Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Właśnie wróciłem z Wrocławia i po powrocie odwiedziłem działkę.
Co do zrębków to jest to bardzo dobry materiał do ściółkowania pod warunkiem, że nie jest poddawany farbowaniu/kolorowaniu/impregnowaniu.
No tak-róże ;:224 Ja ich nie mam głównie z powodu ich wrażliwości na choroby grzybowe oraz szkodniki. Co prawda teraz są dostępne różne skuteczne środki ale... Tulipany też mam już za sobą chociaż myślę ponownie o tulipanach Kaufmanna i tulipanach Greiga (mogę je potraktować jako jednoroczne). Może postaw na irysy żyłkowane i irysy Danforda (ale te lepiej potraktować jako jednoroczne bo często po kwitnieniu zamierają). Z krokusami mam chwilową przerwę bo miałem zawirusowane bulwy.
No nie z warzyw na pewno nie zrezygnuję ale ograniczę areał i liczbę gatunków. Nie będzie kukurydzy, szalotki, kapusty, pomidorów gruntowych i papryki. Przed śmietkami, pchełkami, mączlikami i połyśnicą będę bronił rośliny osłonami z multiklimy (siatki ochronnej) i ew. opryskami Emulparem.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Przemku dlaczego rezygnujesz z uprawy kapusty . U mnie wczesna kapusta to pewniak
na przyszły sezon . Miałam ją w tym sezonie , w tunelu pod samą ścianą , urosły duże
głowy , czyste bez oprysków . A między kapustą znalazło się się miejsce dla pomidorów .
Nawet kilka główek zakisiłam . Szalotkę bardzo lubię , sadzę ją póżno i mam piękny
szczypior w środku lata .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Wczesna kapusta jest O.K. ale szkoda mi dla niej miejsca w tunelu. Co prawda część rozsady posadzona do gruntu i przykryta siatką rosła przyzwoicie ale pojawiły się ślimaki a ja nie do końca byłem pewien czy granulat na ślimaki nie zostanie pobrany przez kapustę. Głównym powodem odejścia od uprawy jest jednak brak dostępu do małej ilości nasion dobrej odmiany. Późne odmiany to niestety stała walka ze szkodnikami. Być może zostanie odmiana stożkowa Kalibos bo jest dobra na surówki. Mam jej kilkanaście sadzonek i przetestuję ją w tym roku pod kątem uzyskania soku (dobra żona kupiła mi niedawno wyciskarkę do soków).Co do szalotki to z pewnością zużyję ją do pędzenia wiosną na szczypior bo jako cebula nie ma wzięcia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”