Na pożegnanie zimy ...

rikkuu pisze:Cudne są te poidełka dla ptaków, po prostu przepięknedobrze, że odwołujesz zimę. Przyzwyczaiłam się do dwu- lub trzy tygodniowych zim, więc ta była dla mnie zdecydowanie za długa. Zdążyłam zmarznąć, zachorować i znudzić się nią
teraz oczekuje tylko
i trochę deszczu
Ja też mam dużo takich starych odmian irysów bez nazw i myślałam, że zostaną ze mną, bo mimo swej "przestarzałej" urody są fajne, jednak muszę zrobić miejsce nowym chciejstwom, więc w tym roku pójdą do innych ogrodówPEPSI pisze:Monia, ja do irysów to długo musiałam się przekonać. Nawet nie umiem dokładnie sprecyzować powodu. Miałam je w ogrodzie, ale...Coś nam było nie po drodze. Obecnie mam sporo, ale nie wiem jak się nazywają. Wszystkie są prezentami od dobrych ludków.Sporo jest żółtych, niebieskich, bordowych, myślę, że mało mam odmianowych. Ot, po prostu mam piękne kwiaty. Twoje cudneTe białe i postrzępione są naj naj.
I ja czuję już wiosnę w powietrzu. Remontują nam parking pracowy, więc kawałek muszę rankiem podreptać. Na szczęście droga wiedzie przez cudny, stary park. I dzisiaj szłam wolniutko, bo ptaszki tak pięknie śpiewały, wiewiórki ganiały się aż się kurzyło....wiosna jak nic wisi w powietrzu
Iryskom piaski nie przeszkadzają, wręcz wolą ziemię przepuszczalną niż tłustącyma2704 pisze:Moniko ja zawsze na niebieskie spoglądam,Hollywood Night przecudny.
Kolekcja piękna, ale też tak wkomponowana, że tylko pozazdrościć.
Też mam białego NN, ale moje piaski mu nie służą, słabo kwitnie. A może to ten, który co trzy lata zakwita ładnie.
Pięknie zimę w ogrodzie pokazałaś,
ale niech już to słońce ogrzeje ziemię i zieloności się pokażą.
On chyba jest najobficiej kwitnąca odmianąrikkuu pisze:U mnie dzisiaj było piękneciemiernik od ciebie wygląda super i ma mnóstwo pączków
Te zastoiska wody to kwestia 2 dni i będzie lepiej, bo maja być już wyższe temp. również w nocy, a to oznacza stopniowe rozmarzanie gruntujol_ka pisze:Monia piękne oznaki wiosny![]()
Zmotywowałaś mnie, jutro sprawdzę co słychać u mnie w ogrodzie.
Na razie jeszcze leży dużo śniegu a tam gdzie stopniał zrobiły się zastoiska wody, tak samo jak u Ciebie
U mnie też ziemia skostniała. To jedyne zdjęcia, które udało mi się uzyskać bez widocznego śniegu. Reszta rabat pokryta śniegiem i żadnych cebulowych jeszcze nie widać, bo pewnie są, ale ukryte pod śniegiem.Blueberry pisze:Ładna wiosnau mnie też dzisiaj
ale oznak wiosny nie widać, ziemia pod warstwą błota zmarznięta
Ulcia, ja to już się czuję jak koń wypuszczony z boksurikkuu pisze:U mnie śniegu nie ma już w ogóle, za to błota - ile dusza zapragniemoja sunia wraca ze spaceru z błotem nawet na grzbiecie, więc kąpiel obowiązkowa
U mnie tulipany wschodzą. Jedne ledwo widać, a inne mają powyżej 10cm wysokości. Już chciałabym coś zrobić, zacząć sprzątać po zimie, przycinać... Czuję się jak koń w boksie startowym
Ty też?