odpoczynku, ale w przyszłym tygodniu planuję oprysk trawnika środkami chwastobójczymi.

ANETKO-dziękuję za odwiedziny i miłe słowa o naszej pracy w ogrodzie, jest to dla nas najlepsza nagroda i motywacja do dalszej pracy w ogrodzie, a tej jak na razie nie brak.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, uważam że piękny trawnik jest nie mniejszą ozdobą ogrodu niż najpiękniejsze kwiaty, naprawdę warto trochę popracować przy trawniku, zwłaszcza że w naszym ogrodzie są sprzyjające warunki dla pięknego trawnika.

Tulipany u nas są w szczycie kwitnienia, w którym kierunku się spojrzy, tam pełno tulipanów, podejrzewam że jest ich w ogrodzie nie mniej niż posadzonych mieczyków, z tym że mieczyki rosną w jednym miejscu, a tulipany w kilkunastu miejscach.

PIOTRKU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie i za ciepłe słowa o naszym ogrodzie. Wiosna w pełni i trzeba się cieszyć dniem dzisiejszym bo czas szybko biegnie i ani się nie obejrzymy jak będzie schyłek lata.

PEONIO- dziękuję za spacer p naszym ogrodzie oraz za poświęcenie czasu na spacer po pierwszej części ogrodu. U nas na szczęście nie jest zbyt wilgotno w ogrodzie, mimo że ogród nasz znajduje się w obniżeniu terenu przy rzece.

Z pewnością w niedużej wilgotności ogrodu pomógł nam staw który wykopaliśmy na swojej działce, myślę że i u Ciebie przydało by się jakieś obniżenie terenu w którym by się zatrzymywało nadmiar wody z ogrodu.

Z mchem jest trudno walczyć zwłaszcza w głębokim cieniu, najlepszym( i najtańszym- chyba),sposobem jest wertykulacja i aeracja. Podczas ostatniej wertykulacji (wałkiem z nożami) naszego trawnika w znacznej części w wydobytych z trawnika obumarłych części roślin był mech z zacienionych miejsc na trawniku.

ROMKU- dziękuję za odwiedziny, umieszczenie w tabliczkach opisowych numeracji łączy się w zasadzie z miejscem posadzenia rośliny w odpowiednim miejscu. Tworząc tabliczki opisowe musiałem połączyć konkretną roślinę z opisem który mam na płytce komputera.

Ogród mam podzielony na poszczególne rabaty oraz inne wydzielone części ogrodu. Poszczególne rośliny na konkretnej rabacie oznaczyłem numerami( np: na rabacie przy ścieżce rośliny mają przypisane numery os 001 do 110) i tak opisując rośliny w poszczególnych miejscach doszedłem do numeru około 490 oznaczającej że na koniec roku 2009 w ogrodzie rosło 490 odmian i gatunków drzew, krzewów i iglaków ( tabliczek nie mają byliny i rośliny jednoroczne).

Przydzielając numer roślince nie kierowałem się datą sadzenia jej do ogrodu, tylko miejscem gdzie ona się znajduje, dopiero numery większe od 490 oznaczają że dane rośliny zostały posadzone do ogrodu po 01.01.2010 r..

W przypadku gdy mi numerowana roślina padnie , by kontrolować ilość posiadanych roślin w ogrodzie.( zdarza się,ale na szczęście bardzo rzadko), numer padniętej rośliny przechodzi do rośliny posadzonej ostatnio w ogrodzie. Nadmieniam że wśród około 500 drzew,krzewów i iglaków mniej niż 5% jest rosnących w naszym ogrodzie w ilości większej niż jedna sztuka.

W ogrodzie kolejny pracowity dzień, do szklarni ( z dachem przykrytym folią), dzisiaj trafiło 135 krzaczków pomidorów, w tym 20 sadzonek szczepionych, kupionych od znajomego ogrodnika. W szklarni ,również znalazło miejsce 40 sadzonek papryki, pozostałe 20 sztuk sadzonek papryki znajdzie miejsce w drugiej szklarni gdzie królują sadzonki winorośli.

Obrazek

Obrazek

Kilka zdjęć z "podniebnych lotów" nad Nokłami;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz kilka zdjęć z poziomu ziemi:
ostatnia kępa sasanek rosnących od strony południowej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasze gady bez problemu przeżyły surową zimę;

Obrazek
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Co zamieszkuje was staw ?
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tadeusz , dziękuję za informacje odnośnie trawnika.Wspominasz o gadach w stawie!
Co zamieszkuje was staw , zarybiałeś go specialnie?
Mark Twain
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Tadziu witam cię w ten deszczowy dzionek :) Czekałam na ten deszczyk,bo ziemia spragniona i roślinki też potrzebują wody. Twój trawnik rewelacja taki soczysty i pełen życia,piękne tulipanki i sasanka,a fotki z wysokości uchwyciły dogłębne piękno twojego rancza :) Śliczne pomidorki,jak co roku ;:138 Pozdrawiam serdecznie i życzę samych sukcesów.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Tadeusz-niesamowity ten zielono żółty żonkil!Budleję od Ciebie jeszcze trzymam w domu, bo noce zimne.
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

TADEUSZ kupiłam na trasie Lublin Puławy wiąz holenderski .Myślałam że to będzie jakieś spore drzewko ,ale jakieś mizerne na wielkość . W sobotę będę na działce to zrobię zdjęcie. Mam nadzieję że chociaż szybko rośnie
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Tadeuszu, ale cudnie u Ciebie. Widzę, że pomidorki posadzone, nie długo i ja ruszam z sadzeniem.
Teraz, jak wiem co masz na myśli, mówiąc podniebne loty, zawsze ogarnia mnie śmiech. :lol: :lol:

Pozdrawiam :wink:
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Ta loczba roslin mówi sama za siebie :shock: Że nie wspomnę o pomidorach- toż to prawdziwa plantacja! Ile to pracy trzeba! ;:180
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

BEATKO- dziękuję za odwiedziny, w naszym stawie oprócz rybek zamieszkują również gady, gadami tymi są dwa żółwie czerwonolice, jeden większy, drugi mniejszy. Żółwie te trafiły do naszego stawu od wnuka siostry, który hodował je w akwarium ( w cieplarnianych warunkach)w domu, kilka lat temu (5-6 lat) . Żółwie trafiły do stawu tylko na okres letni, lecz nikt je nie potrafił wyłowić ze stawu końcem lata , i zimowały w stawie. Od tamtej pory zadomowiły się w stawie i chyba będą tam przez najbliższe sto lat( staw jest ogrodzony, gdyż rybkami zaczęły się żywić wydry).

Obrazek

Obrazek

ARABELLO- dziękuję za odwiedziny, niestety u nas nie było deszczu, a szkoda, przydał by się ciepły deszczyk, chmury burzowe gnały po niebie, ale żadna nie trafiła w Nokły. Pomidory już się zadomowiły w szklarni, oby tylko nie było większych przymrozków ( oby ich wcale już tej wiosny nie było).

EWO JANINO- dziękuję za odwiedziny, żonkili mamy dużo odmian, jedne już przekwitły, inne dopiero się przymierzają do kwitnienia. Myślę że możesz śmiało już wysadzić wszystkie rośliny ogrodu, zimne noce im nie szkodzą, a mróz raczej do Twojego "Podwórkowego" nie dociera.

WIOSENKO- dziękuję za odwiedziny, sadzonka szczepionego wiązu z pewnością nie jest duża, mam nadzieję że Ci będzie rósł bez problemu, ja będę próbował drugi raz, więcej razy niż dwa, do ogrodu roślin nie sadzę. Chętnie obejrzę Twoją sadzonkę wiązu.

KUBUSIU- dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa o naszym ogrodzie, aby pokazać trochę więcej ogrodu muszę od czasu do czasu "polatać" na wysokości, wtedy więcej widać, istniej tylko niebezpieczeństwo że może mi się "spadochron nie otworzyć".

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, rośliny zasiedlają Nokły sukcesywnie, nie ma przy nich za dużo roboty,przy pomidorach to jest trochę pracy, czekają na mnie sznurki na przywiązanie pomidorów, ale z tym czekam na niepogodę, wtedy można w szklarni robić.

Pracy trzeba trochę włożyć, zwłaszcza teraz przy pracach porządkowych, aktualnie bawię się w malarza, odświeżam pomieszczenia w domku oraz zadaszenie przy ognisku na "cypelku". Jak chce się pracować, to robota się zawsze znajdzie.

Prace renowacyjne domku na ukończeniu, akurat zdążę na przed weekendem majowym i wizyta gości, oto jedna z moich prac malarskich;

Obrazek

A oto następne "podniebne", i nie tylko zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Nokłach, nad rzeką kwitnie kilkanaście drzewek czeremchy, widok wspaniały a zapach upajający, pracując na ogrodzie czuję się jak bym był w środku pszczelej pasieki .

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”