Drzewa owocowe - cięcie Cz.I
Co do wiśni ja osobiście uważam(ale może ktoś doradzi inaczej) że najlepiej ciąć pod koniec sierpnia lub początkiem września, bynajmniej ja tak robię natomiast gruszę dopiero wiosną na początku marca bym ciął wtedy intensywniej prześwietlić koronę i powycinać tzw. wilki idące pionowo w górę a miejsca cieć (tych większych chodzi o przekrój pnia po cięciu) zasmarować emulsją z dodatkiem miedzianu 3:1(emulsja:miedzian) lub funabenem, pokaż może tą gruszę to zobaczymy co jej jest. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu, u mnie wiśnie już zjedzone , wczoraj obcięłam "groniastą",( rośnie jak szalona) po połowie tegorocznych przyrostów. Wkrótce obetnę "north star", która jest już stareńka , zachowuje się jak łutówka , narobiło się długopędów, poprzycinam je, a że coraz słabiej owocuje daję jej jeszcze rok życia.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cięcie wiśni i gruszki
Cięcie letnie wykonuje się po to by prześwietlić koronę celem doświetlenia owoców. Potrzebne w tym przypadku? Ale i tak trzeba będzie wykonać 'książkową' przecinkę w końcu zimy, na przedwiośniu i ten jeden raz w roku w zupełności wystarcza(pomijając nadzwyczajne przypadki np. chorobowe).kasia151519 pisze:kiedy gruszki
I to właśnie cięcie będzie pierwszym elementem profilaktyki przeciw chorobom owoców. Więcej poczytaj nt 'parch gruszy'.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 50p
- Od: 2 cze 2008, o 23:09
Dziękuję za odpowiedż.Posiadam działkę dopiero 1,5 miesiąca więc nic nie wiem na temat drzewek.Wisienki przytnę w sierpniu a gruszki"parchate" w marcu
Nie mam pojęcia ile maja lat moje drzewka.Niektóre są młode a niektóre chyba stare (widać po cięciach).Mam jeszcze kilka jabłonek;które już teraz zrzucają jabłuszka niedojrzałe.Myślę jednak,że to efekt nieuprawianej działki przez ok.3 lata.
-
- 50p
-
- 50p
-
- 50p
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Wiśnie możesz ciąć po zbiorze owoców. Rany zabezpieczaj pastą Funaben. Wskazany dodatek Miedzianu. Na 3 łyżki pasty jedna Miedzianu. Sekator przeczyść w denaturacie. Daj zdjęcia chorej gruszy. Może to rdza gruszy - przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... dza+gruszy
O chorobach drzew poczytaj m.in. http://poradnikogrodniczy.pl/chorsad.php
O chorobach drzew poczytaj m.in. http://poradnikogrodniczy.pl/chorsad.php
Zrób zdjęcia ich liści. Czy owoce mają plamy? Dość często jabłonie zrzucają jabłka z uwagi na ich nadmiar i brak zasilania nawozem.kasia151519 pisze:...Mam jeszcze kilka jabłonek;które już teraz zrzucają jabłuszka niedojrzałe...
Pozdrawiam Andrzej.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Elu, nie wiem jak inni ale ja w tej chwili nie nawożę drzewek. Dopiero późną jesienią wokół pnia - pod koroną drzewka kładę obornik, lekko go przywalając ziemią, lub (jeśli nie mam obornika) specjalny jesienny nawóz pod drzewka i krzewy owocowe. Jak nie kładłam obornika to jeszcze nawożę końcem maja i to wszystko. Uważam, że to im w zupełności wystarczy, działka jest zasilana obornikiem lub podłożem pieczarkowym rokrocznie ( mam piaseczek na działce) a one mają korzenie od szukania pokarmu . Jak będą mieć za dobrze to się im korzen rozleniwi !
Cięcie wiśni... jak??
Witam zamierzam sam obciąć moje drzewka, mają 4 lata co roku byly obcinane teraz mam czas i moge to zrobic. Ale nie wiem jak się do tego zabrać. Prosze o praktyczne wskazowki co i jak. Jak mam sie za to zabrać.