Moja kolekcja
- nina1611
- 500p 
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja kolekcja
uwielbiam takie maleństwa! Laelia od dawna jej na mojej liście życzeń  

Śliczna Laelia  , widziałam te maluszki na wystawie, żałowałam że sobie takiej nie kupiłam, może kiedyś jeszcze na nią trafię
 , widziałam te maluszki na wystawie, żałowałam że sobie takiej nie kupiłam, może kiedyś jeszcze na nią trafię  

, widziałam te maluszki na wystawie, żałowałam że sobie takiej nie kupiłam, może kiedyś jeszcze na nią trafię
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mambo - Masz cudne kwitnienia. Moją uwagę przykuła masdevallia, śliczny kwiatuszek ma  

- 
				kasia74
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gratuluję pięknych kwitnień, ta laelia jest przeurocza, moja też kwitła późną wiosną. Bardzo fajna kompaktowa roślinka.

- Mamba
- Od: 25 cze 2008, o 21:25

Moje kolejne kwitnienia, mam nadzieję, że się spodobają, bo mnie cieszą bardzo.
Gastrochilus japonicus, zakwitł w tym roku już trzeci raz, jak dla mnie jest to bezproblemowa roślina. Tym razem pokazuję go również w całości.

Sophrolaelia Little Hazel M i jej drugi kwiat, który otworzył się po przekwitnięciu pierwszego. Jakoś nietypowo zakwitła, a kolejne pączki niestety zwiędły. Ma jeszcze jedną pochewkę, ale czy zakwitnie, czas pokaże

Masdevallia glandulosa z Ekwadoru i jej pierwsze u mnie kwitnienie. Oprócz pięknego cukierkowego koloru, "bąbelków" wewnątrz kwiatu pachnie goździkowo
 Tak mnie zachwyciła, że nie mołam się oprzeć i musiałam zrobić jej "małą" sesję, mam nadzieję, że nie zanudzę nikogo
 Tak mnie zachwyciła, że nie mołam się oprzeć i musiałam zrobić jej "małą" sesję, mam nadzieję, że nie zanudzę nikogo    Na końcu ogólne zdjęcie moich Masdevalli .
  Na końcu ogólne zdjęcie moich Masdevalli . 

- 
				natalkastl
- 100p 
- Od: 24 paź 2011, o 13:48
Mamba Jestem zachwycona Twoją kolekcją-zanudzac to Ty nie zanudzasz  Piekne są takie cudo to ja mogę oglądac cały dzień
 Piekne są takie cudo to ja mogę oglądac cały dzień  
   Masdevallia glandulosa  cudowne ma te bąbelki jestem zachwycona nimi naprawdę

Mambo, piękno i różnorodną masz kolekcje!
Mam pytanie o Gastrochilusa. Napisz mi proszę w jakich warunkach go trzymasz. Ja mam Gastrochilusa calceolaris, który na razie ani myśli kwitnąć

Mam pytanie o Gastrochilusa. Napisz mi proszę w jakich warunkach go trzymasz. Ja mam Gastrochilusa calceolaris, który na razie ani myśli kwitnąć

Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;

Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mamba
Nesuniaaa, Gastrochilus wisi u mnie na południowym parapecie, zawieszony bokiem do okna na wazonie Ascocendy. Oddalony jest od szyby o jakieś 20 cm. Codziennie zraszam go wodą deszczową ( jeśli akurat ją mam ), destylowaną, albo mieszanką, a ok. raz w tygodniu dodaję do wody 1/4 dawki nawozu. Zimą zdarzało mi się zraszać go co drugi dzień. Od czasu kiedy go mam ładnie się rozrósł i tak jak napisałam nie sprawia problemów i chętnie kwitnie   Nie wiem jak długo masz swojego i jak jest duży, ale może jest jeszcze młodą rośliną, albo nie zaaklimatyzował się...
 Nie wiem jak długo masz swojego i jak jest duży, ale może jest jeszcze młodą rośliną, albo nie zaaklimatyzował się...   Na kwitnienie niektórych ze swoich storczyków czekałam ponad 2,5roku....
 Na kwitnienie niektórych ze swoich storczyków czekałam ponad 2,5roku....

Nie wiem jak długo masz swojego i jak jest duży, ale może jest jeszcze młodą rośliną, albo nie zaaklimatyzował się...
 Nie wiem jak długo masz swojego i jak jest duży, ale może jest jeszcze młodą rośliną, albo nie zaaklimatyzował się...   Na kwitnienie niektórych ze swoich storczyków czekałam ponad 2,5roku....
 Na kwitnienie niektórych ze swoich storczyków czekałam ponad 2,5roku....- kasiunieczka_32
- 1000p 
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mambo wspaniała kolekcja   

Oglądam z zachwytem Gastrochilusa - ja swojego niestety uśmierciłam. Urzekła mnie Masdevallia glandulosa - niesamowity kwiat, w dodatku pachnie, więc na pewno jest kolejnym moim masdevalliowym chciejstwem.
Napisz proszę, czy masdevallie uprawiasz w samym sphagnum, czy w mieszance a tylko na wierzchu jest ułożony mech?

Oglądam z zachwytem Gastrochilusa - ja swojego niestety uśmierciłam. Urzekła mnie Masdevallia glandulosa - niesamowity kwiat, w dodatku pachnie, więc na pewno jest kolejnym moim masdevalliowym chciejstwem.
Napisz proszę, czy masdevallie uprawiasz w samym sphagnum, czy w mieszance a tylko na wierzchu jest ułożony mech?
Mambo, mój Gastrochilus jest całkiem pokaźnych rozmiarów. Jak go kupiłam, to miał pozostałości po pędach kwiatowych. Kupiony został na wystawię w Dreźnie w kwietniu tego roku. Prawdopodobnie raz wypuścił u mnie pęd, ale był zaplątany w pętelke i niestety połamał się. Rośnie w orchidarium, ale myślę, że powodem jego słabego przyrostu jest niedostateczna ilość oświetlenia   Teraz czekam na dostawę nowego oświetlenia i mam nadzieję, że zobaczę kiedyś taki widok jak u Ciebie
 Teraz czekam na dostawę nowego oświetlenia i mam nadzieję, że zobaczę kiedyś taki widok jak u Ciebie  Choć w innej kolorystyce
 Choć w innej kolorystyce  

Teraz czekam na dostawę nowego oświetlenia i mam nadzieję, że zobaczę kiedyś taki widok jak u Ciebie
 Teraz czekam na dostawę nowego oświetlenia i mam nadzieję, że zobaczę kiedyś taki widok jak u Ciebie  Choć w innej kolorystyce
 Choć w innej kolorystyce  
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;

- 
				Lana
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Witaj Mambo   .
 .
Twoje rośliny kwitną tak przepięknie, że aż dech zapiera .
 .
Dla mnie w tym momencie "najulubieńsze" są oczywiście Masdevallie i tu mam pytanie z nimi związane. Widzę, że rosną prawdopodobnie w ceramicznych doniczkach, czy może są włożone w plastikowych osłonkach do tych doniczek ? Jeżeli jednak są to doniczki ceramiczne, to jak w nich rosną i jaką wielkość muszą mieć Masdevallie, żeby mogły być do takich doniczek wsadzone ? Chodzi mi tu o ich ewentualne kolejne przesadzanie i przyrastanie korzeni do wewnętrznej powierzchni doniczki.
  i tu mam pytanie z nimi związane. Widzę, że rosną prawdopodobnie w ceramicznych doniczkach, czy może są włożone w plastikowych osłonkach do tych doniczek ? Jeżeli jednak są to doniczki ceramiczne, to jak w nich rosną i jaką wielkość muszą mieć Masdevallie, żeby mogły być do takich doniczek wsadzone ? Chodzi mi tu o ich ewentualne kolejne przesadzanie i przyrastanie korzeni do wewnętrznej powierzchni doniczki.

.
 .Twoje rośliny kwitną tak przepięknie, że aż dech zapiera
 .
 .Dla mnie w tym momencie "najulubieńsze" są oczywiście Masdevallie
 i tu mam pytanie z nimi związane. Widzę, że rosną prawdopodobnie w ceramicznych doniczkach, czy może są włożone w plastikowych osłonkach do tych doniczek ? Jeżeli jednak są to doniczki ceramiczne, to jak w nich rosną i jaką wielkość muszą mieć Masdevallie, żeby mogły być do takich doniczek wsadzone ? Chodzi mi tu o ich ewentualne kolejne przesadzanie i przyrastanie korzeni do wewnętrznej powierzchni doniczki.
  i tu mam pytanie z nimi związane. Widzę, że rosną prawdopodobnie w ceramicznych doniczkach, czy może są włożone w plastikowych osłonkach do tych doniczek ? Jeżeli jednak są to doniczki ceramiczne, to jak w nich rosną i jaką wielkość muszą mieć Masdevallie, żeby mogły być do takich doniczek wsadzone ? Chodzi mi tu o ich ewentualne kolejne przesadzanie i przyrastanie korzeni do wewnętrznej powierzchni doniczki.- Mamba
Dziękuję    

Masdevallie od jakiegoś czasu bardzo mi się spodobały, a jak się odważyłam i spróbowałam okazało się , że mogą u mnie rosnąć i mam nadzieję, że będą się nadal rozwijały Uprawiam je w samym sphagnum, a posadzone są bezpośrednio w doniczkach ceramicznych o wymiarach ok. 6 i 9cm. Całość włożyłam do szklanych pojemników z keramzytem i wodą na dnie. Wielkość doniczki zależy oczywiście od wielkości rośliny (niektóre z moich Masd. są maleńkie) i musi uwzględniać jej rozrastanie się. Rozmiarów doniczek jest sporo, a najmniejsze jakie kupiłam miały ok. 2cm - umieściłam tam jedną z siewek
  Uprawiam je w samym sphagnum, a posadzone są bezpośrednio w doniczkach ceramicznych o wymiarach ok. 6 i 9cm. Całość włożyłam do szklanych pojemników z keramzytem i wodą na dnie. Wielkość doniczki zależy oczywiście od wielkości rośliny (niektóre z moich Masd. są maleńkie) i musi uwzględniać jej rozrastanie się. Rozmiarów doniczek jest sporo, a najmniejsze jakie kupiłam miały ok. 2cm - umieściłam tam jedną z siewek  Z tego co gdzieś wyczytałam, doniczka powinna wystarczyć na rok do dwóch lat, a po tym czasie powinno się  Masdevallie przesadzić i zmienić podłoże, chyba że rozrosną się przed tym czasem
 Z tego co gdzieś wyczytałam, doniczka powinna wystarczyć na rok do dwóch lat, a po tym czasie powinno się  Masdevallie przesadzić i zmienić podłoże, chyba że rozrosną się przed tym czasem   

Przesadzałam już storczyki posadzone w ceramicznych doniczkach (nie były to jeszcze Masdevallie), po ich wcześniejszym namoczeniu nie miałam problemów z przyrastaniem korzeni do powierzchni doniczki.
Nesuniaaa, wygląda na to, że Twój Gastrochilus jeszcze się nie zaaklimatyzował, a zmiana warunków może mu w tym pomóc. Nie mam orchidarium, ale mam wrażenie, że wytworzył się u mnie mikroklimat, który powoduje, że niektóre ze storczyków "nie parapetowych" chcą u mnie kwitnąć Życzę powodzenia i cierpliwości.
 Życzę powodzenia i cierpliwości.

Masdevallie od jakiegoś czasu bardzo mi się spodobały, a jak się odważyłam i spróbowałam okazało się , że mogą u mnie rosnąć i mam nadzieję, że będą się nadal rozwijały
 Uprawiam je w samym sphagnum, a posadzone są bezpośrednio w doniczkach ceramicznych o wymiarach ok. 6 i 9cm. Całość włożyłam do szklanych pojemników z keramzytem i wodą na dnie. Wielkość doniczki zależy oczywiście od wielkości rośliny (niektóre z moich Masd. są maleńkie) i musi uwzględniać jej rozrastanie się. Rozmiarów doniczek jest sporo, a najmniejsze jakie kupiłam miały ok. 2cm - umieściłam tam jedną z siewek
  Uprawiam je w samym sphagnum, a posadzone są bezpośrednio w doniczkach ceramicznych o wymiarach ok. 6 i 9cm. Całość włożyłam do szklanych pojemników z keramzytem i wodą na dnie. Wielkość doniczki zależy oczywiście od wielkości rośliny (niektóre z moich Masd. są maleńkie) i musi uwzględniać jej rozrastanie się. Rozmiarów doniczek jest sporo, a najmniejsze jakie kupiłam miały ok. 2cm - umieściłam tam jedną z siewek  Z tego co gdzieś wyczytałam, doniczka powinna wystarczyć na rok do dwóch lat, a po tym czasie powinno się  Masdevallie przesadzić i zmienić podłoże, chyba że rozrosną się przed tym czasem
 Z tego co gdzieś wyczytałam, doniczka powinna wystarczyć na rok do dwóch lat, a po tym czasie powinno się  Masdevallie przesadzić i zmienić podłoże, chyba że rozrosną się przed tym czasem   
 Przesadzałam już storczyki posadzone w ceramicznych doniczkach (nie były to jeszcze Masdevallie), po ich wcześniejszym namoczeniu nie miałam problemów z przyrastaniem korzeni do powierzchni doniczki.
Nesuniaaa, wygląda na to, że Twój Gastrochilus jeszcze się nie zaaklimatyzował, a zmiana warunków może mu w tym pomóc. Nie mam orchidarium, ale mam wrażenie, że wytworzył się u mnie mikroklimat, który powoduje, że niektóre ze storczyków "nie parapetowych" chcą u mnie kwitnąć
 Życzę powodzenia i cierpliwości.
 Życzę powodzenia i cierpliwości.- 
				Lana
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Mambo  bardzo dziękuje za odpowiedź   . Mam u siebie jedną masdevallię i przesadziłam ją do plastikowej doniczki, ale kusi mnie cały czas, żeby posadzić ją właśnie w ceramiczną. Bałam się tego wrastania korzonków i ewentualnego uszkodzenia ich podczas przesadzania. Skoro jednak twoje tak dobrze w nich się czują, więc chyba też się skuszę. Oczywiście raczej już na wiosnę
 . Mam u siebie jedną masdevallię i przesadziłam ją do plastikowej doniczki, ale kusi mnie cały czas, żeby posadzić ją właśnie w ceramiczną. Bałam się tego wrastania korzonków i ewentualnego uszkodzenia ich podczas przesadzania. Skoro jednak twoje tak dobrze w nich się czują, więc chyba też się skuszę. Oczywiście raczej już na wiosnę  

. Mam u siebie jedną masdevallię i przesadziłam ją do plastikowej doniczki, ale kusi mnie cały czas, żeby posadzić ją właśnie w ceramiczną. Bałam się tego wrastania korzonków i ewentualnego uszkodzenia ich podczas przesadzania. Skoro jednak twoje tak dobrze w nich się czują, więc chyba też się skuszę. Oczywiście raczej już na wiosnę
- 
				natalkastl
- 100p 
- Od: 24 paź 2011, o 13:48
A ja codziennie Mambo wchodzę na twój piękny watek i cieszę oczy i marzę i marzę  

o takich okazach jak Twoje cudowneeeeeee

- Mamba
Dziękuję  wszystkim za odwiedziny i miłe słowa   

Zapraszam do drugiej części wątku 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=51018