Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Anako dziś ostatni dzień dokarmiam zakwas. Nie wiem czy wszystko przebiega dobrze.... niby bąbelki powietrza są, niby struktura gąbki ale jakoś mi się wydaje, że mało "urósł". No nie wiem sama....
Wybrałam mój pierwszy chleb na zakwasie. Będzie to zwykły żytni chlebek z "Pracowni wypieków" :wink: Ciekawe czy się uda
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Twój zakwas na pewno jest dobry, ale moim zdaniem trochę za młody :lol:
Ja bym jeszcze poczekała z pieczeniem albo dodała drożdże. Jeżeli zdecydujesz się na pieczenie mimo wszystko, to niech ciasto długo wyrasta. :uszy
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasz dzisiejszy obiad to pieczona sola i surówka z marchewki i jabłka :D

Dwa duże filety z soli wymyte i osuszone, skropiłam sokiem z cytryny, posoliłam i popieprzyłam.
Formę do zapiekania wysmarowałam masłem, ułożyłam rybę i wylałam na nią jajko roztrzepane z solą,pieprzem i majonezem light. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

Obrane marchewki i dwa jabłka starłam na grubej tarce,skropiłam cytryną, dodałam łyżeczkę cukru.Wymieszałam z sosem: chrzan, jogurt grecki light, odrobina soli.

Obrazek

I smacznie nam było ;:224
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

Anaka pisze:Twój zakwas na pewno jest dobry, ale moim zdaniem trochę za młody :lol:
Ja bym jeszcze poczekała z pieczeniem albo dodała drożdże. Jeżeli zdecydujesz się na pieczenie mimo wszystko, to niech ciasto długo wyrasta. :uszy
Anako tzn. ja zgodnie z Twoimi zaleceniami chciałam dodać łyżeczkę drożdży. W przepisie na ten mój wybrany chleb jest tylko jedna łyżka zakwasu, reszta mi zostanie, i teraz proszę powiedz mi, czy dalej go dokarmiać i trzymać w cieple (jeżeli tak to ile go tak trzymać - 3 dni, tydzień?) Co do wyrastania... to wrzucić do lodówki? No i jak długo go w niej trzymać? aaaa tu podam Ci linka do tego mojego wybranego chlebka cobyś wiedziała o czym ja w ogóle piszę :;230 http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2 ... zytni.html

Ahhhh jeszcze jedno pytanko, związane z moim kolejnym wyzwaniem chlebowym :wink: Chciałam spróbować taki chlebek jeszcze http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2 ... chleb.html ale w tym przepisie nie ma typu mąki. I o ile z żytnią spotkałam się jedynie albo z 2000 lub 720 to pszennej typów jest znacznie więcej. Który typ mąki pszennej byś użyła w takim wypadku ?
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

kaisog1 ;:7 trzymam kciuki, AnaKa jest mistrzynią i ma cierpliwość do nas początkujących,
przy okazji znalazłaś dla mnie przepis - ten drugi - na duży chleb

Przepraszam, że ja laik chlebowy coś Ci powiem (bo miałam podobne dylematy) - nie rób tego żytniego na początek. AnaKa mi też doradziła, żeby jednak zacząć od chleba pszenno-żytniego. I miała rację.
Ja osobiście doradzałabym Tobie, żebyś znalazła przepis, w który trzeba zrobić najpierw zaczyn, a potem właściwe ciasto z powodu młodego zakwasu. Wtedy uda Ci się pierwszy chleb na zakwasie, drożdże będą zbyteczne i nie zniechęcisz się.

Ten http://www.chleb.info.pl/index.php?id=47 wydaje mi się powinien być bardzo dobry, spokojnie można w foremce, ale nie piekłam.

A jeśli masz dwie foremki to ten, który ja robiłam TU na pewno się uda i jest smaczny, za to ręczę
niestety nie mogę edytować tamtego postu - w tamtym przepisie powinno być mąka pszenna razowa 2000 i mąka żytnia razowa 2000.

Ale może AnaKa coś Ci wskaże fajnego
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, chleby czysto żytnie nie są łatwe jak na pierwszy wypiek.Toteż to co napisała Monka, mogę powtórzyć... Ale do odważnych świat należy ;:138

Jeżeli w przepisie nie ma podanego typu mąki pszennej, to chodzi o mąkę 650, którą można dostać np. w Lidlu.Bardzo dobra jest w Marks&Spencer.

Zakwas musisz dokarmić, bo jak odejmiesz część na wypiek, to na następny może Ci zabraknąć.Toteż postępuj jak dotychczas - ok.3 dni.Potem możesz wstawić go do lodówki,ale potrzebną na konkretny wypiek ilość trzeba wyjąć z lodówki na 12 godzin przed pieczeniem.
Kiedy zakwas będzie już starszy, można go wyjąć z lodówki, dokarmić i znowu tam wstawić.

Ile chleb musi wyrastać? Aż podwoi objętość.Nie musi w lodówce.Ale tam wyrasta wolno i dobrze.Jeżeli wstawiam do wyrastania do lodówki to na cały dzień lub na noc.
W danym przepisie jest podany orientacyjny czas wyrastania.Ale u Ciebie może być zupełnie inny.Dlatego nie kieruj się tym, tylko patrz na swój chleb.

,Kiedy nie masz pewności,że ciasto podwoiło objętość,wetknij w nie kciuk.jeżeli wgniecenie pozostanie,ciasto jest gotowe.Jeżeli wypełni się z powrotem,musisz jeszcze poczekać'- Gerard Auzet,francuski piekarz od pokoleń.
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Obrazek

Obrazek

To mój pierwszy w życiu chlebek upieczony własnoręcznie - wczoraj i już go nie ma ;:138
Robiłam pszenno-żytni na zakwasie.
Pozdrawiam - Justyna
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duju, pięknie się prezentuje ;:63
I dobrze,że od mieszanego zaczęłaś. ;:7

Bardzo mnie cieszy,że tyle osób z forum zaczęło piec własne chleby na zakwasie :tan
Żeby nabyć doświadczenia, trzeba próbować z wypiekiem różnego pieczywa w różnych formach.Nie ograniczajcie się zatem do jednego rodzaju chleba.To nie rozwija ;:108
Mam jeszcze uwagę co do form do pieczenia. Nie stosujcie foremek z blachy, bo wchodzą one w reakcję z zakwasem,drożdżami i taki wypiek nie jest zdrowy.Najlepsze i najbezpieczniejsze są formy z powłoką, silikonowe, żeliwne, kamienne :uszy
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

Anako jesteś wielka ;:180 Bardzoooo Ci dziękuję za wskazówki ;:196

O kurcze blaszka! A ja nie mam innej blaszki jak metalowa :(
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To wyłóż ją papierem do pieczenia ;:224
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

AnaKa kochana, powiedz mi co sądzisz o chlebie Borodinsky? http://piekarniatatter.blogspot.com/200 ... insky.html
Smak kolendry lubię i mam, melasę też, lekko słodki chleb żytni z odrobiną kolendry mógłby być smaczny.... nawet myślałam czy nie dodać odrobiny gałki muszkatołowej? Co sadzisz o tym przepisie tak szczerze? a może robiłaś? martwi mnie tylko czy tam nie jest za dużo zakwasu....

w przepisie jest mąka żytnia jasna - to chlebowa 720? a słód można kupić w sklepie?

****i sobie przypomniałam, że mam cały słój "miodu z mniszka" i gęstego syropu z końcówek sosnowych, które wiosną zrobiłam i stoją nietknięte :oops: może to jakoś wykorzystać?? - pomóż proszę ;:180

duju piękny Ci wyszedł, gratuluje, ale to radocha, prawda? :D
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Tak,prawda a jak smakuje z masełkiem.......... ;:180
Pozdrawiam - Justyna
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monka, Borodinsky cały czas stoi u mnie w kolejce do pieczenia :oops:
Ale spokojnie możesz piec.Tyle osób go już piekło i będzie super :!:
Słód kupisz w sklepach ze zdrową żywnością.Syropu z sosny nie mogę polecić, bo nie wiem,jak się zachowa się w tym cieście.To samo z gałką - nie wiem.Ale rzecz polega na eksperymentowaniu i poszukiwaniu własnego smaku :D

Mąka jasna żytnia to 720. :wit
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p

Post »

Anako ja przez Ciebie zapiszę się do koła gospodyń! :;230 Chleb chlebem ale zrobiłaś też szyneczkę. Tak sobie dziś rano pomyślałam, że zrobię ją dla mojego synka. No i kupiłam szyneczkę. I teraz mam pytanie. Czy gotować ją w garnku zgodnie z czasem jaki podajesz? No i jeszcze jedno - czy Ona wychodzi Ci bardzo słona? Bo wiesz dla dzieciaczka to taka bardzo słona być nie może stąd to moje pytanie (moja szyneczka waży niecały kilogram)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, gotuj dwa razy po 10 minut.I soli mniej - połowa :D

A ja mam tu dla Ciebie /i nie tylko/chleb codzienny Lu.
Przepis pochodzi z blogu Na tropie smaku
To prawdziwy, o miękkim wnętrzu, wspaniały i łatwy chleb ;:138

Obrazek

Przepis - na dwa chlebki:
Zaczyn - 100 g zakwasu żytniego,100 g mąki pszennej 650 i 150 ml letniej wody.Wymieszać,zostawić na noc lub na 8-12 godzin.

Następnego dnia do dużej miski wlać 300 ml wody,zaczyn,1 łyżeczkę miodu i świeże drożdże /kulkę wielkości dużego laskowego orzecha/.Wymieszać,dodać łyżkę soli,600-650 g mąki pszennej 650,300 ml wody.Wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.Zostawić do wyrośnięcia/podwojenia objętości/ na 2-2,5 godziny.
Moje po tym czasie wyglądało tak

Obrazek

Wyjąć ciasto na blat podsypany mąką ,uformować dwa bochenki i włożyć do foremek lub zostawić do wyrastania w koszykach na 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni,naparować i wstawić foremki - 10 minut.Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni - piec 10 minut.Potem dopiekać chlebek w temperaturze 200 stopni aż będzie rumiany.Postukać w spód - jeżeli wydaje głuchy odgłos,jest upieczony.Studzić na kratce ;:137

Obrazek

I proszę kromeczkę :heja

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”