Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
- amarylis384
- 500p

- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Niecierpki z nasion
Bardzo ładne sadzonki
Trafiłaś na "dobry" siew tzn sadzonki będą się krzewić i będą niskie. Powodzenia 
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziewczyny liczę na to
. To moje pierwsze niecierpki i nie siałam ich wiele bo chciałam spróbować. Zobaczymy co z tego wyrośnie . Pozdrawiam 
- amarylis384
- 500p

Też bardzo ładne niecierpki
Będziesz je pikować później jeszcze raz, czy je zostawisz wszystkie razem 
- emilka79
- 200p

- Od: 29 maja 2014, o 12:26
amarylis384
Tak, będę pikować do osobnych doniczek jak podrosną- podobno to lubią. Pierwszy raz siałam z nasion, to się przekonam, czy lubią
.
Tak, będę pikować do osobnych doniczek jak podrosną- podobno to lubią. Pierwszy raz siałam z nasion, to się przekonam, czy lubią
Pozdrawiam -Marta
-
magdeczka87
- 50p

- Od: 3 mar 2014, o 14:13
Nareszcie udało mi się dostać nasiona i dzisiaj wysieję:) Wiem, że późno, ale ja kocham te kwiaty:) I kupiłam dwie paczki, na zaś, bo co roku jest problem
Najlepiej pikować do multidoniczek każdą pojedynczo, a potem po ok.3-4 tygodniach przesadzać z całą bryłką korzeniową do małych doniczek.Takich pikowanych zbiorczo jak ruszą nie rozdzielisz później korzeni, a korzeniska to one maja dość solidne, nawet w fazie pierwszego właściwego listka, a co dopiero później.emilka79 pisze:amarylis384
Tak, będę pikować do osobnych doniczek jak podrosną- podobno to lubią. Pierwszy raz siałam z nasion, to się przekonam, czy lubią.
Ja bym ci radziła wydobyć każdą z ziemią pomagając sobie łyżeczką do herbaty i posadzić teraz do osobnych, małych pojemniczków z otworami, choćby po jajkach, jeśli nie masz multidoniczek, bo sadzenie od razu do małych doniczek jest trochę 'na wyrost'.Niecierpek nie lubi za dużych pojemników w stosunku do ilości korzeni, to hamuje wzrost.
- emilka79
- 200p

- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Selli7
Dzięki- zrobią jak radzisz
.
Jak pisałam, to mój debiut z niecierpkami, ale na Forumków zawsze można liczyć
.
Dzięki- zrobią jak radzisz
Jak pisałam, to mój debiut z niecierpkami, ale na Forumków zawsze można liczyć
Pozdrawiam -Marta
- gaura
- 500p

- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Ja z racji braku miejsca na parapetach tylko część pikuję do osobnych kubeczków, a resztę do zbiorczego pojemnika. Nigdy nie miałam problemu z tym, by je porozdzielać i później wysadzić.
Pozdrawiam, Kasia
- Butterfly1007
- 50p

- Od: 20 sie 2014, o 21:28
Hej
Kupiłam dziś nasionka niecierpka... i tak patrzę a Wy już macie takie duże okazy ? Mogę jeszcze wysiewać? Jest to optymalny termin?
Natalia
- ewelkacha88

Na opakowaniu jest znaczone luty/marzec więc myślę, że możesz siać - ewentualnie zakwitną nieco później. Pozdrawiam i powodzenia życzę 
- Butterfly1007
- 50p

- Od: 20 sie 2014, o 21:28
Dziękuje, spróbuję wysiać co będzie to będzie
Nigdy nie miałam niecierpków nawet kupionych na targu. Czy je można zimować, robić później z nich sadzonki?
Natalia
- ewelkacha88

Tego nie wiem bo sama sieję pierwszy raz i też nigdy ich nie kupowałam ba - nigdy nie widziałam ich na własne oczy ! Poczytałam , że lubią półcień a tego przed domem mam sporo więc postanowiłam poeksperymentować. Sama z chęcią dowiem się czy można je zimować i robić sadzonki. Czy ktoś nam podpowie ??
- amarylis384
- 500p

Bawię się w zimowanie niecierpków w domu i robienie z nich sadzonek. Pod koniec września wykopuję ładny krzaczek niecierpka, przesadzam do doniczki i przycinam ok. 1/3 zostawiając małe odrosty. Opryskuję na przędziorka, potem na parapet i przez okres zimowy zasilam 1 x 2 tygodnie rozcieńczonym florowitem. Robiłam również jesienią sadzonki ze szczepek, ale mnie przechowuje się lepiej wykopany krzaczek. Najbardziej zależy mi zawsze na przechowaniu i rozmnożeniu niecierpków o pełnych kwiatach tzw. różyczek.
Pozdrawiam
Pozdrawiam