Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Zatem zapisuję się już dzisiaj na kurs cięcia ;:108 Jak przyjdzie marzec, to pozwolę sobie pozawracać Ci głowę.
Swoje hortensje posadziłam w kwaśnym torfie, ale czytałam, że po jakimś czasie i tak trzeba będzie ziemię wokół nich zakwaszać. A jaki nawóz stosujesz?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko cięcie hortensji odbywa się publicznie, :;230 bo to jedne z pierwszych prac po zimie. Cieszymy się, że możemy posiedzieć w ogródkach. :) Nawożę hortensje raz w kwietniu uniwersalnym nawozem do kwaśnolubnych, a w czerwcu dedykowanym do hortensji. Zakwaszam tylko igliwiem, ale rozsypanie torfu i pomieszanie z ziemią, z pewnością wystarczy. ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja już zaczynam hortensje przycinać. Czytałam u znawców, że już można, choć w zeszłych latach czekałam do drugiej połowy marca.
Kurczę, jak ja zazdroszczę osobom, u których tak łatwo wysiewa się werbena. No u mnie niestety nie chce, choć próbowałam kilka razy. Co ja mam w tej swojej ziemi? Trutkę jakąś czy co?
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja też do tej szkoły cięcia bym się zapisała, jeżeli czesne nie będzie za wysokie :;230
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj..czyli moją Perovskia muszę posadzić na skarpie bo tam sucho i piaszczysta ziemia..i przyciąć nową zaraz przed wsadzeniem..?No bo jeszcze nie wiem jaką mi sadzonkę przyślą..
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Zosiu, Twoja okolica w zimowej szacie cudna te brzozy zwłaszcza. Odgapiłam Twój patent na ukorzenienie hortensji ale założyłam doniczkę dopiero w lecie :( i tak zostało do wiosny. Oczywiście ciekawość mnie zżera i jak tylko zrobi się cieplej to zobaczę czy się ukorzeniła a jak nie to zostanie do jesieni :wink: A i na pęd magnoli też założyłam zobaczymy co z tego będzie. Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, już zaczęłaś prace w ogrodzie? :roll: :roll:
Jesteś w gorącej wodzie kąpana. :tan Dobrze ze M pomaga w przycinaniu, ;:108 zawsze co na cztery ręce, to na cztery! ;:63
Ciekawa jest ta perowskia. ;:333 Nie znałam tej roślinki.
Lipcowe obrazki śliczne ;:215 , takie kolorowe ;:303 i takie odległe jeszcze....
Miłej niedzieli. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu. Myślę, że klony będą prezentowały się ładnie ;:215 . Oj tak to jest czasem z tymi naszymi Mężami, niby chcą pomocy ale potem narzekają, że im rozkazujemy ;:306 . I bądź tu mądrym ;:224 . Wyczytałam nie, że już coś posiałaś ;:224 , ja ćwiczę silną wolę ;:173 . Pozdrawiam i udanej niedzieli Ci życzę :wit .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ja w ogrodzie jeszcze nic nie robię. Najbliższy tydzień ma być regularna zima i spore mrozy. Ostatni tydzień odpoczynku, a potem cięcie, sprzątanie i inne przyjemności.
Nawet planowane przycinanie klonów i grabów odłożyłam na za tydzień po mrozach. Bałam się że im zaszkodzę.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Soniu :wit

Wynurzylam się z mojego bałaganu,remont trwa,ale zaglądam jak tylko mogę choć na chwilkę :D
Przybiegłam Ci powiedzieć,że w mojej balkonowej donicy dojrzałam zielony kiełek,także cebulowe budzą się pomału do życia.
Zobaczymy,czy u mnie werbena wzejdzie,ja ją bardzo lubię ;:215

Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

wanda7 pisze:Ja już zaczynam hortensje przycinać. Czytałam u znawców, że już można, choć w zeszłych latach czekałam do drugiej połowy marca.
Soniu...popieram Wandzię, też tak słyszałam. ;:173 . Przeczekam tydzień tych zapowiadanych mrozów i hops za sekator. ;:oj Patyki pójdą do wody. :uszy . Pozdrawiam. ;:167
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, przycinaliście klony?? ;:oj Sezon otwarty!
Mam wrażenie, że im więcej czytam o tym cięciu hortensji tym mniej wiem. Teraz widzę, że nie tylko ja mam problemy.. Stwierdziłam, że w tym roku idę na całość - wygolę konkretnie i co będzie to będzie ;:306 Tyle, że w tym roku będę cierpliwa i z wszelkimi przycinaniami zaczekam do marca. W ubiegłym roku poczytałam, że na przełomie lutego i marca można ciąć powojniki (tym bardziej, że zima była bardzo delikatna i niektóre zaczęły już odbijać) Po przycięciu w połowie lutego przyszły mrozy i dwa okazy padły całkowicie - mimo, że wcześniej odbijały i byłam pewna, że przetrwały zimę ;:223
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Z tego wynika, że nie tylko mnie ręka świerzbi, żeby porwać sekator i powalczyć z nim trochę... Ale ja jednak będę jeszcze się wstrzymywać, bo do moich hortensji nie dostane się, leży tam sporo śniegu.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jak mam czas to mój hosting strajkuje, ;:223 więc nie pokażę zimy, ale u mnie nadal sporo śniegu, w nocy mróz, więc znowu będzie ładnie biało.

Wandziu ja jestem ciepłolubna, jeszcze do prac ogrodowych się nie biorę. ;:185 Hortensje tnę tradycyjnie w marcu, one późno ruszają, więc nie marnuję ich energii, bo zielonego nie tnę. U mnie wszędzie mocno nasłonecznione rabaty, pewnie to werbenie odpowiada. Może wysiej w najbardziej słonecznym zakątku.

Kasiu warsztaty z cięcia hortensji od lat bezpłatne, z pewnością nabierzesz nowych, lub utrwalisz już posiadane umiejętności. :D

Reniu na pewno w takim miejscu perowskia doskonale się będzie czuła. Myślę, że dostaniesz przyciętą roślinę, pewnie już z młodymi przyrostami. ;:108 W szkółkach pędzą je, łatwiej wtedy sprzedać. Przytniesz dopiero w kolejnym roku.

Ewuniu jak miło, że znowu jesteś. ;:196 Odgapiaj, będziesz mieć satysfakcję z własnoręcznie ukorzenionej hortensji i magnolii. ;:138 Za wcześnie nie zaglądaj, bo korzenie po zimie mogą być słabe. Myślę, że dopiero w maju możesz rozgrzebać ziemię w doniczce. Jak już będą przyzwoite korzenie, to lepiej odciąć i posadzić w doniczce i ustawić w cieniu. Jak pęd jest stale przy roślinie matecznej, to dużo czerpie od niej, a nowe korzenie wolniej się rozrastają. Jeśli odetniesz, roślina będzie walczyć o przeżycie, szybko budując system korzeniowy. Niestety trzeba zapewnić wilgotność. Ja sadzę do dość dużej doniczki (4-5 L) to ziemia tak nie przesycha.

Lucynko klony ciął M z konieczności. W ubiegłym roku zrobiliśmy to później i drzewa bardzo dużo soków traciły. Już teraz nakładając Funaben na rany, trudno to było robić, bo soki płyną. ;:202 Perowskia zauroczyła mnie, na początku mojej drogi ogrodowej, kolorem. ;:31

Ewelinko klony przycięte mocno z szerokości, a zostawione pędy rosnące w górę. Jak większość początkowych nasadzeń, :roll: przeszkadzają rosnącym obok iglakom. Moja pomoc przy cięciu ograniczała się do pokazania gdzie uciąć i zabezpieczenia ran na drzewach. ;:173 Rozplenica Purple Majesty po dwóch dniach wystawiła zielone liścienie. Pokażę, jak uda mi się wgrać zdjęcia. Dzisiaj dostałam nasiona turzycy Bronzita i też już testuję wschody. :;230

April u mnie śnieg nadal leży, mrozy nocą, a jak dosypie i przymrozi mocniej, to ziemia długo nie rozmarznie. Z pewnością przed marcem nie wyjdę do ogrodu. ;:185 Klony szybko ruszają i bardzo płaczą, dlatego M przycinał tak wcześnie.

Aniu remonty zawsze źle znosiłam, ale ty z pewnością szybko skończysz. :) Potem już tylko będziesz podziwiać piękną kuchnię. ;:215 Na balkonie cebule mają zacisznie, a przy murze zawsze cieplej, więc kwiaty pojawią się szybciej niż w gruncie. ;:108 Wstawiłam jedną doniczkę z hiacyntami do spiżarni, :roll: tam najchłodniej (10-12 stopni) i też 3-4 cm liście widać. :tan Na twojej słonecznej działce na pewno doczekasz się samosiejek werbeny.

Zuziu podziwiam, że w takie chłody idziesz do ogrodu. ;:180 Mnie zimno skutecznie odstrasza od prac. U mnie tyle patyków, że większość ląduje w kompostowniku.

Sabinko nie ma się co śpieszyć z cięciem hortensji. One później niż róże ruszają, można sobie prace inaczej poukładać. Pokażesz hortensję, to pomedytujemy jak ciąć, żebyś miała ładny krzew. ;:108 Moje powojniki pewnie też przytnę przed hortensjami, bo rosną przy południowej ścianie, więc szybciej ruszają. Klony tnę wcześnie, bo bardzo tracą soki, już teraz sączyło się z większych gałęzi.

Basiu nie ma się co śpieszyć, hortensjowe patyki w marcu łatwiej ukorzeniać, jak ziemia dobrze rozmarznie. Przecież jak już przytniesz, to parę trzeba ukorzenić. :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dorotko, fakt cięcie hortensji odbywa się dość hucznie :D Ja to nawet się cieszę, bo to są dla mnie doszkalające posty. I co roku, po cięciu próbuję ukorzeniać z miernym ;:222 skutkiem. Ale bardzo chętnie rozdam potrzebującym.
Hosting wie co robi :lol: Nie da rady udźwignąć więcej zimowych zdjęć. :uszy ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”