Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

No widzisz Martusiu już masz pierwsze kwiatki w ogródku nieważne ze wyglądają spod śniegu czy liści ,ale są w pełnej gotowości ;:303 ;:303 Na balkoniku też kolorowo więc nie ma co narzekać ;:196 Słonecznego weekendu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Nawet takie ilości śniegu nie zdołały powstrzymać pierwszych zwiastunów wiosny ;:oj A miałaś go wyjątkowo dużo. Pierwiosnki nieźle sobie poradziły,co nie zawsze im się udaje. Kobea powinna być zgodna z tym co na opakowaniu. Jeszcze nigdy nie zdarzyła mi inna, niż ta, którą wysiałam. Daj jej jeszcze chwilkę, a na pewno łodyżki się wybarwią ;:108 Nigdy tak na nią nie patrzyłam, a to prawdziwe dwa w jednym ;:306 Białą kupiłam, ale one są jeszcze bardziej niechętne do kiełkowania niż te fioletowe. Siać będę za tydzień i zobaczymy co z tego wyniknie.
I jak z tymi roztopami? Nie zalało Was?
Pozdrowionka ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, wczoraj śnieg znikał w oczach ;:oj , a odkrywane kwiatuszki cieszyły mnie, a jeszcze bardziej pszczoły ;:138
Dzisiaj niewiele przebłysków słońca, niebo zachmurzone, deszczyk popaduje i wieje wiatr, chłodny, a nawet zimny, ale trochę ziemię może osuszy. ;:138

Danusiu, czosnków nie wykopuję każdego roku, dopiero jak cebule się podzielą, to znaczy wtedy, jak jest więcej pędów kwiatowych, a kule są mniejsze.
Pierwiosnek był zwyczajny z pojedynczymi płatkami, a nowe kwiatki pokazuje półpełne ;:oj , a ten zapączkowany, to drugi żółty.
Zanim wiosna naprawdę zagości w ogrodzie, pocieszamy się wspomnieniami ;:196

Jadziu, dobrze, że trochę kwiatków się pokazało, bo wpadły głodne pszczółki i w tych miejscach aż buczało.
Nie wiem czy to dobrze, bo u nas mówią, że ile pszczoła przed Józefem (19 marca), tyle zimy po Józefie! Miejmy nadzieję, że w dobie podboju kosmosu, mądrości ludowe nie mają zastosowania. ;:196

Iwonko, śniegu jeszcze mam dużo, zwłaszcza po północnej stronie domu, woda stoi w wielu miejscach dookoła, a rzeka jednak utrzymuje stany średnie. ;:oj
Wczoraj od południa śnieg znikał w oczach i odkrywał już kwitnące kwiatki :tan
Pierwiosnki przetrwały miesiąc w domu, to może już dotrwają do wsadzenia w ogrodzie :wink:
Mam nadzieję, że kobea będzie fioletowa, ale jakby była biała, to przecież nie wyrzucę ;:306
Iwonko, podpowiedz, proszę, czy tym siewkom dawać dużo wody, czy raczej oszczędnie podlewać? Wszystkim wzeszła kobea, to i Tobie uda się sianie. ;:215
Powodzenia ;:196

Wczoraj w ogrodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na balkonie.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Dzielne te Twoje roślinki Martusiu stojąc po łebki w śniegu świetnie się trzymają, pszczółkom jadłodajnię otwarłszy. ;:215 ;:215
Irysek, ciemiernik i śliczne pierwiosnki, razem z rannikami ogrzały monitor, resztkami śniegu schłodzony. ;:433 ;:433 :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Widzisz Martusiu jak ciepło było im pod pierzynką moje miały tylko kołderkę.Powiem ci że te mądre przypowieści teraz mało kiedy sie sprawdzają .U mnie pszczółek nie było tylko bzyczki widocznie w moim rejonie jeszcze śpią .Specjalnie na fotkach im się przyjrzałam.Kurcze masz łany przebiśniegów to samo z rannikami ,ale też niedługo będę ich miała sporo :) Dzisiaj chłodno, więc siedzę w domu ,a Tobie życzę słoneczka na niedzielę ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Skoro u Ciebie się pokazały wiosenne zwiastuny ;:138 to i u mnie już chyba są...Pewnie w poniedziałek zaliczę działkę w ich poszukiwaniu .. ;:131 bo już tęsknię... ;:65
Miłej niedzieli Martusiu! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Marto fajnie, że śniegu trochę ubywa i u mnie jest podobnie :heja Mrozik nocą i wiaterek robią dobrą robotę, że nie ma podtopień ;:215
Cudownie wyglądają przebiśniegi w śniegu i jak ich dużo ;:215 ja swoich będę szukać , jeżeli gdzieś się w ogóle pokażą ;:306
Ranniki też piękne nie wspomnę już o wawrzynku i ciemierniku ;:215
Pozdrawiam wiosennie i miłej niedzieli ;:3 ;:79 ;:79
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękną wiosnę nam tu pokazujesz.

Pozdrawiam!
LOKI
Mazurka71
50p
50p
Od: 4 lut 2021, o 18:16
Kontakt:

Post »

Super jest zobaczyć pierwsze zwiastuny wiosny, i mnie niestety jeszcze nic nie kwitnie.
Na pocieszenie wczoraj żurawia słyszałam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu u mnie niby cieplej i śniegu już w ogrodzie nie ma, bo jedynie pod lasem pasemka zostały, ale i zwiastunów wiosny niewiele. U Ciebie śnieg i wiosna aż miło patrzeć. Z rannikami jest mi zupełnie nie po drodze, nie widzę żadnego a sadzę uparcie kolejny rok ;:145
Jeżeli chcesz mieć wycięte zbędne drzewa czy gałęzie to inaczej się nie da, armii dronowych rębaczy jeszcze nie wymyślili ;:306
Nie pierwszy to chwast, którym się zachwycamy :D
I ja dziękuję za życzenia i już korzystam z ich efektu, bo wyrywania, wycinania co niemiara. Z trawek cieszą się kurki. Ochłodziło się i do tej ciepłej wiosny jeszcze trochę poczekamy. Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto widzisz niepotrzebnie się martwiłaś, wszystko ma się dobrze. Oznak wiosny sporo. Pszczółki kwiatuszki odwiedzają i jak się nie cieszyć :heja :heja Wczoraj pogoda faktycznie nieciekawa, ale dzisiaj jest już lepiej, teraz u nas wyszło słoneczko i świeci ;:3 Podmucham na promienie, aby skierowały się w stronę Twojego ogrodu i osuszały rabatki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Kwiatki kwitną,śnieg leży,fajnie jest bo u nas śniegu już prawie nie ma.
Dziś jest pochmurno i wieje solidny wiatr.Nic przyjemnego. ;:185
Pozdrawiam. ;:168
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

U mnie na działce śniegu już właściwie nie ma, ale i zwiastunów wiosny brak. Straszna nędza ;:145
Pytasz o siewki kobei? Nie traktuję ich jakoś szczególne, podlewam jak wszystko inne. Pamiętaj tylko o częstym uszczykiwaniu, wtedy pięknie się rozkrzewia.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Martuniu i pomysleć , że ja o śniegu już zapomniałam. Pod takim okryciem wszystkie rośliny dobrze przezimują , nawet malutkie :) .
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Stasiu, ;:196 dobrze, że ten śnieg zszedł, bo przekwitłyby pod nim. ;:306 Pierwszy raz u mnie przebiśniegi zakwitły zgodnie ze swoją nazwą ;:138

Jadziu, ale mi namieszałaś w głowie, pół nocy przyglądałam się różnym "bzyczkom" i dalej nic nie rozumiem. Chcesz powiedzieć, że to nie pszczółki tylko trutnie? Wydaje mi się, że moje wyglądają tak samo jak Twoje ;:oj
A widzisz, moje ranniki i przebiśniegi najpospolitsze, to i rozmnażają się najłatwiej, a Twoje to już arystokracja ;:306
Życzenia się spełniły ;:196

Maryniu, śnieg znikał w oczach, odkrywając kwiatki ;:138 anocny deszcz jeszcze pomógł! Poniedziałek trochę kiepsko się zaczął, słońca ani śladu, ale jutro już ma być i na pewno u Ciebie pokażą się pierwsze kwiatuszki ;:196

Halinko, ;:196 ciemiernik i iryski jeszcze doniczkowy, ale reszta już w ogrodzie.
Zdecydowanie ochłodziło się, ale śnieg i tak znika. Łan przebiśniegów, marzy mi się od dziecka i zaczynają mi spełniać to marzenie ;:306

Loki, dziękuję, ale widziałam Twoją!

Aniu, zapraszam na spacerek, choć jeszcze króciutki, a już niedługo i u Ciebie wiosna rozkwitnie!
Nade mną też już przeleciały wczoraj żurawie, a trzy dni wcześniej, ogromny klucz dzikich gęsi ;:138 Oczywiście gapiłam się, zamiast pobiec po aparat.

Marysiu, u mnie teraz dwa w jednym :wink:
Technika idzie do przodu, może już niedługo będą drony do przycinania z powietrza. Niedawno wspominałam o podlewaniu z dołu i w tamtym roku rzeka u mnie postarała się o to, tylko coś było niedopracowane, bo zdecydowanie przesadziła ;:306
Ranniki może spróbuj z nasionek wysianych pod krzewami, gdzie nie dziabiesz i może Cię zaskoczą łanem słoneczek? One lubią takie miejsca.
Pomyślimy o nich, jak się ociepli ;:196

Dorotko, to się dopiero okaże później co straciłam, już nie widzę maków od Ciebie, a powinny mieć zielone czuprynki, bo moje stare mają. Widzę też dużo dziur w okolicach lilii i chryzantem ;:145 a wejść się tam jeszcze nie da, bo mokro, chociaż z każdą chwilą lepiej.
Dziękuję Ci za wczorajsze słoneczko ;:196

Danusiu,to u mnie, choć wiatr zimny, jednak było słonecznie i kwiatuszki trochę promyków złapały i śnieg powoli ciągle znika.
Niech i Tobie słoneczko zaświeci, żebyś mogła cieszyć się wiosną ;:196

Iwonko, jak już śniegu nie ma, to tylko trochę ciepła i raz dwa rozkwitną kwiatki ;:168
Chcesz powiedzieć, że powinnam przestać się trząść nad kobeą i dać jej żyć? To uszczykiwanie, to też czarna magia: czy już, czy za chwilę? Będę eksperymentować. ;:196

Danusiu, u mnie jeszcze śnieg można obejrzeć w dużych ilościach, ale przy domu już coraz mniej. Ziemia nie była zmarznięta przed opadami i trochę za dużo tego śniegu, połowa wystarczyłaby. Raczej nic nie zmarzło, straty będą przez nadmiar wody ;:145

Po ciepłym tygodniu, słoneczna niedziela, to co? Na spacer, a tu jakieś czterysta metrów ode mnie takie widoki!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ogrodzie wytopniała kępka przebiśniega elwesa.

Obrazek

Przydrożna wierzba zaczyna pokazywać kotki.

Obrazek

A to kobea, czy to już uszczknąć?

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”