Mój Raj część II
- Ivona44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój Raj część II
Pięknie, nigdy tam nie byłam, a tak blisko mam. Czy to ogrody Hortulus ?
Pozdrawiam, Iwona.
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Bardzo cieszę się że mogłam sprawić troszkę radości pokazując część przepięknych ogrodów w Hortulusie w Dobrzycy między Kołobrzegiem a Koszalinem .Miejsce cudowne naprawdę warto zobaczyć
Dzisiaj korzystając z pięknej pogody spędziliśmy trochę czasu na działeczce, u nas jak u większości z Was zaczyna się wegetacja roślin wiosennych,zauważyłam czubki narcyz ,tulipanów,śnieżyczek i pąki kwiatowe hiacyntów,jak to wszystko pomarznie to smutna będzie wiosna tego roku
Stroisze na niektórych roślinach nie wiadomo czy zdejmować czy nie ,ogłupieć można
Dokarmialiśmy też dzisiaj nieproszonych gości robiących takie ładne kopczyki
Śmierdzące odpadki ryb morskich mam nadzieję odstraszą intruzów na jakiś czas , aha jeszcze poczęstowaliśmy ich karbidem , a Wy drogie koleżanki jak sobie radzicie z krecikami
Mojemu Zamiokulkasowi też chyba coś się pomieszało zaczął wypuszczać o tej porze takie pędy

Dzisiaj korzystając z pięknej pogody spędziliśmy trochę czasu na działeczce, u nas jak u większości z Was zaczyna się wegetacja roślin wiosennych,zauważyłam czubki narcyz ,tulipanów,śnieżyczek i pąki kwiatowe hiacyntów,jak to wszystko pomarznie to smutna będzie wiosna tego roku

Stroisze na niektórych roślinach nie wiadomo czy zdejmować czy nie ,ogłupieć można

Dokarmialiśmy też dzisiaj nieproszonych gości robiących takie ładne kopczyki

Mojemu Zamiokulkasowi też chyba coś się pomieszało zaczął wypuszczać o tej porze takie pędy

- MariaWy
- 1000p
- Od: 3 lip 2011, o 22:12
Grażynko wszystkim roślinkom się w "kwiatach " po przewracało
,mój hibiskus też zakwitł.

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko, pogoda jak widać ogłupia przyrodę, nawet tą doniczkową.
Co do kretów, odpisałam Ci w moim wątku.Niesamowite zwierzątka, nie sposób przejść obojętnie, prawda

Co do kretów, odpisałam Ci w moim wątku.Niesamowite zwierzątka, nie sposób przejść obojętnie, prawda

- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
Witaj Grażynko, piękna zamia. Też już czuje wiosnę
Moja zamia niestety ale od jakiegoś czasy marnieje. Co jakiś czas liście żółkną i opadają a ja jestem znuszona wyciać łodygę. Tak strasznie mi sie ten kwiat podoba że zastanawiam sie czy nie kupić nowej roślinki i spróbować jeszcze raz. Swoje roślinki popkrywałam na zimę a tu zimy nie ma. Zastanawiam się czy zdejmować agrowłókninę czy nie. W sobatę zajrzałam do co niektórych i wszystko wygląda ok.
Sposób na kreta, oj ciężka sprawa. Próbowałam karbidu, soku od kapusty, ale na chwilę pomagało a później do karbidu sie przyzwyczaił i już nie działa. Podobno sposób na śledźika jest dobry więc w tym roku tego będę się trzymć.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę

Sposób na kreta, oj ciężka sprawa. Próbowałam karbidu, soku od kapusty, ale na chwilę pomagało a później do karbidu sie przyzwyczaił i już nie działa. Podobno sposób na śledźika jest dobry więc w tym roku tego będę się trzymć.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę

Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Grażynko wszystkie roślinki wariują u mnie cebulowe wypuszczają 

- terlica
- 500p
- Od: 24 mar 2013, o 07:26
Mój Zamiokulkas zdaję się wypuszcza pęd kwiatowy,więc też chyba jednak zbyt wcześnie.
Do Hortulusa wybieram się w tym roku z moją mamą i MaGorzatką. Nigdy wcześniej tam nie byłam,ale pokazałaś piękne widoki
Pewnie koniec czerwca to najlepszy czas na odwiedzanie tych ogrodów?
Do Hortulusa wybieram się w tym roku z moją mamą i MaGorzatką. Nigdy wcześniej tam nie byłam,ale pokazałaś piękne widoki

Pewnie koniec czerwca to najlepszy czas na odwiedzanie tych ogrodów?
Pozdrawiam-Ewa
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Witaj Grażynko...
Zamiokulkasa też mam, ma kilka lat i rośnie bez problemów... Też zaczął się puszczać, może to jego pora...
Sylwia85, piszesz, że nie rośnie Ci tak jak powinien... Pierwsze, Ty piszesz o Zamii, a Grażynka o Zamiokulkasie, to dwie zupełnie różne rośliny...
A Zamiokulkas uwielbia jak się go nie podlewa, długo, nie podlewa... I wtedy, jak czarodziej wypuszcza nowe przyrosty... Lubi zasilanie, delikatne, co jakiś czas, nie często...
O Zamii mogę napisać tylko, że to trudna bardzo w uprawie roślina i pochodzi z rodziny Sagowców... Niezwykle trudno hodować je w domowych warunkach...
I jeszcze taka rzecz, Zamiokulkas, jak jest za często podlewany, to żółkną mu liście i obumierają bulwy... Gniją po prostu...
Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za to mądrzenie, ale może troszkę pomogłam...

Zamiokulkasa też mam, ma kilka lat i rośnie bez problemów... Też zaczął się puszczać, może to jego pora...

Sylwia85, piszesz, że nie rośnie Ci tak jak powinien... Pierwsze, Ty piszesz o Zamii, a Grażynka o Zamiokulkasie, to dwie zupełnie różne rośliny...
A Zamiokulkas uwielbia jak się go nie podlewa, długo, nie podlewa... I wtedy, jak czarodziej wypuszcza nowe przyrosty... Lubi zasilanie, delikatne, co jakiś czas, nie często...
O Zamii mogę napisać tylko, że to trudna bardzo w uprawie roślina i pochodzi z rodziny Sagowców... Niezwykle trudno hodować je w domowych warunkach...
I jeszcze taka rzecz, Zamiokulkas, jak jest za często podlewany, to żółkną mu liście i obumierają bulwy... Gniją po prostu...
Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za to mądrzenie, ale może troszkę pomogłam...

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witaj Grażynko
Ja jeszcze nie byłam w takim pięknym miejscu choć się zawsze wybieram
.
Najbliżej mam do Powsina i w tym roku będę chciała pojechać .

Ja jeszcze nie byłam w takim pięknym miejscu choć się zawsze wybieram

Najbliżej mam do Powsina i w tym roku będę chciała pojechać .
Pozdrawiam Alicja
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Witam serdecznie miłych i kochanych gości,jest mi niezmiernie miło że zaglądacie do mnie,ja w miarę możliwości czasowych staram się do wszystkich zajrzeć chociaż nie zawsze się wpisuję,bez Waszych pięknych ogrodów nie potrafiłabym już żyć ,oglądając cudowne zdjęcia ładuję akumulatory
Jonatanka pytała mnie o plany ogrodowe na nowy rok a więc już piszę
Ja przede wszystkim marzę o rabacie hortensjowej , miejsce na nią jest już przekopane ,pozostaje zakup odpowiednich roślin i obsadzanie
Zachorowałam też na róże,będę systematycznie urywała trawnik i obsadzała pięknymi różami i lawendą
a marzeniem mojego eMa jest postawić na działeczce wędzarkę
co z tego nam wyjdzie zobaczymy ,pomarzyć dobra rzecz
U nas na działeczce też ruszyła wegetacja roślin
nowe pączki clematisa

Mr Lincoln wsadzony jesienią ma chęć zakwitnąć zimą

W domu ukorzeniam świerka srebnego , odcięta gałązka od naszej choinki, ciekawe czy mi się przyjmie

Jonatanka pytała mnie o plany ogrodowe na nowy rok a więc już piszę

Ja przede wszystkim marzę o rabacie hortensjowej , miejsce na nią jest już przekopane ,pozostaje zakup odpowiednich roślin i obsadzanie

Zachorowałam też na róże,będę systematycznie urywała trawnik i obsadzała pięknymi różami i lawendą

a marzeniem mojego eMa jest postawić na działeczce wędzarkę

co z tego nam wyjdzie zobaczymy ,pomarzyć dobra rzecz

U nas na działeczce też ruszyła wegetacja roślin
nowe pączki clematisa

Mr Lincoln wsadzony jesienią ma chęć zakwitnąć zimą

W domu ukorzeniam świerka srebnego , odcięta gałązka od naszej choinki, ciekawe czy mi się przyjmie

Hortulus jest piękny, jeżdzę tam co roku, nie wyobrażam sobie wakacji bez wypadu tam. A zapach w ogrodzie różanym bajeczny, piękne kompozycje kolorystyczne, w gruncie i w donicach....Wspaniale przypomnieć sobie te widoki. Dzięki Grażynko.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Grażynko!
...wspaniałe widoki pokazałaś.Nie byłam tam jeszcze ale wiem,ze wybiorę się. Wiosna u Ciebie zaawansowana... biedne roślinki zdezorientowane...a co będzie jak przyjdą mrozy?Pozdrawiam serdecznie!

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Graziu w Nowym Roku.
Zyczę Ci dużo zdrówka i spełnienia marzeń tych ogrodowych i osobistych.Realizacji planów ogrodowych.
Cudne pokazałaś widoki. Też tam bym chciała być. Mam dość daleko,ale może kiedyś się tam wybiorę. już parę lat urlop spędzam w górach. Może czas to zmienić i zaplanować urlop nad morzem .Zawsze to będzie bliżej do tak cudnego miejsca.
U Ciebie roślinki ruszają z wegetacją. U mnie też ,ale to im nic dobrego nie wróży.
ich los.
Zyczę Ci dużo zdrówka i spełnienia marzeń tych ogrodowych i osobistych.Realizacji planów ogrodowych.
Cudne pokazałaś widoki. Też tam bym chciała być. Mam dość daleko,ale może kiedyś się tam wybiorę. już parę lat urlop spędzam w górach. Może czas to zmienić i zaplanować urlop nad morzem .Zawsze to będzie bliżej do tak cudnego miejsca.
U Ciebie roślinki ruszają z wegetacją. U mnie też ,ale to im nic dobrego nie wróży.

- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Wszystko wskazuje na to ,że będzie wiosna bez zimy. 

- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Grażynko, widzę że u Ciebie też roślinki budzą się do życia, a przecież jeszcze powinny spać