Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Joane- teraz chodzę jak koło jajka, wokół keiki dendrobium kingianum. Tak bardzo chciałabym je uratować. Nie ma korzonków, psb pomarszczona...pojemnik to ostatnia szansa na jego reanimację. Oby się udało, bo to storczyk, którego zapach mnie przyciągnął do jego uprawy :)

Asiu- dziękuję w imieniu kwiatuszków. Cieszę się, że mamy "bliźnięta". Gwarantuję Ci, że jest on długodystansowcem. Oby i u Ciebie kwitł długo :D Cambria czy zyguś, wszystko jedno, oby go tylko udało się uratować, bo korzonki kiepskie ma.

Dusiu- uwielbiam te listeczki. Aż żal, że to jedyny mój falek z mozaikowymi liśćmi. Będę się teraz za takowymi falkami jeszcze rozglądać ;:108

Empe- chętnie pomogę, jak tylko będę potrafiła ;)

Zabka_Monis- żałuję, że tak późno zdecydowałam się na takie pudełka. Może moja bellina, by jeszcze żyła... ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu- uwielbiam te listeczki. Aż żal, że to jedyny mój falek z mozaikowymi liśćmi. Będę się teraz za takowymi falkami jeszcze rozglądać
Takie listeczki są cudne... Phal. philadelphia też są nakrapiane, niektóre rózowe hybrydy też, a z botanicznych to schilleriana, stuartiana, philipinensis i chyba jeszcze jakieś są, ale teraz nie pamiętam nazw.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku- ja też te pojemniki "skopiowałam" od Forumowiczek ;)

Aniu- jest na stałe zamknięte. Jedynie na jakiś kwadrans dziennie ściągam pokrywkę i wietrzę. Oczywiście nie jest szczelnie zamknięty, ma szparę na jakiś 1cm.

Celinko- już wysyłam adres. Może do weekendu przekwitnie Twoje keiki i też na początku tygodnia pojedzie do Ciebie. ;) ;:108

Dusiu- ale bardzo rzadko widziałam takie ciapkowate liście. Może ze 4 razy spotkałam takiego falka ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu- ale bardzo rzadko widziałam takie ciapkowate liście. Może ze 4 razy spotkałam takiego falka

Ja też bardzo rzadko takie widzę, ale parę mam (2 lub 3 Phal. philadelphia, 3 hybrydy, schilleriana). Jeszcze muszę sobie koniecznie kupić Phal. philipinensis. Ma srebrzyste, nakrapiane liście, białe kwiaty i policzki całe żółte, a nie tylko częściowo, jak u normalnych białych.
olcia1
200p
200p
Od: 29 cze 2010, o 16:19

Post »

justus jeszcze nie dobrnełam do końca wątku ale juz musiałam cos napisać, piękne falki, cudne miltony ale jednak zakochałam sie w kwitnieniu twojego dendrobiu phal. ja cały czas czekam na swoje ale jak na razie nic się nie dzieje :( , twój MM jest boski a te jego kwitnienie jest aż niespotykane, Twoje Cymbidium Mnie zauroczyło, takie zdrowe i dorodne. Gratuluje wielkiego serducha i zyczę dalszych tak obfitych kwitnien, a teraz lecę do końca przeczytać Twój wątek

pozdrawiam :wit

i przeczytałam cały wątek, gratuluję maleństw oby szybciutko i zdrowo rosły
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olcia- dziękuję w imiieniu kwiauchów ;) Staram się, jak mogę, by storczykom było dobrze u mnie. ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko wybacz, że dopiero teraz :oops: ale w końcu dotarłam do Ciebie ;:14
Piękne masz okazy ;:224 jestem na początku Twojego wątku ale zostawiam śladzik aby go nie zgubić a zaległości sukcesywnie będę nadrabiać ;:108 Bardzo ciekawy ten Twój wątek ;:224 ;:108
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Justynko a jak długo jeszcze je trzymasz w pojemniku jak już listek albo korzonek się pokaże :?:
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

UFFFF Justynko przeczytałam Twój wątek i teraz mogę śmiało powiedzieć, że to skarbnica wiedzy ;:108 Miałam wiele pytań których wstydziłam się zadać a tu poznałam odpowiedzi na większość z nich ;:196 Super masz roślinki i takie różnorodne ;:138
Mam jeszcze pytanie co do Miltonii czy ją już wystawić na balkon? i w zimie musi mieć zimno? Kupiłam ją niedawno po przecenie sama roślinka wygląda mi ok ale bardzo bym chciała aby mi zakwitła :roll:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arlet- dziękuję w imieniu kwiatuszków. Na pewno na tym wątku dużo się Dowiesz, bo sama się uczyłam, gdy go tworzyłam :)

Katarzynka- nie wiem, jak długo będę trzymać storczyki w pojemniku, to mój "pierwszy raz" z pojemnikami :;230 ;:224 Niektóre siedzą tam pewnie z m-c może półtora, a niektóre trafiły tam dziś. Pewnie, jak zacznie brakować miejsca w pojemnikach, a te już będą w dobrej kondycji, zacznę otwierać pojemnik. Potem ściągnę na dzień całkiem pokrywkę, żeby przyzwyczaić daną roślinkę do warunków poza pojemnikiem. A potem pewnie wyciągnę ją całkiem. Ile taki proces może trwać, nie wiem. Może tydzień gdzieś...

A ja dzis dostałam paczusię od Celinki <Trzynastki> :D Dziękuję Ci bardzo. Radość wielka... a fotka może jutro ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monis, Asiu- dopiero teraz dorwałam chwilkę < czemu doba ma tylko 24godziny?>. Pewnie fotki Obejrzycie jutro dopiero...

A zatem, oto dwa, zdrowe keiki Berry Oda od Celinki :D Stoją w pojemniku, aklimatyzują się do ciepełka i wilgoci. Mam nadzieję, że jeszcze przed zimą dobrze się ukorzenią:

Obrazek

Moje niezmordowane dendrobium phalaenopsi już produkuje kolejnego pędzika. Nadal by kwitło, tylko keiki jest u Celinki. Na drugiej fotce widać, jaka to nieduża roślinka. Kwitni prawie non stop od półtora roku<przerwy polegały na tym, że po ususzeniu jednego pędziku, zaraz pojawiał się następny...>. Nie mam pojęcia, które to kwitnienie u mnie, może 7 albo 8 :;230

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po dzisiejszym odkryciu stwierdzam, że pojemniki sprawdzają się świetnie. Coniektórzy Stali Bywalcy na pewno Pamiętają moje dwa keiki dendrobium kingianum.
Dostałam je w kwietniu. Końcem maja pojechały na działkę. Jakieś 2 tygodnie temu, okazało się, że jedno zgniło. Drugie zaś nie miało korzonków i całe się pomarszczyło. Postanowiłam dać mu ostatnią szansę...pojemnik... I co? Po tygodniu, dziś odkryłam "keiki na keiki". Ale się cieszę :heja

Obrazek

A na dobranoc wariacje equetrisowo-mmowskie

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Justynko, piękne bliźniaki dostałaś od Celinki ;:138
Gratuluję reanimacji D. kingianum a wariacje equestris&MM rewelacyjne :)
Dziękuję za przyjemne widoki na dobranoc ;:180
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Faktycznie Twoje Dendronium phal. malutkie , a raczej takie niziutkie ;) Ale śliczne oczywiście ;)
Życzę powodzenia w uprawie keików - niech rosną w siłę ;:138
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Trzymam kciuki,żeby keiki dały radę ;:108 Chociaż znając Twoją słabość do keików to nie powinno być problemów :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”