Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

Witaj Lucynko,

ale piękne wiosenne fotki! Jeszcze troszkę... Damy radę :D
Siejesz heliotrop tak wcześnie. Czy to już czas? Długo wschodzi?
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak tak was czytam i widzę te kwiaty to czuję się mocno zdezorientowana i już totalnie nie wiem w kt?rej porze roku jesteśmy :;230
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

już totalnie nie wiem w której porze roku jesteśmy :;230
Jak to, w której? To jest pora roku wspominkowa, wiadomo ;:215

Miałam siać jutro heliotropy, ale eM nie kupił mi jeszcze ziemi do siewu, a poza tym w piętek musimy wjechać na trzy dni i nie wiem, czy w tym czasie moje wysiewy nie zgniją? U mnie śniegu napadało całkiem sporo.
Francesca śliczności ;:333 Śnieżek, mrozik- to jeszcze słoneczko by Ci się do kompletu przydało ;:108 Miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko na dwóch ostatnich zdjęciach jakie to odmiany pierwiosnków.
Hiacynty uwielbiam, nie dość że pięknie pachną to jeszcze maja tyle uroku, dlatego dzis kupiłam jednego ma być różowy.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Zimowa szata za oknami ma się bardzo dobrze, mimo że temperatura prawie zerowa.
W nocy mocno wiało, ale rano już było spokojnie i biała zima nastraja optymistycznie.
A jeszcze i słoneczko zaświeciło! Czego chcieć więcej?

Asiu [iwwa] - no tak, na obrazkach wiosna, w realu zima. W sumie to dobrze, tak ma być, taki u nas klimat, tylko nieco zwichrowany. ;:224
Hiacynty cudnie pachną i wcale nie muszą być bardzo piękne, bo ich zapach sprawia, że nawet te niezbyt wyględne sprawiają dużo radości. :tan
Dziękuję i wzajemnie ciepełka życzę. ;:196 A do wiosny już coraz bliżej.

Tereniu [TerDob] - gdyby tak zim u nas nie było ... Nieustannie cieszyłybyśmy się kolorowym kwieciem.
Myślę, że i do Ciebie biała zima dotrze, przecież kiedyś musi się pokazać. ;:303 Byle nie wiosną jak w ubiegłym roku.
Misia wygłaskana z nawiązką. Taka się zrobiła pieszczoszka, jaką jeszcze nigdy nie była. Nie pozwala mi spokojnie poczytać. Gdy tylko siądę z książką, ona nie wiadomo skąd się pojawia i wskakuje prościutko na moje kolana. Lektura musi zostać odłożona. Misię trzeba głaskać, miziać, drapać i jeszcze do niej mówić.
Dziękuję i wzajemnie pozdrawiam cieplutko. ;:196

Irenko [adamiec] - widzę, że ciągle masz problemy ze snem.
Mnie się to zdarza od wielkiego dzwonu, tak ze dwa - trzy razy w roku i potwornie mnie to męczy, dlatego ogromnie Ci współczuję. ;:168
Refleksja słuszna. Szkoda że nie wszyscy doceniają to, co mają i szukają dziury w całym. Są to ludzie nieszczęśliwi, skoro nic ich nie cieszy, a wszystko jest na nie. ;:131
Do wiosny coraz bliżej, dni już dłuższe i czas tak szybko mija....

Paulinko - witam Cię. ;:180
Fotki jak fotki, ale wiosna jest piękna, toteż z coraz większą tęsknotą jej wyczekujemy.
Heliotrop sieje się w styczniu, by zdążył zakwitnąć, cieszyć oczy i siać swój słodki zapach przez całe lato oraz sprowadzać do ogrodu roje motyli i rozmaitych bzykaczy. ;:138
On nie ma jakiegoś długiego okresu kiełkowania, tylko bardzo wolniutko rośnie.

Majeczko - nie daj się zwieść obrazkom i przypadkiem nie popędź na zagony z gotowością siania czy sadzenia. ;:306 My sobie tylko umilamy życie takimi kolorowymi wspominkami. :D

Iwonko1 - dobrze powiedziane: "wspominkowa".
Przez dwa dni nic by się zasiewom nie stało, ale bez ziemi raczej nie da zasiać. ;:306
Było i słoneczko. Dzisiaj od południa. Teraz już powoli zbliżyło się ku zachodowi. A śnieżek cudnie w jego promieniach lśnił! ;:215
Masz Franię(ceskę)? Jeśli nie, to przypomnij się wiosną. Mam nadzieję, że nie zgnije, a rozrosła się bardzo ładnie.
Dziękuję i przyjemnego wieczoru życzę. ;:196

Dorotko [korzo_m] - na przedostatnim zdjęcie jest pierwiosnek 'Siebolda', a na ostatnim pierwiosnek 'Francesca'. Ten pierwszy najpóźniej zakwita i na zimę ginie. Późno też wychodzi z ziemi wiosną i trzeba zapamiętać jego miejscówkę, żeby nie wsadzić czy zasiać tam czego innego. ;:108 Jest bardzo ładny.
Jednym i drugim mogę się podzielić, tylko przypomnij się wiosną.
Hiacynta sobie sprawiłaś... ;:333 To niech Cię zauroczy aromatem.

Wspominkowo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To w takim razie Francescę zapisuję w kajecie, coby nie zapomnieć. Najzwyczajniej ślinię się na jej widok ;:306 Dziękuję ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Nie nie jestem,ale wena mnie opuściła.Dziś byłam w ogrodniczym.Pierwiosnki były po 5,-.Szukałam wiadomych nasion ale nie było.
Piękne kwiatki wiosenne pokazujesz.
Przyszykowałam do wysiania te nasionka które trzeba przemrozić.Ziemię mam tylko z piwnicy muszę przynieść skrzyneczkę.Wysiewy wystawię na balkon i niech stoją sobie do wiosny,może coś z tego będzie. :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Lucynko Ty chyba ostatnio jesteś najaktywniejszą osobą na FO! ;:138 Podziwiam bo mnie wena opuściła zupełnie..Nie mam wcale ochoty na żadne wspominki...chyba potrzebuję się zresetować, żeby z wiosną odzyskać nową energię... ;:131
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witam ponownie!
Nie umiem sobie odmówić oglądania "Korony królów". Średniowiecze to wspaniały okres w dziejach Polski, ;:63 zawsze mnie tamte czasy interesowały, więc teraz mam ucztę duchową. :tan Tylko szkoda, że te odcinki takie króciutkie. ;:219

Iwonko1 - zapisuj, zapisuj, bo pamięć ludzka jest ulotna. ;:108 Przynajmniej moja.
Pamiętam, że coś u kogoś sobie upatrzyłam w minionym sezonie, ale na tym moja pamięć się kończy. ;:223 Nie zapisałam i teraz nie wiem co i u kogo. ;:306 ;:306

Danusiu [danuta z] - drogo sobie za pierwiosnki liczą! Ja płaciłam po 2,29, ale w sklepie internetowym. Ponieważ zamówienie złożyłam za odpowiednią cenę, to za przesyłkę nie płaciłam. ;:333 Zamawiałyśmy we dwie z sąsiadką i obie skorzystałyśmy. ;:108
Ja też w taki sposób stratyfikuję nasiona. Na balkonie. ;:7
O nasiona wiadomej roślinki się nie kłopocz, nie będzie ich teraz, to będą kiedyś tam. ;:108 Co ma wisieć, nie utonie. ;:185

Maryniu - gdybym miała wnuczęta, to pewnie czasu by mi nie starczało na forumową aktywność, ale Bozia nie dała, więc jakoś muszę nadwyżkę zapełniać. ;:224
Resetuj się kochana, bo czas szybko leci i nawet się nie spostrzeżesz, gdy na działkę trzeba będzie wyruszyć. ;:303

A mnie się wspominanie podoba. Zawsze to jakieś kolorki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Takie kolorki są teraz bardzo potrzebne ;:108
Wspominkowe, barwne zdjęcia to jest to o takiej porze roku.
Pierwiosnki śliczne. Lucynko.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
Tak radośnie u Ciebie, tyle wiosennych kwiatów, śliczne pierwiosnki, hiacynty takie dorodne.
A jak spojrzę za okno to u mnie nawet jezdnia bieluśka, zima w pełni i ja trochę zapadam w zimowy sen, w każdym bądź razie zwalniam tempo. Dużo czytam o doświadczeniach innych i jak zapamiętam to wiosną zaprowadzę zmiany. Oczywiście jak sił i zdrowia wystarczy :D
Dobrej nocy i jutro słoneczka życzę ;:196 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Drogo,najpierw się trzymają ceny, a potem jak już padają to przeceniają.W Briko cebule różnych kwiatków przecenili na 1,99 i co z tego
jak tulipany ,narcyzy,szafirki i inne mają duże liście,a korony całkiem suche.Już by się wstydzili takiecoś sprzedawać,przecież mogli wcześniej
przecenić.Prawda? Ja tak myślę.Kiedyś jak byłam w W-wie w Obi to całe torby tulipanów ,narcyzów i innych były po dwa zł.ale pod koniec
sezonu.Można było śmiało jeszcze sadzić.
Śliczne te narcyzki i pierwiosnek.
U nas teraz pogoda fajna,leży śnieg i świeci słońce.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!

---------Nareszcie doczekałam się dnia pierwszych poważnych wysiewów! :tan

Sezon 2018 uważam za otwarty. ;:138 ;:138

Wysiałam dzisiaj heliotrop, pierwiosnki, mieszankę gatunków goryczek, po troszeczku dzwonka 'Canterbery Bells', żeniszka, goryczki siedmiodzielnej oraz rudbekii wschodniej i namoczyłam trochę nasion galtonii białawej, które jutro mam zamiar wsadzić do ziemi.
Prawda, że zaszalałam? A co tam, w końcu trzeba mieć czym się opiekować.

Za oknami biała zima, choć śnieg mięciutki miele się pod butami, ale raczej nie zdąży zginąć, bo znowu mam mieć mróz, a i białego puchu ma jeszcze dosypać. Niech sypie. Mnie to nie przeszkadza. ;:333

Beatko - jesteś bardzo miła dla moich kwiatuszków, dziękuję. ;:196
Teraz już tylko martwię się o to, czy przeżyją do wiosny. ;:108

Marysiu [Maska] - witaj kochana! ;:196
Radośnie to teraz mi się zrobi, gdy sieweczki pokażą swoje noski. :tan Dzisiaj posiane, a już nie mogę się zielonego doczekać. Ze dwa razy podglądałam, ale nic jeszcze nie dało się wypatrzeć. ;:306
No popatrz, a ja nic jeszcze - oprócz wysiewów - nie planuję, ;:7 a może też jakieś zmiany by się przydało zaprowadzić? Tak dla zapobieżenia nudzie... Może i ja nad tym pomyślę... ;:24
Dziękuję. ;:196 Zarówno noc i słoneczko mnie nie zawiodły. Choć słonka mogłoby być więcej.

Danusiu [danuta z] - na Brico też jestem wściekła, bo zanim przecenili, zmarnowali wszystkie cebulki. ;:145 Tak to już jest, że chytry dwa razy traci, tylko że my byśmy te cebulki wykorzystali i nic by się nie zmarnowało. ;:108
Dziękuję za miłe słowa o moich kwiatkach. ;:196

Miłego wieczoru wszystkim życzę i pędzę popatrzeć na MŚ w lotach narciarskich. Bo lubię.

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Lucynko , a kalendarz już pozwala siać , bo mam do wysiania lwią paszczę i lobelię i jeszcze pewnie coś warzywnych? Też się nie mogę doczekać .
Mam nadzieję że ten orkan co idzie ,do was nie dojdzie , bo zapowiadają bardzo silne wiatry , aż strach jak się patrzy co się dzieje za granicami... ;:202
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ja dzisiaj posiałam eksperymentalnie heliotropy. Co prawda nie miałam ziemi do siewu, tylko zwykłą ogrodową. Ale co tam, zaryzukuję ;:108 Najwyżej wysieję jeszcze raz. Dużo wysiałaś ;:63 Po niedzieli muszę przejrzeć swoje nasiona i zobaczę, może też mam jeszcze takie, które trzeba wysiać?
Też zasiadłam przed telewizorem na skoki (dzięki Tobie ;:196 ), ale oglądam w pracy, to nie wiem jak długo mi się uda. Życzmy powodzenia naszym skoczkom. Obejrzę tylko dzisiaj, bo przez najbliższe dni mam niestety inne zajęcia. Miłego oglądania ;:168

Chociaż ciekawe, czy coś obejrzymy, bo jak na razie tylko przesuwają skoki w czasie ;:145
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”