Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
Witaj Ewelino,
Twoja sunia jest cudowna ! I jak dobrze,że dzielisz się nią z innymi...
Przychylam się do Waszego zdania,że fotergilia jest atrakcyjna. Ale swoją posadziłam na słońcu, mam nadzieję, że jej to nie zaszkodzi i nie muszę jej przesadzać ?
TYLE tulipanów...! ależ będzie pięknie... Gdzie je posadziłaś ? Czy na oddzielnej rabacie czy pomiędzy roślinami ? Czy będą rosły w takich dużych grupach ? Zawsze mam kłopot gdzie sadzić tulipany...
A ceramikę ogrodową masz wyjątkową ( właśnie odwiedzałam polecaną przez Ciebie stronę producenta , może na coś się skuszę ), a kuchenne nabytki są bardzo ładne !
Twoja sunia jest cudowna ! I jak dobrze,że dzielisz się nią z innymi...
Przychylam się do Waszego zdania,że fotergilia jest atrakcyjna. Ale swoją posadziłam na słońcu, mam nadzieję, że jej to nie zaszkodzi i nie muszę jej przesadzać ?
TYLE tulipanów...! ależ będzie pięknie... Gdzie je posadziłaś ? Czy na oddzielnej rabacie czy pomiędzy roślinami ? Czy będą rosły w takich dużych grupach ? Zawsze mam kłopot gdzie sadzić tulipany...
A ceramikę ogrodową masz wyjątkową ( właśnie odwiedzałam polecaną przez Ciebie stronę producenta , może na coś się skuszę ), a kuchenne nabytki są bardzo ładne !
- Isia
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko ale poszalałaś
cebulowe śliczności będziemy podziwiać wiosną
kolory jesieni piękne od żółci i czerwieni do brązów z domieszka zieleni
. Roslinka z białaymi kwiatkami bardzo dekoracyjna zdjecie które pokazałaś to teraz jesienne ?? tak pięknie kwitnie warto by miec takie stworzenie dla rozjaśnienia ogrodu 

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Ewelinko pochodziłam po Twoim pięknym ogródku a datury cudowne - szkoda tylko, że nie zimują.
Bardzo piękny masz winobluszcz trójklapkowy, czy długo czekałaś na taki efekt - ja posadziłam wiosną z patyczka, są jeszcze malutkie sadzonki.
Chciałabym zapytać jeszcze o ostrokrzew masz fantastyczne okazy u mnie jest odmiana jasna ale nie powiem żeby była skora do wzrostu, w pobliżu mam machonię która też stała w miejscu ale w tym roku ruszyła nawet zakwitła, jakie są Twoje doświadczenia z tymi roślinami.
pozdrawiam
Bardzo piękny masz winobluszcz trójklapkowy, czy długo czekałaś na taki efekt - ja posadziłam wiosną z patyczka, są jeszcze malutkie sadzonki.
Chciałabym zapytać jeszcze o ostrokrzew masz fantastyczne okazy u mnie jest odmiana jasna ale nie powiem żeby była skora do wzrostu, w pobliżu mam machonię która też stała w miejscu ale w tym roku ruszyła nawet zakwitła, jakie są Twoje doświadczenia z tymi roślinami.
pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 1 lis 2007, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re:
Witam,
Prosze powiedzieć, jak nazywa się ten zółty różanecznik
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a21 ... ba8b5.html]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a21 ... ba8b5.html]
pozdrawiam Elżbieta
"Otwartą księgą jest natura dla tego, co w niej czytać umie." -Konstanty Damrot
"Otwartą księgą jest natura dla tego, co w niej czytać umie." -Konstanty Damrot
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
Ewelino, zaglądam do ciebie, zobaczyć piękną jesień i wzorcowy ogród i co widzę moje chciejstwo
fotergillę - ładnie się przebarwia
Dzbanuszki urocze i z motywem roślinym, bardzo lubię podglądnąć co masz nowego:)
fotergillę - ładnie się przebarwia

Dzbanuszki urocze i z motywem roślinym, bardzo lubię podglądnąć co masz nowego:)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Re: Re:
Witajcie , witajcie
!

Widoczny na zdjęciu powyżej różanecznik , o który pytasz to RODODENDRON YAKUSHIMANSKI "Flava" - dość rzadka odmiana o intensywnie żółtych kwiatach i niewielkim rocznym przyroście.Jeśli jesteś zainteresowana tymi pięknymi krzewami - polecam wątek RODODENDRONY cz. I, II, III.Tam wkleiłam wiele zdjęć moich krzewów :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=14
Opadnięcie liści nie musi świadczyć o chorobie grzybowej.Spróbuj zrobić prosty test - zetnij kawałek gałązki i sprawdź , jaki jest kolor przekroju - jeśli beżowo- brązowy = źle
, jeśli zielonkawy = wszystko jest ok. Tak czy inaczej poczekałabym z jakimiś radykalnymi krokami do kolejnej wiosny. Zdrowa roślina wypuści listki, dla spokoju sumienia możesz ją spryskać profilaktycznie preparatem przeciwgrzybowym ( Topsin, Brao, Previcur) ale ja tego nigdy nie robiłam i szczerze mówiąc nie zauważyłam , aby FOTERGILLA była wrażliwa na choroby grzybowe...

ROCHCIO pisze:Witam,
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a21 ... ba8b5.html ]

Widoczny na zdjęciu powyżej różanecznik , o który pytasz to RODODENDRON YAKUSHIMANSKI "Flava" - dość rzadka odmiana o intensywnie żółtych kwiatach i niewielkim rocznym przyroście.Jeśli jesteś zainteresowana tymi pięknymi krzewami - polecam wątek RODODENDRONY cz. I, II, III.Tam wkleiłam wiele zdjęć moich krzewów :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=14
Marylko , nie wiem ... może potrzebuje więcej czasu , by się ukorzenić w nowym miejscu, może nie służy jej stanowisko?maryla73ab pisze:Piękna ta Twoja FOTERGILLA ,już w zeszłej jesieni się nią zachwycałam,potem wiosną jak pięknie zakwitła i zakupiłam maleńką sadzonkę,nic nie urosła przez cały sezon a jeszcze przed wybarwieniem się liści wszystkie jej opadły,czy to możne być jakiś grzyb który ją niszczy...
Opadnięcie liści nie musi świadczyć o chorobie grzybowej.Spróbuj zrobić prosty test - zetnij kawałek gałązki i sprawdź , jaki jest kolor przekroju - jeśli beżowo- brązowy = źle

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
1.WINOBLUSZCZ - Po 1-2 sezonach ,gdy sadzonka zadomowi się na swoim stanowisku zacznie przyrastać nawet do1m.rocznie! Daj więc swojemu winobluszczowi jeszcze nieco czasu , potem i tak będziesz musiała systematycznie ograniczać jego ekspansję( ciąć).tara pisze:Bardzo piękny masz winobluszcz trójklapkowy, czy długo czekałaś na taki efekt - ja posadziłam wiosną z patyczka, są jeszcze malutkie sadzonki.
Chciałabym zapytać jeszcze o ostrokrzew masz fantastyczne okazy u mnie jest odmiana jasna ale nie powiem żeby była skora do wzrostu, w pobliżu mam mahonię która też stała w miejscu ale w tym roku ruszyła nawet zakwitła, jakie są Twoje doświadczenia z tymi roślinami.
pozdrawiam
2. OSTROKRZEW -Pisałam już ,że moje ostrokrzewy mają chyba 8 lat, a posadzone były jako niewielkie, patykowate krzaczki. Nie przyrastają zbyt szybko , mimo to warto je , zwłaszcza w pierwszych latach, ciąć , by nadać roślinie ładny, gęsty pokrój - po cięciu wiosennym silnie się rozkrzewia.
Nie podpowiem niczego w sprawie MAHONII - nie mam i nigdy nie miałam tej rośliny

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Ewelinko dzięki za wyczerpującą odpowiedz, a ten Rh jest śliczny kupiłam z jednym kwiatem ale u mnie nie przetrwał, coś go podjadało.
pozdrawiam
pozdrawiam
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Dziś kolejna tura jesiennych porządków - wreszcie wykopałam resztę daliowych karp, a potem zabrałam się za grabienie i wymiatanie liści. To jeszcze nie koniec, bo na brzozach np nadal sporo ich wisi , ale o kilka worków śmieci w ogrodzie mniej
Na skalniakach i we fragmentach wysypanych kamykami przydał się odkurzacz. Sporo zostało jeszcze do zrobienia , ale przecież jesień jest długa...

Na skalniakach i we fragmentach wysypanych kamykami przydał się odkurzacz. Sporo zostało jeszcze do zrobienia , ale przecież jesień jest długa...
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Piękne kolorki pokazujesz Ewelinko
Flakoniki i miseczki super :P Daturki śliczne ja mam na razie jedną, obcięłam ją na dwadzieścia pięć centymetrów
U Ciebie takie długie patyczki zostały czy takie mają być
Jak często trzeba podlewać

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Ewelinko jak już pisałam ogród przepiękny ,przeleciałam wszystkie strony .
Cudne owoce na ogniku,igrze i ostrokrzewie .U mnie poprzedniej zimy ogniki przymarzły i maja tylko po kilkanaście owocków .Mam nadzieję że tej zimy będzie lepiej i przyszłej będę cieszyć się kolorowymi kuleczkami .
Genia

Cudne owoce na ogniku,igrze i ostrokrzewie .U mnie poprzedniej zimy ogniki przymarzły i maja tylko po kilkanaście owocków .Mam nadzieję że tej zimy będzie lepiej i przyszłej będę cieszyć się kolorowymi kuleczkami .
Genia

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Przyszłam zobaczyć to "pole z robotą"
a widzę, że wszystko pięknie przygotowane do zimowego odpoczynku 

Ewelinko, wspaniale jest mieć w ogrodzie roślinki, które go ożywiają jesienią, a nawet zimą. Stąd irgi, ogniki , mahonie i ostrokrzewy zaczynają grać pierwszoplanową rolę właśnie o tej porze, a iglaki czy roślinki zimozielone docenimy w pełni zimą.
Ja dzisiaj sporo popracowałam w ogrodzie - spadające jabłka i liście nie pozwalają jeszcze zaszyć się w domku.
Pozdrawiam Cie cieplutko
Ja dzisiaj sporo popracowałam w ogrodzie - spadające jabłka i liście nie pozwalają jeszcze zaszyć się w domku.
Pozdrawiam Cie cieplutko

Ewelino, mimo że nie mam zbyt wiele czasu, a Twoje ogrodowe wątki są bardzo obszerne, to przeczytałam i obejrzałam wszystko od deski do deski. Dawkowałam sobie Twój ogród po 10 stron dziennie i delektowałam się nim powolutku jak najsmakowitszymi delicjami. Ewelino masz wspaniały ogród! Podziwiam Twój smak, gust, elegancję, pomysłowość, pracowitość, kreatywność etc, etc... Cudowny ogród i cudownie o nim opowiadasz! Dodatkową przyjemnością jest czytanie wplatanych przez Ciebie fragmentów poezji. Zdjęcia Twojego ogrodu są przepiękne!! Potrafisz pokazać swój ogród i jego walory, a to wcale nie jest łatwe i myślę, że nie jest to wyłącznie zasługa dobrego sprzętu fotograficznego. Ewelino, Ty nie chwalisz się swoim ogrodem, tylko się nim dzielisz - i to jest piękne.
Jak będę miała jesienno-zimowe depresje, to by dodać sobie troche energii, będę zaglądać do Twojego ogrodu. A tak na marginesie, to jesteśmy "prawie sąsiadkami". Mieszkam w Poznaniu w sąsiedniej dzielnicy - Naramowice.