Ogród zielonej
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród zielonej
Soniu długo mnie u ciebie nie było a tu tyle piękności.Troszkę nadrobiłam i jestem zachwycona twoim pięknym ogrodem.Złocienie cudne a ja ich jeszcze nie mam,muszę nadrobić w zakupach 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W jakim pięknym otoczeniu mieszkasz, Soniu!
Nic dziwnego, że tyle budek dla ptaszków wieszacie.
Warto sprowadzać je, te ptaszki, do własnego ogrodu. Dzięki temu z dużego bliska można posłuchać ptasich koncertów. 
Biała rabata

Nic dziwnego, że tyle budek dla ptaszków wieszacie.

Biała rabata

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Dziękuję za zaglądanie i ciepłe słowa.
Takie upały u nas, że w ogrodzie tylko podlewanie jest możliwe. Róże na skarpie pieką się w słońcu.
Opuchlaki obgryzają liście różnych roślin.
Nawet biedna drżączka jest podjadana. To młody opuchlak, starsze są ciemnoszare. Trudno je upolować, bo skaczą jak koniki polne.

Małgosiu życzę, żeby u ciebie ładnie przegorzany kwitły. Ala Biedronka ma przepiękne przegorzany z mnóstwem niebieskich pomponów, ale ona ma ciężką glinę w ogrodzie. Teoretycznie u mnie powinien rosnąć, bo lubi piaskowe, wapnowane gleby.
Jak przegorzany się nie sprawdzą, to mikołajki posadzę, też są ładne.

rosucky witam,
też pięć lat temu nie miałam ogrodu, zawsze można zdobywać wiedzę o roślinach, kiedyś się przyda.

Aniu budki wieszamy na brzozach za płotem. Właścicielka działki wyraziła zgodę. Zdziwisz się, jak ostnice szybko ci zakwitną. Niech twój M się nie stresuje, ja bym tam wolała, żeby M mniej pedantycznie podchodził do wielu prac.

Małgosiu pewnie zrobię sok z lawendy w weekend, dzieci i znajomi spróbują. Ja poliżę łyżeczkę.
Biała rabata wzbogaciła się o kokorycz bladożółtą od Ali Biedronki. 

Ewelinko jak zakwitną hortensje, to biała rabata będzie już totalnie biała.
Rozchodniki zwykłe rosną ładnie, natomiast odmianowe jednak kapryśne.

Aniu anabuko1 moje rośliny w większości pospolite, łatwiejsze w uprawie. Czasem coś ciekawego wypatrzę w szkółce, ale eksperymenty często kończą się porażką.
Zielonkawa jeżówka to Green Jewel, posadzone jesienią, wszystkie przeżyły. Po godzinie16 mają cień za domem, to później zakwitną.

Iwonko niestety nie mam jeszcze wysokich drzew, budki zawisną za płotem z zagajniku brzozowym. Hortensja to Magical Moonlight, jakoś wcześniej zakwitła. To ubiegłoroczny prezent od Ewy Mewy
w postaci ukorzenionego patyczka. Zaplotłam trzy pędy i prowadzę ją na pniu. Perowskie rosną u mnie na najgorszym piasku. Podsypuję je popiołem z kominka, żeby odkwasić glebę. Wiosną przycinam nisko, to ładnie się rozkrzewiają.
Latem twoja będzie na pewno rosła, ale zimą nie znosi wilgoci, konieczny jest dobry drenaż. Na zdjęciu maluchy z ubiegłego roku.

Maryniu dziś upał i do tego jeszcze wiatr. Jeżówki, hortensje i sporo innych roślin, już w południe straszyły zwisającymi liśćmi. Woda z kranu na rabaty lała się przez większość dnia. Ja bez stałych przeróbek na rabatach, nie mogłabym żyć.
Masz szczęście, że ogród dojrzały i możesz w cieniu poprzesadzać. Ja niestety muszę czekać na koniec lata.

Podzielę odpowiedzi, bo emotków zawsze mi brakuje.

Małgosiu życzę, żeby u ciebie ładnie przegorzany kwitły. Ala Biedronka ma przepiękne przegorzany z mnóstwem niebieskich pomponów, ale ona ma ciężką glinę w ogrodzie. Teoretycznie u mnie powinien rosnąć, bo lubi piaskowe, wapnowane gleby.

rosucky witam,

Aniu budki wieszamy na brzozach za płotem. Właścicielka działki wyraziła zgodę. Zdziwisz się, jak ostnice szybko ci zakwitną. Niech twój M się nie stresuje, ja bym tam wolała, żeby M mniej pedantycznie podchodził do wielu prac.

Małgosiu pewnie zrobię sok z lawendy w weekend, dzieci i znajomi spróbują. Ja poliżę łyżeczkę.

Ewelinko jak zakwitną hortensje, to biała rabata będzie już totalnie biała.

Aniu anabuko1 moje rośliny w większości pospolite, łatwiejsze w uprawie. Czasem coś ciekawego wypatrzę w szkółce, ale eksperymenty często kończą się porażką.

Iwonko niestety nie mam jeszcze wysokich drzew, budki zawisną za płotem z zagajniku brzozowym. Hortensja to Magical Moonlight, jakoś wcześniej zakwitła. To ubiegłoroczny prezent od Ewy Mewy

Maryniu dziś upał i do tego jeszcze wiatr. Jeżówki, hortensje i sporo innych roślin, już w południe straszyły zwisającymi liśćmi. Woda z kranu na rabaty lała się przez większość dnia. Ja bez stałych przeróbek na rabatach, nie mogłabym żyć.

Podzielę odpowiedzi, bo emotków zawsze mi brakuje.

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Jolu biała rabata, to taka spontaniczna radosna twórczość.
Dosadziłam kilka biało kwitnących roślin do hortensji Limelight, a potem wymyśliłam, że spróbuję tylko białe sadzić. Na pewno będą się zmieniać gatunki, ale biel spróbuję zachować.
Niestety ma tylko 50 cm szerokości, to dobór gatunków ograniczony. Dzięki,
zastosuję się do twojej rady i wiosną zostawię tylko mocne pędy Anabelce. Świetnie, że ci się wysiały perowskie,
ja też mam cztery siewki i dlatego wymyśliłam, że będą pod klonami. Jak sobie nie poradzą, to przynajmniej nie będzie mi żal wyrzucać.
Szkółki chcąc sprzedać hortensje, pędzą je jako pojedyncze patyki, żeby tylko zakwitły. Wiosną niestety trzeba mocno ciąć. Ja ubiegłoroczną, rachityczną PB zaplotłam i prowadzę na pniu, ale nadal wyjątkowo marna. Miejsce jej nie odpowiada, albo się dobrze nie ukorzeniła.
Wiosną kupiłam ładnie przyciętą z kilkoma pędami, już ładnie kwitnie.

Anitko margerytki wysiałam i nawet dobrze się zadomowiły w ogrodzie.
Jedną kępę mrówki zniszczyły, ale pozostałe kwitną. Nie wszystkie są jednakowe, jedne strzępiaste, półpełne, inne zwykłe. Specjalnie wybrałam taką działkę na budowę domu, chciałam pożyć trochę bez sąsiadów.
Poprzednie miejsce na początku było podobne. Czarne świnie biegały drogą, a za oknem pasły się krowy, jak się wprowadzałam.
Po dwudziestu latach wszystko wokół zostało szczelnie zabudowane i musiałam wynieść się poza miasto, bo na emeryturze tylko spokój potrzebny.
Niestety już dwie budowy w pobliżu trwają, taki urok działek blisko wojewódzkiego miasta.

Majka bukszpanom cięcie nie wyszło na zdrowie. Trochę cieniowałam, ale upał 34 stopnie i wiatr skutecznie je podsuszyły.
Zawsze cięłam ręcznymi nożycami do żywopłotu. W tym roku odważyłam się elektrycznymi. Zdecydowanie szybciej, ale jeszcze nie mam wprawy, to niektóre krzywe.
trochę poprawiałam ręcznie. Jeżówki powinny zakwitnąć, ale dopóki się nie rozrosną, będą mieć pojedyncze kwiaty.

Beatko wszystkie złocienie mam z siewu, bardzo ładnie rosły i zakwitły w drugim roku. Maruna jednoroczna, ale wysiałam w dwu terminach, to będę się nimi cieszyła dłużej.

Lucynko najbliższych sąsiadów mam 150 m od domu, inni ponad 200m.
Ptaków wokół jest ogromna liczba, różne gatunki. Co rano wstaję koło czwartej i zamykam okno, bo w okolicznych zagajnikach śpiewają niesamowicie głośno, nie da się spać. Jeden z ptaków wykazuje się wyjątkową inteligencją. Mam w warzywniku kilka kamieni, którymi przykładałam włókninę. Ptak przynosi w dziobie ślimaka, puka o kamień łamiąc muszlę i wyjada zawartość. Dziś podlewałam blisko, nawet na mnie nie spojrzał, tylko rozłupał i poleciał po następnego. Obok kamienia są dziesiątki skorup ślimaków.
Bieli u mnie dostatek.

Pachnąca pięknie.

Czosnki kończą żywot.

Zmutowana ostróżka jednoroczna.

Spokojnej nocy i dobrego dnia.

Anitko margerytki wysiałam i nawet dobrze się zadomowiły w ogrodzie.

Majka bukszpanom cięcie nie wyszło na zdrowie. Trochę cieniowałam, ale upał 34 stopnie i wiatr skutecznie je podsuszyły.

Beatko wszystkie złocienie mam z siewu, bardzo ładnie rosły i zakwitły w drugim roku. Maruna jednoroczna, ale wysiałam w dwu terminach, to będę się nimi cieszyła dłużej.

Lucynko najbliższych sąsiadów mam 150 m od domu, inni ponad 200m.

Pachnąca pięknie.

Czosnki kończą żywot.

Zmutowana ostróżka jednoroczna.

Spokojnej nocy i dobrego dnia.

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Soniu, rabatka złocień, jeżówkami i tą trawą pierwsza klasa, super połączenie , zaciekawiła mnie ta trawa , mówisz że to jednoroczna?. U mnie w tym roku straciłam 3 trawy, masz rację to nie jest rok dla nich, ale u Ciebie świetnie wyglądają.
Bardzo mi się podoba rabata z bukszpanami, naprawdę stałaś się mistrzynią kompozycji.
Mikołajek z gipsówką też świetne, szkoda że nie mam ani jednego ani drugiego
. Męża "zazdraszczam" takie zdolne ręce i najważniejsze, że chęci ma, a nie trzeba do wszystkiego gonić. Moje ptaki niestety kolejny rok muszą sobie radzić same
, może u Was zamówię budki?. No tak ale jeszcze muszę mieć kogoś kto by się wdrapał na drzewa i zawiesił.
Mówisz, że hortensje piękne, moje raptem ze trzy sztuki zakwitną, start miały suchy i to główna przyczyna braku kwiatów.
. A też się nie mogłam doczekać. 
Bardzo mi się podoba rabata z bukszpanami, naprawdę stałaś się mistrzynią kompozycji.
Mikołajek z gipsówką też świetne, szkoda że nie mam ani jednego ani drugiego

Mówisz, że hortensje piękne, moje raptem ze trzy sztuki zakwitną, start miały suchy i to główna przyczyna braku kwiatów.

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Soniu nie wiedziałam, że te zielone paskudy to właśnie są opuchlaki i że one tak szkodzą, teraz będę wywalać każdego, ktorego tylko zobaczę
Mikołajka też mam, przegorzan ma za ciasno, więc biedny jest niestety
Biała jeżówka śliczna, szkoda, że moja nie przetrwała zimy.

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
Soniu to u mnie zupełnie odmienna pogoda niż u ciebie, ciągle pochmurno i pada prawie non stop już drugi tydzień
nie idzie nic robić w ogródku.

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Soniu. Należy się pochwała Twojemu Emowi. Świetne domki. I o różnych ptakach myślicie, bo otworki widzę różnorakie.
Biała rabata jest super! Jednak biały kolor jest zawsze dostojny. U mnie jednak przewaga różu i nieajieskości a mogłoby być więcej białego.

Biała rabata jest super! Jednak biały kolor jest zawsze dostojny. U mnie jednak przewaga różu i nieajieskości a mogłoby być więcej białego.
- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Soniu dopisuję mikołajka do listy zakupowej 

Ale ta trawa fireworks
piękna czerwona czupryna
w zeszłym roku kupiłam sporo traw ale w tym roku prawie nie przeżyło 90% i szybko się z nich wyleczyłam hehe choć przyznam szczerze że myślałam iż trawy wytrzymałe jak perz 
-- 13 lip 2016, o 20:38 --
A i bukszpanów jeszcze nie przycięłam bo u mnie codziennie pada i pada a piszesz że co że ci krzywo gdzieś tam się przycięło ja tu nic nie widzę tylko same cudeńka

-- 13 lip 2016, o 20:38 --
A i bukszpanów jeszcze nie przycięłam bo u mnie codziennie pada i pada a piszesz że co że ci krzywo gdzieś tam się przycięło ja tu nic nie widzę tylko same cudeńka

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Wydawałoby się, że teraz to już wszędzie pada, a widzę, że u Ciebie nie chce podlać.
Spróbuję podmuchać w te chmury na moim niebie, to może pofruną do Ciebie...
Wiem, co to znaczy susza, przeżywałam ją razem z moimi roślinami w ubiegłym roku.
Ten rok, a właściwie to lato, jest u mnie bardziej łaskawe. Dzisiaj to nawet lało tak intensywnie, że aż siwo za oknem się zrobiło. Jednak tylko w centrum miasta. Na działce padał ładny drobny, ale gęsty deszcz, najlepszy dla roślin. [Relacja sąsiadki, osobiście nie widziałam]

Spróbuję podmuchać w te chmury na moim niebie, to może pofruną do Ciebie...
Wiem, co to znaczy susza, przeżywałam ją razem z moimi roślinami w ubiegłym roku.

Ten rok, a właściwie to lato, jest u mnie bardziej łaskawe. Dzisiaj to nawet lało tak intensywnie, że aż siwo za oknem się zrobiło. Jednak tylko w centrum miasta. Na działce padał ładny drobny, ale gęsty deszcz, najlepszy dla roślin. [Relacja sąsiadki, osobiście nie widziałam]
Pozdrawiam. Lucyna
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Soniu oglądam u Ciebie jeżówki,ale ładnie Ci kwitną.Moja piękna kępa Milkshake zmarniała tego roku,w ogóle słabo z tymi bylinami.Guava Ice kiedyś mialam ją w zamówieniu,ale zabrakło...
Twoja Vanilie Fraise szybsza,widać już kolorek,u mnie jeszcze zielona.Budki dla ptaków mąż wykonał piękne i solidne
Jutro u mnie deszcze zapowiadają,no trudno pojadę w sobotę,jakoś przeżyję
Twoja Vanilie Fraise szybsza,widać już kolorek,u mnie jeszcze zielona.Budki dla ptaków mąż wykonał piękne i solidne

Jutro u mnie deszcze zapowiadają,no trudno pojadę w sobotę,jakoś przeżyję

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Soniu jesteś niecierpliwa. Poczekaj jeszcze troszkę a będziesz się Przegorzanu pozbywać.A jak nie przyrośnie to ja z przyjemnością się go pozbędę. Zresztą chciałam Ci go dać.
Teraz nie ma zmiłuj tylko miejsce szykuj.
Wiesz ,że dziś przesadzałam w ogrodzie. jak te biedne rośliny miały rosnąć jak korzenie z iglaków są a może były pośród nich.

Wiesz ,że dziś przesadzałam w ogrodzie. jak te biedne rośliny miały rosnąć jak korzenie z iglaków są a może były pośród nich.

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Soniu, szkoda, że ta ostróżka jest jednoroczna, ciekawe jakby zebrać nasiona , jakie byłyby kolory.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Jeżówki, mikołajki ładniuchne
ale ta trawa czerwonawo - różowa jest cudna.Ciągle nimi zarażasz tylko
ale ta trawa czerwonawo - różowa jest cudna.Ciągle nimi zarażasz tylko