Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

Mufeczko, wstawiłam trochę fiołeczków, bo w ogrodzie już mi nic kolorowego nie kwitnie. Trochę je teraz zaczęłam nawozić i od razu zareagowały :)
Aniu, u ciebie też widziałam fiołeczki i skrętniczki. Stanowią dla nas namiastkę wiosny i lata w smutny zimowy czas. Są takie słodkie ;:173
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne fiołki i skrętniki kiedyś miałam 40 doniczek z różnymi odmianami niestety coś się zaczęło z nimi dziać i zrezygnowałam .
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Wandziu , hej ;:168
Listopad nadszedł, dzień krótki , koniec z ogrodem . Jeszcze tylko róże okryć i do wiosny spokój. .Ja nie mogę ''dorobić się'' ładnych kęp traw. Jak nie wymarzną , to ktoś mi ''podprowadzi'' ;:306 ;:306 Większość moich to niskie odmiany , rosną w większości na rabacie z żurawkami. Na parapecie prawie wszystko ''zwleczone'' z działki , to co na pewno nie zimuje. I nawet jeden fiolk już się nie zmieści. A szkoda , bo ładne kwiatuchy. ;:108
Pozdrówka. :D
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Jaki nawóz stosujesz do fiołków ? Moje mają po jednym kwiatku.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Marzena77, ja jeszcze do niedawna miałam około 200 odmian fiołeczków. Jednak z czasem się po jednym wykruszały, a ja nic nie robiłam aby je ratować. Teraz zostało około 100, ale i tak jest z nimi mnóstwo roboty. Całe szczęście, bo mam co robić zimą.

Tadku, czy mówiąc "podprowadzi" masz na myśli, że ktoś Ci kradnie z ogrodu? A może ktoś po kyrjomu się z Tobą "dzieli"? Niskie trawy są świetne do żurawek. Ja nawet ostatnio kupiłam sobie rozrośnięte turzyce Silver Sceptre i od razu zadołowałam w doniczkach, żeby wiosną podzielić kępy na mniejsze. To samo zrobiłam z niektórymi żurawkami rozmnażanymi w doniczkach. Nie zdążyłam do gruntu, więc upakowałam w doniczkach w ziemi i mam spokój do wiosny. Też Cię serdecznie pozdrawiam, Tadziu :D

Janku, ja wybieram nawozy z dużą ilością potasu. Tak więc podlewam fiołki teraz Magiczną Siłą do powojników. Ja też nie mam jakichś rewelacyjnych kwitnień, ale zawsze przynajmniej po kilka kwiatków kwitnie. Zresztą zależy od odmiany. Kundelki kwitną najlepiej ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zawsze zazdrościłam ludziom pieknych kwiatów w domu.
Ja nie mam do nich ręki. Wszystkie zmarnuję
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wandziu , nie ''podprowadzają '' mi traw bez mojej wiedzy ;:185 ;:185 Nawet sam je kopię, nie potrafię odmówić , jak ktoś prosi . Rosną nieco wolniej , niżbym chciał. ;:131
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wandziu :wit fiołki ślicznie zakwitły, ciekawe odmiany zgromadziłaś...też jakieś mi został, rozmnożone z listków...trudno je utrzymać przy życiu, jakieś robale je atakują co roku. Na liściach pokazuje się biały lepki nalot :?:
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Zaskoczyłaś mnie swoimi fiolkami, a właściwie ich ilością ;:oj . Są piękne, ale ja tylko będę je oglądać ;:173 . Miałam kiedyś ponad 250 storczyków na parapetach, więc coś wiem o pracy. Dzisiaj mam dwa :( . Nie liczę kilku falenopsisów, bo z nimi to nie ma żadnego problemu. Masz gwarantowany kolor w zimie, super!.
Trawy uzupełnię wiosną, jak siebie znam, to hurtowo ;:306 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Fiołeczki i skrętniki zdobią mieszkanie, przyciągając wzrok swoimi kolorami a w ogrodzie Afrika rozjaśnia jesienne klimaty. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Margo, Tadziu, Anna11, Pulpa, Stasiu, dziękuję za Wasze wizytki, bo już myślałam, że sama ze sobą będę gadać.
Ten listopadowy dzień był niesamowity. Ciepły, promienisty, można było pracować w samym polarku i co jakiś czas wystawiać twarz do słoneczka. W łagodnym wietrze spadały kolorowe liście. A ileż złota iskrzyło się dzisiaj wśród traw i krzewów. Chwyciłam więc szybko aparat, żeby to uwiecznić.

Pięknie ozłocił się modrzew.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Srebrzysta lawenda już zdążyła przyrosnąć po wrześniowym przycięciu w zgrabne kopułki.
Obrazek

Żurawka Spellbound, jedna z moich najulubieńszych. Bardzo wyrazista.
Obrazek

Wybarwiona na złoto trzęślica
Obrazek

I wyjątkowo w tym roku efektowna Stipa brachitrycha ;:167
Obrazek

Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kolorów jeszcze nie brakuje, Modrzew o tej porze bywał przeważnie ''łysy''. Moje lawendy nie przycięte na jesieni , teraz już chyba za późno :?:
Teraz wiącej mam czasu , będę częściej zaglądał do Twojego ogrodu. ;:333
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Wandziu, w tych trawach, które pokazujesz jest chyba jakaś magiczna siła, prawdę mówiąc nigdy nie przywiązywałam do nich jakiejś szczególnej uwagi, ale w przyszłym sezonie chyba kilka jednak sobie sprawię, muszę jutro obejrzeć koniecznie swojego "pieska z dredami", wydaje mi się, że mój jest jeszcze całkiem zielony, ale może nie zauważyłam, że się już przebarwił, Twój ozłocony na prawdę robi wrażenie ;:108
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Taki ciepły, słoneczny ogród, to na wrześniowy wygląda. (Aż ciekawe, co zima nam zafunduje po kontynentalnej jesieni.) Modrzew jest piękny w złotej sukience i sama nie wiem, czy bardziej mi się podoba jesienny przepych, czy wiosenna prostota...
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wandziu modrzew jak parasolka jesienna przyodział się na złoto ;:333 Mój lichutki,ale to młodziak,więc czekam na większe przyrosty na wiosnę ;:108
Żurawkę zapisałam,lubię ciemne liście,lepiej u mnie rosną.Jasne natomiast albo wcale nie przyrastają albo palone przez promienie w końcu zanikają :oops:
Czekam na deszcz,od dłuższego czasu nie spadła ani kropla,może dzisiaj popada? ;:224
Mnie jeszcze czeka koszenie trawnika przed zimą ;:108

Pozdrawiam i czekam na Twoje złote fotki ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”