Ciepełko codziennie...słońce przygrzewa,wakacje i brak czasu niestety nie pozwala na częste pisanie.
W tygodniu byłam na działce,z róż mało co teraz kwitnie,raczej pąki sobie nowe zawiązują.
Dalie...dobrze,że je mam corocznie,właśnie zaczynają kwitnąć,lilie również dają kolorki.Trawy się rozrastają,a hortensje bielą.
Śliwka będzie miała chyba z 10 owoców

Ogórki,pomidorki,czosnek i fasolka...mniam warto mieć warzywnik
I dużo cukinii,kabaczków,leczo już było nie raz...
W zeszłą niedzielę pojechałam na giełdę,oczywiście weszłam w zakątek kwiatów i kupiłam tak ładnie uśmiechającą się do mnie jeżówkę,pomimo,że wcale u mnie dobrze nie rosną,a może właśnie ta panienka rozrośnie się pięknie?
Do tego jak zobaczyłam stos pięknych ostróżek w różnych kolorach wielkości sporej to i zagarnęłam jedną błękitną.Mąż ledwo niósł,ale jest moja.Najpierw nacieszyłam się nią ze 3 dni na balkonie,podziwiając jak ładnie komponuje się z Lady Of S
Apus lilie dobrze się trzymają,nie pada im na głowę,roznoszą po całej działce niezłe zapachy,w głowie się może zakręcić...
Hortensji nie zasilam w ogóle,a wiem,że powinnam...
Kasiu w ogrodzie pachnie i to z daleka,bzyków jest wszędzie pełno...
Szałwia przetrwała zimę...tzn nasionka,które spadły...cieszę się bardzo,że usłały dywan w trio kolorze.
Paznokcie zrobione u pani kosmetyczki,już dziś nie tak ładne,ja zapominam i bez rękawiczek robię wiele czynności.
To się nie opłaca,na wakacje robiłam,a teraz sama będę malowała rożnymi kolorami
Moni fasolka nasza ,a jakże,pyszna była mniam
Jadziu ja nadal kocham róże,w czerwcu można zgubić oczy,drugie kwitnienie już nie jest takie spektakularne,za to możemy podziwiać inne rośliny np lilie i liliowce.Hortensje są wspaniałe,moim zdaniem najłatwiejsze w uprawie,bez szkodników...tak samo floksy.Pochwalę Chopina,na wiosnę ścięłam go do ziemi,miał iść pod łopatę i na ognisko,a on się tak zebrał,że podziwiam teraz piękny krzak z mnóstwem pąków
Gosiu Chopin tak jak pisałam Jadzi powstał z popiołów,biję brawo,bo na wiosnę wyglądał co najmniej biednie,teraz nie dość,że ma piękne,zielone liście bez dziurek,to wytworzył masę pąków na 3 ogromnych pędach,ma wigor chłopak
Lilie i liliowce teraz mają swój czas,więc je podziwiam
Tolinka w avatarku moja aranżacja,tak mi się spodobała,że ją wyróżniłam
Pierwsza partia fasolki zjedzona,czekamy na wysyp drugiej partii,a w planach dalsze wysianie i tak całe lato fasolkę będziemy zajadać
Na jesieni warto zamówić lilie i liliowce oraz dalie wiosną zakopać,teraz za to można podziwiać.Niestety mało co z róż teraz kwitnie...
Aniu-nena Brasilia to cudna lilia,pamiętam jak zakwitła po raz pierwszy,nie mogłam się na nią napatrzeć.
Muszę ją przesadzić jesienią,bo zakryta jest przez różany krzak
Próbowałaś zamówić tę odmianę i miałaś zonka? szkoda,że Ewa rozanka już nie sprzedaje cebul,na pewno bym złożyła zamówienie...
Ja tez muszę się
doedukować co jest przyczyną zasychania pączków u lilii...
Gosiu szałwię trio możesz wysiać i w domu i do ogrodu.Moja wysiana rok wcześniej po zimie wystartowała i pokryła kolorkiem sporo wolnej przestrzeni,tym samym nie dając szansy chwastom
Alu białe porzeczki są pyszne i mają duże kulki,uwielbiam:) Fajne masz wspomnienia
My dosyć sporo podlewamy krzaki owoców...Fasolkę mogłabym jeść codziennie,ale moje nastolatki nie za bardzo
Aneczko jestem bardzo ciekawa Twoich wrażeń,jeśli zdecydujecie się na kierunek Chorwacji.To piękny kraj,dla nas miłośniczek roślin to raj.W Dalmacji mnóstwo urokliwych uliczek,niektóre miasteczka ...jakby czas się zatrzymał
Grecja mnie ciekawi,ale miłość do Cro jest chyba większa
Co do pomyłki lilii,rzeczywiście spojrzałam w katalog i to nie jest moja Gardenka

Pomyłki się zdarzają hmm...
Lilii z chęcią dokupię,a The Edge jest cudna bez dwóch zdań.
Co ja czytam? Poszukiwany czworonożny przyjaciel? Czy to piesek będzie? Ciekawe kto do Was zawita?
Aniu-anabuko pyszności z działki niosą wiele radości i smaku:)
Piano polecam,jest u mnie niezniszczalne
Nowa ostróżka do kolekcji
Z lady of Schalott
Jeżówka new nn
Mizerny i rachityczny Chopin przeszedł transformację i stał się dostojnym paniczem
Bailando corocznie towarzyszy Pinky Winky
Ciekawe,czy dziś już zakwitły lilie ?
Rosenfaszination i drugie kwitnienie
Hot Chocolate powtórka z rozrywki
Moja lilia z przegorzanami sąsiadki
The Edge schowała się w liściach magnolii
Jedyny kwiat uroczej jeżówki
Wyczekiwane śliwki
Kompocik z porzeczki i agrestu na upalne dni
Bukiet działkowy,gipsówka robi za tło:)
Pozdrawiam piąteczkowo:)