Po 50-tce we własnym ogrodzie - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Po 50-tce we własnym ogrodzie - cz.2

Post »

Witam serdecznie Nocnych Marków i Dziennych Skowronków !!!

Jak na mnie w ostatnim czasie, to jeszcze nie śpię, chyba dlatego, że wypiłam trzy kawki. Siedzę sobie przy kompie, czytam, oglądam, zaglądam, podglądam a teraz czas aby troszkę po odpisywać. Z braku czasu nie zaglądam za często do komputera, a czasami jak mam czas, to Henry siada i zajmuje mi miejsce. Z tymi chłopami tak już jest. To lato jest jakieś dziwne. Wszystko rośnie po woli, słabiutko i tak jakoś cienko. W upały nic się nie dało zrobić, bo żar z nieba tak się lał, że jednego dnia wystraszyłam się czy nie dostałam udaru. Bardzo bolała mnie głowa, było mi słabo i do tego aż mnie znudziło. Brrr.... okropne uczucie..... Teraz jak jest mniej słoneczka, temperatura przyjemna, do tego deszczyk, to robię za dwóch. Co ja gadam, jakie: za dwóch? Ja robię za troje, czworo.... jak wół.Gdyby jeszcze nie te komary, choć w tym roku jest ich znacznie mniej niż w zeszłym.
Znalazłam przepis na miksturę przeciw komarom, ale jak wychodzę do ogródka to o niej zapominam.
Oto przepis:
10 kwiatów lawendy zalać niecałą szklanką mineralnej wody. Nakryć spodeczkiem i postawić na nasłonecznionym parapecie. Na drugi dzień zlać i przechowywać w lodówce. Przed wyjściem na dwór wieczorkiem - należy się lekko posmarować.

Zawsze warto spróbować, prawda?

taro ;:167 - w sprawie nasion fiutków, proszę się przypomnieć późną jesienią. Jeden owoc ma nasion bardzo dużo i dla każdego chcącego ich nie zabraknie. Datur mam wiele, ale jakich kolorów to nie jestem pewna. Na razie nie kwitną. Z zeszłego roku wiem, że posiadam białe podwójne i kremowe pojedyncze, ale pięknie pachnące. Powinnam mieć różową, żółtą i niebieską. Ale jakie są to się okaże i nie jestem pewna, że dowiem się tego jeszcze w tym roku.

Mała Rybko ;:167 - kolorów, niestety nie znam i jeszcze nie kwitną. Coś pąki opadają ale możliwe, że doczekam się jakiegoś kwiatka. Jak tak, to zaraz dam znać. Jak tam czytanie Zaginionego Symbolu? Proszę się podzielić wrażeniami. Plissss...

Lucy09 ;:167 - tak, to jest moja Mamuśka. Ma 87 lat i w nóżki i nie tylko w nóżki już Jej zimno. Jak ma skarpetki to wszystko oki.

Stasieńko ;:167 - postaram się odkopać coś z irysków dla Ciebie. Szkoda, że wiosną nie wiedziałam że kochasz te kwiaty. Dziękuję bardzo, że pamiętasz o nasionkach kuklika. Ja kiedyś miałam nasionka kuklika, troszkę porozdawałam a resztę dałam na strych na zimę, a po zimie już nie potrafiłam ich odnaleźć. Nie wiem co się z nimi stało, chyba je gdzieś zapodziałam.

coma95 ;:167 - masz rację, fiutki trudno nie rozpoznać, jak już zawiązują owoce. Rosną one bardzo długo i jeszcze bardzo późną jesienią mają owoce. Ja zawsze mam dylemat: jeść je czy podziwiać.....

Oto widok mojego ogródeczka - biduleczka... płakać się chce, jak się pomyśli co było w zeszłym roku....
Obrazek Obrazek
- trawa tak szybko rośnie i do tego powoli schnie, że aby ja skosić to trzeba odpinać kosz.
Krokosomia i dalia...
Obrazek Obrazek
cdn...
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Czekam na ciąg dalszy pięknych zdjęć :)
Dobrej nocy ;:19
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cd...
Monia68 ;:167 - W moim ogrodzie, tak naprawdę nie jest za pięknie. Zdjęcia robię pojedyncze i staram się wybierać rośliny czy kwiaty co ładniejsze. Ten rok nie jest przychylny i chwalić się zbytnio nie mam czym, niestety.

Joluś ;:167 - tak, to są lilie tygrysie. Pewne i co roku niezawodne. Dwa lata temu wsadziłam do ziemi ich nasionka i już w tym roku mam kilka młodych "tygrysówek".

Celinko ;:167 - jak widać na zdjęciu, moja Mamuśka robi inspekcję datur. Wiadomo: ktoś musi rządzić, ktoś inny musi robić... Moje frezje bardzo szybko przekwitają a szkoda, bo pięknie pachną. Butelki, - masz rację, trza opatentować.

Jolciu ;:167 - dziękuję za podziwianie moich lilii i hortensji. Są to urocze i wdzięczne kwiaty. Szczególnie lilie, te które pokazałam to w większości posadzone wiosną tego roku a już wiele z nich pięknie kwitnie. Krokosomia daje czadu, to też cudowny kwiat. Twoje za pewnie później zakwitną i dłużej będziesz się nimi cieszyć. A u mnie już będzie po...
A fiutki, jak to fiutki, są fikuśne i bardzo smaczne.

Izunia ;:167 - cóż za pytanie, to są fiutki, fiutki pomidorki. Bardzo zbereźne owoce. A jakie smaczne... Przypomnij się jesienią, to dostaniesz nasionka. Niech Twoim sąsiadom też oczy wyjdą ze zdziwienia.

Mała Rybko ;:167 - masz rację!

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
cdn...
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawidku, idź już spać ;:19 bo Ty przecież zawsze raniutko wstajesz, prawda ;:108 . Ja śpię do 8,oo :heja
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cd...

Bogusiu ;:167 - one dopiero będą fajne, zobaczysz i się zdziwisz. Jak chcesz nasionka to pisz.

Izunia ;:167 - pamiętaj, uczymy się do końca życia. Tak, tak! A tam zaraz cudo... Na pewno to coś już widziałaś :)

Elżbietko ;:167 - oglądam u Ciebie i bardzo się cieszę, że coś z nich urosło. Masz rację, krokosz naprawdę pięknie Ci zakwitł. Nawet ja takich piękności nie miałam.

Krysienko ;:167 - mnie się bardzo podobają te "stare, wiejskie" kwiaty. Mają w sobie taki tajemniczy urok. Coś cudownego. W prawdzie, w tym roku słabiej kwitną ale ważne że są. Zawsze będę je miała.

Stasieńko ;:167 - czuję, że masz apetyt na te pomidorowe fiutki. Oj masz... Proszę abyś jesienią dała znać, to też będziesz takie miała. A jaka frajda jak rozdaję sąsiadom... niektóre osoby biorą do reki, czerwienieją im policzki i nie wiedzą co mają z fiutkami zrobić... radocha na 102! Krzak budlei jest tego roczny. Niezbyt go chciałam, bo biały ale innych kolorów nie było. Teraz widać, że tak miało być. W zeszłym roku miałam trzy: biały, niebieski i złoty. Niestety, zimą wymarzły. Jeden słabiutko od korzenia wypuszcza nowe listki ale są bardzo malutkie: ok. 30 cm :(

Aneczko ;:167 - nam wszystkim tylko te fiutki w głowie. Czego to Matka natura nie stworzy???

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
cdn...
przepraszam ale muszę iść spać, Staruszkowie wcześniej wstają :evil:
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Stasieńko kolorami u Ciebie tryska dookoła :) powiedz mi co to za roślinka co siedza na niej motylki???
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Stasiu ;:167
A ja mam taką samą dalię, o ile Twoja jest niziutka.
A na pomidorkowe nasionka to i ja ponownie się zapisuję ;:168
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

c.d...
Karo ;:167 - dziękuję Tobie bardzo za spełnienie mej prośby. Skąd to coś się u mnie wzięło, naprawdę nie wiem. Rosło pięknie, nic je nie gryzło. a tu taki szok. Dla mnie jak jest niższa temperatura na dworze, a nie te upały, to chce mi się robić. I w ogródku i w domu. W czasie upałów chowam się w północnym pokoju i czytam książki. Nawet gotować mi się nie chce. Moja Mamuśka tez bardzo źle znosi wysokie temperatury. Mamuśka dziękuje za pozdrowienia i śle mocne uściski. ;:4

Gosiaczku ;:167 - wreszcie mnie odwiedziłaś. Bałam się, co ja takiego narobiłam, że nie chcesz ze mną gadać. Napisałam Tobie na PW, że mój czekoladowy kosmos przetrwał zimę w ziemi. Cudo. Pięknie wygląda. Co do rozdawania fiutków, to Henry drży ze strachu i pilnuje swój klejnot rodzinny. :;230

Janeczko ;:167 - masz rację. Ten rok coś jest taki dziwny. Od samego początku: sroga i długa zima, powodzie, zalewania gruntowe, upały, straszne deszcze i burze, susze,... aż się boję myśleć co będzie dalej? Ja lubię deszcz, ale nocką, jak dudni o parapety. Wówczas się świetnie śpi.Ale w nocy deszcz a w dzień piękne, nieupalne słoneczko. Taka pogoda mi odpowiada i czuję się wtedy wyśmienicie. :heja

Jolciu ;:167 - daj Boże aby jesień była piękna i długa a zima trochę mroźna, śnieżna i krótka. Bo ja już się zimy boję. :roll:

Moniuś ;:167 - czyżbym o czymś zapomniała? Jaka lilia? Proszę, przypomnij mi. ;:223

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

- co to jest? Chwast? Nie wiem co z tym robić.Obrazek Proszę o radę. ;:108

cdn...
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cd...
Stasienko ;:167 - dziękuję i Tobie też życzę spokoju i wypoczynku. :lol:

100krotko ;:167 - Gosiaczek dba o klejnoty Henrego, przecież ktoś musi, prawda? :;230 A Gosiaczek ma takie dobre serducho! Kocham malwy, są takie piękne, dostojne i wdzięczne. Nawet rdza na liściach im nie przeszkadza. Masz rację, te kwiaty czerwono-złote, to krokosomie. Zawsze pięknie kwitną. ;:26

Dawidku ;:167 - dziękuję bardzo za miłe słowa. U Ciebie dopiero jest pięknie. Jesteś ogrodowym Geniuszem. ;:108

Celinko ;:167 - dziękuję, motylek siedzi sobie na białej Budlei. Żółta i złota Budleja, posadzone na wiosnę, mają około 30 cm wysokości, dlaczego??? :shock:

Aga ;:167 - ja mam w tym roku same niskie (prawie) kwiatki a dalie to w 100% są niskie. Fiutki masz jak w banku. ;:7

Obrazek Obrazek

- jedyny w tym roku: Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

- chryzantema od Grzesia: Obrazek

Bye, bye !!! :wit ;:196
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drogi Igorze ;:167 - ja lubię w ogóle żółte kwiaty w ogrodzie. I w deszczu, po deszczu, w słońcu. Żółty, to kolor radości. Jak będziesz miał ochotę na pomidorki fiutki, to proszę dać znać późną jesienią. Na pewno starczy nasion dla wszystkich.
Pozdrawiam i uważaj na lód.... :wit
Adresy do moich wątków
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

stasia109 pisze:Obrazek
Ale cudny mieczyk ;:154
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawidku :P , jak zakwitł to mnie też zaskoczył swoim pięknem. :wit
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Witaj Stasiu :wit Cieszę się, że chryzantemka ładnie się przyjęła i zaczyna już kwitnąć :D
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Stasiu, ale kolorów u Ciebie. I ta malwa ciemna, cudna. Muszę właśnie się rozejrzeć za malwami, bo mieliśmy, ale w zeszłym roku przy robieniu nowej kanalizacji i małych przekopach znikły :(
Pięknie u Ciebie i tak wesoło. Przez komputer czuć miłą aurę i dobre serce.
Miłego czwartku Ci życzę !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Stasiu cudny mieczyk normalnie oczu od niego nie mogę oderwać :) a to żółte wysokie pięknie się prezentuje :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”