Ogród Andzi
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Andzi
Aniu ślicznie kwitnie u ciebie hortensja, jak długo już rośnie w Twoim ogrodzie....moje niektóre jakieś niziutkie są w tym roku....nie bardzo je nawet widać na rabacie pomiędzy bylinami...
Małgosiu
u mnie w trawie więcej chwastów niż trawy...wygląda to paskudnie ale dopiero mam w planach wszystko wypryskać i posiać od nowa. Miałam to zrobić na wiosnę ale ciągle podbieram trawnik na rabaty...więcej już nie planuję nic zmieniać, tylko zostaną mi do posadzenia drzewka, mini iglaki, byliny. Kombinuje też z wyłożeniem brzegów kamieniem i drewnianymi konarami.
Aga
hortensja ma doskonałe warunki, przez dwa sezony zalewana była wodą...ciągłe opady deszczu chyba na to wpłynęły. Zasilałam też nawozem do hortensji...kwitnie w tym roku na dwu poziomach. Po przekwitnięciu wycinam tylko przekwitłe kwiaty, więcej nic nie wycinam.
Zwiększyła w tym roku swoją objętość i w szerz i do góry o jakieś 70 cm.

Aga

Zwiększyła w tym roku swoją objętość i w szerz i do góry o jakieś 70 cm.

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aniu wróciłam podziwiać Twoją hortensję, jest śliczna , wspaniale wygląda to piętrowe kwitnienie
Ja swoje niziutko przycięłam wiosną, żeby się lepiej rozkrzewiły, stąd takie niewysokie, chociaż Limelight, Pinky Winky i Vanilka mimo tego zabiegu wystrzeliły w górę
Mam nadzieję, ze i pozostałe też podskoczą do góry
....no naprawdę nie mogę się napatrzyć na Twoje cudeńko.

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Aniu wszystkiego najlepszego w dniu imienin. Niech zdrowie Ci dopisuje, roślinki rosną zdrowo a spotkania forumowe były często. Mam nadzieję szczególnie na te spotkania. 

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Aniu, ja mówiłam o trawie ozdobnej na zdjęciu pod pięknym piesiem,ta brązowa.
-
- 500p
- Od: 18 wrz 2010, o 09:32
- Kontakt:
Aniu wszystkiego naj naj naj lepszego szczęścia zdrowia , spełnienia wszystkich marzeń.

Aga hortensja zaczyna wybarwiać się na różowo, mimo ciągłych opadów dalej pięknie kwitnie... Pinky Winky na pewno dosadzę. Widziałam kwitnącą jest cudowna
Jolka
dziękuję.
Małgosiu
ale się dogadałyśmy
zobacz czy w środku nie ma kwitnących kłosów z nasionami, są prawie nie widoczne...moja też wyglądała jak uschnięta ale ma się bardzo dobrze
Beatko
dziękuję.
W ostatnich dnach wyłożyłam dwie rabaty włókniną...wykopałam dużo cebulek i bylin...na ich miejsce posadziłam trawki ozdobne, żurawki, bukszpany.

Rabata z wolno rosnącymi iglakami i roślinami na skalniaki, rojnikami i tp...jeszcze wszystkich nie posadziłam...wolne przestrzenie wysypię kamieniem i korą. Dalsza część też jest do przekopania ale na razie wszystko kwitnie więc nie ruszam.

Jolka

Małgosiu

Beatko

W ostatnich dnach wyłożyłam dwie rabaty włókniną...wykopałam dużo cebulek i bylin...na ich miejsce posadziłam trawki ozdobne, żurawki, bukszpany.

Rabata z wolno rosnącymi iglakami i roślinami na skalniaki, rojnikami i tp...jeszcze wszystkich nie posadziłam...wolne przestrzenie wysypię kamieniem i korą. Dalsza część też jest do przekopania ale na razie wszystko kwitnie więc nie ruszam.

- jola1
Aniu czy u Ciebie nie pada że ciągle coś kopiesz w ogródku? Podeślij trochę słońca do mnie a najlepiej sama przywieź.
Jolka
ostatnio znowu mnie wzięło na przeróbki...wywaliłam prawie wszystko ze skalniaka, dosłownie wszystko roiło się od mrówek. Zniszczyły mi rojniki rozetkowe, w czerwonym kolorze nie mam ani jednego. Przekopałam większość bylin, teraz siedzą blisko siebie...liczę że się rozrosną to będzie mniej chwastów. Wywaliłam też stare odmiany irysów, myślałam że nie dam rady wykopać tyle narosło kłączy...warzyły chyba z 10kg...ledwo włożyłam na taczkę
Mam teraz mnóstwo wolnego miejsca
Hortensja dalej pięknie kwitnie :P

Datura pachnie wanilią.

Mam teraz mnóstwo wolnego miejsca

Hortensja dalej pięknie kwitnie :P

Datura pachnie wanilią.

- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Przeróbki sprawiają,że ogród nigdy nie jest taki sam
Lobelia aż kłuje w oczy swoim kolorkiem
Mi kwitnie zimująca bylinowa o niebieskich kwiatach.
Daturka pięknie Ci kwitnie a zapach uwodzi wieczorami
Jak ma się reszta?
Zdradzisz odmianę hortensji?W tym roku kilka mi przybyło a poprzednich nie mogę się już doczekać gdy zakwitną bo do tej pory jedynie Anabelka to zrobiła(przesadziłam ją niedawno bo zajmowała sporo miejsca).

Lobelia aż kłuje w oczy swoim kolorkiem

Daturka pięknie Ci kwitnie a zapach uwodzi wieczorami

Zdradzisz odmianę hortensji?W tym roku kilka mi przybyło a poprzednich nie mogę się już doczekać gdy zakwitną bo do tej pory jedynie Anabelka to zrobiła(przesadziłam ją niedawno bo zajmowała sporo miejsca).
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
Datura pachnie i kwitnie na okrągło...dwie pozostałe może zakwitną są takiej samej wysokości jak ta o waniliowym zapachu...w tym roku posadziłam bezpośrednio do ziemi. Mają cały czas dostęp do wody...zalewane są na okrągło po każdym deszczu.
Hortensja nie wiem jak się nazywa możliwe że to jest Anabel...są takie ładne że jeszcze się skuszę na jedną.
Poczekam jak Twoje zakwitną to podpowiesz jaką odmianę wybrać
Hortensja nie wiem jak się nazywa możliwe że to jest Anabel...są takie ładne że jeszcze się skuszę na jedną.
Poczekam jak Twoje zakwitną to podpowiesz jaką odmianę wybrać

Ogród duży, kolorowy, zadbany po prostu piękny
Podobają mi sie podpórki dla roślin z grubych gałęzi.
Dobrze, że to forum jest, bo można wiele fajnych pomysłów odgapić

Dobrze, że to forum jest, bo można wiele fajnych pomysłów odgapić

- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Aniu-na pewno nie jest to Anabell.Tę możesz zobaczyć u mnie-tak ogromna,że nie da się jej przeoczyć na fotce z oczkiem 
W tym roku i ja jedną daturkę wsadziłam do gruntu-była bardzo mocno przycięta bo odmładzałam a teraz ma już pączki więc i następne powąchasz w tym roku-tylko duuużo papu...

W tym roku i ja jedną daturkę wsadziłam do gruntu-była bardzo mocno przycięta bo odmładzałam a teraz ma już pączki więc i następne powąchasz w tym roku-tylko duuużo papu...

Pozdrawiam serdecznie. Darla
Bogumilka
gałęzie nie są za grube ale doskonale zdają egzamin. Po ostatnich deszczach kora zaczyna odchodzić od gałęzi, po okorowaniu powinien być fajniejszy efekt.
Też ściągam pomysły z forum, ostatnio wypatrzyłam bukszpan przycięty w formie spirali...dwa maluchy oczywiście podcięłam
Bogusiu
pozostałe datury też mają pączki...wszystkie będą kwitły
Wrzosy powoli zaczynają kwitnąć, myślałam że nic z nich nie będzie...na wiosnę były prawie uschnięte. Przycięłam porządnie i podwoiły objętość...dwie sztuki uschły.

Wykopałam wszystkie lilie, w prawym dolnym rogu...uzbierało się kilkadziesiąt szt...posadzę w jednym miejscu.

Też ściągam pomysły z forum, ostatnio wypatrzyłam bukszpan przycięty w formie spirali...dwa maluchy oczywiście podcięłam

Bogusiu

Wrzosy powoli zaczynają kwitnąć, myślałam że nic z nich nie będzie...na wiosnę były prawie uschnięte. Przycięłam porządnie i podwoiły objętość...dwie sztuki uschły.

Wykopałam wszystkie lilie, w prawym dolnym rogu...uzbierało się kilkadziesiąt szt...posadzę w jednym miejscu.

- jola1
Aniu co to za krzaczek na trzecim zdjęciu od dołu w ostatnim poście?