Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Niecierpki z nasion

Post »

Bardzo ładne sadzonki ;:138 Trafiłaś na "dobry" siew tzn sadzonki będą się krzewić i będą niskie. Powodzenia ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny liczę na to :D . To moje pierwsze niecierpki i nie siałam ich wiele bo chciałam spróbować. Zobaczymy co z tego wyrośnie . Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

To i ja się pochwalę moimi -pikowane przedwczoraj Obrazek
Pozdrawiam -Marta
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Też bardzo ładne niecierpki ;:333 Będziesz je pikować później jeszcze raz, czy je zostawisz wszystkie razem :?:
guru302
500p
500p
Od: 14 lip 2012, o 23:09

Post »

Dopiero dziś kupiłam nasiona i je posieję .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p

Post »

amarylis384
Tak, będę pikować do osobnych doniczek jak podrosną- podobno to lubią. Pierwszy raz siałam z nasion, to się przekonam, czy lubią :wink:.
Pozdrawiam -Marta
magdeczka87
50p
50p
Od: 3 mar 2014, o 14:13

Post »

Nareszcie udało mi się dostać nasiona i dzisiaj wysieję:) Wiem, że późno, ale ja kocham te kwiaty:) I kupiłam dwie paczki, na zaś, bo co roku jest problem
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

emilka79 pisze:amarylis384
Tak, będę pikować do osobnych doniczek jak podrosną- podobno to lubią. Pierwszy raz siałam z nasion, to się przekonam, czy lubią :wink:.
Najlepiej pikować do multidoniczek każdą pojedynczo, a potem po ok.3-4 tygodniach przesadzać z całą bryłką korzeniową do małych doniczek.Takich pikowanych zbiorczo jak ruszą nie rozdzielisz później korzeni, a korzeniska to one maja dość solidne, nawet w fazie pierwszego właściwego listka, a co dopiero później.

Ja bym ci radziła wydobyć każdą z ziemią pomagając sobie łyżeczką do herbaty i posadzić teraz do osobnych, małych pojemniczków z otworami, choćby po jajkach, jeśli nie masz multidoniczek, bo sadzenie od razu do małych doniczek jest trochę 'na wyrost'.Niecierpek nie lubi za dużych pojemników w stosunku do ilości korzeni, to hamuje wzrost.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p

Post »

Selli7
Dzięki- zrobią jak radzisz :D .
Jak pisałam, to mój debiut z niecierpkami, ale na Forumków zawsze można liczyć :wink: .
Pozdrawiam -Marta
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Ja z racji braku miejsca na parapetach tylko część pikuję do osobnych kubeczków, a resztę do zbiorczego pojemnika. Nigdy nie miałam problemu z tym, by je porozdzielać i później wysadzić.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Butterfly1007
50p
50p
Od: 20 sie 2014, o 21:28

Post »

Hej ;:7 Kupiłam dziś nasionka niecierpka... i tak patrzę a Wy już macie takie duże okazy ? Mogę jeszcze wysiewać? Jest to optymalny termin?
Natalia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na opakowaniu jest znaczone luty/marzec więc myślę, że możesz siać - ewentualnie zakwitną nieco później. Pozdrawiam i powodzenia życzę :wit
Awatar użytkownika
Butterfly1007
50p
50p
Od: 20 sie 2014, o 21:28

Post »

Dziękuje, spróbuję wysiać co będzie to będzie :) Nigdy nie miałam niecierpków nawet kupionych na targu. Czy je można zimować, robić później z nich sadzonki?
Natalia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tego nie wiem bo sama sieję pierwszy raz i też nigdy ich nie kupowałam ba - nigdy nie widziałam ich na własne oczy ! Poczytałam , że lubią półcień a tego przed domem mam sporo więc postanowiłam poeksperymentować. Sama z chęcią dowiem się czy można je zimować i robić sadzonki. Czy ktoś nam podpowie ??
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Bawię się w zimowanie niecierpków w domu i robienie z nich sadzonek. Pod koniec września wykopuję ładny krzaczek niecierpka, przesadzam do doniczki i przycinam ok. 1/3 zostawiając małe odrosty. Opryskuję na przędziorka, potem na parapet i przez okres zimowy zasilam 1 x 2 tygodnie rozcieńczonym florowitem. Robiłam również jesienią sadzonki ze szczepek, ale mnie przechowuje się lepiej wykopany krzaczek. Najbardziej zależy mi zawsze na przechowaniu i rozmnożeniu niecierpków o pełnych kwiatach tzw. różyczek.
Pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”