Moja działka-danutab cz.3
- Olusia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka-danutab cz.3
Danusiu , do mojego poprzedniego posta wstawiłam zdjęcie roślinki o którą pytałam.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Danusiu, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, jeszcze nie wiem jak i gdzie posadzę Marthę a może kilka bo czeka mnie zakopywanie rozsączania z oczyszczalni i robienie oczka wodnego ale jesienią szykuje się niezłe zamówienie do Rosarium. 

Aniu Lewizja nie lubi wody a zatem i deszczu i śniegu.Trzeba je sadzić między kamieniami by listki nie gniły a na zimę obryć szybą lub poliwęglanem ja właśnie tym nakrywam podobnie jak opuncje i Delosperme.
Basiu Ja też nie mam skalniaka ale wygospodarowałam kawałek miejsca koło tarasu, wysypałam kamykami i posadziłam między te kamyki Lewizje.Niestety na zimę trzeba je zabezpieczyć przed śniegiem wyżej napisałam czym.Co do wisterii to niejednokrotnie pisałam że trzeba ją trzymać w ryzach bo potrafi zarosnąć wszystko co ma po drodze.żeby gdziekolwiek wejść potrafi się zupełnie spłaszczyć a później swoją siłą wykrzywia i rozpycha.Więc najlepiej dać jej masywne pręty lub prowadzić w formie pięknie rozłożonego drzewka.Moje pnącze to jedna sadzonka.
Olu wyjaśniłam zaraz pod tym zdjęciem ale odpowiem jeszcze raz. kupiłam to jako szałwia bylinową sama jestem ciekawa czy przezimuje.Nela stwierdziła że jest to szałwia omszona ale ma za pełne kwiaty.
edulkot bardzo proszę i życzę powodzenia w planach ogrodowych i zakupowych.
Basiu Ja też nie mam skalniaka ale wygospodarowałam kawałek miejsca koło tarasu, wysypałam kamykami i posadziłam między te kamyki Lewizje.Niestety na zimę trzeba je zabezpieczyć przed śniegiem wyżej napisałam czym.Co do wisterii to niejednokrotnie pisałam że trzeba ją trzymać w ryzach bo potrafi zarosnąć wszystko co ma po drodze.żeby gdziekolwiek wejść potrafi się zupełnie spłaszczyć a później swoją siłą wykrzywia i rozpycha.Więc najlepiej dać jej masywne pręty lub prowadzić w formie pięknie rozłożonego drzewka.Moje pnącze to jedna sadzonka.
Olu wyjaśniłam zaraz pod tym zdjęciem ale odpowiem jeszcze raz. kupiłam to jako szałwia bylinową sama jestem ciekawa czy przezimuje.Nela stwierdziła że jest to szałwia omszona ale ma za pełne kwiaty.
edulkot bardzo proszę i życzę powodzenia w planach ogrodowych i zakupowych.
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Danusia, ja nie mogę się napatrzeć na Twoją pergolę i te zwisające niebieskości
Prawie się zdecydowałam na "trzepak" u mnie, ale jak patrzę na Twoją altanę, to aż się prosi jakiś ażurowy daszek. Mam jeszcze trochę czasu do namysłu ...i podglądania 

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
Basiu jeśli mogę Ci doradzić to o ile chcesz by wisteria dała Ci cień i chłód w upalne dni to posadź ją w takim miejscu i prowadź na jeden lub 3 pędy jak warkocz i na odpowiedniej wysokości zacznij tworzyć koronę a później zawsze możesz pod nią zrobić miejsce wypoczynku.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Danusiu, Twój obrośnięty taras i ta kaskada skalniakowa to istne cudo, najpierw myślałam że to przy domu a to jest na ogródku przy domku takie śliczności. 

- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Danusiu widzę ze dużopiszecie o tej szałwi. Ja ją też miałam w zeszłym roku jest to szałwia omonczona ma niebieskie kwiaty i łodygi. U nas jest rośliną jednoroczną.
Maju ja mam działkę na ogródkach działkowych jednak blisko domu mam na działkę spokojnym spacerem 15 minut.To wielka wygoda gdy nie trzeba dojeżdżać autobusem czy nawet samochodem.
Bardzo mnie cieszy że moje skarpy podobają Ci się ,teraz to już dobrze wygląda jak to pozarastało ale długo było puste i niezbyt to ładnie wyglądało.
Halinko nie wiem co to za szałwia omszona jak mówi Nela czy omączona jak piszesz kupiłam ją w zeszłym roku i bardzo ładnie kwitła zobaczymy czy coś z niej będzie jak twierdził pan od którego ją kupiłam.
Zaczynają mi się rozwijać pierwsze moje tulipany które 5 tygodni temu posadziłam do donicy

Nasionka które kupiłam ale wysiewać będę wprost do gruntu portulakę dałam koleżance a ona da mi już gotowe sadzonki dobry zrobiłam interes tak myślę.

oraz kwitnąca w dalszy ciągu miniaturka

Bardzo mnie cieszy że moje skarpy podobają Ci się ,teraz to już dobrze wygląda jak to pozarastało ale długo było puste i niezbyt to ładnie wyglądało.
Halinko nie wiem co to za szałwia omszona jak mówi Nela czy omączona jak piszesz kupiłam ją w zeszłym roku i bardzo ładnie kwitła zobaczymy czy coś z niej będzie jak twierdził pan od którego ją kupiłam.
Zaczynają mi się rozwijać pierwsze moje tulipany które 5 tygodni temu posadziłam do donicy

Nasionka które kupiłam ale wysiewać będę wprost do gruntu portulakę dałam koleżance a ona da mi już gotowe sadzonki dobry zrobiłam interes tak myślę.

oraz kwitnąca w dalszy ciągu miniaturka

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Z floksów będziesz zadowolona Danusiu . Fajnie ,ze masz taką psiapsiółkę ,która wysieje Ci nasionka w inspekcie . Pięknie kwitnaca różyczka masz chociaż namiastkę ogrodu na parapecie
Jadziu mam dobre koleżanki chociaż mało jest wśród takich zapalonych ogrodniczek ja tutaj na forum.Ta koleżanka której dałam nasionka najmuje się hodowlą pomidorów a później chryzantemami i za bardzo nie ma czasu na ogród, ale czasami da się namówić na takie małe szaleństwo bo wie że ja do tego nie mam cierpliwości jednak nie wykorzystuję jej dobroci zbyt często.
Jeśli macie ochotę zobaczyć zabójcze ceny pięknych liliowców oto link.
http://www.liliowce.cba.pl/lilae.html
Jeśli macie ochotę zobaczyć zabójcze ceny pięknych liliowców oto link.
http://www.liliowce.cba.pl/lilae.html
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
No wszystkie ładne ,ale na niektóre ceny to lepiej nie patrzyć
. Parę z nich bym wybrała
tylko gdzie bym je wsadziła to jest pytanie 

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

15 dni do wiosny!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Jadziu i Tosiu te liliowce to zabójcze ceny ty Basiu wybrałaś 5 za 185 zł a mnie podobały się 3 za 1000 zł to po prostu szok zaraz wybiłam sobie to z głowy
250,300 i 450 zł policzcie ile za to było by róż 

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Ja też po wirtualnych zakupach lilowców. Nie mam za wiele miejsca, więc tylko pięć...razem 1300 zł
Coś mnie ciągnie w stronę fioletów 

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Danuśka ja juz wyczerpałam limit na ten rok, nie kupuję teraz tylko czekam i powiem tylko bardzo mi się podobają
liliowce ale tylko tyle i aż tyle, uciekam i cieplutko pozdrawiam wrócę popatrzeć jak ogródek budzi się ze snu zimowego
liliowce ale tylko tyle i aż tyle, uciekam i cieplutko pozdrawiam wrócę popatrzeć jak ogródek budzi się ze snu zimowego