Ogród Marty cz.VIII
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Marty cz.VIII
Muszę rozejrzeć się za Trytomami innego koloru niż mam, a mam żółtą i żółto- pomarańczową, a jest ich wiele różnych 

- Andzia84
- 1000p
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Martuś na Twój ogród mam zawsze czas...uwielbiam pławić się w jego pięknie gdy jestem w pracy i kierownik nie patrzy
Co prawda nie zawsze mam czas żeby zostawić wpis, ale oglądam codziennie, no bo jakże by inaczej. W końcu twój ogród to dla mnie nr 1 na FO
Cuuudownie
Martuś napisz czy Twoja naparstnica rdzawa zachowuje się jak bylina czy jak standardowa naparstnica (kwitnie w drugim roku i zamiera rozsiewając się po ogrodzie) Jest śliczna. Ja już wiem że moje zwykłe naparstnice tej dziwnej zimy chyba nie przetrzymają- a przynajmniej większość z nich. Ciepło w grudniu i nagłe mrozy po -20* w styczniu sprawiły, ze rozety wymarzły. Mam nadzieję, ze inne ślicznotki pokażą się z ziemi. Oj już nie mogę się wiosny doczekać
Zostawiam buziaki ogrzana zdjęciami z Twego cudnego ogrodu 

Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2

Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Martuś Twój ogród nigdy mi się nie znudzi ,taka różnorodność w nim ,miło spędzam w nim czas ,
zaciekawiły mnie lisie niebieskie ogonki,ja mam ale białe też są ładne i to chyba od ciebie,
serdecznie pozdrawiam i prawie już wiosennie
zaciekawiły mnie lisie niebieskie ogonki,ja mam ale białe też są ładne i to chyba od ciebie,
serdecznie pozdrawiam i prawie już wiosennie

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Martusiu
Pospacerowałam po cudownym ogrodzie
Twój ogród mi też się nigdy nie znudzi tylko coś spowolniałam i nie mogę nadążyć , oglądam poprzednie zdjęcia i miałam zapytać o kasztanowca - czy to krzew ale już doczytałam
a tu już następna porcja zdjęć i wszystko przepiękne , kwitnące
Liliowiec z oczkiem ciemnym przepiękny
Hortensje z liliami cudo
A trytoma to z czym rośnie ?? takie różowe kłosy ??
Bardzo serdecznie pozdrawiam

Twój ogród mi też się nigdy nie znudzi tylko coś spowolniałam i nie mogę nadążyć , oglądam poprzednie zdjęcia i miałam zapytać o kasztanowca - czy to krzew ale już doczytałam

Liliowiec z oczkiem ciemnym przepiękny

Bardzo serdecznie pozdrawiam

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Martuś mało piszę, ale zaglądam codziennie.
Zawilec z jeżówka cudnie wygląda.
Jaką wysokość ma różowy kłosowiec przy trytomie. 

- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Martusia
widziałam Morinę, tą mam od Ciebie , siałam w tamtym roku ...więc myślę ,że w tym zakwitnie ?
Ile Ty masz tych roślin kochana .. niesamowite ..piękne lilie , róże
Ja jesienią posadziłam z 10 róż .. różnych odmian .

Ile Ty masz tych roślin kochana .. niesamowite ..piękne lilie , róże

Jak można się znudzić Twoim ogrodem?
Ja go normalnie nie ogarniam - za każdym razem odkrywam coś nowego 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Aniu andziu458 naparstnica rdzawa jest śliczna ,ma niespotykany kolor i wąsiki ,a strzelisty pokrój powoduje,że widac ją z daleka i nie zajmuje dużo miejsca,pozdrawiam
Iwonko,ja też miałam różne ,ale jakoś teraz sie wymieszały ,żółciutką też mam ,ale i białą mam ,może zakwitnie w tym roku
Aniu, Andzia 84miło mi bardzo ,że spacerujesz po moim ogrodzie,naparstnica rdzawa zachowuje się podobnie jak inne naparstnice,chociaż niektóre są dłużej niż 2 lata,to taka krótkowieczna bylina ,ale jak juz jest w ogrodzie to kwitnie co roku ,bo świetnie się wysiewa,siewki można zbierać i wsadzać w grupę ,to prawda,że mamy anomalia pogodowe,nie jest to dobre dla roślin,ale nie mamy wpływu ,żeby było inaczej ,ja przed dużymi mrozami wyjęłam pół szafy ubrań ,ogrodowych i grzybowych i okrywałam dodatkowo róże,a trawę pampasową otuliłam kożuchem z którego wyrosłam ,ciekawa jestem czy przetrwa tą zimę ,czy jednak nie przetrwa,pozdrawiam gorąco i duża buźka dla Ciebie
Grażynko,to nie są lisie ogonki tylko przetacznik ,powalony przez wichurę tak się przekrzywił,ale rzeczywiście łudząco do nich podobny,miło mi bardzo,że w moim ogrodzie można miło spędzić czas,pozdrawiam
Tereniu,dzięki ,że jesteś,jak przyjedziesz to dostaniesz kasztanowca ,u Marysi już ładnie rośnie,tak napisała,trytoma rośnie z kłosowcem tylko inną odmianą on dorasta 50-60 cm i pięknie faluje na wietrze,pozdrawiam
Soniu,właśnie napisałam Tereni ten kłosowiec ma 50-60 cm ,mam jeszcze kremowego ,myślę ,że się ostał,bo ten duży kłosowiec wszystko zawalił i na chwilę inne rośliny miały złe warunki,aż musiałam dużego kłosowca częściowo wyrzucić,pozdrawiam
Wiolu,Ty ciągle gubisz mi jedno i to Morinia ,wiem ,że ładnie wzeszła,bo pokazywałaś u siebie ,na ile urosła przez cały sezon to już nie widziałam,ale jak uważasz,że zakwitnie to musi być już spora,trochę tych roślin się u mnie uzbierało,pozdrawiam
Kasiu,to miło,że ogród ciągle zaskakuje i nie panuje w nim żadna nuda,to sa tylko zdjęcia ,a jak ktoś przyjeżdża do tego ogrodu to dopiero zagubiony ,widział roślinę ,która go interesowała i nikt nie wie gdzie była,jak wrócić ,nie mogą się zupełnie odnaleźć
,pozdrawiam 

Iwonko,ja też miałam różne ,ale jakoś teraz sie wymieszały ,żółciutką też mam ,ale i białą mam ,może zakwitnie w tym roku

Aniu, Andzia 84miło mi bardzo ,że spacerujesz po moim ogrodzie,naparstnica rdzawa zachowuje się podobnie jak inne naparstnice,chociaż niektóre są dłużej niż 2 lata,to taka krótkowieczna bylina ,ale jak juz jest w ogrodzie to kwitnie co roku ,bo świetnie się wysiewa,siewki można zbierać i wsadzać w grupę ,to prawda,że mamy anomalia pogodowe,nie jest to dobre dla roślin,ale nie mamy wpływu ,żeby było inaczej ,ja przed dużymi mrozami wyjęłam pół szafy ubrań ,ogrodowych i grzybowych i okrywałam dodatkowo róże,a trawę pampasową otuliłam kożuchem z którego wyrosłam ,ciekawa jestem czy przetrwa tą zimę ,czy jednak nie przetrwa,pozdrawiam gorąco i duża buźka dla Ciebie

Grażynko,to nie są lisie ogonki tylko przetacznik ,powalony przez wichurę tak się przekrzywił,ale rzeczywiście łudząco do nich podobny,miło mi bardzo,że w moim ogrodzie można miło spędzić czas,pozdrawiam

Tereniu,dzięki ,że jesteś,jak przyjedziesz to dostaniesz kasztanowca ,u Marysi już ładnie rośnie,tak napisała,trytoma rośnie z kłosowcem tylko inną odmianą on dorasta 50-60 cm i pięknie faluje na wietrze,pozdrawiam

Soniu,właśnie napisałam Tereni ten kłosowiec ma 50-60 cm ,mam jeszcze kremowego ,myślę ,że się ostał,bo ten duży kłosowiec wszystko zawalił i na chwilę inne rośliny miały złe warunki,aż musiałam dużego kłosowca częściowo wyrzucić,pozdrawiam

Wiolu,Ty ciągle gubisz mi jedno i to Morinia ,wiem ,że ładnie wzeszła,bo pokazywałaś u siebie ,na ile urosła przez cały sezon to już nie widziałam,ale jak uważasz,że zakwitnie to musi być już spora,trochę tych roślin się u mnie uzbierało,pozdrawiam

Kasiu,to miło,że ogród ciągle zaskakuje i nie panuje w nim żadna nuda,to sa tylko zdjęcia ,a jak ktoś przyjeżdża do tego ogrodu to dopiero zagubiony ,widział roślinę ,która go interesowała i nikt nie wie gdzie była,jak wrócić ,nie mogą się zupełnie odnaleźć

-
Wiolu,nie wiem co powiedzieć ,bo roślina chyba taka sama ,ale ja kupiłam za Morinię longifiolia ,i wpisując w google wychodzi pod tą nazwą moja roślina i pisze Morinia ,a u ciebie jakby ta sama roślina i pisze molina ,ale to chyba czyjś blog
-
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Martusiu dziękuję że wstawiłaś floksa plamistego, bo jego kiedyś szukałam w BR i nie znalazłam. Róże wspaniałe i lilie, a dzisiaj zwróciła moją uwagę Friso Beeld
Jakie masz budleje oprócz tej co pokazałaś
bo ich patyczki też chętnie przyjmę
Dzisiaj jedziemy do Krakowa, ale na razie szaro i ponuro więc nie żałuję. Dobrego dnia i pozdrawiam Was cieplutko 

- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
Dzień dobry Martuś
Lilie fantastyczne
I pomyśleć, że zanim trafiłam tutaj na forum na iryski mówiłam lilie
Zresztą w mojej okolicy wszyscy kaleczą tą nazwę- irysy to lilie a lilie (wszelkie odmiany) to smolinosy
Także staję się coraz mądrzejsza

Także staję się coraz mądrzejsza

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Tojeść orszelinowa jest niesamowicie oryginalną rośliną i właściwie bardzo rzadko spotyka się ją w ogrodach. Albo jest tak mało popularna, albo też wyjątkowo wymagająca. Ja już zresztą kiedyś się nią u Ciebie zachwycałam. Świetna jest 

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Martusiu dzięki
jesteś kochana
I znowu piękny spacerek po Twoim ogrodzie
Piękne lilie , róże , tojeść orszelinowa , hortensje , floksy - wszystko cudne
Pozdrawiam i miłego dnia życzę

I znowu piękny spacerek po Twoim ogrodzie

Piękne lilie , róże , tojeść orszelinowa , hortensje , floksy - wszystko cudne