MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
http://www.tierundnatur.de/wildbienen/wbspeabc.htm wchodzimy z boku po lewej stronie w rodzaj Osmia i jest cała bycza strona o Osmia caerulescens
Wszystko fajnie tylko mógłbyś dać polską stronkę a nie szpanujesz obcojęzyczną , nie każdy musi znać język niemiecki .
-
a jak się skopiuje adres i wstawi w wyszukiwarkę Google to wyrzuci stronę pod spodem jej adres i obok tego będzie niebieskimi literkami- Tłumaczenie strony i trzeba w to kliknąć nie jest może rewelacyjne ale jak się nie zna niemieckiego to lepsze takie niż żadne,a co do tej Osmia caerulescens to jestem gotów się zamienić za 1 kokon daje 2 kokony Osmia bicornis

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wyłuskałem nareszcie swoje kokony, murarki wykonały solidną pracę - hodowla powiększyła się prawie pięciokrotnie 
Larw pasożytniczych jednak było niewiele, dużo mniej w stosunku do całej populacji niż w poprzednim sezonie. Znalazłem też kilkanaście martwych skamieniałych larw murarki i sporo komórek z nienaruszonym pyłkiem.
Ale to nie wszystko, niesamowicie rozmnożyły się u mnie czarne smukłe owady, prawdopodobnie z rodzaju Trypoxylon, wcześniej ich nie miałem a w tym roku naliczyłem ponad 200 poczwarek
Nie wiem co to dokładnie było, moze ktoś rozpozna kokon na zdjęciu. Larwy żywiły się pająkami, których było po kilka sztuk w jednej komorze. Rurki murowały niemal tak samo jak murarki.
Jedną rurkę zapełniła nieduża miesierka, jedną chyba wspomiana wcześniej Osmia caerulescens. To tyle

(zaklejone rurki - Trypoxylon - O. caerulescens)

Larw pasożytniczych jednak było niewiele, dużo mniej w stosunku do całej populacji niż w poprzednim sezonie. Znalazłem też kilkanaście martwych skamieniałych larw murarki i sporo komórek z nienaruszonym pyłkiem.
Ale to nie wszystko, niesamowicie rozmnożyły się u mnie czarne smukłe owady, prawdopodobnie z rodzaju Trypoxylon, wcześniej ich nie miałem a w tym roku naliczyłem ponad 200 poczwarek

Jedną rurkę zapełniła nieduża miesierka, jedną chyba wspomiana wcześniej Osmia caerulescens. To tyle

(zaklejone rurki - Trypoxylon - O. caerulescens)
Pozdrawiam, Maciek.
- tax-us
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 sie 2010, o 23:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to Trypoxylon figulus - Węgarnik słomny (lub jak kto woli Węgarnik zdun).Suppa pisze:niesamowicie rozmnożyły się u mnie czarne smukłe owady, prawdopodobnie z rodzaju Trypoxylon, wcześniej ich nie miałem a w tym roku naliczyłem ponad 200 poczwarek Nie wiem co to dokładnie było, moze ktoś rozpozna kokon na zdjęciu. Larwy żywiły się pająkami, których było po kilka sztuk w jednej komorze. Rurki murowały niemal tak samo jak murarki.
ps. pozazdrościć Miesierki, u mnie żadna nie chce zamieszkać

Pozdrawiam Krzysztof
- tax-us
- Od: 20 sie 2010, o 23:56
Swagman, nisko cenisz lucernówkę, że chcesz wymieniać jedną za dwie murarki, ja bym spokojnie dał z 10szt.Swagman pisze:,a co do tej Osmia caerulescens to jestem gotów się zamienić za 1 kokon daje 2 kokony Osmia bicornis![]()

Pozdrawiam Krzysztof
-
miałem zamiar się targować dlatego od 2 zacząłem
;:117 , a tyś zaczął z miejsca od 10 

- Suppa
tax-us faktycznie, to ten owad, dzięki.
Chyba wyniosę wiosną poczwarki tego Węgarnika gdzieś daleko od rurek, jak tak dalej będą się mnożyć zakleją wszystkie rurki jakie mam i jeszcze będzie mało..
Ja się nie wymienię O. caerulescens, trochę ich mało żeby pohandlować. Poza tym te kokony wrzuciłem do pudełka z murarkami i wszystko się pomieszało
Nawet nie widziałem tej pszczoły na żywo, tak samo jak miesierki która zapełniła rurkę.
Chyba wyniosę wiosną poczwarki tego Węgarnika gdzieś daleko od rurek, jak tak dalej będą się mnożyć zakleją wszystkie rurki jakie mam i jeszcze będzie mało..

Ja się nie wymienię O. caerulescens, trochę ich mało żeby pohandlować. Poza tym te kokony wrzuciłem do pudełka z murarkami i wszystko się pomieszało

Nawet nie widziałem tej pszczoły na żywo, tak samo jak miesierki która zapełniła rurkę.
Pozdrawiam, Maciek.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
mnie wydaje się że murarki mają większe kokony - tak wynika przynajmniej z mojego wcześniejszego zdjęcia ...Suppa pisze: Poza tym te kokony wrzuciłem do pudełka z murarkami i wszystko się pomieszało .
Skoro teoretycznie mam 2 gatunki pszczółek to czy wiosną wystawić kokony przy tych samych domkach czy oddzielnie ?
- Suppa
Generalnie tak, choć niektóre kokony murarek były u mnie malutkie.markonix pisze:mnie wydaje się że murarki mają większe kokony - tak wynika przynajmniej z mojego wcześniejszego zdjęcia ...
A co do wystawiania - zrób jak uważasz

Podczas demontażu domków zauważyłem ciekawą rzecz - murarki i spółka zajęły wyłącznie rurki zamknięte kolankiem z jednej strony, lub w środku. Zupełnie zignorowały rurki "przelotowe", a miałem ich dużo o różnych średnicach.
Pozdrawiam, Maciek.
Witam , ja dziś wyjąłem ostatnie kokony z rurek. Mój przyrost pszczółek wyszedł imponujący , a mianowicie 10.95 

- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
I gdzie trzymacie te wyłuskane kokony w lodówce

- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Ja swoje kokony trzymam w pudełkach na działce.
Jak na razie temperatura jest w sam raz a jeśli przyjdą silne mrozy to schowam do piwnicy.
Jak na razie temperatura jest w sam raz a jeśli przyjdą silne mrozy to schowam do piwnicy.
- Suppa
Ja trzymam w garażu, jak dotąd nie narzekają 

Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 4 wrz 2011, o 22:14
Witammurarz81 pisze:Witam , ja dziś wyjąłem ostatnie kokony z rurek. Mój przyrost pszczółek wyszedł imponujący , a mianowicie 10.95
czy nie chciałbyś się podzielić z zaczynającym tą "hodowlę" tegorocznymi kokonami

pozdrawiam Andrzej