Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Post »

Po ostatniej wycieczce do lasu u mnie też dziwnym trafem zakwitły trzy kępki pierwiosnków lekarskich, a także przebiśniegi i miodunki ;:224
Aniu, zazdroszczę ci tych jaskrów. u mnie póki co nigdzie nie można ich dostać..podobno za wcześnie ;:174 Pisałaś, że przezimowały ci ubiegłoroczne?? Okrywałaś je czymś??
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie rano wiało i pokropiło. Teraz solidnie pada. Szkoda tylko, że choroba nie pozwala mi na wyjście na zewnątrz i rozrzucenie nawozów. Ale ryzykować nie będę, a że jest dopiero połowa marca - zdążę :D

Majeczko (edulkot)! Masz rację. Jak chodzę do pracy, to ewentualnie wieczorem coś do wątku, a tak - hulaj duszo, piekła nie ma :D Tylko, że wątek nieco galopuje i muszę zastanowić się nad wstępem do nowej części, bo moderatorzy za minutkę będą mnie gonić :D Swoje krokusy najczęściej kupuję w B. i na razie nie trafiłam na niebieskie. Ale będę się rozglądać, bo niezmiennie będę dosadzać jesienią cebulowe. Plan nadal jest aktualny, tyle, że powoli w ogrodzie widać skutki tych jesiennych nasadzeń. Efekt już cieszy :D

Obrazek

Aguniu (AgaNet)! Sasanki kwitną w marcu i kwietniu, ale potem maja takie fajne miotełki. Wiele miejsca nie potrzebują. Na pewno gdzie ś zmieścisz sadzonkę lub ... parę ;:224

Obrazek

Andrzeju! Na wczorajszej pogodzie nie ryzykowaliśmy. dziś bym się nie odważyła... Katar mi zelżał. Jeszcze gardło i będę jak nowa :tan

Obrazek

Ewo (ewamaj66)! U nas w nocy także są przymrozki i to porównywalne do tych u Ciebie. Ale po pierwsze śnieg leżał u nas znacznie krócej, a poza tym wszystko, co pokazuje rośnie od południowej strony, w pełnym słonku. Za domem rośliny także się ociągają... Po dzisiejszym deszczu, jak tylko przyjdzie ciepło, to dopiero buchnie zielenią ;:138

Obrazek

Moniko! Katar już mnie tak nie męczy. Za to zaczęło mnie lekko boleć gardło, ale z tym sobie poradzę, a na pewno jest to mniej uciążliwe. U nas powiało, a teraz leje. I wcale mnie to nie martwi. lepiej bym w takim stanie została w domu, a przy tym u nas było już na prawdę sucho... Faktycznie w tygodniu piękna pogodę oglądam głownie z okien samochodu, choć zawsze z 30 minut staram się wykroić po południu. Ale za jakiś czas, jak moje dziecię skończy edukację (w tym roku ma 4 miesiące laby), zrobić się cieplej - będę jeść śniadania na zewnątrz. Nie ma nic piękniejszego jak ogród w kroplach rosy, oświetlony promieniami wschodzącego słońca i ptaki, które drą się w niebogłosy. Rozmarzyłam się...

Obrazek

Jurku! Moim założeniem było, by w ogrodzie znalazły się te rośliny, jakie miała moja ukochana Babcia w swoim ogródku. I dlatego mam: irysy, narcyzy, goździki kamienne, pierwiosnki lekarskie, kuklika, czy kroksomię. U nas w lasach nie znajdziesz pierwiosnków. Niestety...

Obrazek

Sabinko (nifredil)! Zazdroszczę, że u Ciebie w lesie można znaleźć takie cuda. U mnie są wrzosy, bywają naparstnice czy goryczki (nazywane u nas świecznik), ewentualnie fiołki. Ale udało mi się z powodzeniem przenieść Podrzeń żebrowiec, na prawdę słodką paproć.

Obrazek
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Piękna ta wiosna w Twoim ogrodzie Aniu. Moje sasanki jeszcze w pąkach, za kilka dni powinny już rozkwitnąć, czekam na nie niecierpliwie ;:65
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu ale zrobiłaś super zdjęcia krokusów ,aż mam ochotę wyjść i spróbować zrobić takie zdjęcia .
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko (zielonajagoda)! Co roku czekam na sasanki, a pamiętam, że pierwsze 2 sadzonki sadziłam tak... bez przekonania. Teraz dałabym się pokroić za te puchate kwiatuszki :tan

Obrazek

Geniu! Dziękuję ;:196 Ale dziś by się nie udało. Nie ma tego pięknego słonka. To najlepsze światło do robienia zdjęć :uszy

Obrazek
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może to i zasługa światła, ale myślę że nie tylko zdjęcia piękne jak zwykle. Ja też dosadzam co roku wiosenne one najbardziej cieszą.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu! Trochę zawsze tych wiosennych wypada, bo coś tam z cebulek zostanie zjedzone :evil: , a niekiedy i mnie uda się uszkodzić cebulki w szale kopania :;230 Więc sadzę i sadzić będę. Dobrze, że jest tanie źródło w postaci B. Za komplement dziękuję!

Obrazek
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Krokusy już przeżyłam, że u mnie nie rosną, ale muszę koniecznie kupić irysa, takiego jak ten z ostatniego zdjęcia.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! W tym roku już nie ma (sprawdzałam dla Jagódki), ale w przyszłym zawiozę Cię do źródła ;:224

Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

No widzisz Aniu, w B. nie kupuję bo nie lubię nosić przy sobie gotówki a i mam bliżej do K. :roll: zresztą jestem uzależniona od kierowców więc wielkiego wyboru nie mam ;:219
Ale koniecznie muszę dokupić i to sporo tych wiosennych bo jak patrzę na nowe rabaty to tak bardzo pusto i smutno wyglądają bez kolorowych kwiatuszków, ale już za rok musi tam coś kwitnąć.
Sasanek też ciągle nie mam, siałam już parę razy i nigdy nic nie wyrosło ;:145 a bardzo mi się podobają ;:215
U nas przestało padać tylko okrutnie wieje ;:303
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko! W B. są po prostu tańsze, a wybór jest niezły. U nas też jest bankomat więc jak nie mam gotówki ;:224 Zawsze wychodzę choćby z jedną paczką i się nazbiera... Sasanki będę jeszcze siała. Nie miałam takiego planu, ale dostałam nasiona od forum, więc... O tej porze roku każdy kwiat cieszy, jak nigdy potem, więc sadzę i będę sadzić :lol:

Obrazek
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Kusisz następnym pierwiosnkiem ;:219
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:lol: To jeszcze taki :D

Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

sweety pisze:........... Co do makro-robię 150 zdjęć i wybieram 30. Różne ujęcia, pod różnym kątem. Lubię się pobawić. Ćwiczenie ćwiczy mistrza.......
Aniu - jestem pełna podziwu dla Twojej samodyscypliny :shock: Ja robię zdjęcia kompulsywnie. Następnie wywalam wszystkie, które są beznadziejne pod względem technicznym a z pozostałymi po prostu trudno mi się rozstać :cry:
Grzebanie w zdjęciach jest też moim ulubionym sposobem na relaks. W zimowe wieczory porządkuję zdjęcia z lata. Mamy już prawie wiosnę a ja dopiero skończyłam lipiec..Cieszę się, że już lepiej się czujesz i pozdrawiam Maria :wit
-------------------------------
Zapomniałam - przepiękne zbliżenie żółtego jaskra!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu (amba19)! Generalnie jestem niezwykle zdyscyplinowana. Tak zostałam wychowana. Bardzo lubię wracać do starych zdjęć, bo dopiero wtedy człowiek uświadamia sobie zmiany, a i przypomina, w jakich cudnych miejscach był. A zdjęcia zwyczajnie lubię robić. Ale nie ludziom ;:131 To dla mnie świetny odpoczynek.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”