Ogródek AGNESS cz.7
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek AGNESS cz.7
Piękne skalniaczki. Ja w tym roku przymierzam się do przebudowy skalniaka, bo za dużo perzu się w nim panoszy. Kiedy Ty dokonałaś rewolucji, wiosną, czy jesienią?
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Beatko przez lata troszkę się uzbierało, wybór jest ogromny....ale cóż z tego, jak nie ma miejsca na sadzenie
Maryniu z tymi kradzieżami to naprawdę masakra
Ale całe szczęście, ze wszystkich Ci nie powyciągali, z tych maluszków porosną takie same piękne i dorodne jak były wcześniej
Ewelinko, faktycznie są śliczne. I rzeczywiście niewymagające
Jedynie jak jakieś zielko w nie wejdzie....wtedy to jest problem. Ja tak raz miałam ze szczawikiem, nie było możliwości go wyrwać. Musiałam cała kępę wykopywać, i każdą roślinkę oddzielnie wysadzać po oczyszczeniu .
Aguś dzięki
Witaj Haniu
Bardzo mi miło, że mnie odwiedziłaś
W moim ogródku jest faktycznie sporo roślinek, ale wszystkie takie popularne. Ogródek jest taki swojski, kolorowy i radosny- w takim najlepiej się czuję. Mam wiele młodych roślinek i już nie mogę się doczekać kiedy się rozrosną , bo lubię buszowatość
Dorotko ja skalniak przerabiałam na przełomie lata i jesieni. Jak zadałaś to pytanie, to musiałam wrócić do zdjęć , bo nie pamiętałam
Ale kwitła języczka i zaczynały przebarwiać się rozchodniki , wiec odpowiedź znalazłam

Maryniu z tymi kradzieżami to naprawdę masakra

Ewelinko, faktycznie są śliczne. I rzeczywiście niewymagające

Aguś dzięki

Witaj Haniu

Dorotko ja skalniak przerabiałam na przełomie lata i jesieni. Jak zadałaś to pytanie, to musiałam wrócić do zdjęć , bo nie pamiętałam

-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Jakie miłe wieści...pierwsza kawa wypita na tarasie
Jak to, nie ma więcej miejsca na skalniakowe rośliny? Takie maciupeństwa można sadzić nawet w pionie
Pomyśl o tym
Z szacunkiem przeczytałam opis pozbywania się szczawika.
Ja (mądrala
) przeczytałam w zeszłym roku, że rojniki wolą nieurodzajne podłoże, mają wtedy bardziej okazałe i zwarte rozetki...no i odebrałam żyzności ziemi w donicach, tak, że je zagłodziłam
Ale nie martwię się, nadrobią 

Jak to, nie ma więcej miejsca na skalniakowe rośliny? Takie maciupeństwa można sadzić nawet w pionie

Pomyśl o tym

Ja (mądrala

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
a ja się już przyznałam nie mam żadnych rojników, w ogóle z roślinami skalniakowymi to jestem trochę w tyle jeszcze całkowicie do nich nie dorosłam, ale podziwiam i kto wie w tym roku będzie oczko to pewnie zaproszę ich nieco, pozdrawiam
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rojniki to mistrzowie przetrwania. Zawsze podziwiam, jak ogromną mają wolę życia
Podczas najgorszych upałów, kiedy wszystko inne smętnie obwisa, one radzą sobie zupełnie nieźle. Ja sadzę je wszędzie tam, gdzie nic innnego już nie chce rosnąć.
Aga, napisałaś w czyimś wątku, że piwonie lubią chlebek. Co to znaczy? Czy chodzi może o drożdże?

Aga, napisałaś w czyimś wątku, że piwonie lubią chlebek. Co to znaczy? Czy chodzi może o drożdże?
- AGNESS
Vituś wypita, wypita
i dziś też będzie, bo jest wspaniałe słoneczko, a mój taras od południowej strony, wiec jest cieplutko, mimo mroziku 
Skalniaczki maleństwa- faktycznie- ale rozrastają się jak szalone i wtedy już nie zadawalają się odrobinką miejsca
Ze szczawikiem walczyłam jak szalona
ale wciąż wyłaził, w końcu juz nie było widać, że to kępa rojników....to była kępa szczawika- śliczne bordowe listeczki z żółtymi kwiatuszkami- coś pięknego
...w końcu pozostało wszystko wykopać i sadzić od nowa po oczyszczeniu
Twoje rojniczki nadrobią na pewno, może dobrze im zrobi taka głodóweczka.....tak jak organizm człowieka po diecie magazynuje wszystko co dostanie i pięknie powiększa gabaryty
Aniu podejrzewam, ze faktycznie jak będzie gotowe oczko i kamienie dookoła ,pojawi się troszkę skalniaczków....a jak będzie to troszkę, to jakoś tak niezauważalnie będą pojawiały się nowe
Wandziu czytałam, ze piwonie bardzo lubią jak podrzuci im sie chlebka. Składniki w nim zawarte bardzo dobrze na nie działają, jako odżywka. Na pewno chodzi tu i o drożdże i o witaminki z grupy B i z drożdży z ziarna. Z tego co wiem , to wiele roślin lubi kanapeczki
dobrze jest pod pomidorki wrzucić 2-3 garści rozmoczonego chleba, i pod borówkę amerykańską 
.....skalniaczki....

Skalniaczki maleństwa- faktycznie- ale rozrastają się jak szalone i wtedy już nie zadawalają się odrobinką miejsca

Ze szczawikiem walczyłam jak szalona

Twoje rojniczki nadrobią na pewno, może dobrze im zrobi taka głodóweczka.....tak jak organizm człowieka po diecie magazynuje wszystko co dostanie i pięknie powiększa gabaryty

Aniu podejrzewam, ze faktycznie jak będzie gotowe oczko i kamienie dookoła ,pojawi się troszkę skalniaczków....a jak będzie to troszkę, to jakoś tak niezauważalnie będą pojawiały się nowe

Wandziu czytałam, ze piwonie bardzo lubią jak podrzuci im sie chlebka. Składniki w nim zawarte bardzo dobrze na nie działają, jako odżywka. Na pewno chodzi tu i o drożdże i o witaminki z grupy B i z drożdży z ziarna. Z tego co wiem , to wiele roślin lubi kanapeczki

.....skalniaczki....

-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Agnieszko a czy to nie chodzi z tym chlebem o zakwaszenie gleby
...gdzieś czytałam ze można tez moczyć chleb i podlewać tą wodą,wtedy mniej ściąga się nornice,które do kromy ciągną,ale czy jest coś w tym,tego nie wiem jeszcze nie wypróbowałam u siebie...
Świetne ujęcia maluchów skalniakowych...

Świetne ujęcia maluchów skalniakowych...

Witaj Agnieszko dziś skończyłam oglądać wszystkie twoje części ogrodu. Masz co pokazać ogród jest piękny ,widać ile serca włożyłaś w urządzenie ogrodu.Ostatnie twoje zdjęcia roślin skalnych są słodkie.A czy z tym chlebem to żart czy prawda
Zapraszam
MojOgrod
Zapraszam
Moj Ogrod
Moj Ogrod
- AGNESS
Wandziu myślę, że warto
Marylu o zakwaszenie jak najbardziej też
Jest to fajny sposób do borówki, ale trzeba to częściej robić
Z tymi nornicami to nie pomyślałam, ale na szczęście u mnie ich nie ma....moje kociaczki robią dobrą robotę.
Haniu jestem w szoku że przebrnęłaś przez wszystkie moje wątki
Jestem gadułą, więc uzbierało się ich trochę
Bardzo się ciesze, że podoba Ci się u mnie
A z chlebkiem to prawda, podobno bardzo dobrze wpływa na niektóre roślinki 

Marylu o zakwaszenie jak najbardziej też

Z tymi nornicami to nie pomyślałam, ale na szczęście u mnie ich nie ma....moje kociaczki robią dobrą robotę.
Haniu jestem w szoku że przebrnęłaś przez wszystkie moje wątki

- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Aguś - świetne fotki skalniaczków

Mnie też ten chlebek dla piwonii zainteresował

- Marta_S
- 500p
- Od: 3 wrz 2010, o 12:11
Śliczne te Twoje skalniaczkowe zdjęcia
Pięknie wszystko zagęszczone. I już widzę co będzie w tym roku...
a gdzie Twoja pęcherznica? Szukam, szukam i nie widzę 

Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
- AGNESS
Aguś z tymi receptami na chlebek to już kilka razy się spotkałam w różnych źródłach, wiec myślę, ze warto
Martuś chyba nawet nie zrobiłam jej fotek
Ale to taki maluch z 3 badylkami, teraz wiosną przytnę i mam nadzieję, że ładnie się zagęści. Mam też straszną ochotę na tę złotą odmianę, bo też jest piękna, ale nie mam miejsca, żeby ja wcisnąć 

Martuś chyba nawet nie zrobiłam jej fotek

- Marta_S
- 500p
- Od: 3 wrz 2010, o 12:11
Ale ja chętnie zobaczę to Twoje maleństwo
może być po przycięciu
Nie smuć się, że nie masz miejsca. Za to masz tyle roślinek, że tę złotą możesz popodziwiać u kogoś innego 

Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Agnieszko zapraszam do siebie na żółto-zieloną pęcherznice,właśnie wstawiłam dla Marty,a bordową tez mam takiego malucha ze nawet nie robiłam zdjęć w zeszłym roku...