Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu długo mnie u ciebie nie było a tu tyle piękności.Troszkę nadrobiłam i jestem zachwycona twoim pięknym ogrodem.Złocienie cudne a ja ich jeszcze nie mam,muszę nadrobić w zakupach ;:224
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W jakim pięknym otoczeniu mieszkasz, Soniu! ;:333
Nic dziwnego, że tyle budek dla ptaszków wieszacie. ;:108 Warto sprowadzać je, te ptaszki, do własnego ogrodu. Dzięki temu z dużego bliska można posłuchać ptasich koncertów. ;:215
Biała rabata ;:433
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję za zaglądanie i ciepłe słowa. ;:196 Takie upały u nas, że w ogrodzie tylko podlewanie jest możliwe. Róże na skarpie pieką się w słońcu. ;:174 Opuchlaki obgryzają liście różnych roślin. :evil: Nawet biedna drżączka jest podjadana. To młody opuchlak, starsze są ciemnoszare. Trudno je upolować, bo skaczą jak koniki polne. ;:223

Obrazek

Małgosiu życzę, żeby u ciebie ładnie przegorzany kwitły. Ala Biedronka ma przepiękne przegorzany z mnóstwem niebieskich pomponów, ale ona ma ciężką glinę w ogrodzie. Teoretycznie u mnie powinien rosnąć, bo lubi piaskowe, wapnowane gleby. ;:218 Jak przegorzany się nie sprawdzą, to mikołajki posadzę, też są ładne.

Obrazek

rosucky witam, :wit też pięć lat temu nie miałam ogrodu, zawsze można zdobywać wiedzę o roślinach, kiedyś się przyda. ;:108

Obrazek

Aniu budki wieszamy na brzozach za płotem. Właścicielka działki wyraziła zgodę. Zdziwisz się, jak ostnice szybko ci zakwitną. Niech twój M się nie stresuje, ja bym tam wolała, żeby M mniej pedantycznie podchodził do wielu prac. ;:173

Obrazek

Małgosiu pewnie zrobię sok z lawendy w weekend, dzieci i znajomi spróbują. Ja poliżę łyżeczkę. ;:306 Biała rabata wzbogaciła się o kokorycz bladożółtą od Ali Biedronki. ;:215

Obrazek

Ewelinko jak zakwitną hortensje, to biała rabata będzie już totalnie biała. ;:65 Rozchodniki zwykłe rosną ładnie, natomiast odmianowe jednak kapryśne.

Obrazek

Aniu anabuko1 moje rośliny w większości pospolite, łatwiejsze w uprawie. Czasem coś ciekawego wypatrzę w szkółce, ale eksperymenty często kończą się porażką. :roll: Zielonkawa jeżówka to Green Jewel, posadzone jesienią, wszystkie przeżyły. Po godzinie16 mają cień za domem, to później zakwitną.

Obrazek

Iwonko niestety nie mam jeszcze wysokich drzew, budki zawisną za płotem z zagajniku brzozowym. Hortensja to Magical Moonlight, jakoś wcześniej zakwitła. To ubiegłoroczny prezent od Ewy Mewy ;:167 w postaci ukorzenionego patyczka. Zaplotłam trzy pędy i prowadzę ją na pniu. Perowskie rosną u mnie na najgorszym piasku. Podsypuję je popiołem z kominka, żeby odkwasić glebę. Wiosną przycinam nisko, to ładnie się rozkrzewiają. ;:215 Latem twoja będzie na pewno rosła, ale zimą nie znosi wilgoci, konieczny jest dobry drenaż. Na zdjęciu maluchy z ubiegłego roku.

Obrazek

Obrazek

Maryniu dziś upał i do tego jeszcze wiatr. Jeżówki, hortensje i sporo innych roślin, już w południe straszyły zwisającymi liśćmi. Woda z kranu na rabaty lała się przez większość dnia. Ja bez stałych przeróbek na rabatach, nie mogłabym żyć. :;230 Masz szczęście, że ogród dojrzały i możesz w cieniu poprzesadzać. Ja niestety muszę czekać na koniec lata. ;:222

Obrazek

Podzielę odpowiedzi, bo emotków zawsze mi brakuje. :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu biała rabata, to taka spontaniczna radosna twórczość. ;:306 Dosadziłam kilka biało kwitnących roślin do hortensji Limelight, a potem wymyśliłam, że spróbuję tylko białe sadzić. Na pewno będą się zmieniać gatunki, ale biel spróbuję zachować. ;:218 Niestety ma tylko 50 cm szerokości, to dobór gatunków ograniczony. Dzięki, ;:196 zastosuję się do twojej rady i wiosną zostawię tylko mocne pędy Anabelce. Świetnie, że ci się wysiały perowskie, ;:215 ja też mam cztery siewki i dlatego wymyśliłam, że będą pod klonami. Jak sobie nie poradzą, to przynajmniej nie będzie mi żal wyrzucać. ;:108 Szkółki chcąc sprzedać hortensje, pędzą je jako pojedyncze patyki, żeby tylko zakwitły. Wiosną niestety trzeba mocno ciąć. Ja ubiegłoroczną, rachityczną PB zaplotłam i prowadzę na pniu, ale nadal wyjątkowo marna. Miejsce jej nie odpowiada, albo się dobrze nie ukorzeniła. ;:218 Wiosną kupiłam ładnie przyciętą z kilkoma pędami, już ładnie kwitnie.

Obrazek

Anitko margerytki wysiałam i nawet dobrze się zadomowiły w ogrodzie. ;:215 Jedną kępę mrówki zniszczyły, ale pozostałe kwitną. Nie wszystkie są jednakowe, jedne strzępiaste, półpełne, inne zwykłe. Specjalnie wybrałam taką działkę na budowę domu, chciałam pożyć trochę bez sąsiadów. ;:108 Poprzednie miejsce na początku było podobne. Czarne świnie biegały drogą, a za oknem pasły się krowy, jak się wprowadzałam. ;:306 Po dwudziestu latach wszystko wokół zostało szczelnie zabudowane i musiałam wynieść się poza miasto, bo na emeryturze tylko spokój potrzebny. :) Niestety już dwie budowy w pobliżu trwają, taki urok działek blisko wojewódzkiego miasta. :(

Obrazek

Majka bukszpanom cięcie nie wyszło na zdrowie. Trochę cieniowałam, ale upał 34 stopnie i wiatr skutecznie je podsuszyły. ;:223 Zawsze cięłam ręcznymi nożycami do żywopłotu. W tym roku odważyłam się elektrycznymi. Zdecydowanie szybciej, ale jeszcze nie mam wprawy, to niektóre krzywe. :oops: trochę poprawiałam ręcznie. Jeżówki powinny zakwitnąć, ale dopóki się nie rozrosną, będą mieć pojedyncze kwiaty.

Obrazek

Beatko wszystkie złocienie mam z siewu, bardzo ładnie rosły i zakwitły w drugim roku. Maruna jednoroczna, ale wysiałam w dwu terminach, to będę się nimi cieszyła dłużej. :tan

Obrazek

Lucynko najbliższych sąsiadów mam 150 m od domu, inni ponad 200m. ;:215 Ptaków wokół jest ogromna liczba, różne gatunki. Co rano wstaję koło czwartej i zamykam okno, bo w okolicznych zagajnikach śpiewają niesamowicie głośno, nie da się spać. Jeden z ptaków wykazuje się wyjątkową inteligencją. Mam w warzywniku kilka kamieni, którymi przykładałam włókninę. Ptak przynosi w dziobie ślimaka, puka o kamień łamiąc muszlę i wyjada zawartość. Dziś podlewałam blisko, nawet na mnie nie spojrzał, tylko rozłupał i poleciał po następnego. Obok kamienia są dziesiątki skorup ślimaków. :shock: Bieli u mnie dostatek. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pachnąca pięknie.

Obrazek

Czosnki kończą żywot.

Obrazek

Zmutowana ostróżka jednoroczna.

Obrazek

Spokojnej nocy i dobrego dnia. ;:4
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Soniu, rabatka złocień, jeżówkami i tą trawą pierwsza klasa, super połączenie , zaciekawiła mnie ta trawa , mówisz że to jednoroczna?. U mnie w tym roku straciłam 3 trawy, masz rację to nie jest rok dla nich, ale u Ciebie świetnie wyglądają.
Bardzo mi się podoba rabata z bukszpanami, naprawdę stałaś się mistrzynią kompozycji.
Mikołajek z gipsówką też świetne, szkoda że nie mam ani jednego ani drugiego ;:306 . Męża "zazdraszczam" takie zdolne ręce i najważniejsze, że chęci ma, a nie trzeba do wszystkiego gonić. Moje ptaki niestety kolejny rok muszą sobie radzić same ;:145 , może u Was zamówię budki?. No tak ale jeszcze muszę mieć kogoś kto by się wdrapał na drzewa i zawiesił.
Mówisz, że hortensje piękne, moje raptem ze trzy sztuki zakwitną, start miały suchy i to główna przyczyna braku kwiatów. ;:223 . A też się nie mogłam doczekać. ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu nie wiedziałam, że te zielone paskudy to właśnie są opuchlaki i że one tak szkodzą, teraz będę wywalać każdego, ktorego tylko zobaczę ;:134 Mikołajka też mam, przegorzan ma za ciasno, więc biedny jest niestety :( Biała jeżówka śliczna, szkoda, że moja nie przetrwała zimy.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Soniu to u mnie zupełnie odmienna pogoda niż u ciebie, ciągle pochmurno i pada prawie non stop już drugi tydzień :cry: nie idzie nic robić w ogródku.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Soniu. Należy się pochwała Twojemu Emowi. Świetne domki. I o różnych ptakach myślicie, bo otworki widzę różnorakie. ;:215
Biała rabata jest super! Jednak biały kolor jest zawsze dostojny. U mnie jednak przewaga różu i nieajieskości a mogłoby być więcej białego.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Soniu dopisuję mikołajka do listy zakupowej ;:108
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Ale ta trawa fireworks ;:oj ;:oj ;:oj piękna czerwona czupryna ;:215 w zeszłym roku kupiłam sporo traw ale w tym roku prawie nie przeżyło 90% i szybko się z nich wyleczyłam hehe choć przyznam szczerze że myślałam iż trawy wytrzymałe jak perz ;:172

-- 13 lip 2016, o 20:38 --

A i bukszpanów jeszcze nie przycięłam bo u mnie codziennie pada i pada a piszesz że co że ci krzywo gdzieś tam się przycięło ja tu nic nie widzę tylko same cudeńka :heja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Wydawałoby się, że teraz to już wszędzie pada, a widzę, że u Ciebie nie chce podlać. ;:223
Spróbuję podmuchać w te chmury na moim niebie, to może pofruną do Ciebie...
Wiem, co to znaczy susza, przeżywałam ją razem z moimi roślinami w ubiegłym roku. ;:oj
Ten rok, a właściwie to lato, jest u mnie bardziej łaskawe. Dzisiaj to nawet lało tak intensywnie, że aż siwo za oknem się zrobiło. Jednak tylko w centrum miasta. Na działce padał ładny drobny, ale gęsty deszcz, najlepszy dla roślin. [Relacja sąsiadki, osobiście nie widziałam]
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu oglądam u Ciebie jeżówki,ale ładnie Ci kwitną.Moja piękna kępa Milkshake zmarniała tego roku,w ogóle słabo z tymi bylinami.Guava Ice kiedyś mialam ją w zamówieniu,ale zabrakło...
Twoja Vanilie Fraise szybsza,widać już kolorek,u mnie jeszcze zielona.Budki dla ptaków mąż wykonał piękne i solidne ;:108
Jutro u mnie deszcze zapowiadają,no trudno pojadę w sobotę,jakoś przeżyję :uszy
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu jesteś niecierpliwa. Poczekaj jeszcze troszkę a będziesz się Przegorzanu pozbywać.A jak nie przyrośnie to ja z przyjemnością się go pozbędę. Zresztą chciałam Ci go dać. ;:108 Teraz nie ma zmiłuj tylko miejsce szykuj. ;:108
Wiesz ,że dziś przesadzałam w ogrodzie. jak te biedne rośliny miały rosnąć jak korzenie z iglaków są a może były pośród nich. :wit
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, szkoda, że ta ostróżka jest jednoroczna, ciekawe jakby zebrać nasiona , jakie byłyby kolory.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jeżówki, mikołajki ładniuchne