Lilie - uprawa Cz.1
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Lilie - uprawa
Dziękuję o rady dotyczące sadzenia cebul. W tym roku zamówiłam u pana Pajdy mnóstwo nowych cebul, gdyż sadzone rok temu (w większości orienpety) stały przez pół sezonu w wodzie (takiej wody nie pamietają najstarsi mieszkańcy wioski). I co widziałam wczoraj ??? Kilka tych wymoczonych cebul wypuściło już liście nad ziemię, a po odkopaniu małej warstwy ziemi co widzę?? -Zielone listki szykujące się do startu! Nie sądziłam, że one w tej wodzie przeżyją, już pogodziłam sie z myślą o stracie 

Jak to zestawienie wejdzie w lilie,to po liliach.adamian pisze:Ewa
Świetnie zestawienie lilii, pysznogłówki i mozgi trzcinowatej, zaskakuje.
To nie żadna tajemniczość,po prostu nie wiem jaka to odmiana.Tyle teraz tego jest,że trudnoRozanka pisze:Jak ja lubię, gdy jesteś taki tajemniczy![]()
Czy mogę uznać, na własny użytek, że to Stargazer, bo mam mówić o niej NN?
ustalić co jest co.Stargazer ma kwiaty zdecydowanie do góry,ciemne, z białym marginesem.
Musisz przejrzeć katalogi,może trafisz coć podobnego.Ale nie wiem,czy znajdziesz zdjecie prawdziwego Stargazera.
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoją przygodę z liliami zaczęłam od marnych dwóch cebul
Posadziłam je do donicy i trzymam w garażu. Oczywiście przyrosty już mają, więc latam z tą donicą na dwór i z powrotem do garażu.
Jednym słowem hartujemy się 

Pozdrawiam Dorota

-
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 20:42
Witajcie,
moje pierwsze lilie ( za rada koleżanek) siedzą w lodówce w dolnej szufladzie.
Kiedy mogę je sadzić do gruntu w docelowe miejsce? U nas w Sz-nie temp. całkiem wysokie, słoneczko... ale wiatr chłodny , no i nocki zimne...
Pozdrawiam
moje pierwsze lilie ( za rada koleżanek) siedzą w lodówce w dolnej szufladzie.
Kiedy mogę je sadzić do gruntu w docelowe miejsce? U nas w Sz-nie temp. całkiem wysokie, słoneczko... ale wiatr chłodny , no i nocki zimne...

Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 20:42
Już znalazłam to czego szukałam.
Pozdrawiam wszystkich wiosennie...
Pozdrawiam wszystkich wiosennie...
- Rozanka
- Od: 9 lut 2009, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Adamian, dzięki , jakoś samo tak wyszłomirzan pisze:Jak to zestawienie wejdzie w lilie,to po liliach.adamian pisze:Ewa
Świetnie zestawienie lilii, pysznogłówki i mozgi trzcinowatej, zaskakuje.

Mirzanie, to moje zestawienie mam już 2 albo 3 sezony. Jakoś mozga niechętnie przerasta przez cebule lilii. Zdażyło się, że wykopując sadzonki mozgi trafiłam na przerośniętą cebulę, która kwitła

Lilie nie mają prawa mieć obciętych łodyg.Przez liście cebula odżywia się.Obcina się lilie,jak się prowadzi produkcję na cięty kwiat,albo wyjątkowo na imieniny cioci. Nawet perz potrafi przebić cebulę na wylot.Cebula od tego nie padnie, ale na pewno nic dobrego to nie jest.
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Nawet tnąc na kwiat cięty zalecane jest pozostawienie 2 / 3 długości łodygi. Niestety , nasze lilie rzadko uzyskują pozwalające na to rozmiary

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Zamiast ciąć całą łodygę i szkodzić lilii,można uciać jeden pąk kwiatowy,wstawic go do kieliszka
czy innego ładnego naczynia.Jeśli usunie się kwiaty,cebuli pomoże się,ucinając łodygę z lisćmi,
roślinie mocno zaszkodzimy. Cebula lilii zaczyna przyrastać jesienią,a wytwarzajac pęd z kwiatem,
robi się mniejsza.Jak się ciachnie łodygę,nie ma co liczyć na przyrost cebuli.
czy innego ładnego naczynia.Jeśli usunie się kwiaty,cebuli pomoże się,ucinając łodygę z lisćmi,
roślinie mocno zaszkodzimy. Cebula lilii zaczyna przyrastać jesienią,a wytwarzajac pęd z kwiatem,
robi się mniejsza.Jak się ciachnie łodygę,nie ma co liczyć na przyrost cebuli.
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Panie Mirku dobrze , że się Pan na ten temat wypowiedział , bo miałam zamiar okaleczyć kilka z nich.
A tak poza tym to i mi przyszła paczka od pana Pajdy. Jutro wysadzam cebule do gruntu.
A tak poza tym to i mi przyszła paczka od pana Pajdy. Jutro wysadzam cebule do gruntu.
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
wszystkie " normalne"
lilie już posadzone a co zrobić z lilią Św. Józefa - sadzić mimo tego ,że pisze w sierpniu ??

Pozdrowionka
))

- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
aga13 jak już zakupiona o tej porze to pewnie , że wsadzić.
Swoje dręczyłam przez dwa sezony wiosenne , bo nie wiedziałam co to jest dopiero przy zakupie nowej zorientowałam się , że to lilia św . Józefa. Do tej pory nic im nie jest.
Swoje dręczyłam przez dwa sezony wiosenne , bo nie wiedziałam co to jest dopiero przy zakupie nowej zorientowałam się , że to lilia św . Józefa. Do tej pory nic im nie jest.
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mirku...jesienią nazbierałam nasion z lilii, różnych....przezimowały w kopertach podpisane....i co mam z nimi teraz zrobić 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna