Zamówiłem sobie na następy sezon, pierwszego na świecie pomidorka na licencji open source stworzonego u naszych sąsiadów, w Niemczech.
'Sunviva' was developed as part of the organic outdoor tomato project at the University of Göttingen under the direction of Dr. Bernd Horneburg. In 2017, it received its variety approval and became the world's first tomato with an open source seed license
To bardzo szybko , aż szkoda że jeszcze tak długo do wysiewów .
Trafiłam na nasiona pomidorów koktajlowych niskich jeden nazywa się Balconi Red a drugi Veranda Red .
Zastanawiam się czy to może być ta sama odmiana ? Uprawiał ktoś te odmiany ?
A właśnie że nie.Ta rysa na zdjęciu dojrzałych owoców którą widzisz to nie jest typowe pękanie owoców.Zresztą kształt owoców na wizus nie predysponuje ich do pękania przy błędach w podlewaniu,ewentualnie przy nadmiarze wody gdyby ją sadzić w gruncie.Odmianę jak na pierwszy rok uprawy puściłem na żywioł,czyli rosła na 7-8 pędów bocznych i dała radę bez szkody w wielkości owoców.Odmiana smaczna jak najbardziej do kontynuacji.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Na moje podniebienie absolutnie nie do skreślenia,zresztą osoby które go kosztowały z mojej uprawy twierdzą że smaczny.Mnie osobiście też podchodzi z tym że nie jest jak w opisie - cukierkowy,bardziej zrównoważony,ale to może być kwestia że u mnie trzy razy była woda w tunelu i zapewne wymyło pierwiastki w miejscu gdzie rosły.Zobaczę za rok sadząc w bardziej bezpiecznym miejscu bo pogoda raczej się nie zmieni a przewiduję że może być gorzej.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Jak oceniacie malinowy kapturek względem malinowego smaczna ? rzeczywiście z 2-3 razy bardziej plenny jak podają? Mam mało nasion malinowego smaczka i muszę kupić a sprzedawca ma wszystko inne co potrzebuje prócz tych i dlatego myślę o zmianie.
anulab pisze: ↑19 lis 2023, o 07:30
Trafiłam na nasiona pomidorów koktajlowych niskich jeden nazywa się Balconi Red a drugi Veranda Red .
Zastanawiam się czy to może być ta sama odmiana ? Uprawiał ktoś te odmiany ?
Ja kiedyś uprawiałam Balconi Red - według mnie szkoda na niego czasu i doniczki .