Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

:wit Witajcie!
Zima trzyma i nie chce puścić, zatem przedświąteczna krzątanina zajmuje czas i głowę, dzięki czemu nie myślę non stop o tym, co ewentualnie może się dziać na działeczce. ;:7

Martusiu - masz rację, że podpędzone cebulki wydają ładne duże kwiatki, ;:108 ;:138 a co do ścinania przekwitłych kwiatostanów, to zrobię tak, jak mi radzisz. ;:333 Jeśli cebulkom nic innego nie zaszkodzi, to może za rok pokażą, co potrafią. ;:218
Trzymaj się zdrowo i mimo wszystko wesoło. ;:167 :D ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko ciemierniki pięknie kwitną, ;:oj a moje leżą na ziemi po przymrozkach. Dzisiaj dodatkowo śnieg je przysypał. ;:222
Sadziłam w koszykach tulipany, gryzonie się do nich nie dobrały. Na ciężkiej glebie, chyba przydał by się drenaż pod koszykiem.
Niezmiennie podziwiam Twoje siewki, zatrwian ładny, nie narzekaj. :D

Radosnych świąt Wielkiej Nocy, niech miłość i spokój towarzyszy Wam w czasie rodzinnych spotkań. ;:4
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wyrwałam chwilę dla siebie, ale nie będzie ona długa, zatem napiszę tylko, że pogoda dobija, pada i pada, mokro tak, że po trawniku chodzi się jak po nasączonej wodą gąbce, a na rabaty nie da się wejść. ;:222
Jednak nie to jest teraz ważne. Teraz najważniejsze jest przeżycie najważniejszych świąt w spokoju i z rodziną.

Soniu - moim ciemiernikom mróz specjalnie nie zaszkodził, bo był niewielki, ale woda nieustannie spływająca z nieba czyni kolejne szkody i co jeszcze nie zgniło, ma szansę teraz zgnić. ;:oj
Zatrwian stoi w miejscu, ale może to i dobrze, że się nie śpieszy, będzie akuracik do sadzenia w maju. :lol:
Niestety, pomidorki mikre, nie chcą rosnąć, ;:223 słoneczka im brakuje. Nie wiem, czy coś z nich będzie, ale nie płaczę, zawsze mogę kupić gotowce na ryneczku. ;:7

Bardzo dziękuję i wzajemnie życzę Tobie i Twoim bliskim wspaniałych świąt w gronie rodzinnym. ;:167 ;:167

Obrazek

Niech wszystkim Wam święta upłyną pod znakiem miłości, radości i spokoju. Wesołego Alleluja!
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko
Ty taka już uporządkowana z działką,
Ja nie mogę doczekać się pracy w ogrodzie.
Do tej pory tylko z doskoku tam przebywałam bo aura mi to uniemożliwiała.
Zając na tle wiosennych kwiatów ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Wszystkiego dobrego, Lucynko.
Begonie rzeczywiście pięknie poszły w moc. Przechowujesz je z roku na rok? Czy są to nowe kupione bulwki?
Ciepłych i słonecznych dni życzę ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Z dobrych wiadomości poświątecznych jest taka, że odwiedziłam działkę i muszę przyznać, że jej obraz bardzo mi się podoba. Nareszcie zakwitły pierwiosnki, kwitną żonkile, trochę śnieżników i cebulic syberyjskich, kokorycze, ciemierniki, zaczynają wychylać się szafirki, ładnie prezentują się miodunki, w pełnym rozkwicie forsycja, magnolie rozwijają pąki, szczególnie gwiaździsta, korony rosną i nawet pąki budują, brzoskwiniom nabrzmiały pąki, jagody kamczackie zapowiadają dobry zbiór, sporo zieleni na rabatach, dzięki czemu znowu polubiłam swoją działeczkę. ;:138
Niestety, jest też zła wiadomość, a dotyczy ona wszechobecnego błociska, małej ilości tulipanów, narcyzów i hiacyntów, niewiele lilii pokazało kły, a jeszcze dziś w nocy ma padać deszcz. ;:222
W domu też nieciekawie jeśli chodzi o pomidorki. Większość zmarniała i kolejno padają jak muchy. Tylko mojej roboty mi żal, bo z sadzonkami problemu nie będzie, pani ryneczkowa ma zawsze duży ich wybór.
Kwiatki mają się dobrze na tym samym parapecie, tylko pomidorkom coś się nie podobało. Teraz już ostatecznie zdecydowałam, że już nie będę ich siać . No, bo po co, skoro i tak muszę dokupić sadzonki?
Na szczęście święta minęły we wspaniałej rodzinnej atmosferze, a w najbliższą sobotę znowu będziemy rodzinnie kończyć oktawę Wielkiej Nocy. ;:4

Obrazek

Obrazek

Obrazek

url=https://postimages.org/]Obrazek[/url]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewuniu - daleko mi jeszcze do uporządkowania, działka jeszcze bardzo dużo pracy wymaga, co naocznie stwierdziłam w dniu dzisiejszym. ;:oj Od jutra biorę się ostro za robotę. :lol:
Czasu mam dosyć, ale pogoda mocno przeszkadza i stopuje mój zapał. ;:oj
Zajączek nisko się kłania. ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko - dziękuję. ;:167 Wzajemnie. ;:196
Cebulki begonii przechowałam przez zimę, więc może teraz mi się odwdzięczają. :D
Tobie również słoneczka życzę i upragnionego ciepełka wiosennego. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego tygodnia. ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, to teraz już działeczka będzie tylko pięknieć i cieszyć ogrodniczkę ;:138 .
Do tulipanków i narcyzów w towarzystwie niebieskości i białości :tan , już za chwileczkę dołączą kolorowe pierwiosnki i rabatki będą ciągle piękne ;:oj . A chwastami nie ma sensu się przejmować, bo one będą zawsze z nami i żadne warunki im nie przeszkadzają ;:oj .
Słonecznego, ciepłego dnia, Lucynko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Wiosna i do Ciebie Lucynko w pełnej krasie zawitała i kwiatuszki wdzięczą się do kwietniowego ;:3
Jest co oglądać i podziwiać! ;:215 ;:215 ;:138
U mnie mizeria... rośliny ledwo z ziemi się gramolą. ;:7
Dzisiaj znów ochłodzenie,ja rozpoczynam zabiegi rehabilitacyjne ponadto jeszcze trochę spraw urzędowych do załatwienia mam a działka dopiero jutro wraz z ociepleniem...
Dobrego dnia Lucynko! ;:196 ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, cudne kolekcje niebieskich, żółtych i białych kwiatuszków ;:138
Przykro tylko, że sadzonki pomidorów Ci padają :cry: ale bywa i tak. Moje, odpukać, na razie wyglądają przyzwoicie, ale jak będzie dalej to czas pokaże.

Teraz tylko pogody potrzeba to i praca działkowa ruszy z kopyta :D
U mnie też mokro na rabatach, i nie mogę doczekać się prawdziwej ciepłej wiosny.

Fajnie, że miałaś rodzinne święta i jeszcze będzie poprawka w kolejną sobotę :tan
Słonecznych, cieplutkich dni Lucynko, żeby pracy ubywało i miłego spotkania z Rodzinką ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Drugi dzień przy działkowej robocie to sama radość!
Wysadziłam do gruntu wszystkie zimowane w tunelu roślinki i zadowolona wróciłam do domu, :tan a tu paka od Martusi i znowu będę miała co wsadzać na rabaty. ;:173 Jutro jeszcze praca na działce, w piątek już tylko zakupy i pichcenie, a działeczka poczeka na mnie do poniedziałku. Niech czeka, ja dłużej czekałam, by móc coś na niej porobić.
Cieszę się, bo nareszcie rozkwitają pierwiosnki i robi się coraz bardziej kolorowo, co z daleka doskonale jest widoczne!

Martusiu - działeczka już cieszy, a co do chwastów ... ;:131 Nie pozwolę im na dowolne panoszenie się na moich rabatach. ;:124
Dzień miałam naprawdę piękny, zgodnie z Twoim życzeniem, za co serdeczne dzięki. ;:167
Niech i Twój ogród utonie w słońcu. ;:196 ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maryniu - nie przejmuj się, Później działka zakwitnie, dłużej będzie cieszyła. :lol:
Moja działka też spóźnialska, a już cieszy oczy. ;:303
Nie warto się śpieszyć, wszystko zdążysz ogarnąć, wszak masz świetnych pomocników. ;:215
Dziękuję serdecznie za dobre życzenie, które dało mi wspaniały słoneczny dzionek. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halszko - dziękuję za ciepłe słowa pod adresem moich kwiatuszków. ;:167
Przebolałam marnienie pomidorów, mam nauczkę, by w przyszłości skupić się wyłącznie na roślinach ozdobnych i nie zaśmiecać parapetów siewkami warzywnymi. ;:24
Dzisiaj nawet nie było u mnie najgorzej. ;:108 Wprawdzie sadziłam rośliny na wyżej położonych rabatach, które już nie straszyły błotem. ;:333 Niżej jest nieco gorzej, ale przecież kiedyś wreszcie te deszczowe dni muszą się skończyć. :lol: Mam taką nadzieję i nią się teraz karmię. ;:215
Ślicznie dziękuję za dobre życzenia ;:167 Tobie również życzę słoneczka i wiosennego ciepełka. ;:196 ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słonecznego czwartku Wam życzę i obiecuję zajrzeć do Was jutro. ;:4 ;:4 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko dziękuję za piękne niebieskości, ;:196 cudne. Przylaszczka ma tyle kwiatów, :shock: moja już cieszy nowymi liśćmi.
Narcyz Rip van Winkle śliczny. Zawsze się zastanawiam, ile trzeba pracy włożyć, żeby tak odmienny od gatunku okaz stworzyć.
Też bawię się w sobotę na urodzinach średniego wnusia. Dziś zgłosił telefonicznie zapotrzebowanie na konkretny prezent. Muszę biec do sklepu, bo inny kupiony. ;:306
Miłej soboty. ;:168
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, strasznie zawzięta jesteś na biedne chwaściorki ;:306 .
To już działeczka musi wyglądać cudnie, kiedy tyle ślicznych pierwiosnków pokazuje kwiatuszki :tan , a po weekendowej nieobecności, zaskoczy Cię wielkimi bukietami ;:138 .
Pięknych dni z rodzinką ;:196 .
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nareszcie dokończyłam oczyszczanie działki z chwastów, ale tylko tam, gdzie wcześniej nie zdążyłam tego zrobić.
A żeby nie było tak słodko, to widzę zielsko tam, gdzie już go być nie powinno. ;:7
Wsadziłam roślinki, które przyjechały wczoraj od Martusi, rozgarnęłam kopczyki różyczkom (dopiero) i przygotowałam piasek dla rozluźnienia ziemi, do której po niedzieli wsadzę lilie.
Tak się ruszam jak mucha w smole, więcej odpoczywam, niż pracuję. Lenia mam potężnego, a i sił jakoś mniej.
Nic to, jak ruszę po niedzieli, to migusiem się rozkręcę. ;:306

Soniu - kocham niebieskie kwiatuszki ;:167 , głównie wiosną, choć nie tylko.
Twoja przylaszczka już przekwitła, a moja się dopiero rozkręciła. ;:131 U mnie wszystko jest później, bo ziemia ciężka , a w tym roku jeszcze mocno nasączona wodą z nieba. ;:223
Ten narcyz z roku na rok ma coraz mniej kwiatków. ;:174 Przed rokiem miał jeszcze dwa, w tym już tylko jeden kwiat.
Mam nadzieję, że prezent dla wnusia zakupiony. ;:218 Trzeba rozpieszczać wnuki, bo to ogromne szczęście je mieć. ;:138 ;:138
Baw się dobrze na urodzinkach. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Martusiu - chwaściory mnie denerwują ;:145 i bardzo przeszkadzają w spojrzeniu na działkowe rabaty. :lol: Pedantka jestem i nie ma na mnie bata. ;:306
Już działka zrobiła się kolorowa, nie chciałoby się do domu wracać, ale mus to mus. ;:108
Po niedzieli nikt ani nic nie zatrzyma mnie w domu. ;:185 Nie wytrzymałabym bez widoku moich ślicznych kwiatuszków. :D
Piękne dzięki za słodkie życzenie. ;:167 ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze tylko piątek, piątunio, a po nim weekendzik. Już się doczekać nie mogę.
Do miłego! ;:4 :wit

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Festiwal pierwiosnków i hiacyntów oraz niebieskich gatunkow przecudny! To fajnie że masz nowe nabytki do posadzenia bo uświetnią twoją letnia działkę. Ketmie od ciebie wcale nie ruszaja się czy one sa pózne czy wymarzły u mnie?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko,

Podziwiam bogactwo kolorowych kwiatów na Twojej działeczce.
Twoje zdjęcia zdradzają, jak bardzo je kochasz i jak wiele radości Ci sprawiają.
Moje ulubione ujęcia to oczywiście Misia wśród kwiatów lub gołąbki na grządkach.
Twoja działka staje się kompletna dopiero wtedy, gdy zaszczycają ją te dwa piękne okazy fauny.

Zmartwiły mnie wiadomości o Twoich pomidorach.
Masz pomysł dlaczego marnieją? Jak to się objawia, więdną, żółkną?
W mojej uprawie nowości są takie:
1. Miniszklarenka z tabletkami substratu do wysiewu okazała się kompletnym niewypałem.
Nic nie wykiełkowało, wszystko wywaliłam.
2. Pomidory siane tradycyjnie w końcu wykiełkowały (po 12 dniach), ładnie rosną i oczywiście jest ich za dużo!! Wczoraj z radością podarowałam 10 sadzonek dwóm miłym paniom.
Może chciałabyś kilka sadzonek do swojej plantacji?

Pozdrawiam serdecznie!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”