Drzewa owocowe - cięcie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co do wiśni ja osobiście uważam(ale może ktoś doradzi inaczej) że najlepiej ciąć pod koniec sierpnia lub początkiem września, bynajmniej ja tak robię natomiast gruszę dopiero wiosną na początku marca bym ciął wtedy intensywniej prześwietlić koronę i powycinać tzw. wilki idące pionowo w górę a miejsca cieć (tych większych chodzi o przekrój pnia po cięciu) zasmarować emulsją z dodatkiem miedzianu 3:1(emulsja:miedzian) lub funabenem, pokaż może tą gruszę to zobaczymy co jej jest. :D
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Kasiu, u mnie wiśnie już zjedzone , wczoraj obcięłam "groniastą",( rośnie jak szalona) po połowie tegorocznych przyrostów. Wkrótce obetnę "north star", która jest już stareńka , zachowuje się jak łutówka , narobiło się długopędów, poprzycinam je, a że coraz słabiej owocuje daję jej jeszcze rok życia.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cięcie wiśni i gruszki

Post »

kasia151519 pisze:kiedy gruszki
Cięcie letnie wykonuje się po to by prześwietlić koronę celem doświetlenia owoców. Potrzebne w tym przypadku? Ale i tak trzeba będzie wykonać 'książkową' przecinkę w końcu zimy, na przedwiośniu i ten jeden raz w roku w zupełności wystarcza(pomijając nadzwyczajne przypadki np. chorobowe).
I to właśnie cięcie będzie pierwszym elementem profilaktyki przeciw chorobom owoców. Więcej poczytaj nt 'parch gruszy'.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
kasia151519
50p
50p
Od: 2 cze 2008, o 23:09

Post »

Dziękuję za odpowiedż.Posiadam działkę dopiero 1,5 miesiąca więc nic nie wiem na temat drzewek.Wisienki przytnę w sierpniu a gruszki"parchate" w marcu :cry:Nie mam pojęcia ile maja lat moje drzewka.Niektóre są młode a niektóre chyba stare (widać po cięciach).Mam jeszcze kilka jabłonek;które już teraz zrzucają jabłuszka niedojrzałe.Myślę jednak,że to efekt nieuprawianej działki przez ok.3 lata.
x-C-j
---

Post »

Daj zdjęcia(wklejone na forum jako miniaturki ale duże rozmiarowo lub na emaila) jednej i drugiej jak stracą liście to pozaznaczam Ci jak je ciąć. :D
kasia151519
50p
50p

Post »

ok.postaram się to zrobić jak najszybciej.dzięki.Gruszka ma 1/2 zgniłe owoce,które zrzuca a druga jest parchata ale jeszcze nie zrzuca owoców.
kasia151519
50p
50p

Post »

maryann w "parch gruszy" nie ma żadnego postu
x-C-j
---

Post »

kasia151519 pisze:ok.postaram się to zrobić jak najszybciej.dzięki.Gruszka ma 1/2 zgniłe owoce,które zrzuca a druga jest parchata ale jeszcze nie zrzuca owoców.
Jak nie będzie liści na drzewach dopiero, wtedy będę widział które gałęzie są do usunięcia.
kasia151519
50p
50p

Post »

Przemo na razie są i liście i owoce tylko Z":chore".chodzi mi o gruszkę.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szukane słowa : +parch +grusz* ; metoda szukania: pierwsza opcja(tematy + posty). Znajdziesz 14 wyników.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Wiśnie możesz ciąć po zbiorze owoców. Rany zabezpieczaj pastą Funaben. Wskazany dodatek Miedzianu. Na 3 łyżki pasty jedna Miedzianu. Sekator przeczyść w denaturacie. Daj zdjęcia chorej gruszy. Może to rdza gruszy - przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... dza+gruszy
O chorobach drzew poczytaj m.in. http://poradnikogrodniczy.pl/chorsad.php
kasia151519 pisze:...Mam jeszcze kilka jabłonek;które już teraz zrzucają jabłuszka niedojrzałe...
Zrób zdjęcia ich liści. Czy owoce mają plamy? Dość często jabłonie zrzucają jabłka z uwagi na ich nadmiar i brak zasilania nawozem.
Pozdrawiam Andrzej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie kończę obcinanie wiśni i zastanawiam się nad nawożeniem.
Co zatosować ....kompost jeszcze nie gotowy.
Bardzo proszę o poradę.
Dzięki. :D
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Elu, nie wiem jak inni ale ja w tej chwili nie nawożę drzewek. Dopiero późną jesienią wokół pnia - pod koroną drzewka kładę obornik, lekko go przywalając ziemią, lub (jeśli nie mam obornika) specjalny jesienny nawóz pod drzewka i krzewy owocowe. Jak nie kładłam obornika to jeszcze nawożę końcem maja i to wszystko. Uważam, że to im w zupełności wystarczy, działka jest zasilana obornikiem lub podłożem pieczarkowym rokrocznie ( mam piaseczek na działce) a one mają korzenie od szukania pokarmu . Jak będą mieć za dobrze to się im korzen rozleniwi !
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisnia nie jest żarłoczna a kompost też zawiera sporo azotu- późnym latem to niebezpieczne, bo nie przezimuje. Jeżeli już, to jak radzi gienia1230 nawóz jesienny.
byczek3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sie 2008, o 10:33

Cięcie wiśni... jak??

Post »

Witam zamierzam sam obciąć moje drzewka, mają 4 lata co roku byly obcinane teraz mam czas i moge to zrobic. Ale nie wiem jak się do tego zabrać. Prosze o praktyczne wskazowki co i jak. Jak mam sie za to zabrać.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”