Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Nie okrywam. Ogrodowym tylko robię kopczyki z kory u podstawy (tu i tak kluczowe jest okrycie wiosną agrotkaniną, gdy są przymrozki). Bukietówki zostawiam jak są, a wiosną, gdy kwitną, a w zasadzie kończą kwitnąć krokusy, tnę krótko nad 2,3 oczkiem.
Uważaj na zakupach różanych. To wciąga i drenuje portfel :lol:

Tak. Sporo zdziałałam. Teraz jak przyjadę za 1,5 tygodnia wyrwę pietruszkę i cukinię i posieję tam poplon i będziemy już powiększać rabatę na trawniku, wykopać i wytrząsać darń. Mam też jeden krzew NN do wywalenia, a na jego miejsce muszę wsadzić sporą różę, a znów na jej miejsce Rosarium Uetersen. Taki gorszy skutek pomyłek w zakupach różanych. :roll: ;:oj

Tyle zerwałam kopru. Jest też tam szczaw. Dziś będzie szczawiowa :D
Obrazek

Cynie nadal piękne. To plus późnego sadzenia (przywiozłam od mamci rozsadę w pojemnikach dopiero w lipcu).
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rodzynki brazylijskie z kocanką curry
Obrazek

Odnośnie dyni. Ozdobna dalej leci po płocie.
Obrazek

Detale..
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Santolina i krzewuszka variegata.
Obrazek

Liriope szafirkowe
Obrazek

Ostatni liliowiec, drugie kwitnienie.
Obrazek

Ostatnio wsadziłam 7 sztuk rozchodników okazałych. Plus dwa moje to już mała kolekcja :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Astry- marcinki już w pąkach
Obrazek

Niepozorne rojniki też zachwycają
Obrazek

Obrazek

A rdest, trochę ekspansywny, ale piękny od lipca, ciągle przybiera inną twarz, więc mu wybaczę.
Obrazek

Zimowity po wczesnoogrodowych wykopkach prawie wyginęły, ale te są- w truskawkach
Obrazek

I czekoladowe rudbekie. Ciekawe czy zimują?
Obrazek

A na koniec ostatnia kwitnąca róża- Aspiryna
Obrazek

Dużo zdrówka Wam życzę i słoneczka na nadchodzący weekend. ;:3
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko, rano oglądałam poprzednie zdjęcia a teraz te najnowsze. Ogromną prace wykonalaś w czwartek. Ja chyba tak nie potrafię. Jak jestem na działce to zawsze troche robie tu, trochę tam bo mi się cos przypomni a potem tak jakbym nic nie zrobiła. Napracuje się, ale jakoś czasem nie widać. Może powinnam robic do końca jedna rzecz a potem następną. W każdym razie podziwiam Twój zapał i dopracowane rabatki :) Zapytam jeszcze o tę dynie ozdobną. Ona jest sezonowa, tak? Co roku należy posiać czy rozsadę w domu zrobić? Czy mocno sie rozrasta tzn. czy trzeba sadzić przy płocie więcej sadzonek czy jedna wystarczy. Tak pomyślałam, że dynia albo tykwa byłaby fajna na ogrodzeniu dzielącym mnie od sąsiada. :D

Cynie i dale to chyba takie rośliny, które długo zdobią ogród. Trzeba je mieć bo osładzają koniec lata.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo ja Ci powiem jak było z moją dynią. Ona po prostu wysiała się sama. Kupiłam w zeszłym roku kilka ozdobnych, miałam na tarasie, zostały na zimę, zmarzły i potem te zgniłki wywaliłam na kompost. I wyrosła. Myślę, że tę rozsadę trzeba by wysiać w domu, gdzieś w kwietniu i potem wysadzić do gruntu po przymrozkach.

Werbenki patagońskie zaczynają się rozkręcać. Lubię je bardzo, owady też, warto je mieć.
Obrazek

I aksamitki w skrzyni z cukiniami. Nie lubiłam aksamitek, ale trzeba przyznać, że do warzywniaka pasują wyśmienicie, tak jak rudbekie. Zamierzam tam powiększyć kolekcję dzielżanów i rudbekii, tak by przy warzywach tworzyły barwny kobierzec.
Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym kobiercem to fajny pomysł. Dziękuję za odpowiedź :) Werbeny patagońskie są piekne. Miałam zeszłej jesieni. Teraz nigdzie nie widziałam więc nie mam. Będę oglądać ją w Twoim wątku :)
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Piękne zdjęcia. A ja też pochwalę się: pół soboty spędziłam na działce i wreszcie pogoda zachęcała do pracy.
Kwitną krokosmie, astry.
Najwiekszy problem jest w tym roku ze ślimakami, wchodzą na wszystko. Już cieszyłam się, widząc malutką dynię ozdobną, a tu patrzę: już podgryziona :( Posypałam niebieskimi granulkami, zobaczymy, czy coś pomoże. Są nawet takie 1 cm, jeszcze takich małych nie widziałam. Niestety za sadzenie cebul jeszcze nie zdążyłam się zabrać. Ale za to wyrzuciałm pas trawy i wszadziłam roślinki, które przyszły w tygodniu.

jedna fotka z mojej działki

Obrazek
Suszyłaś kiedyś kwiaty rozchodnika?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula zazdroszczę pogody! Jestem w Zakopanem i leje tak, jakby się chmury oberwały. Gór nie widać. :? ;:223
Nie suszyłam kwiatów rozchodnika, nie wiem jak się zachowa mięsista łodyga podczas suszenia. Lubię takie kompozycje, ale niestety w bloku nie mam miejsca i to zbiera kurz, więc nie robię.

Izo, nasionka werbenki można kupić w ogrodniczym, ja mam, ale ona też jak zdąży zawiązać nasiona sama się sieje. Zobaczymy.

Po powrocie (jesteśmy do piątku, potem jeszcze chwila u rodziców) będę musiała zamknąć wątek i otworzyć nowy.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

W Zakopanem byłam w sierpniu,trafiłam na tydzień upałów - deszcz źle,tropiki też niedobrze :(
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Hortensje pięknie się wybarwiły ;:63 Ogrodówka ma niezwykłe te jesienne listki ;:oj
wzięło Cię na rozchodniki? Fajne te ciemne.
Zachwycam się Barbulą. Niebieściuchne kuleczki mnie kuszą. Ale ona wrażliwa na mrozy, to u mnie się chyba nie uchowa. muszę pogadać z eMem, może przechowa mi ją w pracy. Ale to dopiero w przyszłym roku. Teraz nie będę już kupować.
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Tak na pocieszenie napiszę ci, że też kiedyś byliśmy w Zakopanem i ciągle padało. Nie zapomnę wędrówki na Morskie Oko. Wróciliśmy przemoknięci do ostatniej nitki. Aż dziw, że nikt z nas nie zachorował. Był środek lata, a temperatura ok. 12 stopni, na Kasprowym spadł śnieg. Aż ciarki przechodzą na samą myśl...
Na pewno spogoda się poprawi.
Zrobiłam sos z przesłanego przepisu. Pycha. Dodajesz potem do niego kurczaka usmażonego z curry i ryż?
Miłego wypoczynku.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula do kurczaka możesz dać przyprawy jakie chcesz.

Dla wszystkich zaglądajacych kilka fotek. Dziś była piękna pogoda. Mamy 20 km w nogach i osiagnęliśmy 1850m. Wycieczka Rusinowa Polana Morskie Oko Dolina 5 Stawów Dolina Roztoki. Było pięknie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniczko, wspaniałe widoki ;:167 Chętnie bym się i ja wybrała na taką wycieczkę ;:173

Super wygląda ta dynia ozdobna na siatce ;:215
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna wycieczka ;:oj
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Piękne widoki. My jak dotarliśmy na Morskie Oko nie mieliśmy już ochoty robić zdjęć. Nie wiele było widać, ciągle padało i już byliśmy przemoczeni. Jak jest pogoda, trzeba trochę pochodzić :D Jest to męczące, ale za to widoki wynagradzają męczącą wycieczkę.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moniś lecąca dynia po płocie ;:306 super to zabrzmiało. :D
Dzięki za widoczki z Zakopanego. Fajnie, że pogoda dopisała i w słonku mogliście pospacerować, odpocząć i nacieszyć oczy.
Miłego powrotu. ;:3
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moniś lecąca dynia po płocie ;:306 super to zabrzmiało. :D
Dzięki za widoczki z Zakopanego. Fajnie, że pogoda dopisała i w słonku mogliście pospacerować, odpocząć i nacieszyć oczy.
Miłego powrotu. ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”