Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
Re: Choroba Pomidora
Za płytko posadzone - powinny być wsadzone do pierwszego liścia.
Chyba miały mało światła, bo są wybiegnięte i nie hartowane, bo wyglądają na poparzone.
Ogólnie jak dla mnie ciut za małe do wysadzenia jeszcze.
Skoro były sadzone zaledwie 5 dni temu, to proponuję ładnie je "wybrać" z ziemią i wsadzić ponownie głębiej, po pierwsze liście.
A potem dać im czas - trochę go poświęcą na budowanie masy korzeniowej, a jak przyjdą cieplejsze dni, to i zielona góra ruszy.
Uszy do góry - wsadź je głębiej i daj im czas, nie podlewaj na razie.
I jeszcze - w jakiej odległości od siebie są posadzone? Na zdjęciu wydaje się za blisko.
Chyba miały mało światła, bo są wybiegnięte i nie hartowane, bo wyglądają na poparzone.
Ogólnie jak dla mnie ciut za małe do wysadzenia jeszcze.
Skoro były sadzone zaledwie 5 dni temu, to proponuję ładnie je "wybrać" z ziemią i wsadzić ponownie głębiej, po pierwsze liście.
A potem dać im czas - trochę go poświęcą na budowanie masy korzeniowej, a jak przyjdą cieplejsze dni, to i zielona góra ruszy.
Uszy do góry - wsadź je głębiej i daj im czas, nie podlewaj na razie.
I jeszcze - w jakiej odległości od siebie są posadzone? Na zdjęciu wydaje się za blisko.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 kwie 2015, o 09:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za wskazówkę , ale jedna osoba na forum napisała że mam posadzić dosyć płytko,żeby nie udusić korzeni???
-- 30 kwi 2015, o 12:04 --
Sadzone w odstępach 30*30cm
-- 30 kwi 2015, o 12:04 --
Sadzone w odstępach 30*30cm
Przyznam, że nie bardzo rozumiem - korzenie można udusić, ale raczej wodą - gdyby stały w ziemi bardzo mokrej, bagnistej. Wtedy owszem, nadmiar wody "wypycha" tlen i korzenie się duszą.
Oczywiście, poczekaj na rady forumków z większą ilością wpisów, przeze mnie na razie przemawia doświadczenie
To przy przesadzaniu minimum 50x50cm. Może być "na mijankę"
Masz tam pomidory z liściami ziemniaczanymi, owszem, są to "zdechlaki" - typ generatywny z małą masą liściową, ale jednak te 50 cm odstępu od siebie powinny mieć.
P.S. Już wiem, o co chodziło z tym "uduszeniem" - doczytałam tamten wątek.
Ekopom Ci radził, abyś posadził płytko, ale jednocześnie zakopując łodygę - czyli prawie na płasko.
Oczywiście, poczekaj na rady forumków z większą ilością wpisów, przeze mnie na razie przemawia doświadczenie

To przy przesadzaniu minimum 50x50cm. Może być "na mijankę"
Masz tam pomidory z liściami ziemniaczanymi, owszem, są to "zdechlaki" - typ generatywny z małą masą liściową, ale jednak te 50 cm odstępu od siebie powinny mieć.
P.S. Już wiem, o co chodziło z tym "uduszeniem" - doczytałam tamten wątek.
Ekopom Ci radził, abyś posadził płytko, ale jednocześnie zakopując łodygę - czyli prawie na płasko.
-
- 10p - Początkujący
Czy te obeschnięte liście usunąć przed ponownym wsadzeniem???
Całkowicie uschnięte delikatnie uszczyknij.
Ja w swoich początkach kilka lat temu posadziłam kompletnie nie hartowane pomidory i w ciągu dwóch dni wszystkie mi je poparzyło - zbielały całkowicie. Myślałam, że to jakaś choroba, załamana pozrywałam wszystkie liście, zostały "serduszka" - stożki wzrostu i pomidory odbiły, dały radę. Od tamtej pory wiem, ze byle co pomidora nie zmoże
Ja w swoich początkach kilka lat temu posadziłam kompletnie nie hartowane pomidory i w ciągu dwóch dni wszystkie mi je poparzyło - zbielały całkowicie. Myślałam, że to jakaś choroba, załamana pozrywałam wszystkie liście, zostały "serduszka" - stożki wzrostu i pomidory odbiły, dały radę. Od tamtej pory wiem, ze byle co pomidora nie zmoże

-
- 10p - Początkujący
Czyli przy samej łodydze??? mogę to zrobić nożyczkami czy bardziej paznokciem ???tylko te uschnięte???
Na razie tylko te pojedyncze uschnięte, paznokciami delikatnie uszczyknij.
W miarę, jak pojawi się ich więcej, to je sukcesywnie pousuwasz.
W miarę, jak pojawi się ich więcej, to je sukcesywnie pousuwasz.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozsada była bardzo wybiegnieta i trzeba było posadzić skośnie. Ale masz jescze inny problem. Posadziłeś zdecydowanie za gęsto ( 30cmx30cm ), przy takiej rozstawie choroby grzybowe masz jak w banku, rośliny niedoświetlone = słaby plon. Chyba zostaje Ci przesadzanie lub pozbycie się części roślin. Jeśli piecyk stoi na pustakach to masz tunel na 4 rzędy.
-
- 10p - Początkujący
-
- 1000p
Daj spokój liściom same odpadną.
-
- 10p - Początkujący
Dzięki za podpowiedz...Zaraz się biorę za wykopanie pomidorków i ponowne wsadzanie ...Pozdrawiam
-
- 1000p
Poczytaj o nawożeniu, starter im się przyda.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam "swoją" miarę; co dwie moje stopy (w gumiakach, deczko za dużych) w rzędzie a między rzędami co 3 stopy. Wychodzi tak około 50, 55 cm x około 75 cm i jest ok. Na rzędy rozciągam sznurek ze szpilkami.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
Jaki proponujecie starter na te pomidory??
-
- 1000p
Masz wątek o nawożeniu pomidorów ale tam jest teraz gorąca dyskusja. Najprościej Florowit do perargonii lub inny o podobnym składzie, stężenie wg ulotki na opakowaniu.