Familokowy pachnacy różami -Wiosna 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowy pachnacy różami -Wiosna 2013

Post »

Byłam dzisiaj u Tosi na wizytacji .Matko jak jej te róże rosną ;:oj same potwory .Nie wiem kiedy moje dojdą do takich rozmiarów jak jej ;:174 Jej to nic tylko hodować róże ,ale ma prawie cały dzień słoneczko w ogródku i po drugiej stronie ulicy mnóstwo papu dla nich
.KRYSIU swoje po kwitnieniu przycinam tak ,żeby pierwsze listki szły na zewnątrz a nie do środka krzewu .Wszystkie mają przeważnie 5 listków .Krzewy możesz przesadzić wtedy krótko je przycinasz ,żeby jak najmniej straciły energii przy ponownym ukorzenianiu się i mocno podlej .Zresztą jesteś bardziej doświadczoną ogrodniczka niż ja i masz zielone łapki .Takie przesadzone krzewy najlepiej osłonić przed słońcem ,żeby było mniejsze parowanie .Ja jak potrzebuję przesadzić różę to po prostu przesadzam .Na pewno lepiej je teraz przesadzić niż np. we wrześniu ,bo wtedy zamiast przygotowywać sie do snu zimowego zaczynają ponowną wegetacje .Nie wiem Krysiu czy dobrze Ci to wytłumaczyłam ,bo nie jestem w tym najlepsza ;:224 Teraz też zmieniałam miejsce róży
ANUŚ Izunia w pąku jak ja widziałam to oniemiałam z wrażenia zresztą wiesz jak uwielbiam takie róże ;:167 No i dobrze ,że się dogadali razem na pewno bedzie im dobrze .Dzisiaj zakwitła Twiggy's .Jakie ona ma śliczne kwiatki chociaż małe jakieś 5 cm ale takie z falbanką ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

EWCIU pomimo nawału pracy udało Ci się dotrzeć do mojej skromnej oazy ;:196 Chociaż obie róże nie rosną obok siebie ,ale udało im sie razem zakwitnąć .Lincolnowi ścięłam pędy w maju ,bo bruzdownica skutecznie mi go zaatakowała ,więc to jest dopiero jego pierwsze kwitnienie na które czekałam z utęsknieniem .Wiesz jak kocham takie róże
ANUŚ niemożliwe, przecież nie masz miejsca :;230 Mariorie pachnie oczywiście ,ale jak dla mnie Claire pachnie o wiele ładniej,ale to kwestia nosa :wink: Ta żółciutka to od Petrovica Chewgoldpurse .Teraz buduje krzaczek i jestem ciekawa jak będzie jej docelowa wielkość .Moja Bright as a Button też jeszcze nie kwitnie ,ale pąki już widzę
ZOSIU zrobiłam ten ekszperyment ,ale za 2 dni obadałam jak to wygląda .Niestety zrezygnowałam, bo klamerka uszkodziła miękki naskórek patyczków różanych .Takie rozmnażanie mogą robić w sterylnych warunkach a nie w polowych takich jak w ogródku .Może tak jak Majka to zinterpretowała ,że na wigornej róży ,która się dobrze ukorzenia czyli na dzikusce tak myślę szczepią szlachetna odmianę .Nie trzeba mieć hektarów pola tylko laboratorium i robota w białych rękawiczkach
GRAŻYNKO na pewno taka przyczyna musiała być .Dzisiaj znów mierniczy nawiedzili mój ogródek ;:174 i aż mnie ciarki przeszły
JOASIU w realu jest jeszcze piękniesza .Lubię ja fotografować .Dzisiaj znów zauważyłam takiego owada na Bonice i nie wiem pożyteczny czy nie ;:224 Szukałam go w sieci w zaklepanych stronkach ,ale jak na razie go nie znalazłam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MAŁGOSIU nie mam sąsiadek, bo obok mnie są tylko 2 ogródki i nikt sie o nikogo nie stara .Zazdroszczą Ci ,ze masz pęknie ,że jest trawa mnóstwo kwiatów i krzewów .Tobie się chce, a im nie, taka między wami różnica .Mnie też denerwuje sąsiad ,który nasadził drzewek owocowych i różnych habazi ,a teraz o to nie dba niech samo rośnie .Gruszka okryta rdzą i wszystko idzie do mojego ogródka .Ja tylko łażę i opryskuje ,żeby mi robactwo wszystkiego nie pożarło :evil: Tacy ludzie nie powinni mieć ogródka
BOŻENKO oby udało sie odratować Chopina ,bo gorzej być już nie może

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Łojjjj ........... a co to za stworek - czy aby nie szkodnik ? Tez go nie znam - może ktoś pomoże.
Jadziu wielkie dzięki ;:196 bardzo dobrze wytłumaczyłaś i dobrze robię. Co do przesadzania to jak tylko miną te najgorsze upały od razu ciacham i zmiana adresu ale wcześniej zaczne ja podlewać aby była przygotowana na drogę.
A nasza Tosia to prócz cierpliwości i pracowitości ma wiele serce do roślin i poświeca dużo czasu - róże to lubią i sie odwdzięczają - ja tak to widzę.
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu, znowu pokazujesz cudeńka, wiesz najbardziej przystaję przy oglądaniu tych czerwonych, ja z czerwonych dosadziłam i kilka angielek i doktorka.
Czekam na pierwsze kwiaty, na razie zachwycił mnie WS 2000 i tak jak u Ciebie Isabela R.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

HENIU jak można nie kochać tych czerwonych róż jak co jedna to piękniejsza .WS 2000 to piękna róża i jestem też pod jej wrażeniem ,ale niestety miejscówki sie skończyły ;:174
KRYSIU stworek baaaaardzo pożyteczny już go znalazłam .Dzisiaj go znów spotkałam i znów obfociłam .Wczoraj siedział na Bonice ,a dzisiaj na Marseliborgu .Wszyscy kochamy swoje roślinki i chodzimy w koło nich jak by to były nasze dzieci Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Tak Jadziu to jest srogoń baldaszkowiec, tylko go nie łap gołą ręką może boleśnie ukłuć, tak podają w "Przewodniku do rozpoznawania roślin i zwierząt na wycieczce",
Twoje róże cieszą nie tylko Ciebie, tylu masz gości, pozdrawiam.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:oj Ładny skubaniec!!! ;:306
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TOSIA masz rację fajny i wczoraj dłuższa chwilkę go obserwowałam .Poluje głównie na stawonogi do tego gatunku zaliczają sie również pająki i szkodniki roślin
ZOSIU trochę czasu mi zajęło poszukanie kim on jest ,ale opłacało się
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Też u siebie widziałam kiedyś tego pluskwiaka.
Wiedział, gdzie jedzonka będzie pod dostatkiem. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jadziu Pilgrim cudeńko...... mój nie przetrwał poprzedniej zimy i bardzo mi żal....
Dzięki, że pokazujesz pożyteczne robalki, warto mieć wiedzę na ich temat..... a większości to nawet nie widziało się na oczy...
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Jadziu też posadziłam Adelaide Hodles, Twoja widzę z wiosny lub jesieni? Posadziłam też RR Ritausmę, piękny kolor białego różu i taka delikatna.
Ja z moim poradnikiem się nie rozstaję, wiele rzeczy wiem dzięki niemu, nazwy roślin, ptaków, i całej plejady innych łącznie z rybami i myszowatymi ;:306
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jadziu znalazło się miejsce dla szczawika i opuncji i lilie zaczynają kwitnienie, widać lato już w pełni ;:3
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYSIU szczawik siedzi już 3 sezon i opuncja też i dopiero teraz zakwitła .Dostałam 1 uszko, a teraz dosyć tych uszu narosło
ZOSIU fajnie mieć taki poradnik czy nie będzie to tajemnicą jak on się zwie .Adelaida jest od wiosny a Ritausmę widziałam u Nelki w realu jest piękna .Miałam zaraz na początku mojej przygody z ogródkiem kupić wielkie róże teraz miałabym już co podziwiać
AGUŚ w ubiegłym roku Pilgrim też przemarzł i musiałam go króciutko ściąć .Potem trochę się pozbierał to zaatakowały go wszelkie stwory i znów został mocno przycięty .Jesienne jego kwiaty nie przypominały nawet ,że to ON
Obrazek
GRAZYNKO cieszą takie owady nie to co poskrzypka czy ogrodnica :evil: Żebyś wiedziała ,że jedzonka ma pod dostatkiem różnistego
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Myriam u Ciebie chyba trochę inna niż u Danusi, albo już kończy kwitnienie.
Wydaje mi się ze Danusina bardziej różowa była.
A jak tam eksperymenty z ruskiego linku, składałaś i posadziłaś ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GRAŻYNKO posadziłam, ale po dwóch dniach wyrzuciłam, bo patyczki zaczęły czarnieć .Do tego muszą być jednak sterylne warunki i odpowiednia wilgotność,Nie wiem jak oni zakładali klamerkę i nie uszkodzili łodyżki ;:224 Teraz zaczęło mi podlewać ogródek oby nie za mocno
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Jadzieńko ...gdy Ty u mnie byłaś , to miałam okropną burze , z wiatrem , ulewnym deszczem ..trwało to trzy godziny . Teraz na południowym wschodzie całe niebo błyskawice rozświetlają i ...znów grzmi ... ;:oj .

Róże masz prześliczne - co jedna , to ładniejsza - na tę Twiggy's też miałam chrapkę ...ale mówisz , że ona ma małe kwiatki ?

;:196 , buziaki i ...do napisania ... :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”