Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Moje kwiaty w hydroponice

Post »

przy przenoszeniu do hydroponiki najpierw musisz roślinkę wymoczyć, aby usunąć resztki ziemi z korzeni i poobcinać część korzeni. Następnie wkładasz roślinkę do keramzytu na tą samą wysokość jak w ziemi. Później zalewasz roślinkę do poziomu optymalnego (wskaźnik) i okrywasz roślinkę np folią przezroczystą, aby zwiększyć wilgotność. Po 2 tyg ściągasz folię i dajesz pierwszy nawóz (najlepiej do hydroponiki)

to by było chyba na tyle w skrócie :)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Diament...Wszystko do hydroponiki kupisz w sklepie internetowym w Krakowie,link poniżej

http://sklep.hydroponika.pl/katalog/hyd ... 9247d328a2

Do zestawu potrzebny jest wkład+wskaznik , grnanulat zwany keramzytem oraz doniczka.Granulatu oczywiście się nie wymienią.
Kaczmar wyręczył mnie częściowo w odpowiedzi na Twoje pytania za co mu dziękuję.
Pamiętaj aby najdokładniej jak tylko możesz oczyść korzenie z ziemi.Ja czyszczę pędzelkiem do nakladania farby na włosy pod bieżącą wodą po uprzednim moczeniu rosliny przez co najmniej 2 godziny w wodzie.Nie orywałam do tej pory żadną folią ponieważ uważałam że roślina w hydro ma wystraczająco dużo wilgoci.

Kaczmar005 witaj w moich skromnych progach :wit . i dziękuję za wyręczenie mnie w odpowiedzi :D .Z Twoich wypowiedzi wnioskuję ze też się zajmujesz hydroponiką.Będzie mi miło jeżeli pohwalisz sie swoimi osiągnięciami i wiadomościami.Może i ja dowiem sie czegoś ciekawego.
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko kilka dni temu przy sprzątaniu miałam przygodę ...
Zawadziłam o niewielką doniczkę i wszystko sie wysypało na parapet, biurko i podłogę. Roślinkę z korzeniami szybko w garść i do pojemnika a potem zmiotka, szufelka i ścierka.
Po tym wypadku stwierdziłam jedną rzecz ... hydro ma przewagę nad tradycyjna uprawą bo kwiatuszek chyba nie zauważył awarii i do tego śladu po niej nawet na jasnej wykładzinie nie było.
Po wysypaniu ziemi to dopiero robota i szorowanie ... :;230
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

Teresko i Kaczmarze bardzo dziękuję za wyjaśnienia ;:196

obejrzałam sobie tą stronkę, fajnie, że można wszystko razem kupić. Nie wiem jeszcze za bardzo na który miałabym skusić się wskaźnik. To dobiera się do wielkości doniczki?

zapytam jeszcze Was czy nawóz musi być specjalny np taki jaki jest podany na tej stronie czy każdy można zastosować?
są mniejsze i większe kulki keramzytu, małe do małych kwiatków, duże do dużych czy to o coś innego chodzi?
czy 50 l keramzytu to jest wielki worek? Bo w porównaniu z ziemią keramzyt jest lekki.

no zgadza się, że nie ma takiego bałaganu jak przy ziemi :D Jak przesadzam kwiaty w kuchni to wszedzie czarno :shock

przepraszam, że tak zasypałam Was pytaniami :oops: :oops:
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witaj Teresko i nie ma za co :)
dopiero zaczynam zabawę z hydroponiką i czekam na doniczki i wskaźniki :) moje informację o hydroponice pochodzą z książki i internetu :) na razie nie mam żadnego doświadczenia ;/ ale w poniedziałek przesadzę różę pustyni, a później zobaczymy :)

Diament
np. jeżeli doniczkę masz 13/12 to średnica-13 cm, wysokość-12 cm więc kupujesz wskaźnik h12
worek keramzytu 50l wygląda tak samo jak worek ziemi 50 l, ponieważ litr to litr (ta sama jednostka objętości) więc, czy mamy litr wody, mleka czy ziemi to jest to samo :)
ja nawóz zamówiłem z tej strony :)

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu..to jeszcze jeden powód żeby uprawiać kwiaty w hydroponice.Czyste ręce ,podłoga i dywany kiedy doniczka wyląduje na podłodze.
Diament ponieważ zaczynasz przygodę z hydro kup małe 1litrowe lub 2lirtowe opakowanie granulatu najdrobniejszego aby rośliny dobrze owinęły się wokół granulatu. Wielkość granulatu zwiększamy w momencie przesadzania do większej doniczki co robimy o wiele rzadziej niż kwiaty w ziemi.Następna zaleta hydroponiki :)
Co do nawozu to juz się wypowiadałam wcześniej .Nie zauważyłam róznicy ,poza ceną ,więc stosuję taki sam nawóz jak do kwiatów w ziemi.Jedyną zaletą jest stosowanie go raz na kilka miesięcy.Zastanawiam się jaki jest skład jasnych granulek w nawozie które zastosowane półtora roku temu jeszcze się nie rozpuściły.
Liczę na to że Kaczmar znajdzie odpowiedz :)
Kaczmar ......od czegoś trzeba zacząć :) Ja zaczęłam od figusa i paprotki.Życzę powodzenia i dziel się sukcesami ;:215
Teresa
------------
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję Tereso :) a co do tych kulek od nawozu to powiem tak - "nawóz Lewatit HD5 i HD10 to niewielkie granulki nierozpuszczalne w wodzie , które zawierają substancje odżywcze o dodatnim ładunku elektrycznym [...] Dzięki temu następuje wymiana cząstek zawartych w wodzie - czasem nawet szkodliwych dla roślin - na potrzebne dla ich wzrostu składniki znajdujące się w granulkach."

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p

Post »

Teresko dziękuję Ci bardzo za odpowiedź ;:196 Wiem, że pisałaś wcześniej o nawozie, przejrzałam pare stron wstecz :D
piszesz, że nawóz raz na pare m-cy a nie co 2 tyg? Już wiem teraz o co chodzi w różnicy kulek.
jak tylko bedę mogła, kupię wszystko i się pochwalę.
szkoda, że na tej str są czarne wskaźniki a Ty Teresko masz ładne przezroczyste.

Kaczmar Tobie też dziękuję :D już jestem prawie oświecona :D czekam na fotki jak Ci posżło z posadzeniem kwiata w hydro.
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ok ;) wczoraj przesadziłem
Różę pustyni (Adenium obesum)

Obrazek
sagowca (Cycas revoluta)

Obrazek

i jakiś miesiąc temu bananowca (musa velutina) - wsadziłem go tylko do keramzytu (bez wskaźnika, poziom wody kontroluje "na oko") aby przetestować hydroponikę :) Obrazek
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaczmar005 dziękuję za wyczerpującą odpowiedz na temat nawozu.Wiedziałam że mogę liczyć na Ciebie :D
Twoja kolekcja w hydro zapowiada sie imponująco ;:215 .Różą pustyni jeszcze maleńka ale bananowiec i cykas już całkiem imponujące okazy.Z obserwacji w sklepie z hydroponiką wynika że cykasy rosną wyśmienicie w hydro.Bananowcowi tez się pewnie spodoba.Bardzo jestem ciekawa losów cykasa przesadzonego z ziemi do hydro.Koniecznie za jakiś czas pokaż go ponownie

Diament...tak nawóż do hydroponiki stosuje sie raz na kilka miesięcy.
Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałam jeżeli chodzi o wskazniki.Nie spotkałam sie z całymi czarnymi wskaznikami.Moje są brązowe w części która jest w doniczce a to co wystaje ponad granulat jest przezroczysta.Na jakiej stronie znalazłaś czarne?
Teresa
------------
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Kontakt:

Post »

nie ma problemu Tereso :) zawsze służę pomocą :) i cieszę się, że się podobają :)
Teraz będę stopniowo przenosił mniejsze roślinki do hydro :) a bananowiec latem wyląduje w większym zestawie :) jutro postaram się przesadzić skrzydłokwiata, później figowca pospolitego( na wiosnę - teraz się ukorzenia) za jakiś czas wrzucę świeże fotki moich roślinek :)

a na eksperymenty z bananowcami mogę sobie pozwolić, bo rozmnażają mi się na potęgę :)

teraz czekam na nasiona baobabu i sprawdzę, gdzie lepiej rosną - czy w ziemi czy w hydroponice :)
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p

Post »

:wit

tak czekałam na zdjęcia, że w końcu nie zauważyłam, że już są :D

Kaczmar pokaż wskaźniki :wink: ładnie wyglądają rośłinki w hydro, podoba mi się.

Teresko widziałam je na tej str co dostałam link ale może ja się nie znam. Ja widzę czarne albo może patrzę nie na to? hihi
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p

Post »

przepraszam, przypatrzyłam się i rzeczywiście na górze jest plastik przezroczysty z czerwoną końcówką ;:170 Wszystko jasne.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niech radość i pokój Świąt Bożego Narodzenia towarzyszy Wam przez cały Nowy Rok. Życzę Wam, aby był to Rok szczęśliwy w osobiste doznania, spełnił zamierzenia i dążenia zawodowe oraz by przyniósł wiele satysfakcji z własnych dokonań. Obrazek
Teresa
------------
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lis 2010, o 18:31
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich po długiej przerwie, pragnę przedstwaić szaleństwo zieleni w hydro. Najbardziej oszalała mi tojeść, najpierw zaczeła okazale zwisać z hydroponiki a nastepnie weszła do akwarium i pusciła korzenie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”