Magiczny zakątek dwostr cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2

Post »

:wit

Danusiu, ja mam nieogrzewany zimowy ogród, gdzie agapanty stoją zimą. Po wniesieniu, przestaję je podlewać i dwa tracą liście - żółkną im, nie zasychają, a dwa są zielone do wiosny. Ten granatowy ma inną budowę kwiatu - wszystkie pączki, a potem rozwinięte kwiatki są skierowane do dołu. Zwieszają się. Zrobię zdjęcie gdy zakwitnie i jeżeli Ci się spodoba, to podzielę i dostaniesz sadzonkę :D Ten najpóźniej startuje z liśćmi, ma jeszcze niewielkie.

Co do intensywności kwitnienia, jest decydujące: zimowanie w chłodzie, ciasna doniczka i intensywne nawożenie. To tyle z mojej praktyki :D

Wielkość kwiatu zależy też od odmiany - te które tracą liście, mają mniejsze kwiaty i węższe, krótsze liście, ale dużo.
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje róże kupione w marketach leżą w garażu tak jak były zapakowane,czy mam je posadzić do doniczek?Ale gdzie to wszystko trzymać?
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Jadziu ,problem w tym,że ja też nie mam już miejsca, bo...zajmują je róże! Niebawem trzeba będzie przepikować jednoroczną drobnicę i wtedy się zacznie ;:oj Ale skoro wiosna już stoi za progiem, to (po zahartowaniu) wyniosę je na dwór i tam będą grzeczniutko czekały na swoje docelowe miejsce.

Wandziu nie planowałam tak wczesnego zakupu ale ...jestem na forum i czytam a Małgosia pisze... w Auchan są róże Harknessa...i to w niskiej cenie. No to w autko i... 30km migiem przebyłam :D Wybór był bardzo duży ale kupiłam 3x Avalon , 3x Merlini jeszcze 3x Chopin (mam nadzieję... ;:224 ,bo to polskiej produkcji sadzonki a na stronie sprzedającego wielkokwiatowe, białe w ofercie były dwie...w tym -bardziej mi odpowiadająca-Chopin :D ) Asekuracyjnie kupiłam tylko trzy ,jeśli okażą się nim być ,dokupię jeszcze,bo do mojej wstępnej koncepcji zagospodarowania kolejnej części działki , potrzeba będzie dużo więcej.Tak więc widzisz,że to raczej spontaniczny zakup :D Dopiero w domu ,gdy okazało się ,że z trudem wyszukałam 9 głębokich donic,byłam wdzięczna M ,że w sklepie powstrzymał mnie przed zakupem większej ilości :;230 .
Te planowane przyjdą w"normalnym " terminie -po 10 kwietnia :D Ale w kolejce jest jeszcze kilka pozycji,na które będę polować w realu.

Marysiu,taki zimowy ogród to wspaniała sprawa...ja nie mam takiego,więc muszę kombinować i tak np swoje agapanty na czas zimowego spoczynku trzymałam w ...spiżarni :;230 . Na szczęście nie poczytały sobie tego za zniewagę ,bo do tej pory pokazywały skromne,bo skromne ale jakieś tam kwiatki :D Jeden,najstarszy w ubiegłym roku chyba 5 kwiatostanów wypuścił.Mam nadzieję w tym roku oglądać więcej kwiecia ,chociaż...zastanawiam się ,czy przymusowy dwutygodniowy ich pobyt w ciepłym mieszkaniu nie ograniczy kwitnienia... pożyjemy-zobaczymy!
Z zaciekawieniem czekam na zdjęcie kwitnienia Twojego granatowego agapanta,przyznam ,że jeszcze takiego nie widziałam. Dziękuję za propozycję sadzonki ;:196 ;:196 jednak wiedząc,że one muszą mieć ciasno w donicy,nie mogę jej przyjąć... ale o nasionko bardzo ,bardzo pięknie poproszę ;:196
Marysiu, piszesz o intensywnym nawożeniu. W latach ubiegłych (w tym roku jeszcze nic nie dostały) dawałam im uniwersalny nawóz dla roślin kwitnących ,myślisz,że taki wystarczy? Jaki Ty stosujesz?
Tutaj trochę widać moje agapanty-żałuję,że mało mam zdjęć

Obrazek

Małgosiu,myślę,że jeśli trzymasz w chłodnym miejscu i nie "wybiegły"Ci za mocno w pędy to nic im się nie stanie (zwłaszcza,że wiosna tuż,tuż). Ja ,za radą nieocenionej Ali ;:196 ,swoje wysadziłam, bo na miejscówkę w ogrodzie muszą jeszcze długo czekać a i nie mam takiego miejsca w domu,gdzie by mi bezpiecznie od początku marca dotrwały.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Danusiu myślę, że nawóz do roślin kwitnących jest bardzo dobry, ale już powinnaś zacząć nawozić. Generalnie od momentu gdy zaczynają wegetację :D Nawóz musi mieć większą ilość potasu i fosforu a mniej azotu, żeby ładnie zawiązały kwiaty a nie poszły w liść. Twoje na zdjęciu wyglądają bardzo ładnie, więc z pewnością niczego im nie brakuje. ;:173

Ja mam jeszcze inną odmianę, z większymi liśćmi i ogromnymi blado niebieskimi kulami kwiatów. Gdy zakwitną /mam nadzieję :roll: / wstawię zdjęcie. Są tylko trochę trudne, bo ... wielkie ;:306
Parę lat temu kupili mi je córka z zięciem we wrocławskim ogrodzie botanicznym. Gdy zakwitły okazało się, że razem z błękitnym rośnie biały ;:oj
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo miły gratisik ;:333
W takim razie zaraz zasilę swoje agapanty.
Ilekroć mam nawozić młode roślinki,zwykle towarzyszy mi niepokój, bo wielokrotnie już w mojej "karierze" przedobrzyłam ;:224 i podopieczne nie przeżyły tej dobroci ;:223
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, to może biohumus albo Magiczna siła np.do powojników ? Tym nie zaszkodzisz :D
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Witaj DANusiu-widze ze masz piekną juke.ja licze że moja w tym roku zakwitnie :wit
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Danusiu, a może agapanty przesadzić do nowej ziemi? Moje miały liche kwitnienie, bo były w starej ziemi. Jutro je przesadzę do nowej ziemi. Najpiękniej kwitł mi agapant posadzony w ziemię bez doniczki.
Uśmiałam się z Ciebie jak to 30 km goniłaś po róże. My też tak goniłyśmy. 5 szt. posadziłam w marcowe ocieplenie i porządnie nakryłam, a dziś 5 szt. moczy korzonki i jutro sadzę do donic. Albo odgarnę śnieg i posadzę do gruntu. Mrozów już nie będzie :D
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, przeszukałam szafkę z nawozami i znalazłam : Humusaktiv, Planton S -do surfinii i florovit uniwersalny ."Magiczną siłę" mam tylko do kwasolubnych.Zdecydowałam się na ten pierwszy ,bo podobno nie da się go przedawkować :?:
Jadziu,ta juka,którą pokazałam z agapantami jest najstarszą w moim ogrodzie i miała już trzy pędy kwiatostanowe,ale nie bardzo mi to odpowiadało,bo pędy rozłaziły się i musiałam je palikować.Wzdłuż ścieżki prowadzącej do domu mam ich kilkanaście.Sadziłam je w tym samym czasie ale sadzonki miałam różnej wielkości więc jeszcze nie wszystkie kwitły.Też liczę na ten rok.
Tosiu, ja dosypałam świeżej ziemi do każdej doniczki,bo jeszcze trochę było miejsca. Widzisz Elu ,Tobie to nawet rośliny rosną wbrew ogólnie przyjętym regułom :D czemu mnie to nie dziwi? :D
No tak-nie sposób nie ześwirować będąc na forum ;:306 ...Żebyś widziała minę mojego M ... ;:306 ;:306 ;:306
Powiadasz, odgarniesz śnieg i posadzisz...to ziemia nie jest zmarznięta? U nas tylko tam,gdzie odśnieżone na kilka cm odtajało a reszta to skała! Chciałam sprawdzić czy dam radę odszukać korzenie kielisznika ale skorupa nie do przebicia,mimo,że to jedno z cieplejszych miejsc :( Czekamy zatem dalej!

Taki był u mnie kwiecień w ubiegłym roku!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A potem tak...

Obrazek

...i tak

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Na takie widoki jeeeeeeeszcze poczekamy ;:174 W moich doniczkach z Agapantami nie ma mejsca ale dobrze ,że doczytałam o porządnym nawożeniu .Kurcze nie mam żadnego nawozu oprócz wiórów i obornika proszkowanego .Muszę kupić Bioflorin do pomidorków ,wiec będzie w sam raz też do Agapantów .Niestety muszę sie wybrać do marketu ,bo w mojej mieścinie niestety ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:oj Lejesz miód na moje serducho tymi fotkami. Obiecaj, że jutro też takie cudne wstawisz. ;:196 Ja mam jabłoń i też uwielbiam jej kwiatki. Takie różowe, delikatne. Oj. kiedy...... Jutro odśnieżam działkę!!!!Postanowione!!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:3

Och, ta delikatna, świeża wiosenna zieleń ! I ten uroczy, kwitnący sadek z tajemniczo skręcającą drogą... ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Oj czekamy na takie widoki, czekamy :roll:
Proszę nie narzekać, że zakupy. Pięknie będą rosły i kwitły. Te harkneski to raczej pewniaki.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Danusiu,pięknie się prezentuje Twój ogród wiosną.A jak zrobisz jeszcze tą drugą część będzie bosko. ;:138
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu ,nie będzie tak źle, już coraz bliżej do takich widoków ,więc głowa do góry i ...przygotuj motyczkę :D
Powiadasz nawóz do pomidorków się nada? Czytałam ,że dziewczyny stosują go do róż,to pewnie i inne kwiatuszki nie pogniewają się na takie dobro?

Tosiu ,oczywiście wkleję parę zdjęć, ale nie chcę Was zanudzać ,bo pewnie już się powtarzam :oops:

Marysiu,właśnie takich widoczków brakuje mi najbardziej a kwitnący sad,to moje ulubione miejsce wiosną. Uwielbiam w nim przebywać ...mam nawet tu ławeczkę gdzie mogę przysiąść chwilkę i odpocząć po pracowitym dniu.

Gosiu ,nie wiem czy wiesz,ale to Tobie zawdzięczam te zakupy ;:196 ;:196 :D i bynajmniej ,nie narzekam na nie ale na to,że zajmują wszystkie wolne parapety :;230 Mam nadzieję ,że będą ładnie rosły.Już dziś zaczęłam je hartować.

Alu kiedy to będzie? Dzisiaj wybrałam się do przyszłego ogrodu podumać nad nową koncepcją i... o mały figiel zostawiłabym kalosze w błocie ;:306 Ale łatwo się nie poddałam - w "starej" części są ścieżki...tu już było łatwiej chodzić,aczkolwiek w niektórych miejscach brnęłam po kolana w śniegu! Na kilka chwil wyszło nawet słoneczko więc nosiło mnie okrutnie... i....ogoliłam skyrocketa ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”