Mój Raj część II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój Raj część II

Post »

Pięknie, nigdy tam nie byłam, a tak blisko mam. Czy to ogrody Hortulus ?
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Bardzo cieszę się że mogłam sprawić troszkę radości pokazując część przepięknych ogrodów w Hortulusie w Dobrzycy między Kołobrzegiem a Koszalinem .Miejsce cudowne naprawdę warto zobaczyć :D

Dzisiaj korzystając z pięknej pogody spędziliśmy trochę czasu na działeczce, u nas jak u większości z Was zaczyna się wegetacja roślin wiosennych,zauważyłam czubki narcyz ,tulipanów,śnieżyczek i pąki kwiatowe hiacyntów,jak to wszystko pomarznie to smutna będzie wiosna tego roku :(
Stroisze na niektórych roślinach nie wiadomo czy zdejmować czy nie ,ogłupieć można ;:7

Dokarmialiśmy też dzisiaj nieproszonych gości robiących takie ładne kopczyki :D Śmierdzące odpadki ryb morskich mam nadzieję odstraszą intruzów na jakiś czas , aha jeszcze poczęstowaliśmy ich karbidem , a Wy drogie koleżanki jak sobie radzicie z krecikami :?: :wit

Mojemu Zamiokulkasowi też chyba coś się pomieszało zaczął wypuszczać o tej porze takie pędy :D

Obrazek
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Grażynko wszystkim roślinkom się w "kwiatach " po przewracało :;230 :;230 ,mój hibiskus też zakwitł.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, pogoda jak widać ogłupia przyrodę, nawet tą doniczkową.
Co do kretów, odpisałam Ci w moim wątku.Niesamowite zwierzątka, nie sposób przejść obojętnie, prawda :?: :;230
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj Grażynko, piękna zamia. Też już czuje wiosnę :) Moja zamia niestety ale od jakiegoś czasy marnieje. Co jakiś czas liście żółkną i opadają a ja jestem znuszona wyciać łodygę. Tak strasznie mi sie ten kwiat podoba że zastanawiam sie czy nie kupić nowej roślinki i spróbować jeszcze raz. Swoje roślinki popkrywałam na zimę a tu zimy nie ma. Zastanawiam się czy zdejmować agrowłókninę czy nie. W sobatę zajrzałam do co niektórych i wszystko wygląda ok.
Sposób na kreta, oj ciężka sprawa. Próbowałam karbidu, soku od kapusty, ale na chwilę pomagało a później do karbidu sie przyzwyczaił i już nie działa. Podobno sposób na śledźika jest dobry więc w tym roku tego będę się trzymć.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:168
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Grażynko wszystkie roślinki wariują u mnie cebulowe wypuszczają ;:oj
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

Mój Zamiokulkas zdaję się wypuszcza pęd kwiatowy,więc też chyba jednak zbyt wcześnie.
Do Hortulusa wybieram się w tym roku z moją mamą i MaGorzatką. Nigdy wcześniej tam nie byłam,ale pokazałaś piękne widoki :)
Pewnie koniec czerwca to najlepszy czas na odwiedzanie tych ogrodów?
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Grażynko... ;:196
Zamiokulkasa też mam, ma kilka lat i rośnie bez problemów... Też zaczął się puszczać, może to jego pora... :wink:
Sylwia85, piszesz, że nie rośnie Ci tak jak powinien... Pierwsze, Ty piszesz o Zamii, a Grażynka o Zamiokulkasie, to dwie zupełnie różne rośliny...
A Zamiokulkas uwielbia jak się go nie podlewa, długo, nie podlewa... I wtedy, jak czarodziej wypuszcza nowe przyrosty... Lubi zasilanie, delikatne, co jakiś czas, nie często...
O Zamii mogę napisać tylko, że to trudna bardzo w uprawie roślina i pochodzi z rodziny Sagowców... Niezwykle trudno hodować je w domowych warunkach...
I jeszcze taka rzecz, Zamiokulkas, jak jest za często podlewany, to żółkną mu liście i obumierają bulwy... Gniją po prostu...
Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za to mądrzenie, ale może troszkę pomogłam... :wink:
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Grażynko :wit
Ja jeszcze nie byłam w takim pięknym miejscu choć się zawsze wybieram :D .
Najbliżej mam do Powsina i w tym roku będę chciała pojechać .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Witam serdecznie miłych i kochanych gości,jest mi niezmiernie miło że zaglądacie do mnie,ja w miarę możliwości czasowych staram się do wszystkich zajrzeć chociaż nie zawsze się wpisuję,bez Waszych pięknych ogrodów nie potrafiłabym już żyć ,oglądając cudowne zdjęcia ładuję akumulatory ;:196 ;:167

Jonatanka pytała mnie o plany ogrodowe na nowy rok a więc już piszę ;:132
Ja przede wszystkim marzę o rabacie hortensjowej , miejsce na nią jest już przekopane ,pozostaje zakup odpowiednich roślin i obsadzanie :heja
Zachorowałam też na róże,będę systematycznie urywała trawnik i obsadzała pięknymi różami i lawendą :tan
a marzeniem mojego eMa jest postawić na działeczce wędzarkę :wit
co z tego nam wyjdzie zobaczymy ,pomarzyć dobra rzecz ;:7

U nas na działeczce też ruszyła wegetacja roślin

nowe pączki clematisa

Obrazek

Mr Lincoln wsadzony jesienią ma chęć zakwitnąć zimą

Obrazek

W domu ukorzeniam świerka srebnego , odcięta gałązka od naszej choinki, ciekawe czy mi się przyjmie :?:

Obrazek
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Hortulus jest piękny, jeżdzę tam co roku, nie wyobrażam sobie wakacji bez wypadu tam. A zapach w ogrodzie różanym bajeczny, piękne kompozycje kolorystyczne, w gruncie i w donicach....Wspaniale przypomnieć sobie te widoki. Dzięki Grażynko.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Grażynko! :wit ...wspaniałe widoki pokazałaś.Nie byłam tam jeszcze ale wiem,ze wybiorę się. Wiosna u Ciebie zaawansowana... biedne roślinki zdezorientowane...a co będzie jak przyjdą mrozy?Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Graziu w Nowym Roku.
Zyczę Ci dużo zdrówka i spełnienia marzeń tych ogrodowych i osobistych.Realizacji planów ogrodowych.
Cudne pokazałaś widoki. Też tam bym chciała być. Mam dość daleko,ale może kiedyś się tam wybiorę. już parę lat urlop spędzam w górach. Może czas to zmienić i zaplanować urlop nad morzem .Zawsze to będzie bliżej do tak cudnego miejsca.
U Ciebie roślinki ruszają z wegetacją. U mnie też ,ale to im nic dobrego nie wróży. ;:218 ich los.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Wszystko wskazuje na to ,że będzie wiosna bez zimy. :tan
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Grażynko, widzę że u Ciebie też roślinki budzą się do życia, a przecież jeszcze powinny spać ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”