bioy pisze: ↑1 lip 2023, o 12:27
Tak z ciekawości, ile metrów kwadratowych podlejesz jedną konewką?
Ja na 10l konewkę daję 20g siarczanu magnezu.
Za dużo magnezu zablokuje np. wapń i może pojawić się SZW, a 125g to chyba jednak nie mało...
W małym tunelu konewka wystarcza na jeden rządek,gdyż podlewam bardzo obficie, żeby miały na kilka dni.
Użyję tej dawki 20g na 10l
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
1. Czy robiąc oprysk wapnovitem dodajecie adiuwant ?
2. Czy do oprysku wapnovitem mogę dodać naturalne środki ochrony roślin ? Chciałbym dodać Evasiol i Biosept ? A może lepiej zrobić to w osobnym oprysku ?
Rowerzysta , zrób małą ilość i zobacz czy nic się nie rozwarstwia . Ja robię dużo miksów , bo nie chcę mi
się biegać kilka razy z opryskiwaczem .
To długi temat . Dodawaj adiuwant .
Zauważyłem na moich pomidorkach że mają problem z potasem. Zamówiłem Insol PK. Miał ktoś doświadczenie z tym środkiem ? Wybrałem go dlatego że nie posiada Azotu a moje pomidory mają go sporo.
Nie znalazłem jakiego użyć stężenia do oprysku. Myślałem o 3 %.
Przejdź do posta
Piecha21
10 sie 2020, o 12:42
Forum: Uprawy WARZYWNICZE
Temat: Wszystko o pomidorach cz. 17
Odpowiedzi: 1281
Wyświetlenia: 159507
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
Witam !
Zrobiłem oprysk Wanpnowitem Turbo na początku lipca. Od tygodnia u nas pada (mam wrażenie, że SZW jest więcej przy deszczowej pogodzie). Wczoraj zrobiłem lustrację moich pomidorów i znalazłem tylko jeden owoc z plamką, a mam ok 8-10 krzaków pomidorów podłużnych (S.MArzano, Polish Linquisa, E07, Cornabel F1). Wygląda, że Wapnowit się sprawdził. Oczywiście, już trzeba zrobić kolejny oprysk, ale niestety u nas prawie codziennie pada. Myślę, że zrobię go w sobotę.
Oprysk zrobiłem po całych krzakach, nie tylko po gronach. Opryskałem wszystkie krzaki, również te mniej podatne.
Z tego co pamiętam z poprzednich sezonów, to SZW bardziej była widoczna w drugiej połowie sezonu - we wrześniu, w październiku było więcej owoców porażonych.
Wapnovit trzeba rozcieńczać prawda? Octan wapnia mam wrażenie jest za słaby. Gdyż na kilku odmianach w tunelu wyszła mi SZW, na szczęście na pojedynczych owocach, gorzej w gruncie wszystkie Krakusy łapią i Dyno ma na kilku owocach. Z drugiej strony czy można użyć do tego saletry wapniowej i nie przesadzić z azotem?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad