Kawałeczek słońca na ziemi
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawałeczek słońca na ziemi
U mnie mogłoby popadać więcej, bo to co spadło też dobre ale nadal za mało.
Zuziu czy pokazałabyś nam białą rabatę z szerszej perspektywy? Bardzo jestem ciekawa jak wygląda. Pamiętam jak pieczołowicie znosiłas do domu rośliny potrzebne na jej obsadzenie.
Zuziu czy pokazałabyś nam białą rabatę z szerszej perspektywy? Bardzo jestem ciekawa jak wygląda. Pamiętam jak pieczołowicie znosiłas do domu rośliny potrzebne na jej obsadzenie.
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Kaśka,
Wandziu, ja też strasznie się cieszyłam z tego deszczu
podkreślam cieszyłam, bo teraz już znów węże wieczorami idą w ruch. Ale choć temperatury są już lepsze, dziś jak jechałam do pracy było 11 stopni
Roślinki trochę odsapną
Dorotko, wiem jaki to ból, jak w ogóle nie spada deszcz
Nawet ciągłe podlewanie nie zastąpi deszczu z nieba. Ziemia wtedy jakoś tak równomiernie nasiąka i rośliny zaraz lepiej wyglądają. U nas w lasach jest wywieszony zakaz wstępu taka sucha ściółka, aż żal patrzeć. Nietoperkowi trzeba było dać miskę z wodą, coby się ochłodził
Aniu, ja strasznie się cieszyłam z tej nawałnicy, choć jej skutki w postaci wyrwanej lampy mam do dziś
Ale efekt u roślin było widać od razu
Żeby Cię pocieszyć, teraz już znów latam z wężami, ot taki mamy klimat
Aneczko, o którą rabatę Tobie chodzi? Ta biało-różowa, to ta z hortkami vanilkami, która teraz jest typowo biała, zanim się vanilki nie przebarwią, a wcześniej, przed ich kwitnieniem to jest różowa bo piwonie różowe kwitną, ją pokazywałam ostatnio:

Natomiast ta duża, którą robiłam w tym roku jest biało-różowo-fioletowa (no z plamami żółto-pomarańczowymi w postaci pomyłkowych lilii, które wylecą i jeżówek nad którymi się wciąż zastanawiam) Typowo białej w całości nie mam
-------------------------------
A teraz mam pytanie do Soni, Aprilka lub Wandzi, jako znawców trawkowych, ale tez oczywiście do każdego kto ma wiedzę w tym temacie.
Kupiłam po prostu pod nazwą ogólną rozplenica, bez nazwy odmianowej, ma może ktoś pojęcie cóż to za odmiana i czy jest szansa że przezimuje?

Wandziu, ja też strasznie się cieszyłam z tego deszczu

Dorotko, wiem jaki to ból, jak w ogóle nie spada deszcz

Aniu, ja strasznie się cieszyłam z tej nawałnicy, choć jej skutki w postaci wyrwanej lampy mam do dziś

Aneczko, o którą rabatę Tobie chodzi? Ta biało-różowa, to ta z hortkami vanilkami, która teraz jest typowo biała, zanim się vanilki nie przebarwią, a wcześniej, przed ich kwitnieniem to jest różowa bo piwonie różowe kwitną, ją pokazywałam ostatnio:

Natomiast ta duża, którą robiłam w tym roku jest biało-różowo-fioletowa (no z plamami żółto-pomarańczowymi w postaci pomyłkowych lilii, które wylecą i jeżówek nad którymi się wciąż zastanawiam) Typowo białej w całości nie mam

-------------------------------
A teraz mam pytanie do Soni, Aprilka lub Wandzi, jako znawców trawkowych, ale tez oczywiście do każdego kto ma wiedzę w tym temacie.
Kupiłam po prostu pod nazwą ogólną rozplenica, bez nazwy odmianowej, ma może ktoś pojęcie cóż to za odmiana i czy jest szansa że przezimuje?

-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jeszcze takiej rozplenicy nie widziałam piękna
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Nie znam się na trawach. mam kilka od bliźnich, którzy chcieli mi sprawić przyjemność
Znam nazwę tylko jednej
I to nie zawsze pamiętam...
Ja też codziennie podlewam kawałeczek. Połowa deszczu wyparowała po drodze, reszta wyparowała już z powierzchni ziemi

Ja też codziennie podlewam kawałeczek. Połowa deszczu wyparowała po drodze, reszta wyparowała już z powierzchni ziemi

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Zuza dopiero po kłosach będzie można pewnie poznać. Może to jednak Rubrum, tylko stała w tłoku i mniej wybarwiona. 

Zuziu znajdź na dziale trawkowym Mariusza Surowińskiego i jego zapytaj o rozplenice . On ma dużą wiedz? w tym temacie lub wejdź w jego encyklopedie traw
Pozdrawiam. Ewa
- sweetdaisy
Jest dziewczyny, znalazłam. To Rozplenica 'Fireworks' i niestety nie zimuje

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Potwierdzam wpis Zuzy, to Fireworks i nie zimuje
Chciałam ją kupić ale jak na jednoroczną to była zbyt droga. Cudny, nietypowy, wiśniowy kolorek.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Niestety te czerwone rozplenice nie zimują. Szkoda, bo dla mnie to właśnie one są najładniejsze. Ja kiedyś wzięłam taką trawę do garażu na zimę i też padła. Zupełnie nie rozumiałam, o co jej chodziło
Gdyby były tańsze to można by je sadzać w donicach jako jednoroczne i nie przejmować się zimowaniem.

Gdyby były tańsze to można by je sadzać w donicach jako jednoroczne i nie przejmować się zimowaniem.
- sweetdaisy
Wczoraj wieczorkiem wychodzę na podlewanie i.... tadam - wreszcie zaczynają się trawki kłosić
Jako pierwsza rozplenica NN od Soni ( Soniu
)

I nieśmiało zaczyna Fireworks
Dobrze, bo chcę zbierać nasiona.

I od razu pytanko, kiedy zbierać te kłosy, ile muszą być na roślinie żeby się nasiona wykształciły? Czy muszą zostać na zimę, na stratyfikacje, czy należy wyciąć wcześniej, a jeśli wcześniej to jak wcześnie? Chciała bym aby nasionka były zdrowe i dorodne do siewu na przyszły rok

Jako pierwsza rozplenica NN od Soni ( Soniu

I nieśmiało zaczyna Fireworks

I od razu pytanko, kiedy zbierać te kłosy, ile muszą być na roślinie żeby się nasiona wykształciły? Czy muszą zostać na zimę, na stratyfikacje, czy należy wyciąć wcześniej, a jeśli wcześniej to jak wcześnie? Chciała bym aby nasionka były zdrowe i dorodne do siewu na przyszły rok

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Trzeba przyznać, że efektownie to wygląda!
Miłka
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
No tym pytaniem o nasiona to mnie zabiłaś. Nie wiem. Może część zbierz a część zostaw na zimę. Ale na logikę, jeżeli trawa nie zimuje to nasiona też nie powinny wymagać stratyfikacji....
A pomysł żeby kupić tę trawkę na nasiona, bardzo mi się podoba. Chyba dziś sobie sprawię
Że też na to nie wpadłam
Wczoraj kupiłam 9 cisów, mam zajęcie na weekend
A pomysł żeby kupić tę trawkę na nasiona, bardzo mi się podoba. Chyba dziś sobie sprawię

Wczoraj kupiłam 9 cisów, mam zajęcie na weekend

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
A ja szukam od wiosny Fireworks
gdzie kupiłaś??

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Zuza super, że rozplenice już z kłosami, są piękne w słońcu. Fireworks cudna, kolor niesamowity.
Nasiona rozplenic zbieram, jak do rękawa mi się zaczynają pojedyncze przyczepiać.
Wtedy wiadomo, że dojrzały. 

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
A ja do mojej zaglądam ale jeszcze nic nie widzę.
ślicznie wyglądają.
ślicznie wyglądają.