Danusia Mój ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Danusia Mój ogród cz.3

Post »

Danusiu!witam ;:168
Czy masz doświadczenie z bakłażanami ...po raz pierwszy mam zamiar je wysiać...chyba już właściwa pora?
faktycznie coraz mniej czasu na bywanie na FO...czas płynie nieubłaganie...a mi tez coraz trudniej wyrobić się. Pozdrawiam serdecznie! ;:196
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bogusiu , z tym czasem to jakaś masakra . Zaglądam codziennie do zaprzyjaźnionych wątków , czytam , podziwiam i, tylko nie starcza czasu na pisanie . M wyjeżdża na całe lato , to pewnie więcej czasu będę miała na komputer.
Bakłażany miałam w ubiegłym roku w donicach , chuchałam dmuchałam , rosły ładnie , kwiaty wiązały i zrzucały .Pod koniec lata nerwa złapałam i bakłażany z donic wylądowały na rabatach kwiatowych i dochowałam się kilka owoców .
Coś z nawożeniem chyba źle robiłam , czegoś za dużo , czegoś za mało . W tym roku też będą , tym razem w gruncie i chyba odpuszczę sobie nadmierne starania . Moje bakłażany już pikowane , w kwietniu przeniosę do szklarenki żeby miały więcej słońca , a potem do gruntu . Krzaki dekoracyjne , ładnie kwitną , będą wypełniały rabaty kwiatowe .
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Tacca pisze: Moje bakłażany już pikowane , w kwietniu przeniosę do szklarenki żeby miały więcej słońca , a potem do gruntu . Krzaki dekoracyjne , ładnie kwitną , będą wypełniały rabaty kwiatowe .
Juz wysiewałaś? A kiedy wysadzasz?
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu , jak siałam bakłażana to myślałam że on długo kiełkuje , a wykiełkował po 2 dniach i rośnie . Mam kilka sztuk , za miesiąc , jak nie będzie mrozu , wstawię do szklarni i będzie czekał do połowy maja .
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Ja mam nasionka z wymiany - dwie odmiany, jedna jakaś pomarańczowa...chciałam wysiac szybciej, ale zaskoczylas mnie, ze juz. Jeszcze nie miałam bakłazana, wiec chciałam sie zasugerować Twoim czasem wysiewu?
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu , tak czy inaczej już połowa marca się zbliża więc chyba czas na sianie . Bakłażan po pikowaniu troszkę zwolnił tempo wzrostu.
W sumie zadowolona jestem że wcześniej wysiałam . Paprykę siałam chyba dwa tygodnie temu i to drugi raz . Pierwsza nie wykiełkowała wcale , druga dopiero dziś pokazała kiełki .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu, co posiejesz to wschodzi szybko, u mnie coś nic wschodzić nie chce, nie wiem co jest, może za zimno w domu, może oczy wroga, nie wiem ;:185 z wysiewami też opóźniona jestem w tym roku, wyrobić się nie mogę ;:108
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko , w domu mam cieplutko , po wymianie wkładu , rozpalam i wierzę , bo za ciepło . Wszystko ładnie wykiełkowało i rośnie , ale teraz martwię się że za szybko , gdzie ja to podzieję za miesiąc ? ;:223
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Danusiu czytałam że uprawiasz bakłażany ,narobiłaś mi chęci i też kupiłam nasionka i zaraz je wysieję ,jestem ciekawa co z tego mi wyjdzie , lubię eksperymenty. ;:7 ;:7
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu ja w ubiegłym roku pierwszy raz uprawiałam bakłażany , krzaki miałam bardzo ładne i kwiaty miały ale z owocami było ciężko . Jestem uparta i w tym roku znów posiałam , sadzoneczki są ładne , zobaczymy jak będzie z owocowaniem .
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wróciłam dziś z pracy szczęśliwa że przede mną dwa dni wolne . Wystartowałam do szklarni zobaczyć jak tam moje maluszki pikowane i wykoleiłam się ma sznurówce . Radość minęła , ból pozostał i opuchlizna na kolanie . Mam nadzieję że do rana troszkę wydobrzeję . W tym wielkim bólu jeszcze zrobiłam kilka zdjęć i teraz leżę i stękam , a moje wielkie plany odeszły w siną dal .
pomidory

Obrazek

papryka Cayenne

Obrazek

bakłażany
Obrazek

papaja

Obrazek

Słodka papryka uparta ,już trzeci raz wysiałam , mama nadzieję że ostatni.
Truskawki zwisające rozsadziłam jesienią z czterech krzaków , bałam się że zimy nie przetrwają . Na szczęście zima to nie była całkiem zima i krzaczki truskawek chociaż malutkie to już mają zawiązki kwiatowe.

Obrazek
Troszkę zrobiłam się niecierpliwa i od trzech dni ostropest siedzi na grządce , obłożony gałązkami bukszpanu , wypadek przymrozków , -1 przetrwał bez uszczerbku na zdrowiu.

Pernetia przetrwała trudne czasy , kolorków ładnych dostała

Obrazek

kiścień cieszy oko kolorami
Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu co ja czytam ;:185 , smaruj, masuj, może przejdzie do jutra, przecież to nie czas na stękanie, ja na jutro planuję grabienie trawników na skarpach, ale po dzisiejszym pieleniu paluszki, w ogóle łapki bolą :wit
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Danusiu-współczuję kolana ;:168 . Wiem, że boli koszmarnie. Ja w tym roku gdy pomagałam wypychać samochód ze śniegu tak niefortunnie się pośliznęłam że kolano skręciło mi się do środka. Myślałam, że bez lekarza się nie obejdzie,ale jakoś maść rozgrzewająco/chłodząca pomogła. Kolano jednak nadal czuję-a to już dwa miesiące minęły.
O siewkach nie będę pisać bo ich widok na każdym z moich parapetów już mi się opatrzył, ale skrzynie (o ile pamiętam miałaś tam truskawki ;:173 ) masz świetne. Gdy już będę miała taras to sobie takie zrobię. Tyle mi desek po budowie zostało. Są super-skrzynie oczywiście :)
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Myślę Danusiu , że kolano do rana przestanie boleć i będziesz mogła zrobić to co zaplanowałaś ;:333 .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko i ja miałam plany wielki na te nadchodzące dwa dni , kolano posmarowałam , mam nadzieję że szybko przejdzie , tym bardziej że w pracy koniec laby , zaczął się młyn . Muszę być w dobrej kondycji . Jutro zajmę się lekkimi pracami i oddam się błogiemu lenistwu , upiekę rano jakieś ciach i zaproszę koleżanki z którymi ostatnio się mijamy ;:136 . Ogród nie zając do lasu nie ucieknie ;:306 .Widocznie czas na relaks .
Andziu , o kolano będę dbała , bo potrzebne mi zdrowiutkie . ;:172
Ze skrzyń jestem bardzo zadowolona , polecam . Mam ich chyba z 10 + te na truskawki .
Siewki to teraz moje oczko w głowie , mam ich nie wiele , to chucham i dmucham na nie .
Ostropest

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”