Ogród zwkwiat cz.2
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zwkwiat cz.2
Ja mam dwie czy trzy,nie pamiętam nawet,co dostałam od znajomej z forum,a i tak ładnie się rozrosły.Dwie sztuki mam z grobu rodziców,przechowałam w garażu i wsadziłam wiosną do ziemi,ciekawe czy przetrzymają mi zimę,ale wątpię raczej.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zosiu już mam miejsce dla chryzantemki, dziękuję za utwierdzenie mnie co do terminu sadzenia. Chciałam spytać czy w Twoim oczku można pływać, ale skoro jest wyłożone folią to chyba nie? No muszę zapytać o piękny rząd, foremnych nadzwyczaj lawend. Czy strzyżesz je, no i kiedy? Floks ma ciekawy różowo-czerwony kolor, czy floksy pachną? Chryzantema bardzo ładna, maruna także, że o różach nie wspomnę..
Rozchodnik ma trochę inne objawy na liściach niż mój, ładna już kępa, na pewno kilkuletnia?

- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Małgosiu, raczej te z cmentarza nie przetrwają zimy w gruncie, mnie nie przetrwały, chcąć je zachować musisz je wykopać do donic,
Olu, na pierwszym zdjęciu też jest chryzantema.
Po założeniu oczka wnuczęta się w nim pluskały miały 6 i 5 lat, a teraz mają 15 a oczko nabrało oznak stawu, zamuliło się i żyje swoim życiem, teraz kąpią się żabki, zaskrońce no i rybki
,
Moje lawendy przycinam 2 razy w roku, na wiosnę skracam o 1/3, końcówki pikuję w skrzyneczkach i ukorzeniam.
Gdy kwitną ścinam kwiaty z niewielką częścią łodygi 2-3m, wiążę w bukieciki i suszę, wykorzystuję jako dekorację lub otrząsam paczki kwiatowe do woreczków i zawieszam w szafie dla zapachu, pędy na kompost.
Olu, na pierwszym zdjęciu też jest chryzantema.
Po założeniu oczka wnuczęta się w nim pluskały miały 6 i 5 lat, a teraz mają 15 a oczko nabrało oznak stawu, zamuliło się i żyje swoim życiem, teraz kąpią się żabki, zaskrońce no i rybki

Moje lawendy przycinam 2 razy w roku, na wiosnę skracam o 1/3, końcówki pikuję w skrzyneczkach i ukorzeniam.
Gdy kwitną ścinam kwiaty z niewielką częścią łodygi 2-3m, wiążę w bukieciki i suszę, wykorzystuję jako dekorację lub otrząsam paczki kwiatowe do woreczków i zawieszam w szafie dla zapachu, pędy na kompost.
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Zosiu
znam te strony, o których pisałaś u mnie.
To właśnie na podstawie opisu i zdjęć róży z ogrodu botanicznego UW wymyśliłam, że to może być moja róża.
Teraz należałoby pojechać tam w okresie kwitnienia i sprawdzić naocznie, czy to ta sama róża.
Jakoś już zżyłam się z tą myślą , że mam Warszawę i trudno mi przychodzi nazywać ją inaczej.
Z tego, co piszesz , myślę, że masz podobne odczucia.

To właśnie na podstawie opisu i zdjęć róży z ogrodu botanicznego UW wymyśliłam, że to może być moja róża.
Teraz należałoby pojechać tam w okresie kwitnienia i sprawdzić naocznie, czy to ta sama róża.
Jakoś już zżyłam się z tą myślą , że mam Warszawę i trudno mi przychodzi nazywać ją inaczej.
Z tego, co piszesz , myślę, że masz podobne odczucia.

- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli umawiamy się na Warszawę?
Widoki na działce nieziemskie. Zwłaszcza oczko, wygląda jak naturalne.

Widoki na działce nieziemskie. Zwłaszcza oczko, wygląda jak naturalne.
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- Jatra
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:

Zosiu tez byłam na grzybach i u nas w lesie same psie , może po deszczyku będą .
Chryzantemki urocze , chyba mam takie same odmiany i też zakwitły pózniej niż zwykle , a ogródeczek rewelacja jakby wiosna u Ciebie od nowa przyszła .

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ale lawenda, aż mi serce pika mocniej
Ile ma lat?

Ile ma lat?
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Witaj Zosiu

Zdecydowanie doba zrobiła się za krótka. U Ciebie pewnie jeszcze krótsza.

Obejrzałam solennie wszystko od ostatniej wizyty, z grzybobraniem włącznie

Obrazki z ogrodu zachwycają, nie potrafię powiedzieć co najbardziej. Przeczytałam "instrukcję" n/t lawendy, nie mam jej i chyba muszę mieć.

Chryzantemy pięknie kwitną. U mnie niestety wymarzły, a miałam sporo. Została jedna, jest cała w pąkach ale jeszcze nie kwitnie.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Krysiu, też mam takie odczucie, choć nie pamiętałam nazwy, ale w podświadomości tłukła mi się Warszawianka,
Kasiu, to jest na 99%,
Tosiu, kochanie cóż ja mogę zrobić? jeżeli chcesz, to na wiosnę Ci ukorzenię.
Zosiu, masz takie same, bo to od Ciebie,
, żartuję od Ciebie jeszcze w pąkach,
Ania DS, duże kopy lawendy mają może 4 lub 5 lat, systematycznie podcinana ma taką czuprynkę, wiosenne ścięte pędy ukorzeniam, zawsze się coś przyjmie,
Och, Helenko, wczoraj znowu byłam na grzybkach, oczywiście nazbieraliśmy z / nick - LANCETĄ / przy pomocy i na zaproszenie
nick - ZAMIA. Jak widzisz forumowicze wspierają się w różnych sprawach
Co do ogrodu, odnoszę wrażenie, że wrześniowy ogród jakby łapie oddech po letnich upałach.
Kochani, czas założyć nowy wątek, znajdziecie go tutaj;http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p3296333
Ten już jest tak ciężki, że trudno go dźwignąć.
Kasiu, to jest na 99%,
Tosiu, kochanie cóż ja mogę zrobić? jeżeli chcesz, to na wiosnę Ci ukorzenię.
Zosiu, masz takie same, bo to od Ciebie,

Ania DS, duże kopy lawendy mają może 4 lub 5 lat, systematycznie podcinana ma taką czuprynkę, wiosenne ścięte pędy ukorzeniam, zawsze się coś przyjmie,
Och, Helenko, wczoraj znowu byłam na grzybkach, oczywiście nazbieraliśmy z / nick - LANCETĄ / przy pomocy i na zaproszenie
nick - ZAMIA. Jak widzisz forumowicze wspierają się w różnych sprawach

Co do ogrodu, odnoszę wrażenie, że wrześniowy ogród jakby łapie oddech po letnich upałach.
Kochani, czas założyć nowy wątek, znajdziecie go tutaj;http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p3296333
Ten już jest tak ciężki, że trudno go dźwignąć.