Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Witaj Pszczółko! Pieris wygląda jak obsypany klejnotami... Śliczne Twoje tulipany Johann Strauss, ja też posadziłam jesienią sporo botanicznych, ale dopiero wychylają noski z ziemi.
Wiesz, chciałam kupić bratki, a tu w najbliższych centrach ogrodniczych dopiero porządki robili i o bratkach mogłam tylko pomarzyć. Muszę jechać do jakiegoś większego, może tam poczuli już wiosnę ! Poszukam też białych, jak Twoje.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiesiu, na chmury podmuchałam :heja i u mnie przestało padać :tan może posżło do Ciebie ???

Pieris śliczny ;:138 Ja mam dwa, ale żaden nie ma kwiatów...
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wiesiu na pieris zwróciłam uwagę u Dali i teraz patrzę i jest śliczny, kwiatuszki to jak kwitnące jagody leśne, powinien byc w moim ogrodzie i kto wie :;230
u nas wiosna powolutku przychodzi, od wczoraj lekki deszczyk, ziemia zmarnięta nadal, ale wpadnę do Ciebie na tarasik przecież już gotowy, pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
x-d-a

Post »

Wiesiu, nasza wiosenka goni Twoją -paryską, ale na kwitnace pieriski i złotliny to jeszcze ze dwa, trzy tygodnie będziemy musieli poczekać ;:65 Słoneczko pięknie grzeje od kilku dni, ale oprócz śnieżyc, przebiśniegów i krokusów nic w ogrodzie nie kwitnie :( Forsycja ma już bardzo nabrzmiałe pąki i chyba ona pierwsza ucieszy nas złotymi kwiatuszkami :P
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Dorotko dodad, niedługo się doczekasz na kwiatki pierisa. On szybko kwitnie i jest wspaniały. To co mnie przeraża
że szybko rośnie, a u mnie musi siedzieć w donicy bo ziemia za bardzo wapienna. Jak długo tak wytrzyma?
Piterku, u nas dopiero jutro ma być 18 stopni i to tylko na jeden dzień, ale dobre i to jak będzie trochę
słońca to będzie przyjemnie na dworze i roślinki jeszcze szybciej ruszą.
Izu tamaryszkowa, u nas bratki kupuje się raczej na jesieni, wtedy jest wiekszy wybór i zdobią prawie
przez całą zimę poza mrozami i śniegiem. Właśnie ładnieją na wiosnę i wtedy są w najlepszej formie.
Nie wyobrażam sobie zimy bez bratków a te białe bardzo się sprawdziły choć o tej porze jesteśmy bardzo spragnieni
kolorów.
Aga, jakoś deszcz nie doszedł, ale szare chmury przewiało :;230 dzięki za słoneczko ;:3 Może Twoje pieriski
są jeszcze małe i trzeba poczekać na kwiaty do przyszłego roku?
Taruś, jak najbardziej ;:196 jutro ma być ładnie więc zapraszam 8-)
Daluś, najważniejsze że jest słoneczko to wiosenka bedzie biegła a nie szła. ;:3
Pozdowionka ;:196

Kochani, u nas nareszcie wiosna, ta prawdziwa :heja dzisiaj było cieplutko i słonecznie przynajmniej po
południu i poszłam sobie szukać wiosny wokół. Nie ma co iść do lasu, bo jescze bardzo łyso, ale w parkach
i ogródkach, na miejskich klombach już się kwieci i zieleni.
Najbardzej ucieszyła i zdziwiła mnie pierwsza magnolia w kwiatach. To jest pewnie magnolia stelata, bo te
tradycyjne są jeszcze w pąkach.

Obrazek

Obrazek

ale widać też kamelie kwitnące w ogródkach

Obrazek

:wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu ale obrazki ;:196 jak z innej planety :uszy
Magnolii gwieździstej właśnie będę w tym roku poszukiwała. Szkoda, że kamelie to u nas raczej roślinki domowe :?
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Pamelko Jolu, u nas można czasami znaleźć kamelie w ogrodach, ale nie jest niestety tak jak w Bretani, gdzie kamelie
wyrastają na ogromne krzaki, u nas są rzadko duże i imponujące. Ale zawsze cieszą. Magnolie są też piękne i naprawdę warto
je mieć, szczególnie że w polskim klimacie lepiej jednak przechodzą zimy.
Buziaczki ;:196

Powiedzcie które forsycje podobają Wam się bardziej? Te strzyżone w kule albo w kwadraty, czy te takie rozwiechrzone?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba jednak najważniejsze żeby obficie kwitły ;:108 to są takie dodatkowe bardzo żółte słoneczka w ten wiosenny czas

Obrazek

Pozdrowionka ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to ja chyba zaskoczę :roll: z tych trzech pokazanych krzaków dla mnie najładniejszy jest ten naturalny ;:108 Chociaż wszystko zależy od charakteru ogrodu w którym rosną, prawda?
W naturalistycznym ogródku dziwnie wyglądałby taki sześcian ;:224 wymuszając chyba odniesienia w innych roślinach :wink:
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

O rajuśku...magnolia :shock: ;:138 ale fajnie macie.....no i Francja górą :uszy
a ja wolę forsycję nie strzyżoną :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu powiem szczerze, że ja najbardziej lubię takie naturalne rozwichrzone bukiety forsycji. Są przepiękne, kwintesencja wiosny, te strzyżone......niekoniecznie.
Magnolia cudeńko, u Ciebie już najprawdziwsza wspaniała wiosna :D
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Ale masz fajne widoczki :shock: magnolie, kamelie, forsycje całe w kwiatach ;:138 A u nas ledwo krokusy wychodzą :roll:

Ja zdecydowanie wolę forsycje w formie naturalnej. Strzyżone zdecydowanie mniej mi się nie podobają. Nie lubię pięknie kwitnących krzewów użytych do przycinanych żywopłotów.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Zazdroszczę widoku kwitnących już magnolii i forsycji . :P :wit
Naturalny pokrój forsycji,jest bliższy memu sercu . ;:108
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Wspaniałe kwitnące forsycje!
A moich omarzły pąki, więc wychodzi na to że nici z żółtych krzaczków w tym roku :(
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Kochani, Pamelko, Grażko, Aguś, Justynko, Joluś, widzę że jednak wasze serca sie pochylają bardziej do niestrzyżonych
forsycji. Ja lubię i takie i takie. Tak jak mówi Pamelka, wszystko zależy od charakteru ogrodu. A do każdego ogrodu poza czysto
naturalistycznym nadają się geometryczne formy umieszczone pomiędzy innymi i tak wymieszane nadają im bardzo chrakteru.
Kto nie ma u siebie kulek bukszpana albo innych strzyżonych cisów?
Równo strzyżone żywopłoty wychodzą powoli z mody i dobrze bo nie zawsze są największą ozdobą choć często są bardzo
praktyczne. Ja lubię najbardziej takie kwitnące krzewy trzymane w ryzach w ładnych kształtach ale niekoniecznie mocno i
geometrycznie cięte. Za to bardzo mnie denerwują krzewy który maja brzydki pokrój naturalny i nie są przycinane.
Takie co naprawdę nie nadają się na naturalny pokrój to właśnie bukszpan, cisy i ogniki. One wyglądają bardzo opłakanie jak
się ich nie przycina. Jeszcze bukszpan albo cis wyrastają na drzewa, brzydkie bo brzydkie, ale zawsze, za to ogniki nie przycinane
to prawdziwa zgroza. ;:223
Jak widzę takie na mojej drodze, to mam wtedy taką morderczą chęć złapać za sekator ;:108
Piterku, nie wiedziałam że forsycje mogą przemarzać :shock: choć w tym roku nawet mojemu bluszczowi obmarzły końcówki
pędów. Więc już niczemu się nie dziwię ;:108

Poza kameliami, magnoliami i forsycjami zaczynają też kwitnąć takie migdałki, nie migdałki. Może ktoś wie co to za drzewa?

Obrazek

Obrazek

:wit
Wątki Pszczółki
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »