Wiosna cz. 35

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiosna cz. 35

Post »

Tak Marysiu, kwiaty , ogród dają mi najwięcej radości :heja jak ich nie kochać kiedy takie piękne ;:138 Dzisiaj w Wojsławicach zobaczyłam takie piękne piwonie , że z zachwytu stałam z rozdziawioną buzią . Tam jest nowa rabata, cała z piwoniami. mam je na telefonie , jeszcze nie wgrałam , ale cuda ;:oj mam nadzieję ,że zdrówko się poprawiło. ja czekam na sanatorium :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu Biankę , oczywiście że widziałam nawet miałam na rękach, cudna jest,dziś wyszły do domku ;:196
ciut martwię się o córkę bo ma oczy w zbyt mokrym miejscu, ale mam nadzieję ze to tylko hormony.
Jestem bardzo ciekawa czy kaczki dadzą radę.
Widzę ze zdążyłaś na kwitniecie łubinu, zresztą wszystkie kwiaty cudne ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu...bardzo ładny ten żółty łubin, w zeszłym roku takiego kupiłam...zakwitł na biało a w tym roku zniknął. :cry: U mnie dziś był upał, ponoć od jutra ochłodzenie. Tobie życzę ;:3. Ja na razie w domku. ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam!
Marysiu wysoki to pustynnik, a wilczomlecza mam dla Ciebie w doniczce i skoro stoi dzielnie miesiąc to znaczy że się przyjął. Jak tylko się odrobię będę wysyłać paczki bo będzie ich kilka. Nie forsuje się bo jakoś nie bardzo mi zależy, nie wiem chyba ten nadmiar trawek mnie zniechęca :;230 Psina dzisiaj pojechała z młodymi w Polskę, bo szukają dla niej towarzysza :wink:

Kasieńko dziękuję, że pamiętasz ;:196 może kiedyś będzie ;:4

Karolino ja chyba nie powinnam jeździć w takie miejsca, bo ogród nie może się rozrastać skoro mam dożyć spokojnej starości ;:306 Jak będę wychodzić dalej poza ogrodzenie to się za.... Kwiatów teraz jest moc tylko czy wszystkie przetrwają zimy i wiosenne przymrozki?

Julciu już sobie wyobrażam co przeżywałaś trzymając na rękach Biankę ;:167 Masz rację córka może trochę wymęczona, a wiadomo w domu wszystko spadnie na nią. Tata do pracy a ona zostanie z dwójką dzieci. Ułoży się z czasem wszystko i ma w Tobie oparcie ;:196
Julciu jak pomyślę, że te ślimaki co są rozmnożą się to dziękuję, ja już miałam plagę ;:oj
Łubiny szaleją :D

Zuziu mogę zebrać nasiona łubinu, bo on rośnie w polu i daleko do innego koloru :D Ten łubin kwitnie już któryś rok u mnie. U mnie dzisiaj miało być 20 st a było więcej i w prognozie dopiero pojutrze w dzień do 20 st. a jak będzie zobaczymy :D
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Marysiu fajnie z tymi kaczkami będziesz mieć, ciekawe jak to się sprawdzi, u mnie to by na pewno pękły z przejedzenia :).
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysi To trawa nie taka ogromna skoro robisz kwiatkom takie fajne fotki ;:333 Narcyzek słodki . Mój fioletowy łubin strasznie się wyciągnął i zamiast zdobić nieco straszy ;:306 Kilka patyczków od ciebie się ukorzeniło ... tyle że pogubiłam karteczki więc jak będa większe będziesz je rozpoznawać, żebym wiedziała gdzie je wsadzić ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu :wit
Dużo różnego pięknego kwiecia.
A pod orlikiem to oleander??
Ładne lubiny. Przypominają mi ogród z dzieciństwa .
Mi jakoś one nie wyszły. Dwa razy sadzilam i dalej ich nie mam.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysieńko
Cieszę się, że już wróciłaś na swoje włości. ;:196
Widzisz nie jest tak źle, jak myśleliśmy.
Wózeczek delikatny, ale myślę, że zaprzyjaźnisz się z nim, tylko lajtowo.
Spodobał mi się żółty łubinek i czerwony rojnik, ale spokojnie , czysto platonicznie :;230
Marysiu u nas też od groma obślizgłych stworów, musiałam zastosować niebieskie granulki i widzę efekt.
Co noc je zbieram z warzywników, inaczej wszystko by pożarły.
O dyniowate się nie martw, jeszcze zdążysz wyhodować zrozsady kupionej, moje jeszcze w koszyku bo noce zimne.
Szkoda piesa, widzę, że objawy bolerki ma takie ,jak mój Tata niestety. Ile Lola ma lat :?:
Na koniec powiem, że bodziszek od Ciebie, ten o którym marzyłam o podwójnych, błękitnych kwiatach powalil mnie, wyrósł potężny krzaczor z masą pąków ;:138 Najładniejszy z wszystkich a mam trochę bodziszków ;:196
O co chodzi z Twoją kurką bo nie mogę jakoś doczytać, jakiegoś kurczaka specjalnej troski wysiedziała :;230 :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu buszu trawiastego, naprawdę nie widać. Wilczomlecz bardzo ładny, już wiem na co będę polować ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Marysiu współczuję historii z kurczaczkami. Pani nie było, to się którejś kurce zamarzyło zostać mamusią. Szkoda, że tak skromny ma przychówek. I co teraz, trzeba jej dokupić piskląt? Maluszek pewnie bardzo samotny w takim dorosłym stadzie :|
A pomysł z kaczkami doskonały, niech jedzą na zdrowie ;:215
Szkoda tych roślinek, ale wiesz, i nasionka i roślinki może jakoś się same pojawią na wolne miejsca. Wolne miejsce otwiera szerokie perspektywy, czym można je zapełnić :wink:
Wszystkie zdjęcia, jakie pooglądałam pokazują, że ogród naprawdę sobie radzi! Wierzę, że masz masę pracy i to nie tylko ogrodowej, ale na pierwszy rzut oka ciągle jest pięknie i chaos jeśli jest, to gdzieś chowa się po kątach, a oczy i tak przykuwają piękne kwiaty. To zdjęcie z łubinem na ciemnej łące jest wspaniałe, taki rozbłysk ciepłego światła :D Słoneczne kwiaty rozjaśniają każdy kącik.
Ja też dziś podwiązywałam pomidory i też zdążyły się już wypoziomować, nim doprowadziłam je do pionu :wink:
Tobie życzę dużo siły, a psince dużo zdrówka ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, jak widać, ogród nie stracił na swojej urodzie wskutek Twojej nieobecności. ;:108
Roślinki pięknie kwitną, ;:333 a ten żółty łubin to prawdziwy okaz, ;:215 rzadko spotykany.
Myślisz, że kaczuchy zjedzą ślimaki, a nie zniszczą roślinek? Obyś się nie pomyliła. ;:7
Czego Ci życzyć: słońca czy deszczu? Dobra: życzę Ci takiej pogody, jakiej potrzebujesz. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Fajna ta niebieskawa hosta ;:333 . Ślimaków nie zazdroszczę ale trzymam kciuki za walkę z nimi. U mnie też sieją się chwasty z tego ugoru obok mnie ;:222 . Ciągle tylko trzeba plewić a ziemia sucha. Jest nadzieja bo zaniosło się u mnie i pada ;:108 . Może w końcu będzie mokro ;:224 . Masz piękny i bujny ogród ;:108 . Wszystko takie dorodne ;:333 . Słoneczne łubiny przepiękne ;:108 . Pozdrawiam i udanego tygodnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dobry wieczór Marysiu :wit
Twój dojrzały ogród doskonale poradził sobie bez nadzoru. Urosły chwasty, ale roślin ozdobnych nie zdominowały ;:333 Powoli, systematycznie uporasz się ze wszystkim, a potem zaczniesz od początku :wink: ... i tak do jesieni.
Mam nadzieję, że Lola po dawce antybiotyku wróci do formy. Swoją drogą, domownicy podczas Twojej nieobecności nie zauważyli niczego niepokojącego?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Pogoda zmienna i nawet trochę pokropiło...ale właśnie tylko pokropiło, nawet plewienia nie przerwałam. Na grządkach oprócz ślimaków zamieszkało mnóstwo mrówek. Na wilgotnych i zacienionych rośliny niszczą ślimaki a na sypkich i suchych mam mrowiska ;:oj Byłam na targu w Krzeszowicach i kupiłam wyjedzone astry, cynie, onętki i aksamitki, z jarzyn ogórki w paru źródłach i cukinie w dwóch kolorach :D

Asiu rozmawiałam kiedyś z Ewą Korą i postanowiłam powielić jej pomysł z kaczkami. Ewa powiedziała, że kaczki nie rozgrzebują jej grządek więc zdecydowałam się na wprowadzenie biegusów do ogrodu.

Ewuniu Ewarost ja też mam łubiny zaborcy i właśnie dzisiaj je usuwałam, bo zasłoniły mieczyki...nie mogłam ich znaleźć Obrazek Ten żółty rośnie w polu i pewnie ma kiepskie warunki i nie mogła wybujać. Oczywiście z patyczkami pomogę ;:215

Aniu nie bardzo wiem o który kwiatek chodzi, bo pod łubinem jest czerwony orlik.
Miałam taki okres że łubiny mi tez nie wychodziły, ale jakoś przełamałam ten czas i teraz każdy siany kiełkuje ;:215 z kupowanych w kapersach nic nie zostawało.

Agnieszko Pelagio i ja się cieszę, bo jeszcze tydzień i byłoby gorzej. Ogród wyglądałby jak łąka Obrazek
Jestem pełna obaw o moja lajtowość, bo ja raczej jestem szybko i nie nie sprzyja takiemu stylowi Obrazek
Żółty łubinek na pewno zbiorę po kwitnieniu i kto będzie chętny to poślę nasiona. Czerwony rojnik widzę że ładnie się rozrasta, sama rozetka były jedna i dużo mniejsza a urosła i przyrosła ;:215
Przestałam dawać granulki, bo ślimaki mają służyć za posiłek więc na pewno nie wyszłoby to kaczkom na zdrowie. Dzisiaj zakupiłam najważniejsze ogórki i cukinie a dynie znalazłam chyba dwie, to jak zaowocują powinno mi wystarczyć. Bodziszek rzeczywiście jest śliczny, ale krótko i raz kwitnie :D
Nasze zwierzęta trapią takie same choroby jak nas :wink: Lola ma 11 lat.
Kurka siadła na jajkach jak mnie nie było, M bardzo to przeżywał ale nie umiał sobie z tym poradzić więc zdecydowałam niech się dzieje co chce i po powrocie jak usłyszałam pi pi! byłam ciekawa ile jest maluchów i jakieś moje zdziwienie jak się okazał że jest jeden mały żółty Obrazek no i chodzi takie maleństwo jedno wśród starych kur, które mają go za nic i nawet kogut kradnie mu kęski ;:oj

Dorotko wilczomlecz mam dzięki Marcie, ale rozrasta się ;:215 Wierz mi pióropuszów trawek jest moc!

Agnieszko Aguss byłam dzisiaj na targu i nawet przez chwilę chciałam dokupić piskląt, ale obawiałam się czy stare kury nie zrobiłyby im krzywdy a może kwoka nie przejęłaby dodatkowych obowiązków :wink: i zrezygnowałam. Będę pisać jak sprawdzają się kaczki w usuwaniu bezskorupowców. Początkowo było mi żal że tylko zachodu z sianiem i opieka nad jednorocznymi a tu bach! i nie ma, podejrzenie padło na ślimaki a może sucho było, chociaż podobno parę razy padał deszcz. Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa pod adresem kwiatków, ale to umiejętność fotografowania Obrazek
Jednak ogrodnictwo to ciężka praca :uszy Obydwie z Lolą dziękujemy i odwzajemniam życzenia zdrowia ;:196

Lucynko innym nie niszczą to może i mnie kaczki nie zniszczą grządek, zobaczymy! jak coś będą wypuszczane pod nadzorem :D Kwiatki odpowiednio sfotografowane prezentują się nieźle Obrazek
Dziękuję i życzę Ci dobrej nocy ;:196

Ewelinko bardzo dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu ;:196 Niestety trzy tygodnie odcisnęły piętno na nim, ale staram się ratować rośliny, bo jedne drugie zarastają. Deszcz miał być ale prawie nie był, a bardzo jest potrzebny! Dziękuję i ja życzę Ci dobrego tygodnia i pięknych kwitnień Obrazek

Ewuniu całka o to to! ledwo skończę ostatni kąt plewić pierwszy będzie zarośnięty Obrazek.
Nie wiem w kwestii psa może brakowało decydenta, a może komunikacji między M i młodymi....za dużo było opiekunów :wink: Może zrzucali to na wiek psa :wink: Pozdrawiam ;:168

takie chaberki

Obrazek

Obrazek

pierwsze róże

Obrazek

Obrazek

czosnki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy!
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Marysiu,

Z Ogrodnika przemieniasz się powoli w licencjonowanego Hodowcę Drobiu ;:oj
I to ma być w ramach upraszczania życia i zmniejszania obowiązków?!
Jak wiesz, każde żywe stworzenie wymaga opieki, uwagi i czasu.

Mam tylko nadzieję, że Twój pobyt w Kołobrzegu przyniósł oczekiwany skutek w postaci poprawy kondycji i zdrowia.
Życzę Ci jednak więcej spokoju. Na przykład takiego, jaki panuje nad tym kaszubskim jeziorem.

Obrazek

Albo takiego, jak na tej drodze.

Obrazek

W ogrodzie zrobiłaś ładne zdjęcia. Podkręciłaś jakoś kolory?
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”