Rośliny są użytkowane zwykle przez 3-4 lata.Wysiewamy od połowy do końca lutego, przed wysadzeniem do gruntu, hartujemy.
rozstawa w gruncie 1x1. Dołki głębokości 30 cm. na dno warstwa obornika (rozłożonego), Obficie podlewać aż zaczną rosnąć. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe wyjątkowo duże. Nawozy potasowe i fosforowe stosuje się na jeden lub dwa tygodnie przed sadzeniem, w następnych latach, wczesną wiosną przed wybijaniem nowych pędów. Ponadto oprócz podstawowego nawożenia azotem w dawce 5g N na 1m w roku sadzenia, konieczne jest jeszcze trzykrotne lub czterokrotne nawożenie pogłówne tą samą dawką.
Karczoch, szczególnie przy ciepłej pogodzie powinien być obficie podlewany.
Do dobrego wzrostu karczochy wymagają ponadto regularnego motyczenia i spulchniania gleby. W celu uzyskania dobrze wyrośniętych, dużych pąków, wyłamuje się często licznie pojawiające się pąki boczne na głównych pędach. Zostawia się od sześciu do ośmiu pąków, a u roślin jednorocznych jeszcze mniej.
Karczochy prawie nie są atakowane przez choroby i szkodniki.
Zbiera się tylko w pełni rozwinięte, mniej więcej wielkości pięści, mięsiste pąki. W momencie cięcia nie powinny one mieć jeszcze widocznych kwiatów.
Ufff! Zaczytowałam:Franz Bohmig, 600 rad z warzywnictwa,PWRiL, Warszawa,1993.
Może się przyda


