Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

A jaka jest wysoka Twoja dalia fioletowa? Zrób jej kilka zdjęć z różnych stron i wrzuć do wątku dyskusyjnego może, pomyślimy. :wink:
A ta różowa piłeczka to może być Loretta... :D Ale nie musi...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Creme de Cassis przecudna ;:138
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Jadziu, wiem, wiem; często powtarzamy, że już nic się nie zmieści ale "gdy zachodzi taka konieczność"( ;:306 ), to zmieści się kolejna roślinka, a potem kolejna itd... Z daliami o tyle łatwiej ten proceder ciągnąć, bo częściej niż inne rośliny wypadają.
'Salzburg' może się podobać pod warunkiem, że zaakceptujemy jej pokazywanie środka. Taki stan kwiatu, jaki pokazałem, trwa 1-2 dni, potem jest półpełna. Natomiast z kolejną dalią kulistą nie ma tego problemu. Choć kwiatki nieduże ale jest ich mnóstwo. W dodatku dalia nie do zdarcia!:
Obrazek

Miłko, wysokość fioletowego pompona - 115cm, średnica kwiatu - 9cm. To jakaś stara odmiana. 'Bonny Blue' na razie pasuje. A 'Loretta' do tej jaskrawo różowej raczej nie. Inaczej zakończone płatki (u mojej zaokrąglone). No nic, może się kiedyś wyjaśni, a warto by było, bo wśród pomponów brylowałaby na wystawie. Tak samo jak ta różowo-pomarańczowo kulista, której nazwy też nie znamy. Wczoraj zakwitła mi w innym miejscu i chyba lepiej udało mi się złapać te pomarańczowe smugi:
Obrazek

Pokazywałaś u siebie taką "wypraną" dalię :wink: To u mnie ta odmiana kulista lubi się wybielić :lol: :
Obrazek

ale potrafi też zadziwić urodą i nawet trudno rozpoznać, że jest dalią kulistą:
Obrazek

Iwonka, zgadzam się bez dwóch zdań! ;:333 Moja tegoroczna faworyta w tym typie! Ale zakwitają następne kuliste, też niebrzydkie:
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie byłam przekonana do mojego typu. Tak tylko rzuciłam. Sama mam kilka niezidentyfikowanych i już nie chce mi się drążyć. Cieszę się ich urodą, a może przyjdzie czas, że znajdę przypadkowo :wink: Rundale w tym roku też u mnie piękna. Moja Jamaica (bodajże od Ciebie) w tym roku się zbiesiła i nie wyszła ;:185 Panta rei!
Miłka
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Florianie. :D
Masz piękną kolekcję dalii...u mnie ani jednej nie uświadczysz. Jednak kto wie co postanowię wiosną. Może (+) przeważą (-) i choć parę sztuk się u mnie pojawi.
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Witaj Florianie :wit
Piękna kolekcja dali,lubię je oglądać u innych...u siebie zrezygnowałam z ich uprawy,bo nie mam miejsca w którym mogła bym je przechowywać więdc swoje rozdałam znajomym.
Z przyjemnością będę podziwiać Twoje kolekcje....fajnie że jesteś :D
Pozdróweczka ;:3
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne dalie ,moje w tym roku trochę niedopilnowane ale dla mnie wszystkie piękne bo lubię jak kwitną cały czas w ogrodzie . Tylko na moich piaskach nie są tak pięknie rozwinięte .. U ciebie co jedna to ladniejsza ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, ja czasem drążę, bo pojawiają się jakieś nowe tropy (jak w śledztwie :lol: ) więc co mi szkodzi. Dalie to w większości nie kwestia samoistnych krzyżówek jak u liliowców, tylko świadomego działania człowieka więc i nazwy z reguły posiadają. Tylko trzeba je wytropić :lol: Ty masz duże zasługi w nazwaniu moich nn-ek ;:196
'Rundale' mam pierwszy rok więc siłą rzeczy zachwyca! 'Jamaica' Ci padła? Aż trudno mi w to uwierzyć, bo u mnie nawet posadzona w trudnych warunkach radziła sobie. Ale takie rzeczy się zdarzają. Miałem taką plenną dalię kaktusową nn przez wiele lat i nie wiem kiedy i jak wypadła. Mam nadzieję, że kolejna, jaką pokażę, nie wypadnie, bo rozrasta się na potęgę :lol: :
Obrazek

Elżbietko, witaj w moich kolekcjach i akurat trafiłaś na tę najważniejszą - daliową. Jak Ci się podobają dalie, to może na próbę posadź? Potem sama zadecydujesz, czy warto kontynuować zabawę z tymi kwiatami. A zastanawiając się, polecam zaglądanie do mnie, bo będzie jeszcze bardzo dużo dalii!
Skoro zacząłem "wiatraczkiem", to jeszcze jeden, który pięknie urozmaica "monotonię" :wink: wielkich dalii:
Obrazek

Grażynko, ja też się cieszę, że zawitałaś do mnie i masz ochotę oglądać dalie :tan
"Wiatraczków" już więcej nie mam więc dalia kołnierzykowa, która bije rekordy wysokości! Osiągnęła 2m i z góry patrzy na wszystkie inne. A patrzy obficie, bo kwiatów nie żałuje:
Obrazek

Janeczko, jesteś dzielna, że w ogóle sadzisz dalie. Raz że to nielekka praca, a dwa, że na piaskach pewnie nie raz musisz dalie podlewać czy dokarmiać, bo one jednak żarłoczne są.
Wracam do dalii kulistych i jedna taka nieprzewidywalna (duża zmienność kolorów):
Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rundale cudna ;:oj Trochę mi przypomina moją ukochaną El Paso, którą straciłam tej zimy :( Rothesay Reveller wygląda niesamowicie - naprawdę tak wygląda czy tylko takie artystyczne zdjęcie Ci wyszło? :wink:
A ja dla odmiany Jamaicę dostałam od Miłki i nawet wyszła, ale stanęła na wysokości 10 cm i nie wiem czy coś z niej będzie. Za to kupiłam w jednym z e-sklepów Honey i ta okazała się Jamaicą :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jamaica nie miała zbyt dużej karpy po zeszłorocznym suchym lecie. Ktoś ode mnie chciał, a potem zrezygnowała, ale zdążyłam podzielić. Wydałam ładniejszą część koleżance, ale moja wyglądała dość przyzwoicie. Niestety odeszła na wieczne łąki, a koleżanka podzieliła się daliami z kimś jeszcze i pewnie moja Jamaica poszła w świat ;:223
Miłka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Sobie listę chciejstw piszę. Na razie mam same....fioletowe i różowe :lol Taka monotematyczna jestem. Ale to błąd, duży błąd. Widziałam niedawno w przydomowym ogrodzie pole daliowe. Cudowny widok. Wszystkie kolory świata. I tak sobie zafunduję za rok, muszę tylko wybrać odpowiednie miejsce i je przygotować. Te obecne u mnie rosną na złocie końskim przekopanym jesienią. Niesamowicie im się to podoba.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Dziękuję za zaproszenie. :D
Chętnie będę zaglądać bo bardzo lubię dalie i może któraś sprawi, że nie straszne mi będzie jesienne wykopywanie, przechowywanie i wiosenne sadzenie. :wink:
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, 'Rothesay' rzeczywiście tak wygląda (artystyczne są tylko rameczka i napis :roll: ), choć tak jak pisałem - jest mocno zmienna w ubarwieniu i zazwyczaj ma więcej purpury.
Co do 'Jamaica' to wydaje mi się, że moja i Twoja są inne :?
Kolejna kula; tym razem ząbkowana. Jedyna, jaka mi została z serii Fubuki:
Obrazek

Miłko, jeśli będziesz chciała- 'Jamaica' wróci do Ciebie ;:136
Podobna do poprzedniej dalia z ząbkami ale nieco bardziej napakowana:
Obrazek

Obrazek

Małgosiu, na "złocie końskim" rosną wyśmienicie dalie! Wiem coś o tym ;:173
Zdecydowanie jestem za kolorowym mixem dalii! Kontrastowo zestawione są jeszcze piękniejsze! Dlatego i ja czym prędzej przełamię biały kolor czerwienią ale w tym samym charakterze - dalie ząbkowane kuliste ale dekoracyjne zarazem. Ta dalia wzbudzała mój zachwyt urodą ale i obfitością kwitnienia w ub. roku. W tym jest bardzo oszczędna w kwiaty:
Obrazek

Elu, to i mi będzie miło, jeśli któraś z moich dalii sprawi, że kwiaty te znajdą się w Twoim ogrodzie :tan
Kolejna dalia zdecydowanie dekoracyjna ale potrafi tak "zaczesać" płatki, że tworzą piękne kule!
Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Śliczne są te białe pompony !
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Mnie też się podobają białe ,może dlatego że ich nie mam , inne też są piękne .
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”