Od ugoru do ... cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od ugoru do ...

Post »

Rozwiazanie jest niezłe, działa bardzo podobnie do mojego. Ściany tunelu mam pokryte folią z dwóch stron co daje 10cm przestrzeni między foliami. Spore oszczędności ciepła, nie miałem jednak możliwości zastosowania tego na dwuspadowym dachu :( Przy planowanych konstrukcjach prawdopodobnie ten problem rozwiążę :roll:
forestit
500p
500p
Od: 25 mar 2014, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W szklarniach i mnazarce stosuje podwieszki. U mnie rewelacyjnie dają radę.
Obrazek

Obrazek
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49

Post »

To już jestem mądrzejsza ale mój mąż pewnie się nie zgodzi za duży koszt. W tym roku budujemy dwa nowe obiekty ale u ciebie to widzę pełna profeska piekne obiekty. :D

-- 10 mar 2017, o 08:40 --

A jak rozwiązujecie problem ptaków bo one potrafią nieżle zmasakrowac folię ?
forestit
500p
500p

Post »

Powiem szczerze że ptaki nic mi nie szkodzą, za to koty jak najbardziej skracają drogę i wędrują na balkon ale nic się na to nie poradzi. Co do kosztów to trudno to tez określić bo nie wiem jaki obiekt będziesz stawiać. Ja wentylator miałem więc to mi odeszło. Listwy potrzebowałem prawie 100m ale jest to jednorazowy koszt. Jedno jest pewne prędzej miałem tam dach szklany to obiekt był nie dogrzany teraz nie mam tego problemu a i latem chłodniej jest moim zdaniem. W tym roku będę wymieniał folię na innym obiekcie w którym mam ogrzewanie "podłogowe" to pojedynczą folię wymienię też na pompowaną ponieważ na ziemi mam około 20-24 stopnie a góra max 5stopni lub nawet potrafi w duże mrozy szronem zajść.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Z ptakami to ogólnie w ogóle sobie nie radzę, sroki nie przejmują się nawet gdy ktoś chodzi między tunelami :( Podwieszki są super, niestety pierwotna konstrukcja ich nie przewidywała i nie dało się ich póżniej dodać. Teraz bedę mądrzejszy :D
forestit
500p
500p

Post »

Ptaki mi nie straszne. Nornice tak ale ogrzewanie podlogowe je zniecheca. Kiedyś jak miałem dziurę w plocie to sarny w jedną noc obgryzly 5tys chryzantemy drobnej. Na szczęście na tyle wczas ze odbiła i zawitała.
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p
Od: 4 lip 2016, o 23:26

Post »

Ło matko, żarłoczne te sarny :D
Tyle nowości dla mnie na raptem kilku stronach, muszę zgłębić temat ogrzewania podłogowego.
Angelika / Żelka:)

Kwiatowisko
forestit
500p
500p

Post »

Ogrzewanie"podłogowe" jest dobrym i tanim rozwiązaniem ma tyle samo plusów co minusów i należy o tym pamiętać wybierając je
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Panowie, co na ziemiórki?
Mam wnerw bo dzisiaj przy podlewaniu zauważyłam paskudy.

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Czytam i czytam internety, Mospilan da radę?

Kwiatowisko
forestit
500p
500p

Post »

Nie jest ona jakims tam wielkim szkodzinikiem żółta tablica lepowa sobie z nimi poradzi
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Niby nie wielki szkodnik a kilka doniczkowych mi położył, bo zbagatelizowałam.
Prysłam roztworem mospilanu, zrobiłam pułapkę z octem jabłkowym, lepy w drodze.

Nie widziałam ich dużo, może z 5 sztuk, ale dziadostwo szybko się mnoży.
O ile doniczkowe można przesadzić w nową ziemię, to ciężko będzie mi parę tysięcy sztuk przepikować czyszcząc malusieńkie korzonki.

Kwiatowisko
forestit
500p
500p

Post »

szukałbym innego szkodnika bo parę sztuk nie jest w stanie wyrządzić takiej szkody. Może to jakaś choroba bakteryjna/wirusowa. Ziemiórki wolą młode rośliny. Profilaktycznie można zostawać " Aby zwalczyć larwy w ziemi lepiej użyć środka chemicznego np. BASUDIN 600 EW, NOMOLT 150 SC, TRIGARD 15 WP, METHOMEX 200 SLi zabieg powtarzać, co 10 dni. Gdy dopadnie nas plaga ziemórek można również użyć preparatów takich jak: ACTELLIC 500 EC, DECIS 2, 5 EC, SHERPA 100 EC, WINYLOFOS 550 EC. "
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

forestit, niestety muszę Cię zmartwić ale wszystko z substancją teflobenzuronu zostało wycofane z obrotu.
Nomolt, basudin.. przeczesałam wczoraj do 3 rano wszystkie czeluści internetu, zobaczyłam rzeczy, których nie chciałabym zobaczyć i nie znalazłam śladu po tych śrokach jak tylko informacje że były, ale zostały wycofane.

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Kwiaty doniczkowe już udało mi się dawno ogarnąć, wymieniłam ziemię na porządne podłoże, dodatkowo dla pewności wyparzyłam w piekarniku. Przy roślinach "parapetowych" to nie wielki problem bo te parę ( no dobra, parędziesiąt ;:209 ) sztuk można ogarnąć bez specjalnego wysiłku. Niestety pierwszy raz działam przy produkcji rabatówki i stąd też moja "panika", bo szkoda byłoby zmarnować tyle pracy.

Kwiatowisko
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”