Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Czyli z tymi liliowymi szaleństwami i Twoją osobą to mi się coś pokiełbasiło? Hmm... cała ja. :oops: Wybacz. ;:131
Oczywiście, że najlepiej jest dozować sobie przyjemności. Niestety są też napaleńcy w gorącej wodzie kąpani. I jak wtedy wytłumaczyć sobie, że warto zakupy rozłożyć na kilka sezonów..? Jakoś nie potrafię. :roll:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko, co ja pacze :roll: !!! No widzę bielutką jeszcze zimę! ;:333
U mnie już poszarzało, gdzie nie gdzie tylko leżą białawe spłachetki śniegu. ;:204
Cieszę się, że zdrowie wróciło do Twojego domu. :tan
Martwisz się upływem czasu... ;:174 Cóż, ja mimo wszystko lubię szybko mijającą zimę. ;:306
Że się starzeję coraz bardziej? To mnie już dawno przestało zajmować. ;:108 Dla mnie ważniejsza jest aktywność na działeczce. :pogon
Nie przeraża mnie starość, z którą dawno już się zaprzyjaźniłam. ;:303
Dobrego tygodnia, Ewelinko ;:196 i dobrych wieści z dzisiejszego wyjazdu. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko widzę, że też masz jeszcze zimę i to malowniczą. Lubię takie oszronione badylki dlatego nic nie wycinam jesienią, a dopiero wiosną :D Mam nadzieję Weronika ma rączkę zrośniętą i teraz pewnie jakaś rehabilitacja będzie. Czas niestety nieubłaganie mija i pociesz się, że starszym szybciej...przynajmniej ja tak odczuwam :D Dobrego tygodnia i słoneczka życzę :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko zima nam pobieliła dzisiaj wszystko. Piękne zdjęcia zrobiłaś. ;:138 Igły oszronione wyjątkowo malownicze. ;:215 U mnie tez większość róż ma liście. Zetnę wiosną, a pozostałe oberwę, tak robiłam w ubiegłym roku.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Piękny ten krogulec ;:oj Piszesz, że nie bardzo Ci zdjęcie wyszło? Przecież on zapozował, jakby na co dzień miał do czynienia z aparatem. Super zdjęcia ;:138 Sikorki nie są tak płochliwe, jak już się do Ciebie przyzwyczają. Zazwyczaj siadam sobie z aparatem przed odsłoniętym oknem i czekam. I się nie ruszam. A one przylatują się najeść. Pomaleńku podnoszę aparat i cykam. Później już nawet nie bardzo się boją błysku flesza ;:108
Jeszcze piękna zima u Ciebie. Rośliny przyoblekły się w szadź i nic sobie nie robią z mrozu. W mieście już śniegu niewiele, a na działce nie byłam, to nawet nie wiem jak tam wygląda.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie w nowym miesiącu :wit .

Mamy już luty ;:138 a luty jak wiadomo jest krótkim miesiącem a poza tym rozpoczyna mój sezon siewny ;:108 . Ten miesiąc zleci szybko ;:108 . W poniedziałek byłam na kontroli z Weroniką . Kość ładnie się zrosła a po gipsie pozostało tylko wspomnienie . Wróciliśmy do normalnego trybu życia ;:138 . Wczoraj załatwiałam pewne sprawy i przy okazji kupiłam sobie nasiona warzyw . Mam już w zasadzie wszystko prócz ziemi . Tę planuję kupić blisko połowy miesiąca żeby mnie nie kusiło ;:306 . W pogodzie niewielkie zmiany, w dzień mamy temperaturę na plusie a w nocy przymrozki w związku z czym poruszanie się samochodem do południa jest wyzwaniem bo jest dość ślisko . Śniegu ubyło trochę ale nadal jest go sporo . Jestem bardzo ciekawa czy prognozy ciepłego lutego się sprawdzą i czy będziemy mogli obserwować w tym miesiącu pierwsze kiełki cebulowych ;:108 . Czas pokaże.

Przy okazji zakupów nasion przygarnęłam coś kwitnącego . Na kwitnienie chwilkę poczekam ale będę cierpliwa ;:224 .

Obrazek

Aniu chyba coś pomyliłaś ale nie martw się bo na liliowe szaleństwo przyjdzie pora ;:306 . Owszem planuj jakiś zakup lilii ale tak na spokojnie i nie pali mi się z tym . Wolę dozować sobie przyjemności bo portfel za bardzo nie ucierpi i eM zawału nie dostanie ;:224 . Wiesz, Twoje podejście do sprawy też ma swoje plusy bo bardzo szybko robi się u Ciebie pięknie i kolorowo . Pozdrawiam :wit .

Lucynko ach wiesz jak to jest, wczoraj miałam 18 lat i pisałam maturę a w tym roku mamy 10-lecie i spotkanie klasowe :roll: . Człowiek zdaje sobie sprawę, że czas leci bardzo szybko, dzieci rosną a to po Nich najbardziej widać upływający czas. Nie zamierzam z tego powodu płakać bo wiecznie nie będę młoda ale chwilami mam takie momenty zamyśleń ;:131 . Zimę mam jeszcze białą ale nie wiem jak długo bo jest na plusie. Podejście do jesieni życia masz bardzo poprawne . Wizyta kontrolna za nami i wieści jak najbardziej pomyślne, dziękuję ;:196 .

Marysiu zima jeszcze jest ale nie wiem jak długo bo temperatury mam w dzień dodatnie. Oszronione rośliny uwielbiam ;:138 . Co do mojej Weroniki to tak, kość się zrosła ale rehabilitacja nie jest potrzebna. Gips nie był założony bardzo sztywno więc mogła ruszać palcami i stawem łokciowym i dzięki temu ręka nie zastała się. Możliwe, że w ośrodku coś poćwiczą z Nią przy okazji rehabilitacji, którą i tak ma . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Soniu przeraża mnie to obrywanie liści ;:oj no ale jak trzeba to trzeba . Zima jeszcze jest piękna ale pewnie za kilka dni pożegnamy się z białym śniegiem bo jest na plusie . Ciekawa jestem co ujrzymy pod tym śniegiem bo niektóre osoby wstawiają już fotki z kiełkami cebulowych ;:oj .

Iwonko zdjęcie wyszło ale nie tak profesjonalnie jakbym tego chciała .Robiłam je przez szybę więc i tak jest dobrze. Nie będę narzekała. Wiesz ja mam karmnik postawiony na balkonie i ciężko mi zrobić zdjęcia bo jak tylko lekko odsłonię firankę to sikorki od razu uciekają. Nie zawsze chce mi się wyjść na zewnątrz i przyczajać się na nie zza rogu domu ;:306 . U mnie jeszcze jest sporo śniegu ale pewnie nie długo bo w ciągu dnia mam temperatury na plusie.

Pozdrawiam :wit .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Ewelinko,ślicznie ujęłaś zimowy ogród,mnie się nie bardzo chce robić teraz zdjęcia ,pochodzę codziennie po ogrodzie.bo wyrzucam odpadki i to mi wystarczy :uszy ,ogród jeszcze spokojnie sobie śpi,kiełki tulipanów mam już na wierzchu,pospieszne jakieś ,zdjęcie pięknego ptaka zrobiłaś rewelacyjne ,patrzy na nas z ekranu bardzo bystro ,cieszę się ,że rączka u córci dobrze zrośnięta i ,że zdrowiejecie,miłego dnia życzę :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko świetnie, że Weronika będzie sprawniejsza. ;:168 Trudno przejść w sklepie koło regałów z cebulowymi. :D Będą słoneczne kolory narcyzów. ;:215 Chyba w czasie takich mrozów, jakie mieliśmy, cebulowe ładnie śpią. ;:108 Co to za kupowanie nasion bez ziemi. :wink: Ja już mam, pierwszy raz specjalną do wysiewów kupiłam. ;:306
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ewelina śliczna zima jeszcze u Ciebie. U mnie już przedwiosenna pulpa ;:222 Ani to jeszcze zima ani już wiosna :? Takie niewidomoco.
W zeszłym roku jak dobrze pamiętam w lutym były już pierwsze kiełki roślinne. Trzymajmy kciuki, może i w tym będą ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, dzieci zdrowe, więc czego chcieć więcej. ;:138
Wiosny? No, tak, tylko że dzisiaj usłyszałam, iż pogłoski o ciepłym lutym to tylko pogłoski. ;:162 Od następnego tygodnia mamy mieć większe mrozy. ;:oj Zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Może to i dobrze. Niech zima będzie zimowa, a wiosna ciepła. ;:333
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ewelinko to nawet dobrze jak narcyz rozkwitnie ciut później, jest szansa że jeszcze zielony będzie można posadzić i prawdziwe słońce dobrze odżywi cebulki na przyszły sezon. Pierwsze hiacynty z doniczek przenosiłam do ogrodu już usychające i cebulki były dużo słabsze, niż z tych późniejszych, te późne nakarmiło słoneczko i ogrodowa ziemia i się ładnie wzmocniły.
Super kępa miskanta! ;:138 Posieję sobie takie w tym roku, ale chętnie spróbowałabym też z trawą pampasową, może uda mi się ją przezimować?
U mnie też jeszcze napadało śniegu, ślicznie się zrobiło :D Ehhh, szkoda że już topnieje.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

To świetna wiadomość, że Weronice zdjęli wreszcie gips i nie trzeba żadnej specjalnej rehabilitacji na jej rączkę. ;:3
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Piękne zdjęcie drapieżnika ;:333 Wiem jak trudno takie ptaszysko upolować aparatem ;:180
Małym ptaszkom zrobiłaś karmik, pokazało się wielu zainteresowanych, to wymarzona stołówka dla krogulca. Ptaszki zajęte posiłkiem nie zauważają, że same mogą się tym posiłkiem stać. A może karmnik jest w takim miejscu nieosłoniętym. Ja zwróciłam uwagę na to, że nie powinnam kulek dla sikorek wieszać na końcach gałęzi ale raczej ciut w głębi drzewa. Wtedy małe ptaszki są bezpieczniejsze. Byłam świadkiem jak drapieżnik zdjął w locie taką ptaszynę dziobiącą słoninkę, bo miał łatwy dostęp.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko to dobra wiadomość, że rączka Weroniki już sprawna ;:333 Żonkile zaraz Ci zakwitną a zaraz potem nasionka pójdę do ziemi i parapety się zazielenią ;:306 U mnie ziemia stoi i tak ćwiczę charakter ogrodnika, na szczęście pamiętam jakość siewek z zawczesnego siania :D Za oknem śniegu dosypało, ale mrozu nie ma...te podobno idą! Pozdrawiam! :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Pogoda jest dzisiaj beznadziejna ;:222 . Nad ranem i rano padał u mnie deszcz i to taki mocno ;:oj . Teraz to wszystko przymarzło i jest okropnie ślisko. Jak prowadziłam Weronikę na busa to myślałam, że nie zejdę z górki. Słoneczka nie ma i zdaje się, że raczej go nie będzie. No nic, pozostaje nam czekać na ładniejsze i cieplejsze dni .

Marto zima jeszcze jest ale po dzisiejszych opadach deszczu to jest po prostu brzydko. Trochę śniegu stopniało i krajobraz już nie jest taki ładny ;:185 . Mam nadzieję, że luty nam szybko zleci i bez anomalii pogodowych . Dziękuję bardzo i wzajemnie udanego dnia życzę ;:196 .

Soniu bardzo szybko zleciały mi te trzy tygodnie . W międzyczasie były choroby i ogólnie miałam zajęcie chociaż przyznam, że chwilami miałam już dosyć. Teraz wszystko wróciło do normy, dziewczyny w przedszkolach ja na spokojnie mogę zrobić w domu co trzeba i chwilkę odpocząć . Teraz to dopiero mi dni lecą ;:oj . W takim tempie to zaraz będę miała koniec lutego :tan . Rzeczywiście ciężko przejść obojętnie obok doniczek z cebulowymi ale i z nasionami ;:306 . Walczyłam ze sobą żeby nie brać za dużo nasion bo potem połowy nie wysieję . Ja też planuję kupić ziemię do wysiewów bo nigdy takiej nie miałam. jestem ciekawa czym się różni , czy tylko nazwą i ceną czy jeszcze czymś :;230 .

Zuza od wczoraj ta zima już taka byle jaka. Wczoraj było na plusie to trochę śniegu stopniało a nad ranem padał deszcz i też trochę krajobraz zniszczył. Jednak jeszcze śnieg leży tylko taki stary. Wolałabym świeży ;:224 nie będę narzekała. Faktycznie jak sobie wrócę do zdjęć z zeszłego lutego to sporo kiełków było na wierzchu . Zobaczymy jak to będzie w tym roku ;:108 .

Lucynko o tak, wiosny :tan . Tego pragniemy chyba wszyscy już. Ta zima jakoś się dłuży. Prawdę mówiąc to wolę żeby ten luty był jeszcze z mrozem i śniegiem a potem od marca roztopy i wiosna. Nie lubię takiej ciapy albo takiej ślizgawicy jak dzisiaj. No zobaczymy co ten luty nam przyniesie. Pozdrawiam :wit .

Agnieszko nigdy nie siałam traw i nawet o tym nie myślałam :oops: . Do wysiewów nie jestem taka skora jak Ty . Bylin np nie wysiewam bo denerwuje mnie to czekanie. No raz wysiałam jeżówki purpurowe i miałam aż trzy sadzonki. Teraz rosną w ogródku i mam nadzieję, że w końcu nabiorą masy. Miskanta kupiłam tutaj na forum i pięknie mi się rozrósł . Trawa pompasowa jest bardzo efektowna ale nie wiem czy da radę przezimować. Musiałabyś chyba ją mieć w wielkiej donicy i na zimę chować do zimnego pomieszczenia. U mnie śnieg nie padał ;:145 tylko deszcz i jest okropnie ślisko dzisiaj.

Dario nawet nie wiesz jak czekałam na taką informację :tan . Dobrze, że już jest po wszystkim . Pozdrawiam :wit .

Jolu mój karmnik jest postawiony przy barierce balkonu a balkon jest zadaszony. Ptaki chętnie tam przysiadują ale odkąd krogulec siedział na barierce to ich nie widzę ;:oj . Słoninkę dla sikorek też mam powieszoną na belce przy daszku od balkonu więc jest to miejsce osłonięte a mimo to ostatnio sikorek nie widuję wcale . Sama nie wiem czemu, może faktycznie wystraszyły się drapieżnika?

Marysiu ćwiczyć charakter ogrodnika trzeba i ja tez uparcie trzymam się terminu wysiewów w połowie lutego . Zbyt wczesne wysiewy nie zawsze służą naszym siewkom . Ja mam możliwość doświetlania ale wolałabym żeby po prostu słoneczka było dużo. Dzięki radom Lucynko zaoszczędzę trochę miejsca na parapetach ;:224 . U mnie śnieg nie sypał tylko padał deszcz . Pozdrawiam .

Pozdrawiam i udanego dnia życzę a my tymczasem sobie poleżymy ;:306 .

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”