Madziunia pisze:Witam serdecznie

Szukam odpowiednika niemieckiego słowa SCHMORGURKEN. Odnosi się ono do ogórków gruntowych o szczególnie zwartym, mniej zasobnym w wodę i dlatego nie rozpadającym się tak łatwo miąższu. Ogórki te nadają się dlatego doskonale do duszenia i smażenia (SCHMORen=dusic, smażyc). Czy jest jakas polska nazwa?
Madziunia (z postu na 1wszej stronie) szukałem właśnie ogórków, odmiany niemieckiej, ustalonej, problem w tym że poza ogórkami które kiedyś widziałem, zero wiedzy i nazewnictwa, bardzo pomogło mi twoje słowo SCHMORGURKEN, znalazłem i kupiłem

i ze szczęścia aż się tu zarejestrowałem, żeby odpowiedzieć. To czego szukasz pod słowem SCHMORGURKEN to chyba Salatgurke Delikateß czy też Salatgurke Delikatess z podwójnym ss, w zależności jak wyszukiwarka to traktuje (Cucumis sativus). Z tego co zrozumiałem z opisów, jest to jedna z najstarszych odmian, ustalona, dość odporna na choroby, młode do sałatek i jedzenia na surowo, starsze do kwaszenia i kiszenia, z opisów pokrywałoby się z mniejszą zasobnością w wodę i taką pewną mięsistością, zapłaciłem, uwaga, ok 15zł za 10ziarenek, eBay niemiecki, generalnie nie łatwe do zakupienia, zobaczymy czy to to czego szukam i co z tego wyrośnie... ;-)