Ogród z angielską nutą cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród z angielską nutą cz.11

Post »

Dzisiaj ostatnie zimowe fotki w tym sezonie - od kilku dni słonko świeci, dzisiaj deszczyk popadał, więc zmył co nieco śniegu. Wiosna idzie i to coraz szybciej ;:3 Czytałam, że zawitały do kraju pierwsze bociany, w cieplejszych regionach Polski kwitną pierwsze ranniki, a to znaczy, że już zima odeszła :D Można ogłosić prawdziwe przedwiośnie ;:333
Na pożegnanie zimy ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne są te poidełka dla ptaków, po prostu przepiękne ;:167 dobrze, że odwołujesz zimę. Przyzwyczaiłam się do dwu- lub trzy tygodniowych zim, więc ta była dla mnie zdecydowanie za długa. Zdążyłam zmarznąć, zachorować i znudzić się nią ;:134 teraz oczekuje tylko ;:3 i trochę deszczu :D
Ula
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Monia, ja do irysów to długo musiałam się przekonać. Nawet nie umiem dokładnie sprecyzować powodu. Miałam je w ogrodzie, ale...Coś nam było nie po drodze. Obecnie mam sporo, ale nie wiem jak się nazywają. Wszystkie są prezentami od dobrych ludków.Sporo jest żółtych, niebieskich, bordowych, myślę, że mało mam odmianowych. Ot, po prostu mam piękne kwiaty. Twoje cudne ;:138 Te białe i postrzępione są naj naj.
I ja czuję już wiosnę w powietrzu. Remontują nam parking pracowy, więc kawałek muszę rankiem podreptać. Na szczęście droga wiedzie przez cudny, stary park. I dzisiaj szłam wolniutko, bo ptaszki tak pięknie śpiewały, wiewiórki ganiały się aż się kurzyło....wiosna jak nic wisi w powietrzu :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko ja zawsze na niebieskie spoglądam, :) Hollywood Night przecudny. ;:oj Kolekcja piękna, ale też tak wkomponowana, że tylko pozazdrościć. ;:180 Też mam białego NN, ale moje piaski mu nie służą, słabo kwitnie. A może to ten, który co trzy lata zakwita ładnie. :wink: Pięknie zimę w ogrodzie pokazałaś, ;:138 ale niech już to słońce ogrzeje ziemię i zieloności się pokażą.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rikkuu pisze:Cudne są te poidełka dla ptaków, po prostu przepiękne ;:167 dobrze, że odwołujesz zimę. Przyzwyczaiłam się do dwu- lub trzy tygodniowych zim, więc ta była dla mnie zdecydowanie za długa. Zdążyłam zmarznąć, zachorować i znudzić się nią ;:134 teraz oczekuje tylko ;:3 i trochę deszczu :D
:D fajnie określiłaś ostatnie zimy :lol: , ale masz rację - przyzwyczailiśmy się w ostatnich sezonach do krótkich i lekkich zim, a ta była trochę zbyt zimowa. Może chociaż taki plus będzie, że wymarzną robale ;:224
Deszcz ma padać cały tydzień, więc wymyje zimowe resztki i może grunt odpuści, bo bardzo zmarznięty ;:222

PEPSI pisze:Monia, ja do irysów to długo musiałam się przekonać. Nawet nie umiem dokładnie sprecyzować powodu. Miałam je w ogrodzie, ale...Coś nam było nie po drodze. Obecnie mam sporo, ale nie wiem jak się nazywają. Wszystkie są prezentami od dobrych ludków.Sporo jest żółtych, niebieskich, bordowych, myślę, że mało mam odmianowych. Ot, po prostu mam piękne kwiaty. Twoje cudne ;:138 Te białe i postrzępione są naj naj.
I ja czuję już wiosnę w powietrzu. Remontują nam parking pracowy, więc kawałek muszę rankiem podreptać. Na szczęście droga wiedzie przez cudny, stary park. I dzisiaj szłam wolniutko, bo ptaszki tak pięknie śpiewały, wiewiórki ganiały się aż się kurzyło....wiosna jak nic wisi w powietrzu :D
Ja też mam dużo takich starych odmian irysów bez nazw i myślałam, że zostaną ze mną, bo mimo swej "przestarzałej" urody są fajne, jednak muszę zrobić miejsce nowym chciejstwom, więc w tym roku pójdą do innych ogrodów ;:131

cyma2704 pisze:Moniko ja zawsze na niebieskie spoglądam, :) Hollywood Night przecudny. ;:oj Kolekcja piękna, ale też tak wkomponowana, że tylko pozazdrościć. ;:180 Też mam białego NN, ale moje piaski mu nie służą, słabo kwitnie. A może to ten, który co trzy lata zakwita ładnie. :wink: Pięknie zimę w ogrodzie pokazałaś, ;:138 ale niech już to słońce ogrzeje ziemię i zieloności się pokażą.
Iryskom piaski nie przeszkadzają, wręcz wolą ziemię przepuszczalną niż tłustą ;:173 Może to taka odmiana, która rzadziej kwitnie?
Wymień na lepszą odmianę ;:306
Ja już fotek zimowych nie robię, bo bardzo wypatruję wiosny ;:3
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj pierwszy raz po zimie wyszła do ogrodu ;:65 Pogoda ponura, bo nie było widać słoneczka zza chmur, ale mimo wszystko czuć wiosnę, bo śnieg topnieje w oczach, wszędzie stoją jeziora wody, bo grunt tak zmarznięty, że nie ma jak wsiąknąć. Stąpając po trawniku czułam się jakbym szła po betonie - tak twardo. Parę dni z dodatnią temperaturą, trochę słońca i deszczu - to pozwoli na szybsze ruszenie wegetacji i lepsze samopoczucie.
Zrobiłam wstępny rekonesans - irysy mają się dobrze, róże - jedne lepiej, inne gorzej, a liliowce i jeżówki - te mnie troszkę martwią, bo wyglądają podejrzanie :roll: Musi nadejść więcej ciepła, by w pełni ocenić stan rabat.
Czekam na ciemierniki - w tym roku powinny pięknie zakwitnąć, bo są dobrze napączkowane :tan
Obrazek

Obrazek

Rozchodniki jak zwykle niezawodnie przezimowały :D
Obrazek

przebiśniegi wychylają noski
Obrazek

prymulki o pełnych kwiatach przezimowały :heja
Obrazek

Znów mam problem z przesyłaniem zdjęć, więc będą małe tym razem ;:222
rikkuu
200p
200p

Post »

U mnie dzisiaj było piękne ;:3 ciemiernik od ciebie wygląda super i ma mnóstwo pączków ;:138
Ula
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rikkuu pisze:U mnie dzisiaj było piękne ;:3 ciemiernik od ciebie wygląda super i ma mnóstwo pączków ;:138
On chyba jest najobficiej kwitnąca odmianą :uszy
to ten sam, który u mnie na pierwszym zdjęciu powyżej
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Monia piękne oznaki wiosny ;:215
Zmotywowałaś mnie, jutro sprawdzę co słychać u mnie w ogrodzie.
Na razie jeszcze leży dużo śniegu a tam gdzie stopniał zrobiły się zastoiska wody, tak samo jak u Ciebie ;:222
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jol_ka pisze:Monia piękne oznaki wiosny ;:215
Zmotywowałaś mnie, jutro sprawdzę co słychać u mnie w ogrodzie.
Na razie jeszcze leży dużo śniegu a tam gdzie stopniał zrobiły się zastoiska wody, tak samo jak u Ciebie ;:222
Te zastoiska wody to kwestia 2 dni i będzie lepiej, bo maja być już wyższe temp. również w nocy, a to oznacza stopniowe rozmarzanie gruntu :tan
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ładna wiosna ;:333 u mnie też dzisiaj ;:3 ale oznak wiosny nie widać, ziemia pod warstwą błota zmarznięta ;:185
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blueberry pisze:Ładna wiosna ;:333 u mnie też dzisiaj ;:3 ale oznak wiosny nie widać, ziemia pod warstwą błota zmarznięta ;:185
U mnie też ziemia skostniała. To jedyne zdjęcia, które udało mi się uzyskać bez widocznego śniegu. Reszta rabat pokryta śniegiem i żadnych cebulowych jeszcze nie widać, bo pewnie są, ale ukryte pod śniegiem.
rikkuu
200p
200p

Post »

U mnie śniegu nie ma już w ogóle, za to błota - ile dusza zapragnie :;230 moja sunia wraca ze spaceru z błotem nawet na grzbiecie, więc kąpiel obowiązkowa ;:108 U mnie tulipany wschodzą. Jedne ledwo widać, a inne mają powyżej 10cm wysokości. Już chciałabym coś zrobić, zacząć sprzątać po zimie, przycinać... Czuję się jak koń w boksie startowym ;:306 Ty też?
Ula
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Alanio, przebrnęłam przez wszystkie części Twojej opowieści. W pierwszych nie było zdjęc ale mimo wszystko czytałam z zapartym tchem.
Piękne ozdoby i klimatyczny dom. Cieszę się że część Twego zakątka zagości u mnie w postaci roślinek.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rikkuu pisze:U mnie śniegu nie ma już w ogóle, za to błota - ile dusza zapragnie :;230 moja sunia wraca ze spaceru z błotem nawet na grzbiecie, więc kąpiel obowiązkowa ;:108 U mnie tulipany wschodzą. Jedne ledwo widać, a inne mają powyżej 10cm wysokości. Już chciałabym coś zrobić, zacząć sprzątać po zimie, przycinać... Czuję się jak koń w boksie startowym ;:306 Ty też?
Ulcia, ja to już się czuję jak koń wypuszczony z boksu ;:306 ;:306 ;:306 - dzisiaj chodziłam po ogrodzie, przed domem i szukałam choćby małej dziury w sniegu, żeby dojrzeć cokolwiek zielonego. Sąsiedzi jadący samochodem obok patrzyli na mnie jak na świra, bo jednak śniegu jeszcze sporo zalega ;:124 ;:147
Pocieszam się tym, że z każdym dniem widać, że śnieg znika, jest coraz niższy, a przy domu już widać trawę, jednak grunt zmrożony zupełnie. Wyszłam w gumiaczkach i strasznie zmarzłam. Może jutro będzie cieplej ;:224 :?: Pogodynka zapowiada spore ocieplenie na ten tydzień i tego się trzymam ;:172
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”