Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Post »

Wlasnie usiluje rozplanowac co gdzie posadzic, hmmm....
Chyba kredki pojda w ruch :roll:

A ja juz ozdrowialam :D Skusila mnie perspektywa kociolkowania :wink: No i tak sie gotowalo:

Obrazek

Byla mama, i dostala porcje do domu, czyli na wynos (oczywiscie jadla tez z nami :wink: )

Ach, w tle widac jak likwiduje trawe wokol wrzosowiska (na razie calosc okopana, tylko darn wywrocona dopiero na kawalku).
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

DOMINIKO ,ale było pyszne jedzonko . Zapach nawet przez monitor można wyczuć . Tylko się pooblizywałam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie kredki nie zadziałały.Zrobiłam plan pokolorowałam i wyszła mi bazgranina ;:14 w ubiegłym roku jak sadziłam , myślałam,śe to będzie mistrzostwo świata a wiosna okazało się ,że wielka klapa.I od wiosny porządkowałam bałagan.Dopiero jesienią mogłam powiedzieć,ze to mniej więcej to co miało być.Ale nie wiem jak będzie jak zakwitnie :?: :;230
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

U mnie też kredki nie działają. Takie rzeczy są chyba dla profesjonalistów ;-)

Kociołek łądny, a w kociołku...?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm... no przynajmniej rozrysowalam to sobie mniej wiecej - ale kropki (czyli roze) sa opisane, a nie pokolorowane, bo dziewczyny pogubily kredki :evil: Czyli musze sobie wyobrazac :roll: Ale i tak troche mi latwiej. Bo jak stoje na tym poletku, to za cholere mi nie idzie :roll: No coz, trzeba bedzie zobaczyc, jak pojawia sie kwiaty. Najwieksze watpliwosci mam co do Herkulesa - gdzie go umiescic :roll: I chyba dam mu pod nogi Heidi Klum :roll:

Ach - kociolek :D Zapach faktycznie sie unosil :lol: A tam improwizacja :lol: W sumie to wyszla taka gulaszowa zupa. Pisze "taka", bo typowa gulaszowa zupa (jak pamietam ja z Wegier), jest z wolowiny, a moja z wieprzowiny i kurczaka. Oczywiscie sporo cebuli, papryka swieza i w proszku, pomidory i jakies przyprawy. I duuuuzo ziemniakow :D
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

No mówiłam - drugie wcielenie Mickiewicza :-) :;230

Ale mi smaka narobiłaś...uwielbiam takie jedzonko, chyba muszę w tygodniu zrobić podłoże, bo mnie te moje piękności męczą...

Domiś, dzięki serdeczne za propozycję, ale jakbym tak chciała mojego M. namówić, zeby mi jakieś roślinki przywiózł...ekhm...wolę nie próbować :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

He he - to powiedz gdzie parkuje samochod (przeciez wcale nie musi wiedziec, ze cos wiezie) :;230 :;230

Mickiewicz wlaczy sie znow we wrzesniu, bedzie wiecej winogron :wink: ;:65 :lol:

A teraz takie pytanko - co myslicie o prowadzeniu pnacego Iceberga w ten sposob?
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.34678

Podoba mi sie i jutro sprobuje zidentyfikowac, czy wszystkie moje Icebergi to pnace sa :roll: Ciekawe, czy nie bedzie przemarzal, ale moze wyzszy kopczyk by wystarczyl :roll: Ostatnia zime przezyly nienajgorzej :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzis Rysiek nawiozl ziemie na sam tyl ogrodu, tam gdzie rosna winorosle - zmarzluchy :D Poniewaz posadzilam je troche za wysoko (wystawaly za bardzo ponad poziom gleby, choc wtedy wydawalo mi sie, ze jest dobrze, ale nie byla wyrownana dzialka), przed nimi, rownolegle do ogrodzenia, ulozylismy (wkopalismy czesciowo) rzad pustakow (garow) stropowych z zamiarem podniesienia poziomu w tym miejscu. W zeszlym roku "wolnej" ziemi nie mielismy, wiec kopczykowanie na zime sprawilo mi klopot, bo kopce musialy byc wysokie. Teraz nadszedl czas, zeby to poprawic. Poszlo 14 taczek ziemi, ktora Rysiek musial wiezc z gory lezacej przed nasza dzialka, czyli za kazdym razem odleglosc ok. 60 m :shock: :roll: Ja przerzucalam i rozgarnialam to wszystko, i jest juz dobrze :D Niedlugo pewnie trzeba bedzie przykrywac ziemia, i tym razem nie beda to tylko kopczyki, tylko waly, bo chce okryc zeszloroczne lozy na dlugosci z 60 cm pewnie (conajmniej). Musimy tez wykopac chwasty (perz) sprzed pustakow, bo tam maja byc sadzone jakies niskie rosliny (prawdopodobnie trzmielina, ktorej sadzonki kupilam na wiosne (z 50 szt), i ktore rosna sobie w tymczasowym miejscu. Ale sadzenie pewnie wiosna.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Mniam, mniam ;:137 aż mi tęsknie w brzuszku zaburczało...
Mróweczki pracują to i jeść muszą :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiitaj Dominiko chciałaś przepis na Rafaello oto on .
Najpierw trzeba upiec ciemny biszkopt mam nadziję ,ze przepis znasz i przekroic go na pół
1 tabl. białej czekolady
20 dkg. kokosu
400ml. śmietany 12-18% + 2 Śniezki możesz nawet dać 3 [1 Śniezka jest na 200ml. śmietany ]
Śmietanę ubić ze Śniezkami ,trochę śmietany odlać i rozpuścic w niej tabliczkę czekolady
Gdy czekolada trochę wystygnie wlać ją do ubitej śmietanki potem wsypac kokos i wszystko wymieszac łyzką . Te kuleczki u góry robiłam 1 raz [do samego kokosu wlałam trochę roztopionej czekolady i wymieszałam ,migdały podpiekłam na blaszce i do każdej kulki wsadziłam po migdale ].
Potem całą mase wyłozyć na przekrojony biszkopt .
SMACZNEGO
W razie niejasności -wal śmiało
Masz pracowitego mężusia . Och gdyby ten mój chociaz 1 raz mi pomógł . OCH chyba ,żeby wyłączyli na cały dzień prąd
Miłego wieczoru
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia, widzisz - przepis masz na Rafaello od Jadzi :wink:

Jadziu - czy ciemny biszkopt to taki zwykly tylko z kakao? Kurcze, ja taki lasuch jestem, juz slinotok mnie opanowal :roll: :oops: :;230
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Domiś... a moje boczki? :oops:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, jakie boczki? Ty masz jakies boczki? :shock: :shock: Chyba zapadniete :;230 :;230

A zobacz, jakie pasternaki przyniosla nam znajoma (na wiosne dalam jej nasiona) - takie maluchy :;230 :;230

Obrazek

Dla porownania z 2l butelka od Coka-coli:

Obrazek

To dopiero bedzie wyzerka :;230
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzis zabralam sie za borowkowa rozanke (kurde, niech mi Rysiek kompa wreszcie podlaczy, bo nie moge bez tych polskich znakow :evil: ). Nie wszyscy pewnie pamietaja, ale to poletko mialo byc w poczatkowych planach tylko borowkowem, z laweczka posrodku. Borowki posadzone zostaly mniej wiecej w kole, chyba nie za bardzo rownym (na tym etapie nie zwracalismy uwagi na takie drobnostki :wink: ). Potem powstala mysl wprowadzenia tam kolorow i zapachow, czyli roz. No bo skoro laweczka, to az sie prosilo, nie? :D Tak wiec wejscie do borowkowa ozdobila pergola z Elfami i powojnikami, a w srodku sa i beda dosadzane roze. Kilka zostalo posadzonych pod koniec wrzesnia (czy jakos tak), ale troche na glupka, bo Rysiek wykopal roze jak mnie nie bylo, bez podlania ich wczesniej, wiec cala ziemia sie osypala i trzeba bylo szybko sadzic. No i posadzilismy. Krzywo :? Bez sensu w dodatku :evil:

Wiec dzis przerabialam. Lazilam tam juz od miesiaca i jakos nie moglam tego opanowac. Ukladalam kamienie, gdzie mialyby byc pozostale roze, ale jakos kiepsko mi szla ta wizja :oops: Problemem byl brak laweczki. Ulozylam dzis wiec hmm... jakis prowizoryczny ksztalt, z dwoch polamanych oparc od krzesel i skrzynki do kwiatow, i kombinowalam dalej. Przesadzilam trzy roze, ktore rosly z tylu (byly krzywo i nie w tej kombinacji :;230 ) - to Charles Austin i 2 szt. Louise Odier. W koncu posadzilam Ch. na srodku (za "lawka"), a po jego bokach sa Luizy.

Potem ulozylam zarys sciezki z kamykow, zeby wyobrazic sobie jak bedzie sciezka przebiegac. No i juz poszlo jakos :D Przesadzilam Bonice, i jedna borowke (jeszcze musze jedna dokupic).

Zanim zaprosze was z wizyta, do tego zakatka ostrzegam, ze tam okropny bajzel, bo jakis czas temu postanowilam ze likwiduje tam trawnik, wiec koszona trawa jest tam zrzucana gruuuba warstwa, zeby ta co rosnie przegnila i oszczedzila mi zrywania tego recznie. Niestety chyba z polowa trawy jeszcze jest do zabicia :evil:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobra, to wchodzimy :D

Obrazek

Po obu stronach pergoli Elfe pnace (kremowo-cytrynowe), z powojnikami w odcieniach czerwieni/ciemnego rozu/ciemnego fioletu.

I krok dalej...

Obrazek

... i dalej...

Obrazek

... i dalej... (juz prawie laweczka :wink: )

Obrazek

... i mozemy usiasc :;230

Obrazek

A z tylu nam pachna Luizy i Charles :D :wink:

Ach, jeszcze jest tam sliwa wisniowa, ktora moze za kilka lat bedzie drzewem :;230, wiec na laweczce nie bedzie za goraco :D

A to widok z tylu:

Obrazek

Jak widac, jest sporo miejsca miedzy lawka a rozami, bo nie chce, zeby drapaly po plecach :lol: Ale w razie czego mozna ja bedzie przesunac.

A tutaj wyrownany kawalek z winoroslami:

Obrazek

I wrzosowisko, w trakcie liftingu (liftinguje jego brzeg :lol: )

Obrazek

Obrazek

No i to wszystko na dzis, moi drodzy :D Pozdrawiam tych, ktorzy dotarli do konca, i tych, ktorzy usneli :wink: :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”