Olu lustrzanka dla fachowców a ze mnie amator

mój dotychczasowy Canon robi bardzo ładne zdjęcia,jest malutki i lekki noszę go w kieszeni,ma jednak ten mankament ,że jest bardzo czuły na baterie,bywa tak ,że jak jesteśmy na szlaku to ze 3 razy wymieniamy ,nawet wysokiej klasy akumulatorki na maxa naładowane nie trzymają zbyt długo,nowy Nikon większy ale do torebki bez trudu wejdzie jak pójdę na działkę,mam co prawda od jakiegoś czasu "wyjście awaryjne" aparat w smartfonie który jakościowo jest lepszy od niejednego aparatu,ale ja jakoś zdjęć robić nim nie lubię,no chyba że akurat nie mam aparatu przy sobie,może dlatego ,że nie jestem przyzwyczajona,ładnym kilka lat używałam Nokię z klapką ,miałam kilka egzemplarzy .a to dlatego że był to jedyny model gdzie klapka otwierała się prze naciśnięcie przycisku i automatycznie było połączenie,było to bardzo przydatne-i brakuje mi tego-na działce,jak zadzwonił telefon a ja miałam ręce w ziemi mogłam odebrać nie dotykając klawiatury,a tym bardziej wyświetlacza-idealny model przy brudnych dłoniach,no cóż dzieciaki namówiły mnie na smartfona bo stwierdziły że matka musi być trendy no i mam tyle że na działce muszę najpierw gnać łapki umyć a potem odebrać ,częściej muszę oddzwaniać
miłej niedzieli